Lentemoeheid/ Lentedepressie

 Lentedepressie

krokus macro3 fotografie Maria Trepp

Lente- en toch niet iedereen blij…

Lente, je zou denken dat iedereen er volop van geniet. Zon, warmte, langere dagen, de ontwakende natuur alleen al maakt gelukkig. En ook is het bekend dat heel wat mensen aan winterdepressies lijden, die succesvol met lichttherapie te behandelen zijn- dus een lentedepressie, Seasonal Affective Disorder, kortweg ‘SAD’, zou dan toch in de lente geen probleem meer kunnen zijn?

Helaas is dat niet het geval.

Men kan denken aan sociale verklaringen a la Hebban olla vogala (Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik..),  maar de feiten spreken ervoor dat fysieke factoren belangrijk zijn.

Als men kijkt naar het aantal suïcides, is er in veel landen (landen ver verwijderd van de equator) in de lente een piek in de aantal suïcides te zien. Er is een duidelijk verband tussen afstand van de evenaar en aantal suïcides, ook binnen een land (zoals Chile).( Zie het onderzoek van Jurjen Luykx hierover)

Er bestaat een sterk vermoeden, dat dit samenhangt met de serotonine-stofwisseling.

Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend inhiberende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.” (Wikipedia)

In Duitsland spreekt men dan ook veel van  Frühjahrsmüdigkeit

Lentedepressie?

Frühjahrsmüdigkeit?

 

 Maria Trepp

9 reacties op “Lentemoeheid/ Lentedepressie”

 1. Voorjaarsmoeheid kennen of kenden we in NL ook. Mijn moeder gaf daartegen Katwijk Tonicum, elke dag 1 eetlepel. Ik heb geen idee of het nog bestaat, maar tegen dat de fles leeg was, was de neerslachtigheid (bestaat niet meer, nu heet het depressie; hogedruk (Hochdruck) wordt niet geassocieerd met gemoedsegsteldheid)ook voorbij.
  Veel geestesgesteldheden (-gisteren) worden met geslachtsdrift in verband gebracht. Maar de voorjaarsmoeheid kan net zo goed te maken hebben met vitaminegebrek, bijvoorbeeld E (zonlicht) en B, of als gevolg van langdurig teveel alcoholgebruik bij kaarslicht.

  Minder zelfmoord rond de evenaar? Logisch, daar overheersen zand (Sahara), zee (Grote Oceaan) en oerwoud (Amazone). Uitstekende plekken om je lekker te voelen of te worden vermoord door krokodillen, muggen, piranha’s, kannibalen en honger.

  Statistiek over het leven en zijn einde is zinloos. Maar elke medische specialist begint tegenwoordig zijn diagnose met je te vertellen hoe groot statistisch de kans is dat je eraan doodgaat. “Gaat u maar voor, dokter.”

  1. Zeker, het is goed om alles te relativeren.
   Maar bij minder doden in de buurt van de evenaar gaat het dus juist om de lentepiek. En het is wel indrukwekkend met dat de zelfmoordstatistieken in Chile zich sterk onderscheiden met afstand van de evenaar (Zie de link interview met Jurjen Luykx hierover)
   Katwijk Tonicum… haha zoiets als levertraan?

 2. Waar is de lente, met haar kriebels, het minst te voelen? Bij de evenaar.
  Overigens leert de geschiedenis dat de mens het best gedijt in subterraan en gematigd klimaat. Daar heeft hij dus de grootste kans zelf zijn levenseinde te kiezen. Dat verhaal over Chili bevestigt mijn (veronder)stelling.

  Waar Katwijk tonicum van gemaakt werd, of wordt, weet ik niet. Er was een versie voor kinderen, zonder alcohol, en een voor volwassenen, met.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *