Tentoonstelling Dionysos in Dresden

Tentoonstelling Dionysos in Dresden

 

Dionysos werd vereerd als de god van de wijn, en is ook de god van de geestdrift en het enthousiasme, vooral op het gebied van de poëzie en de muziek. De aan Dionysos gewijde poëzie en muziek zijn heftig en opgewonden, zij kenmerken zich door plotselinge overgangen van de uitbundigste vreugde tot de diepste smart. (Wikipedia)

Beroemd is Nietzsches tegenoverstelling van “dionysisch” = extatisch (ondoordacht, geestesvervoering, onrustig, dronkenschap en onbeheerst) en het tegenovergestelde apollinisch (rustig, doordacht, overdacht en beheerst), die hij voor het eerst gebruikte in „Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik“ (1872) en later in andere werken.

 

Dionysos in Haren Dionysos Dionysus Bacchus caravaggio

Dionysos in Dresden

 

Dionysos in Haren Dionysos Dionysus Bacchus

Dionysos

 

Dionysos in haren dionysus

Dionysos

 

Dionysos Dionysus Bacchus

Dionysos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *