Lifestyle-interventies bij depressieve klachten en stress

Veel mensen hebben last van psychische klachten zoals depressies zonder dat er sprake is van een echte “stoornis” (diagnose DSM). Bij bijna al deze mensen spelen lifestyle-factoren zoals bewegen, eten en slapen een rol, zelfs al worden de klachten niet primair hierdoor veroorzaakt. Maar mensen die niet lekker in hun vel zitten, bewegen, eten en slapen als gevolg van hun primaire klachten vaak slechter. Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel: het lichaam maakt stresshormonen (cortisol) aan, die de klachten verergeren of in stand houden. Lifestyle-interventies kunnen helpen om dit te overkomen.

lifestyle-interventies depressieve klachten en stress

Bij depressie en stress is het vaak belangrijk om nieuwe vaardigheden op te bouwen, zoals meditatie en ontspanning. Ook is het belangrijk om een dagboek te voeren over de dagelijkse ervaringen, gedachten, gevoelens en activiteiten en (dit lukt het best samen met en coach) een planning voor concrete kleine veranderingsstappen te maken. Een coach geeft feedback, stuurt bij, helpt bij implementatie en in periodes waar het minder goed gaat.

In de psychologie en coaching komt er steeds meer aandacht voor lifestyle-interventies. Over voeding en bewegen heb ik elders al veel geschreven. Daarom hier noch een paar opmerkingen over slaap:

Slaap heeft bekende positieve effecten op de gezondheid op lange termijn, maar slaap lijkt ook de hersenfunctie op korte termijn aanzienlijk te verbeteren.

Slaap kan ons helpen om onze emotionele toestand in balans te brengen, vooral als het gaat om negatieve gevoelens, angst en stress. Goede slaap – of anders rust en meditatie – is een voorwaarde om te herstellen van belastende situaties.

Onderzoek toont aan dat slaap de sleutel is tot de opslag van het langetermijngeheugen, en ook kan helpen bij het verbeteren van de kortetermijnfocus.

Een goede slaap kan onze creatieve vermogens bevorderen, vooral door het inzicht in het oplossen van problemen te vergroten.

Hier de tips van het Trimbos-Instituut voor een betere slaap en een literatuurlijst voor wie meer wil lezen:

Tips voor betere nachtrust (Trimbos)

Een goede nachtrust begint al overdag. Dit zijn enkele tips:

  1. Sta rond dezelfde tijd op, ook in het weekend.
  2. Zorg overdag voor voldoende licht.
  3. Doe overdag geen dutjes of powernaps.
  4. Kies overdag een moment om oplossingen te bedenken voor problemen.
  5. Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
  6. Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
  7. Drink geen alcohol of koffie in de uren voor het slapen gaan.
  8. Gebruik het uur voor het slapen om te ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen of meditatie.
  9. Houd beeldschermen uit de slaapkamer.
  10. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.

Literatuur Lifestyle-interventies:

van der Gulden, J. (2020). Een praktisch houvast bij adviseren over een gezonde leefstijl. TBV–Tijdschrift voor Bedrijfs-en Verzekeringsgeneeskunde28(9), 15-15.

Leone, S., Van der Poel, A., Beers, K., Rigter, E., Zantinge, E., & Savelkoul, M. (2019). Slechte slaap: een probleem voor de volksgezondheid? Een strategische verkenning.

Raboch, J., Ptacek, R., Vnukova, M., & Tkacova, S. (2017). How does lifestyle affect depression?. European Psychiatry41(S1), S539-S539.

Vries, Weijer, Vries, Maaike de, & Weijer, Tamara de. (2019). Handboek leefstijlgeneeskunde : De basis voor iedere praktijk.

Walker, M., & Reitsma, J. (2018). Slaap : Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen. Amsterdam: De Geus

Covid-19 toont ook het nut van een gezonde levensstijl (NRC)

Waarom is ander gedrag vasthouden zo lastig? Dr Pepijn van Empelen TNO

Een #gezondeleefstijl volhouden voorkomt bijna 20% van de ziektelast podcast van Lifestyle4Health met o.a. TNO-expert Pepijn van Empelen en Andrea Evers

Auteur: Maria Trepp

Psycholoog, docent klik boven op contact https://passagenproject.com/maria-trepp-psycholoog-docent-coach/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.