Empathie-kritiek: Is empathie altijd goed?

empathie-kritiek compassie psychologie Maria Trepp

Veel mensen beschouwen empathie als altijd goed en voorbeeldig. Maar er is ook empathie-kritiek van vooraanstaande psychologen en filosofen.

Empathie-kritiek

In aansluiting aan de psycholoog Paul Bloom pleit ook de Nederlandse filosoof Ignaas Devisch tegen een overschot aan (emotioneel gebaseerde) empathie en voor een meer cognitief gebaseerde compassie:

“…doen wat goed aanvoelt vanuit je empathisch vermogen is niet noodzakelijk gelijk aan zo goed mogelijk doen”

Inlevingsvermogen, biologische basis en hersenen

Volgens Paul Bloom is empathie een mentaal proces waarbij men de wereld zo ervaart als men denkt dat een ander het doet. Bloom geeft ook veel voorbeelden van politici (Obama) en psychologen die empathie als de belangrijkste menselijke waarde noemen.

Biologische basis voor empathie

De rol van de hersenen en in het bijzonder van de spiegelneuronen voor het inlevingsvermogen heeft Marco Iacoboni beschreven in “Het spiegelende brein. Over inlevingsvermogen, imitatiegedrag en spiegelneuronen”.

“Iacoboni denkt dat spiegelneuronen ontstaan door imitatie – baby’s kunnen al goed imiteren en vinden het geweldig als je hen nadoet. Dankzij de spiegelneuronen ontstaat een gemeenschappelijke ervaring en daarmee intimiteit. Daardoor kunnen mensen iets wat lijkt op gedachtenlezen: aanvoelen wat een ander van plan is. Empathie is puur spiegelneuronenwerk. “ NRC, 17-1-2009.

Is empathie altijd goed?

Veel mensen denken, dat inlevingsvermogen pure goedheid is. Maar dat zit niet zo eenvoudig. 

Empathie is een complexe emotie, die niet alleen kan worden gebruikt om te helpen, maar ook om de ander te manipuleren.

Paul Bloom vindt in onderzoek weinig bewijs voor positieve effecten van empathie, maar ook voor een negatieve effect voor afwezigheid van empathie.*

Empathie-kritiek van primatoloog Frans de Waal:

“Het interessante daarbij is inderdaad: empathie is een neutrale capaciteit. Empathie is in feite het vermogen om beïnvloed te worden door wat er met een ander aan de hand is. Dat kun je ook negatief gebruiken, door die ander handig te manipuleren, of te pijnigen. Om te martelen moet je weten waar de ander bang voor is.” NRC, 5-12-2009

Empathie is nog geen sympathie! Maar zelf als empathie en sympathie samenvallen, kan empathie negatieve effecten hebben. Inlevingsvermogen kan ook groepstegenstellingen bevorderen (empathie voor de eigen mensen, de eigen in-group). Psychologieprofessor Paul Bloom waarschuwt dan ook voor empathie die berust of puur emotionele triggers:

“Uit onderzoek blijkt dat we meer empathie voelen voor mensen in onze eigen sociale groep: mensen die op ons lijken, mensen die erg knap zijn, of jonge kinderen. Onze empathie is dus ontzettend bevooroordeeld.” (KRO Brandpunt+ Een betere wereld begint bij minder empathie, zegt deze hoogleraar)

Veel psychologen maken dan ook een verschil tussen empathie en compassie, en pleiten voor compassie, een emotie waar afstand en cognitie in de voorgrond staan, niet een emotionele vereenzelviging . Met compassie wordt een houding bedoelt, waar je de emotie van een ander waarneemt maar ook een bepaalde afstand bewaart en je verstand inschakelt (Paul Bloom). Je plaatst de emotie van de andere in een context. Je laat je niet helemaal meeslepen en je vermijdt emotionele “besmetting”. Bloom beschrijft, hoe het verschil tussen empathie en compassie zelf op hersenscans zichtbaar is. Bij compassie speelt naast emotie ook cognitie een grote rol. Men kan compassie zelfs als een hogere vorm van empathie opvatten.

Compassie wordt vaak gekoppeld aan mindfulness. Compassie is deelnemen met afstand en verstand. Vaak kan je de ander zo beter helpen.

Maria Trepp over empathie en compasssie

Maria Trepp, docent Sociale Psychologie

*Vachon, D. D., Lynam, D. R., & Johnson, J. A. (2014). The (non) relation between empathy and aggression: Surprising results from a meta-analysis. Psychological bulletin140(3), 751.

Auteur: Maria Trepp

Psycholoog, docent klik boven op contact https://passagenproject.com/maria-trepp-psycholoog-docent-coach/

Eén gedachte over “Empathie-kritiek: Is empathie altijd goed?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.