Emotionele stabiliteit en persoonlijkheid

In een video van de “Universiteit van Nederland” met de titel “Met welke persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer?” legt arbeids- en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe de Big Five persoonlijkheid sdimensies uit.

Big Five is het wetenschappelijk onderbouwde model van onze persoonlijkheid met de dimensies

persoonlijkheid emotieregulatie zorgvuldigheid mindfulness werkplek leefstijl weerbaarheid verandering wandelcoach Den Haag coaching balance

Extraversie,

Vriendelijkheid,

Emotionele Stabiliteit,

Zorgvuldigheid en

Openheid

(lees hier meer over deze dimensies)

Uit onderzoek blijkt dat voor succes op de werkplek Zorgvuldigheid de belangrijkste van deze vijf dimensies is, een uitkomst die ook intuïtief aannemelijk lijkt.

De op de werkplek potentieel meest problematische persoonlijkheidsdimensie blijkt de dimensie Emotionele stabiliteit te zijn, en wel dan als sprake is van een lage emotionele stabiliteit of een hoog zogenaamd Neuroticisme.

Hoog neuroticisme correleert positief met verhoogde stress, angst en andere negatieve gevoelens, met slechtere gezondheid, alcoholgebruik en ander ongewenst gedrag.

Men kan zich bijna afvragen: als iemand hoog scoort op de persoonlijkheidsdimensie Neuroticisme en dus weinig emotioneel stabiel is, welke meerwaarde heeft deze persoon in een werkomgeving?

In zijn boek Who are you, really? neemt persoonlijkheidspsycholoog Brian R. Little het op voor de neurotische medemens (niet zelden kunstenaars en schrijvers). Hij schrijft, dat neurotische mensen een sensitiviteit voor gevaren hebben ontwikkeld en anderen kunnen waarschuwen.

Veel hangt af van de andere aspecten van de persoonlijkheid. Zo lijkt het aannemelijk dat een emotioneel labiele mens die behalve angstig of pessimistisch ook nog onvriendelijk is extra veel moeilijkheden op zijn werkplek (en ook thuis) zal ondervinden. Daarentegen kan zorgvuldigheid een goede compensatie van neuroticisme zijn: de angsten kunnen worden gekanaliseerd en in actie, planning en preventie worden omgezet.

persoonlijkheid emotieregulatie zorgvuldigheid mindfulness werkplek leefstijl weerbaarheid verandering wandelcoach Den Haag coaching balance
zorgvuldigheid kan neurototicisme balanceren

Een consciëntieuze, vriendelijke neuroot zal met zijn kritisch denkvermogen vermoedelijk een goede bijdrage aan elk team kunnen leveren.

Veranderen van persoonlijkheid:

Persoonlijkheidseigenschappen zijn weliswaar eigenschappen die over een langere tijdsduur aanwezig zijn. Maar dat betekent niet, dat de persoonlijkheid niet verandert. Damian et al. schrijven, dat persoonlijkheid een stabiele component heeft over de gehele levensduur, zowel op het niveau van de kenmerken als op het niveau van het profiel, maar dat persoonlijkheid ook kneedbaar is en mensen zich positief ontwikkelen naarmate zij ouder worden.

Neuroticisme verandert bijvoorbeeld door cognitieve gedragstherapie, zo toont een omvangrijke metastudie van Roberts et al. aan. Roberts et al. tonen hetzelfde aan voor de eigenschap zorgvuldigheid, die dus door therapie kan worden verbeterd.

Leefstijl en mentale weerbaarheid

persoonlijkheid emotieregulatie zorgvuldigheid mindfulness werkplek leefstijl weerbaarheid verandering wandelcoach Den Haag coaching balance

Bij hoog neurotiscisme is een rustige leefstijl essentieel. Eten, slapen, veel bewegen zijn de lichamelijke en mentale basisgedragingen voor betere weerbaarheid en voor emotiele stabiliteit.

Balance zoeken: ademtechnieken en mindfulness helpen om een betere emotionele stabiliteit in het dagelijks leven te vinden. Cognitief zijn de technieken van emotieregulatie essentieel: leren met negatieve gedachten, herinneringen en angsten om te gaan.

3 gedachten aan “Emotionele stabiliteit en persoonlijkheid”

  1. Hallo,

    Ik heb twee extremen in mijn persoonlijkheid. Ik ben namelijk extreem hoog neurotisch en extreem laag consciëntieus. Dit zorgt voor heel veel problemen in mijn leven en ik vind het heel moeilijk dit te veranderen. Ik heb al therapie gehad en verschillende antidepressiva geprobeerd, maar ik blijf erg emotioneel instabiel en met bijzonder weinig zelfdiscipline. Heeft u enig idee wat zou kunnen helpen?

  2. Ik adviseer om contact op te nemen met een cognitief gedragstherapeut. Google op “Cognitieve gedragstherapie”:

Geef een reactie