Wetenschap Kunst Politiek

De knikkende vogelmelk, een stinsenplant

7 comments

De Knikkende vogelmelk

(Ornithogalum nutans) is een stinsenplant. Dit is een groep voorjaarsbloeier met opvallende bloemen die veel voorkomt op oude landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen, voormalige stadswallen en dergelijke. Het natuurlijke verspreidingsgebied ligt veelal veel zuidelijker, bij de knikkende vogelmelk rond het Middellandse Zeegebied: het westen van Turkije en het oosten van Griekenland.

“Het woord stinsenplant komt van het Friese woord stins dat stenen huis betekent. Er wordt een versterkt en met stenen gebouwd huis mee bedoeld. Dit waren de woningen van adellijke of aanzienlijke heren, die dikwijls landgoederen bezaten. In Friesland is het specifiek bij stinsen voorkomen van plantensoorten voor het eerst beschreven.” (Wikipedia)

Ornithogalum_nutans_Florian Siebeck knickende vogelmelk

Ornithogalum_nutans_foto Florian Siebeck Knickende vogelmelk

“Sommige stinsenplanten worden al vanaf de late middeleeuwen gekweekt. Het aanplanten van stinsenplanten kreeg aan het eind van de 18e eeuw een grote impuls door de opkomst van de Engelse landschapsstijl bij de aanleg van tuinen. Het ideaal van deze tuinarchitectuur was de natuurlijke schoonheid, die men verder wilde perfectioneren. Daarom werden er planten uitgezet ter verwildering. Deze werden vaak uit Midden- en Zuid-Europa gehaald.”

 Knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans) foto Maria Trepp Leiden Knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans) foto Maria Trepp Leiden

De knikkende vogelmelk is rond 1600 op de Hortus in Leiden ingevoerd, van waaruit ze zich over de stad verspreidde.
maria trepp

Tags: , ,

7 Responses to “De knikkende vogelmelk, een stinsenplant”

 1. antoinette duijsters schreef:

  Prachtige foto’s van een prachtige plant.

 2. blewbird schreef:

  Prachtig! En wat fijn om je hier weer te zien! Hartelijke groet.

 3. Virginie schreef:

  Mooi
  net een beetje als vergeten groente
  stinsen, vogelmelk
  vergeten woorden
  ik hoop dat ze ruiken

 4. fulpsvalstar schreef:

  Bijzondere plant, ik herinner me dat vroeger in mijn jeugd regelmatig bosjes van deze bloemen op tafel stonden.

Leave a ReplyMeest recente berichten