Wetenschap Kunst Politiek

Giordano Bruno over buitenaards leven

5 comments

Vroege voorstellingen van  buitenaards leven: Giordano Bruno

Christiaan Huygens noemt zijn gedachten over buitenaards leven al in de openingszin van de “Cosmotheoros”, zijn laatste tekst, die geschreven is in de vorm van een brief aan zijn broer Constantijn jr:

“Het kan nauwelijks anders wezen, zeer waarde Broeder, of iemand, die met Copernicus oordeelt, dat het Aardrijk, ’t welk wij bewonen, een van de Dwaalstarren  is, die rondom de Zon draaien, en van de zelve haar licht krijgen, moet somtijds denken, dat het niet onredelijk is te stellen, dat alle de andere Kloten, zo wel als de onze, hare sieraden, en misschien ook hare bewoners, hebben [….] .

Op de eerste pagina’s van “Cosmotheoros” geeft Huygens ook een beknopt overzicht over de auteurs die vóór hem al serieus of ironisch over buitenaards leven hadden geschreven. Hij noemt Nicolaas van Cusa (Cusanus) en Giordano Bruno.

Giordano Bruno (1548 – 1600) was een Italiaanse filosoof, priester, vrijdenker en kosmoloog, die in 1600 door de Inquisitie in Rome tot de brandstapel werd veroordeeld. Bruno kwam met de idee van een oneindig heelal, met de zon als een ster tussen de andere sterren die ook planeten hebben.

Giordano_Bruno over buitenaards leven Christiaan Huygens

Giordano Bruno over buitenaards leven

In zijn boek De l’Infinito, Universo e Mondi verklaarde hij dat de sterren net zoals onze zon zijn, dat het universum oneindig is, dat het een oneindig aantal van werelden bevat en dat deze werelden door een oneindig aantal intelligente wezens worden bevolkt.

Intelligent buitenaards wezen foto Maria Trepp

Intelligent buitenaards wezen

 

 

5 Responses to “Giordano Bruno over buitenaards leven”

 1. henkleenaars schreef:

  
Neem nu een heel groot feest. 
En wat is dan de Quintessens?
Wat is de essentie?
Wat is het nou geweest?
Is het de wijn?
Is het de gein?
Of het feit dat de voorzitter een
 mietje moet zijn?
Is het de drank en de dame of het
 geld en de reclame?
Wat maakt nou eigenlijk zo’n feest
zo fijn? 

Draait altijd om de kloot.
Draait altijd om de kloot.

 2. joost tibosch sr schreef:

  En nog steeds na al die eeuwen geen buitenaardse wezens behalve in SF! Het is meer de enorme, in het begin al ondanks alle nieuwheid en tegenwerking geweldige, openheid naar een onzaglijke kosmos, tot op de dag van vandaag onvoorstelbaar bewaarheid, die me intrigeert, dan het, sorry ik begin het zelfs een beetje zielig te vinden -en dat mag ik helemaal niet!-, zoeken naar buitenaardse wezens..

 3. De hypothese is nog altijd actueel:
  http://www.scientias.nl/buitenaards-leven-gemakkelijker-te-vinden-nabij-stervende-ster/81296

  Als verlangen is er niks mis mee lijkt me.

  Het staat op gelijke hoogte met het verlangen naar een Verlosser.

  Terwijl ik de kans daarop geringer acht.

Leave a ReplyMeest recente berichten