Wetenschap Kunst Politiek

Was Nefertiti de moeder van Toetanchamon?

11 comments
Tutanchamun Tutankhamun Toetanchamon Toetanchamon cobra

Tutanchamun Tutankhamun Toetanchamon Toetanchamon

De vader van de beroemde farao Toetanchamon was Achnaton.

Echnaton Amenophis IV Achenaton Akhenaten Achnaton 1

Echnaton Amenophis IV Achenaton Akhenaten Achnaton

Maar wie was zijn moeder? 

De Franse egyptoloog Marc Gabolde van de Université Paul Valery-Montpellier III stelde in een lezing aan de universiteit van Harvard Nefertiti voor als als een mogelijke moeder van de kindkoning.

Nefertiti, hoofdvrouw van Achnaton, was een nicht van Achnaton.

Nofrotete Nefertiti egypte wikimedia commons Philip Pikart Nofretete_Neues_Museum

Nofrotete Nefertiti wikimedia commons Philip Pikart Nofretete_Neues_Museum

Het paar Nefertiti-Achnaton was het eerste in de geschiedenis van Egypte dat zijn huwelijk en gezinsleven publiekelijk tentoonstelde.

Echnaton-Amenophis-IV-Achenaton-Akhenaten-Achnaton-Akhenaten-Nofrotete-_Nefertiti_and_their_children-familie

Echnaton-Amenophis-IV-Achenaton-Akhenaten-Achnaton-Akhenaten-Nofrotete-_Nefertiti_familie

Veel muurschilderingen op de gebouwen van Achnaton laten de twee samen zien met hun dochters, beschermd door de de zonneschijf van Aten.

Echnaton Amenophis IV Achenaton Akhenaten Achnaton Nofrotete Nefertiti

Echnaton Amenophis IV Achenaton Akhenaten Achnaton Nofrotete Nefertiti
en familie

 

Gabolde gelooft dat ze ook een zoon hadden: Toetanchamon.

Tutanchamun Tutankhamun Toetanchamon Tutanchamon

Tutanchamun Tutankhamun Toetanchamon Tutanchamon

www.passagenproject.com

Tags: , , , , , , ,

11 Responses to “Was Nefertiti de moeder van Toetanchamon?”

 1. Robert Kruzdlo schreef:

  Veel muurschilderingen op de gebouwen van Achnaton…, moet zijn reliëfs? Denk ik…

 2. Joke Mizée schreef:

  Lees het boek Oedipus en Akhnaton van Immanuel Velikovsky. Nefertiti was de dochter van hogepriester Teje. Diens zuster Eje was Achnatons moeder, maar ook diens tweede vrouw en als zodanig de moeder van Toetanchamon en Smenkhare. Als je er vanuit gaat dat dit wel eens het verhaal van Oedipus zou kunnen zijn, vallen alle raadsels rond de vondsten in de Vallei der Koningen op hun plaats.

 3. Joke Mizée schreef:

  Het kind van broer en zus, of van moeder en zoon, dat komt op hetzelfde neer. Als men al een paar generaties binnen de naaste familie trouwt dan zijn zelfs neven en nichten net zo nauw verwant als broers en zussen.

  Velikovsky werd trouwens tot zijn onderzoek geprikkeld doordat het hem intrigeerde dat Freud in zijn boek over Mozes met geen woord over Oedipus had gesproken. Niet alleen spelen beide verhalen in een stad genaamd Thebe en komen de personages overeen, ze zijn zelfs teruggevonden: Toetanchamon is uiteraard Eteokles; het lichaam van zijn broer werd, amper gemummificeerd, opgeborgen in de sarcofaag die bestemd was voor Eje (dat heeft de archeologen lang voor een raadsel gesteld) en ook de plek waar ‘Antigone’ levend werd ingemetseld, is gelokaliseerd.

 4. Joke Mizée schreef:

  Nog even iets duidelijker geformuleerd: Gabolde zegt dat Toetanchamon de zoon is van Akhnaton en Nefertiti, die neef en nicht waren, maar door jarenlange inteelt bijna net zo verwant als broer en zus. Ik zeg, met Velikovsky, dat Toet’s moeder Eje was – dus niet Teje’s dochter maar diens zuster. Genetisch gesproken zit er weinig lucht tussen beide beweringen. Teje’s zuster is zelfs nog iets verwanter aan de farao-bloedlijn dan zijn dochter.

  Dan heeft Akhnaton dus, net als Oedipus, kinderen verwekt bij zijn eigen moeder. Volgens V. was het in Egypte onder farao’s heel gebruikelijk om met je eigen broer of zus te trouwen, maar was het ouder/kind-huwelijk taboe – dat kwam alleen voor bij de ‘verdorven’ Perzen. Dat brengt ons bij de vraag waarom er nooit zoontjes op die reliefs afgebeeld staan. Ook van Akhnaton als kind is niets terug te vinden. Mogelijk werden jongens elders opgevoed.

  Akhnaton heeft zijn vader niet vermoord, hij heeft alleen diens naam weggekrast. Het verhaal gaat dat Freud een appelflauwte kreeg toen Jung hem er op wees dat A. niet de echte (wereldlijke) naam van zijn vader verwijderde, maar alleen diens (goddelijke) farao-naam. (En zichzelf en zijn familie vervolgens af liet beelden als mensen, niet als goddelijke wezens.)

 5. Joke Mizée schreef:

  Gabolde hoeft alleen dat boek maar te lezen, wat al zo’n halve eeuw bestaat en hij toch zou moeten kennen. Maar Egyptologen negeren bij voorkeur wat niet in hun straatje past, een discussie met hen is net alsof je met een ouderling praat (een hoog ‘maar dat staat in de bijbel’-gehalte). Velikovsky is niet zo populair, omdat hij de tijdrekening van de oudheid in twijfel heeft getrokken. (Daarnaast heeft hij ook een aantal zweverige boeken geschreven over kosmische verschijnselen, waarvan veel gewoon niet klopt en waardoor hij dus makkelijk is weg te zetten als een complete dwaas.)

  • Maria Trepp schreef:

   Ja, spannend. Gabolde kent vast wel die Velikovsky. Ik blijf het debat in ieder geval volgen, in Duitsland zijn ze gek op Nefertiti/Nofrotete (te zien in Berlijn) en de familiecultus erom heen.

  • Maria Trepp schreef:

   Ja, spannend. Gabolde kent vast wel die Velikovsky. Ik blijf het debat in ieder geval volgen, in Duitsland zijn ze gek op Nefertiti/Nofrotete (te zien in Berlijn) en de familiecultus erom heen.

Leave a ReplyMeest recente berichten