Wetenschap Kunst Politiek

Overzichtstentoonstelling Yoko Ono in Frankfurt

10 comments

 Overzichtstentoonstelling Yoko Ono in Frankfurt

In de Schirn Kunsthalle in Frankfurt is een overzichtstentoonstelling te zien over Yoko Ono.

Yoko Ono wikimedia Commons Alexander Plyushchev

Yoko Ono wikimedia Commons Alexander Plyushchev

Alexander Plyushchev

Yoko Ono  (geboren op 18 februari 1933) is een Japanse kunstenaar en vredesactiviste, bekend door haar huwelijk met  John Lennon  (1969-1980) en haar avantgarde-kunst, muziek en film. Ono bracht het feminisme naar de muziek en is ook bekend om haar filantropische bijdragen aan kunst, vrede en  AIDS  outreach programma’s.

Ono maakte deel uit van Fluxus, een losse vereniging van Dada -geïnspireerde  avant-garde artiesten in de vroege jaren 1960. Het streven van de Fluxuskunstenaars was het bij elkaar brengen van kunst en dagelijks leven. Daartoe moest de kunstpraktijk ‘gezuiverd’ worden van de door de musea en de commercie aangehangen ‘elitaire’ kunstopvattingen. Kunst en leven moesten elkaar bepalen.

Yoko Ono Fluxus wikimedia Commons Oriol Tuca

Yoko Ono Fluxus wikimedia Commons Oriol Tuca

Oriol Tuca

Behalve conceptuele kunst heeft Ono ook participatieve kunst gemaakt, bijvoorbeeld het project van 1996 getiteld “Wish Tree“.

 

Wish Piece by Yoko Ono (1996)

Make a wish

Write it down on a piece of paper

Fold it and tie it around a branch of a Wish Tree

Ask your friends to do the same

Keep wishing

Until the branches are covered with wishes”.

 

Yoko Ono wikimedia Commons Gryffindo rwishtree

Yoko Ono wikimedia commons Gryffindor Wishtree

Gryffindor

Yoko Ono wikimedia Commons TS Eriksson Yoko_Ono_Wish_Tree_for_Wanaas

Yoko Ono Wikimedia Commons TS Eriksson Yoko_Ono_Wish_Tree_for_Wanaas

TS Eriksson

Ono was ook een experimentele filmmaker die tussen 1964 en 1972 zestien films maakte, en werd bekend met een Fluxus film uit 1966 “Bottoms.” 

Deze film bestaat volledig uit close-ups van het achterwerk van beroemde personen. Ono wilde hiermee een dialoog voor wereldvrede bevorderen.

Kijk hier naar haar film “Fly” waar vliegen over een naakte vrouw kruipen.

…en hier meer Yoko Ono op Ubunet.

Op de  Liverpool Bienniale  in 2004 overstroomde Yoko de stad met banners, tassen, stickers, ansichtkaarten, flyers, posters en badges, met twee afbeeldingen: een van een naakte vrouwenborst, de andere van de vulva van dezelfde vrouw. Het stuk, getiteld “My Mummy Was Beautiful”, was gewijd aan de moeder van Lennon, Julia.

Yoko Ono wikimedia Commons Miri Nishri Is_this_baby_yours_yoko_ono

Yoko Ono wikimedia Commons Miri Nishri Is_this_baby_yours

Miri Nishri

Volgens Ono was het werk bedoeld als onschuldig, niet  als schokkend.

Op 9 oktober 2007 stak Ono officieel de  Imagine Peace Tower  op  Videy  Eiland in  IJsland  aan, gewijd aan de vrede en aan Lennon.

Yoko Ono wikimedia Commons peace tower McKay Savage light art lichtkunst

Yoko Ono Wikimedia Commons Imagine Peace tower McKay Savage
Light art lichtkunst

McKay Savage

In mei 2009 ontwierp Yoko een T-shirt voor ‘Fashion Against AIDS’ met de stelling ‘Imagine Peace’ afgebeeld in 21 verschillende talen. 

Yoko Ono wordt vandaag, 18 februari, 80 jaar oud en vierde haar verjaardag met een grote voorstelling in Berlijn op 17 februari.

 

update 2-3-2013 www.openculture.com

” In the past week, Ono released her new video installment, Yoko Ono’s Make-Up Tips for Men, to help promote her fashion line for Opening Ceremony, which apparently features “LED jock straps, thigh-high boots, and butt-baring pants inspired by John Lennon’s sexy body.” The video is odd and offbeat, as you’d expect. And, true to form, it’s entirely devoid of actionable fashion tips for men.”

update 22-3-2013

Yoko Ono vecht tegen de wapenindustrie met een foto van de bloedbesmeurde bril van John Lennon: pic.twitter.com/PYigb2uJKT

Grapefruit: Yoko Ono’s Poems, Drawings, and Instructions for Life

 

www.passagenproject.com

 

www.passagenproject.com


Tags: ,

10 Responses to “Overzichtstentoonstelling Yoko Ono in Frankfurt”

 1. knutselsmurf schreef:

  80 jaar !
  En dat in een wereld die 30+ oud vindt 🙂

 2. Blewbird schreef:

  Nogal wrang dat ze in de tijd na de Beatles veel bekendheid kreeg, maar ook nogal werd verguisd. Ze maakt prachtige kunst en ze ‘speelde’ met muziek en geluid. Ik heb verschillende LP’s van haar, waaronder ‘Fly’ (1971).

 3. Robert Kruzdlo schreef:

  Gelukkig is het in Amerika anders dan in Nederland. In Nederland ben je geen kunstenaar als je teruggrijpt naar oude richtingen, stromingen Fluxus, Dada.. etc. Annie Proulx geboren in 1935 winnaar van de Pulitzer Price, kijk dat is Amerika.

  Of neem de kunst-, literatuur-critikasters wat een verschil met Nederland die, niets te vertellen hebben als ze de landgrens overgaan.

  Nederland bestaat uit graskikkers met hersens….

  Groet

 4. Selma schreef:

  Een reisje waard. Ono’s billenfilm heeft in de jaren ’60 mijn kijk op het leven volmaakt veranderd. Dat was toen een openbaring voor me.

 5. Selma schreef:

  Oh, iets te klein blogje: Ik zat op de kunstacademie aan het Onderlangs in Arnhem toen die film daar vertoond werd in de kantine voor drie man en een paardenkop. Komend uit een orthodox christelijk nest waar alles wat in de verste verte naar het onderlichaam verwees onbesproken was, of er woedend uit werd geslagen, viel ik van m’n stoel. Zó kon er ook geleefd worden, heerlijk.

  Een tweede openbaring was die Franse film, ik ben vergeten van welke regisseur, maar het ging erover dat mensen heel stiekem in wc-achtige hokjes zaten te eten, terwijl ze gezellig en feestelijk met elkaar zaten te poepen en te plassen. Die zou ik graag nog eens zien!

  Ik probeer me op je blog te abonneren, maar krijg cryptische boodschappen als ik op rss druk…

Leave a ReplyMeest recente berichten