Wetenschap Kunst Politiek

Energiewende: duurzame energie in Duitsland

10 comments

25 procent van de elektriciteit in Duitsland komt nu van wind, zon, waterkracht en biomassa – de ontwikkeling van duurzame energie heeft in 2012 de prognoses opnieuw  overschreden (luister hier op de Deutschlandfunk : Jahrhundertprojekt Energiewende ).

Uit schone bronnen wordt zo veel energie gewonnen dat deze de gesloten kerncentrales vervangt en verder bijdraagt aan de bescherming van het klimaat.

windpark foto Phillip Hertzog Duurzame energie in Duitsland

Windpark foto Phillip Hertzog  wikimedia commons

( foto Phillip Hertzog)
De investeerders zijn tevreden over een veilig en meestal vrij hoog rendement. Dit succes werd mogelijk gemaakt door de unieke Duitse terugleververgoeding, voor de eigenaars van de schone-energie-centrales een geweldige uitvinding: deze vergoeding is 20 jaar lang gegarandeerd, de verkopers van de schone elektriciteit hoeven zich dus geen zorgen te maken over de afzet. Een perfect recept voor de lancering van nieuwe energie: steeds meer beleggers bouwen windmolens en zonne-energie systemen. De behoefte is hierbij niet van belang, de vergoeding is toch gegarandeerd.

Maar voor de consument groeien de kosten – het nieuwe jaar brengt in Duitsland een sterke verhoging in energieprijzen, vaak met meer dan tien procent, met name voor particuliere consumenten.
Ook houden de netwerken geen gelijke tred met het succes van duurzame energie. Maatstaf voor het succes van de “Energiewende” in Duitsland is in de nabije toekomst de uitbreiding van het netwerk van leidingen, maar hier wordt te weinig vooruitgang geboekt.

En ten slotte vermindert in Duitsland het energieverbruik veel te langzaam – zonder fiscale stimulans zijn energiebesparingen zelden het geld waard. 

Maar natuurlijk: hogere energieprijzen zullen ook zonder verbouwingen leiden tot minder verbruik. En het totale energieverbruik in Duitsland is in 2012 met 5 procent afgenomen.

Zie ook “Met de wind in de rug” (GroenLinks)

[Dit artikel wordt overgenomen door Duurzaam Nieuws]

Tags: , , , ,

10 Responses to “Energiewende: duurzame energie in Duitsland”

 1. Blewbird schreef:

  Zoals meestal leg je weer de vinger op de zere plek. Er wordt gedacht in termen van vervanging (van dure fossiele energie in goedkope/gratis ‘duurzame’ energie -juist ook ‘rechts’ doet dit!-) en niet in het terugbrengen van het verbruik. Dat laatste staat namelijk haaks op het beeld van economische groei dat de basis van ‘ons’ denken vormt. En dus willen we een elektrische fiets, omdat die ons een zetje in de rug geeft en toch niet stinkt. We willen voor de gek gehouden worden.

  • Maria Trepp schreef:

   Zie ook mijn reactie op J de Kat.
   Het is om te huilen, dat veel energiebesparing weer ongedaan wordt gemaakt door bijvoorbeeld elektrische fietsen, veel veel en veel meer brommers, terrasverwarming, meer vliegreizen etc.

 2. j de kat schreef:

  Er zit een merkwaardige draai in het verhaal (van Philip H. of van jou, dat is me niet duidelijk): de energieprijs voor consumenten stijgt dit jaar 10 procent. Dat zal toch effect hebben op het energieverbruik – dat nu nog veel te langzaam daalt, volgens de laatste zin. De wal keert het schip, zeggen we hier.
  Overigens mis ik vermelding van de initiatieven in kleinere gemeenten om een collectief milieubewust energiesysteem op te zetten, warmtekrachtkoppeling, recycling e.d. Zulk enthousiasme ontbreekt in Nederland totaal, al is het maar omdat de energiebedrijven dat zo goed mogelijk, en dus effectief, saboteren.

  • Maria Trepp schreef:

   J de Kat, dank voor reactie, ik had me net ingelogd om nog de argumentatie toe te voegen, dat de hogere energieprijs tot lager energieverbruik zou leiden, plus de informatie dat het energieverbruik in Duitsland in 2012 met 5 procent is afgenomen.
   Het verhaal is oorspronkelijk afkomstig van de Duitslandradio (zie de geplaatste link) de foto is afkomstig van Phillip H via Wikipedia Commons.
   De kleinere gemeenten die een collectief milieubewust energiesysteem opzetten: thema voor een vervolgblog. Sowieso zijn de verschillen tussen Nederland en Duitland groot, dat probeerde ik ook via de “terugleververgoeding” – een verhaal apart- te zeggen.

 3. […] bron: DuitslandradioMaria Trepp This entry was posted in Nieuws and tagged duitsland, geld lenen, lening. Bookmark the […]

 4. Joke Mizée schreef:

  Wat dacht je van dit lokale initiatief: http://d66leiden.nl/Nieuwsartikelen/Onderzoek_naar_geothermie_in_Leiden.aspx?objectName=NewsShow&objectId=676. Beetje raar dat iedereen zelf maar van armoe het wiel gaat uitvinden bij gebrek aan centraal animo, maar lokaal energie opwekken is wèl helemaal de goeie gedachte.

 5. Joke Mizée schreef:

  Oh ja: happy 2013 allemaal!

 6. Waarom zouden we nminder energie moeten gebruiken?
  We leven in een overvloed aan duurzame energie.
  Als we in de zon zitten, zijn we ook niet zuinig met die zonne energie, er is genoeg. En voor iedereen beschikbaar.

  De staat is bezig met plannen voor 4000 MW nieuwe windparken.
  Ik hoop dat in 2013 burgers en lokale politici ontdekken dat ze die windmolesn voor zichzelf en de lokale economie kunnen benutten.
  Dat levert meer voordeel op dan d eplannen van de staat, die wil het voordeel juist uit de regio trekken en ook uit de nederlandse samenleving.
  Het gaat om ca 500 EUR voordeel per gezin dat een eigen stukje windpark koopt.

  Overigens is in Duitsland ook ca 50% van de 30 GW windparken en 30 GW zonnestroom, eigendom van burgers, zij hebben dus ook het voordeel van die goedkope duurzame energie.
  Al zit de Duitse regeling heel anders in elkaar dan de Nederlandse.

  Ook Nederlandse gezinnen kunnen voordeel hebben van goedkope duurzame energie.

 7. Ha Maria,

  En hier in Zeeland wordt nog gedubt over een tweede kerncentrale in Borssele, al is het plan in de ijskast gezet. De oude blijft doorpruttelen tot 2034. Terwijl die zichtbaar veroudert en verzwakt.

  Er is geen eensgezindheid voor welk plan dan ook. De energiebedrijven steken veel te weinig geld in duurzame energie.

  Windenergie blijkt veel minder door huishoudens gebruikt te worden. Het wordt geloosd op het landelijke netwerk en naar het buitenland. De CO2 uitstoot is niet echt verminderd.

  Enz.

  Groet,

  Marius

Leave a ReplyMeest recente berichten