Wetenschap Kunst Politiek

Plastic Garbage Belt- kunststofarchipel plastic-zeeafval

5 comments

Het Museum voor Kunst und Gewerbe in Hamburg informeert en confronteert met een tentoonstelling over de reusachtige plastic garbage belt– kunststofarchipel (18 dezember 2012 – 31 maart  2013).

De foto´s die getoond worden zijn soms van een verwarrende schoonheid ( de foto’s hieronder zijn niet afkomstig uit de tentoonstelling, klik voor de plastic garbage belt foto’s uit de tentoonstelling op de link naar het museum) en wekken sterke gevoelens.

Thema van de tentoonstelling  is de omvang van deze milieuramp, en er wordt op veel aspecten en gevolgen van deze drijvende vuilnisbelt ingegaan.  

Zie ook de documentaire “Plastic Planet”

Plastikmuell in den Ozeanen Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch Hajj0 ms Waste_cocobeach_india

Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch

 Plastikmuell in den Ozeanen Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch 1 Vberger Beach_in_Sharm_el-Naga03

Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch
foto Vberger Beach_in_Sharm_el-Naga wikimedia commons

zee Plastikmuell in den Ozeanen Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch 1 Image by Forest & Kim Starr USGS Laysan_albatross_chick_remains

Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch
Laysan_albatross chick remains
Image by Forest & Kim Starr USGS

 zee Plastikmuell in den Ozeanen Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch 1 Piotrus Dominican_Republic_-_trashed_beach

Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch
Piotrus Dominican_Republic_-_trashed_beach
foto Piotrus wikimedia commons

 

plastic voge; Plastikmuell in den Ozeanen Kunststofarchipel Great Pacific Garbage Patch

Kunststofarchipel
foto Engelberger wikimedia commons

 

Potvis dood door plastic

Maag gebarsten na inslikken 18 kilo plastic

Een potvis die aanspoelde voor de kust van het Spaanse Granada is gestorven door plastic in te slikken, zo hebben wetenschappers vastgesteld. De potvis van tien meter lang en 4,5 ton zwaar werd dood aangetroffen op het strand van Castell de Ferro, in de Spaanse provincie Almeria. Het dier had maar liefst 18 kilo plastic in zijn maag, waardoor één van zijn magen barstte.

Dat meldt het AD. In de maag werden onder meer 59 stroken plastic aangetroffen, negen meter touw, twee waterslangen van 4,5 meter lang, twee bloempotten en een spuitbus.

Plastic is de belangrijkste doodsoorzaak voor 250 zeedieren, waaronder vissen, schildpadden en vogels. Het duurt naar schatting duizend jaar voor een doodgewone plastic zak afbreekt.

zie ook

Plastic op 5 kilometer diepte

Belgische onderzoekers hebben plasticdeeltjes gevonden op een diepte van 5.000 meter in de oceanen.

 

Update 28-3-2013

Nederlandse oplossing voor plastic-zeeafval

Jaarlijks komt er naar schatting zo’n twaalf tot 24 duizend ton plastic afval in de oceaan terecht. Dat heeft grote gevolgen voor het milieu en de vissen die van het plastic zwerfafval eten.

Onderzoek om grote platforms in de oceaan te laten drijven en deze te verbinden. De verbindingsstukken zouden het plastic richting de platforms kunnen leiden, alwaar het wordt afgebroken.

Tags: , ,

5 Responses to “Plastic Garbage Belt- kunststofarchipel plastic-zeeafval”

 1. 'joost sr schreef:

  In alle actualiteit van een lachwekkend fanatiek eindtijdgeloof: de vier eerste foto’s doen denken aan de apocalyptische angstdromen van een verloren wereld en het idee dat we er alleen maar een potje van kunnen maken. De laatste doet met broedende vogels aan de onverwoestbare hoop in en uiteindelijk goede toekomst van diezelfde verhalen denken. Na het vernietigende “Beest Nero” komt toch het “Lam Gods” en de “Vrouw met het Kind” in het nieuwe Jeruzalem zonder tranen. In die zin mijn beste Kerst- en Nieuwjaarswensen!

 2. helena schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! het is een immens probleem. Ik wist niet dat dit museum plastic soep als thema heeft. Ik ga kijken op de website.
  Heb er zelf ook wel eens iets over geschreven.
  En misschien binnenkort wel weer.

  Microplastics zijn ook een groot probleem, bijvoorbeeld de microplastics die in verzorgingsproducten zitten (cosmetica).

 3. helena schreef:

  dank voor je reactie bij mij! hier de link naar mijn blogberichten over plastic soep. http://helenaishere.wordpress.com/tag/plastic-soep/

  ik zal inderdaad eens kijken of ik een zoekvenster kan toevoegen op mijn blog! Je kan anders ook zoeken op tags (zie rechterkant, de widgets).

Leave a ReplyMeest recente berichten