Wetenschap Kunst Politiek

Jüdisches Museum/Joods Museum Berlijn opent nieuwbouw

10 comments
Juedisches Museum Berlin

Juedisches Museum Berlin zigzag gebouw luchtfoto
Studio Daniel Libeskind (Architecture New Building); http://www.guenterschneider.de/index_x.php

Daniel Libeskind breidt zijn wereldberoemd zigzag gebouw  uit met een gebouw van houten blokken, die doen denken aan de Ark van Noach. De blokken zijn geïntegreerd in de voormalige “Blumengroßmarkthalle” in het westen ( op deze foto: helemaal boven).

De nieuwbouw, de “Academie”, zal dienen als een locatie voor evenementen en als archief. Ook komt er een nieuwe tuin bij.

( zie ook artikel in het Duits hier)

Het Jüdische Museum/Joods Museum Berlijn  is waarschijnlijk het meest bekende gebouw van Daniel Libeskind. Nu heeft de sterarchitect een uitbreiding van het gebouw voltooid. Een schuin houten gebouw vormt de nieuwe ingang van de oude bloemenmarkthal aan de Lindenstraße in Berlijn-Kreuzberg die nu twee nieuwe houten gebouwen bevat. Foto zie hier.

De academie wordt op 17 november ingewijd. De houten blokken binnen in de hal, een auditorium en een bibliotheek, herinneren aan de Ark van Noach en aan de overlevering van de Joodse erfenis.

De Ark van Johan in Dordrecht is een houten reconstructie van de Ark van Noach

De Ark van Johan in Dordrecht is een houten reconstructie van de Ark van Noach

 

Het  Jüdische Museum/Joods Museum Berlijn  is het grootste Joodse museum in Europa.

Het toont de bezoekers twee millennia van Duits-Joodse geschiedenis, de hoogte en dieptepunten van de relaties tussen  joden  en niet-joden in Duitsland.

Het  Museum  herbergt een permanente tentoonstelling, een aantal tijdelijke tentoonstellingen, archieven, een bibliotheek, het Rafael Roth Learning Center en onderzoeksinstellingen.

Al deze afdelingen vertegenwoordigen de Joodse cultuur en Joods-Duitse geschiedenis.

Het museum in de  Lindenstraße  in de  Berliner Wijk Kreuzberg  bestaat uit het oude gebouw van het  barokke Kollegienhaus  en  een nieuwbouw/zigzagconstructie van Daniel Libeskind.

De twee huizen zijn alleen verbonden door de kelder.

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn Berlin-Kreuzberg_Jdisches_Museum_in_der_Lindenstrae

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn
Kollegienhaus

 In september 2007 opende het museum de nieuwe glazen binnenplaats, die ook is gemaakt en ontworpen door Daniel Libeskind. Het glazen dak omspant de binnenplaats van het barokke oude gebouw.

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn Glass_Courtyard dak dach

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn Glazen dak binnenplaats foto Stefan Kemmerling

De architectuur van de zigzag constructie wordt gekenmerkt door een  titanium -zink-gevel, vreemd gevormde ramen, veel scherpe hoeken, hellende vloeren en grijs sierbeton. (Foto’s zie hier)

Bij het binnenkomen van het nieuwe gebouw treft men op drie elkaar kruisende schuine  gangen “assen”: de as van de continuïteit die leidt tot een trap naar de permanente tentoonstelling, de as van het ballingschap en de as van de Holocaust. (Foto’s zie hier)

De as van de ballingschap leidt uit het gebouw in de tuin van de ballingschap, een diep gelegen vierkant oppervlak, tussen betonnen muren. In de tuin van de ballingschap staan 49 zes meter hoge  betonnen pilaren op een hellend vlak waarop olijfwilgen worden geplant, omdat olijfbomen -het symbool van de Joodse traditie van vrede en hoop –  het klimaat niet verdragen. (Foto’s zie hier) 

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn JuedischesMuseum_3a

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn Oliewilgen

Zie ook hier ter aanvulling kunst met Ark, olieblad en regenboog


De as van de Holocaust eindigt bij de Holocaust Toren.

 

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn Holocaustturm

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn Holocaustturm


Dit is een donkere, koude, hoge gedenkruimte, waar alleen door een klein gat in het plafond licht binnendringt. (Foto’s zie hier)

In het museumgebouw zijn er verschillende op een gebroken lijn geplaatste zogenaamde “gaten”, “Voids”, geheel lege ruimtes, de zich uitbreiden van de kelder tot de bovenste verdieping.
Zij zijn, met uitzondering van de “Memory Void”  niet toegankelijk, maar wel vanuit sommige plaatsen in te zien.
Ze moeten herinneren aan de lege ruimtes die de Holocaust in Duitsland heeft achtergelaten. (Foto’s zie hier)

De installatie Shalechet – Fallen Leaves van Menashe Kadishman  is gelegen in de “Memory Void”, een van deze “gaten” in het gebouw.

In deze ruimte zijn meer dan 10.000 gezichten van plaatstaal verdeeld over de (begaanbare) vloer, die doen denken aan de joden vermoord in de Holocaust, en aan alle slachtoffers van oorlog en geweld.

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn fallen leaves Shalechet_Berlin

Juedisches Museum Berlin Jewish Museum Berlin Joods Museum Berlijn Fallen Leaves Shalechet_Berlin

Tags: , , , , ,

10 Responses to “Jüdisches Museum/Joods Museum Berlijn opent nieuwbouw”

 1. 'joost sr schreef:

  En nu nog de befaamde “boog in de wolken” die het oude Noach’verhaal afsluit en in alle moderne regenboogvariaties terug te vinden is, bedacht op toekomst voor ons, onze wereld en zijn milieu!

  • Maria Trepp schreef:

   Hoi Joost. In Duitsland zijn er ook kerken die een Ark-van-Noach- architectuur hebben.

   Een regenboog als symbool van hoop heeft Libeskind niet ingebouwd, maar wel het olijfblad. In de tuin van de ballingschap staan 49 zes meter hoge betonnen pilaren op een hellend vlak waarop olijfwilgen worden geplant, omdat olijfbomen -het symbool van de Joodse traditie van vrede en hoop – het klimaat niet verdragen. Zie ook de link naar de foto’s en de nieuwe link naar kunst met Ark, olieblad en regenboog.

 2. Blewbird schreef:

  Heel prachtig, daar moet ik beslist naar toe!

  • Maria Trepp schreef:

   Het is indrukwekkend, op alle manieren. Zeker, de emoties worden bewust opgewekt met sterk symbolisme. En toch doordacht, en ook abstract. “Deconstructivistisch” wordt het genoemd, en ja, daar houd ik van.

 3. Joke Mizée schreef:

  Weet je toevallig wat voor bladmotieven dat zijn op het Kollegienhaus (3e foto)? Is dat een lichtprojectie of is het erop geschilderd?

 4. Joke Mizée schreef:

  Ja, zeker! Is dat zo’n 3D projection mapping project geweest (waarvan er veel op youtube staan)? Zijn ze in Berlijn gek op, projecties op gebouwen – maar deze heb ik niet online kunnen vinden. Wel veel filmpjes over het Joodse Museum. Dat geeft een aardige impressie van de heftige architectuur, maar in het echt is het vast nog veel indrukwekkender.

  • Maria Trepp schreef:

   Oh ja filmpjes zijn vast ook wel…. heb ik helemaal niet naar gekeken.
   Ik wist niet dat het gewoon was in Berlijn, de projecties op gebouwen. Ik vind al die lichtspelletjes super.

 5. Joke Mizée schreef:

  3D mapping is zoiets als dit: http://www.youtube.com/watch?v=ZOymbgFmlfY. De illusie gaat sterk uit van de eigenschappen van het gebouw in kwestie, zodat sommige gevels zich er beter voor lenen dan andere.

Leave a ReplyMeest recente berichten