Wetenschap Kunst Politiek

Otto von Bismarck, foto´s en citaten

8 comments

150 jaar geleden werd Otto von Bismarck benoemd tot eerste minister (“Ministerpräsident”)  van Pruisen.

De Süddeutsche Zeitung heeft vandaag een zeer interessante serie foto’s en citaten samengesteld.

Bismarckenhondenhundedogs

Otto von Bismarck met zijn honden

Bismarck wordt anhand van citaten als turkenvriend (“Die Liebe der Türken und Deutschen zueinander ist so alt, daß sie niemals zerbrechen wird“), als skeptische realist, en als polenvreter geschetst.  Griezelig, zeker in het licht van de latere geschiedenis, is dit citaat:

Haut doch die Polen, daß sie am Leben verzagen; ich habe alles Mitgefühl für ihre Lage, aber wir können, wenn wir bestehn wollen, nichts andres tun, als sie ausrotten; der Wolf kann auch nichts dafür, dass er von Gott geschaffen ist, wie er ist, und man schießt ihn doch dafür tot, wenn man kann.”

Meer Bismarck-citaten zie hier

Een controversiële vraag is altijd geweest of Bismarck een voorloper van Hitler was, of er dus een rechte lijn loopt van Bismarck naar Hitler. Sebastian Haffner en Jonathan Steinberg zien een dergelijke lijn van Bismarck naar Hitler; Steinberg wijst bijvoorbeeld naar de antisemitische uitingen van Bismarck, naar het militarisme, naar de mythos van de geniale Führer, en naar het “Duitse Rijk”.

Anderen, zoals Achim Engelberg zien weinig in deze theorie. Engelberg beklemtoont dat voor Bismarck de sociale kwestie vooropstond, en niet rassenkwesties.

Tags: ,

8 Responses to “Otto von Bismarck, foto´s en citaten”

 1. Fulps Valstar schreef:

  Ik heb ooit twee nakomelingen van de man bij een door mij geleide Chorleiter-Singwoche gehad, bijzondere aardige -toen nog jonge- mensen.

 2. j de kat schreef:

  “Slechts twee mensen begrijpen het vraagstuk Sleeswijk-Holstein. De ene ben ik, de ander zit in het gekkenhuis”. Vrij naar een vertaling van Jaap de Berg, gepensioneerd redacteur van Trouw. Met die uitspraak heb je Bismarck ongeveer waar je hem hebben wil, neem ik aan. (De Denen maken overigens nu nog aanspraak op deze deelstaat.)
  Grappig dat (de Duitse) Wikipedia nog zoveel “wijsheden” van Bismarck heeft opgenoteerd. Bij Churchill ontbreekt zo’n compilatie, en die heeft toch ook een hoop bottitudes geventileerd.

  • Maria Trepp schreef:

   Interessant, de vergelijking met Churchill. Naja, de Duitse Wikipedia is ongelofelijk gedetailleerd en uitgebreid, echt een reden om Duits te leren.
   Churchill is populair bij ultrarechts Nederland (Bart Jan Spruyt c.s.) Over Bismarck hoor je ze niet.
   Bismarck intrigeert wel, vanwege enerzijds realisme en anderzijds intrige, brutaliteit en rückzichtslos gedrag. Volgens velen wortelen de problemen van de 20e eeuw in Bismarck en zijn intrige en oorlog tegen de Fransen.

 3. Joke Mizée schreef:

  Zie voor een bloemlezing van uitspraken opgetekend uit de mond van Churchill: http://eindpunt.blogspot.nl/2005/09/winston-churchill.html

 4. j de kat schreef:

  Een magere oogst, Joke. De markantste ontbreekt (vind ik). Misschien omdat hij geen politieke lading heeft.
  Hij kwam hierop neer. Churchill, laat op de avond: “Mevrouw, u bent vreselijk lelijk”. Mevrouw: “En u bent vreselijk dronken.” Churchill weer: “Jawel, maar morgen ben ik weer nuchter en u nog steeds vreselijk lelijk.”

 5. Joke Mizée schreef:

  @j de kat:
  Waarom vind je die zo markant? Hij is grof, maar lang niet zo grof als het willen uitroeien van hele volkeren.
  Politiek getint is-ie trouwens wèl: hij zei het tegen de socialiste Bessie Braddock. Met de conservatieve Nancy Astor had hij een vergelijkbare aanvaring:
  “Sir, if you were my husband, I would give you poison.”
  “If I were your husband I would take it.”

  Er bestaat een theorie die zegt dat je in turbulente tijden beter een gek dan een redelijk iemand als premier kunt hebben, en Churchill is daar uiteraard het schoolvoorbeeld van. Ik zou daar geen vergif op in durven nemen, ook al wordt er bij gezegd dat je, zodra de dreiging is geweken, zo iemand onmiddellijk weer dient te lozen.

 6. j de kat schreef:

  Die theorie hebben de Engelsen toegepast op Churchill. In WO1 mocht hij minister van oorlog zijn, in WO2 Hitler buiten de deur houden als premier.

  Ik vind de uitspraak markant omdat hij de meedogenloze onbeschoftheid typeert van de Britse kostschoolkaste. John Cleese heeft ons er nog eens aan herinnerd in Fawlty Towers.

Leave a ReplyMeest recente berichten