Wetenschap Kunst Politiek

Duitse Piraten: “nonwoven revolutie”?

4 comments

De Duitse Piraten hebben een nieuw woord gemunt

“Flausch”

(=vlies, nonwoven stof) in de betekenis van “lof” of harmonie.

“Piraten-Flausch“ betekent volgens de Piraten:

Harmonie
Liebe
Fürsorge
MITeinander arbeiten, nicht GEGENeinander
Gelassenheit
Entspannung

flausch piraten

Ein „Flauschstorm“ op internet  is het tegendeel van een “Shitstorm”.

En vandaag: de

Flauschcon”:

Dit weekend zijn honderd Duitse Piraten bijeengekomen in Bielefeld voor zelfreflectie op fluwelen meubels en in een ballenbad.

Zie ook
“Piraten auf der Suche nach der Liebe”
Bij Duits “Flausch” hoort eigenlijk ook het woord “Flause“, oorspronkelijk een los draadje, maar nu gebruikt in de betekenis van “gein, lol, pret, gekte, smoes”.
Dat past er eigenlijk heel goed bij!

Tags: , , , , ,

4 Responses to “Duitse Piraten: “nonwoven revolutie”?”

 1. Blewbird schreef:

  Ik heb van ‘onze’ piraten nog niet van die leuke acties gezien. Dat wordt niks zo. De Duitse piraten lijken wel een beetje op de Grünen van 20 jaar geleden.

  • Maria Trepp schreef:

   Erg leuke reactie Blew, precies wat ik zelf dacht! Maar ik ben niet al te positief over de Duitse piraten. Te veel ruzie die niet met “Flausch”kan worden gecompenseerd.

 2. j de kat schreef:

  Ik associeerde het even met het Gulden Vlies, gepikt door Jason. Maar dat vlies heet in het Duits ook (gewoon) vlies, hoewel het een (geiten?)vel was.
  Deze piraten leven duidelijk een medialeven, helemaal naar de normen en humor van de Duitse omroep. Overbeschaafd en retemelig dus. Het andere uiterste t.o.v. die echte, kwaadaardige piraten, de Rote Armee Fraktion.

  • Maria Trepp schreef:

   Ha, ja het Gulden Vlies hoort etymologisch natuurlijk ook erbij, Flausch en Vlies zijn dezelfde woorden. Wollige, zachte, niet geweven “stof”. “Wollige revolutie” klopt misschien nog beter dan “nonwoven”! Ik was ook op zoek of ik nog een verhaaltje kan breien dat op Gulden Vlies aansluit maar mij viel niets in.

Leave a ReplyMeest recente berichten