Wetenschap Kunst Politiek

Qwerty en Qwertz als nieuwe modenamen

13 comments

“Qwerty” schijnt behalve een toetsenbordindeling ook een eigentijdse kindernaam te zijn:

Onze Taal@onzetaal  “Onze dochter hebben we Qwerty genoemd”, zegt ene Johan op http://is.gd/Yh2593.

Ik zal deze naam in ieder geval in overweging nemen voor mijn volgende hond en kat. De een zal heten Qwerty, de ander Qwertz.

 

Wikipedia over toetsenbordindeling (Duits “Tastaturbelegung”)

“De computer en andere schrijfmachines kennen vele verschillende toetsenbordindelingen voor de invoer van gegevens in verschillende talen. De standaard Engelse toetsenbordindeling staat bekend als QWERTY. Andere indelingen zijn onder andere de AZERTY-indeling en de QWERTZ-indeling.”

 “Het QWERTZ-toetsenbord is een computer- en typemachine-toetsenbord dat wordt toegepast in Duitssprekende regio’s. De naam is gebaseerd op de eerste zes letters linksboven op het toetsenbord: Q, W, E, R, T, en Z.

Het grote verschil met het QWERTY-toetsenbord is de omwisseling van de Z- en Y-toetsen. Dit is omdat de letter Z in het Duits veel vaker wordt gebruikt dan de letter Y. Laatstgenoemde letter komt eigenlijk alleen voor in ‘geleende’ woorden uit andere talen. Een andere reden is dat de letters Z en A vaak na elkaar komen in woorden in de Duitse taal. Een deel van het toetsenbord is aangepast zodat veelvoorkomende lokale diakritische tekens als ö, ä en ü opgenomen zijn.

Toetsenborden welke op QWERTZ gebaseerd zijn worden toegepast in de Duits- en Franstalige delen van Zwitserland en verder het merendeel van de landen in Oost-Europa welke het Latijnse alfabet gebruiken.

Een QWERTZ-toetsenbord wordt soms ook wel kezboard genoemd, omdat wanneer het woord keyboard volgens de QWERTY-methode op een QWERTZ-toetsenbord wordt getypt het ‘woord’ kezboard ontstaat.”

“Qwerz” is ook een naam van een kunstwerk op de Westersingel in Rotterdam, de leuke gekleurde sigaren waar men op kan zitten, gemaakt door de recent overleden Oostenrijkse beeldhouwer Franz West.

 

Maria Trepp

Tags: , , , , , , ,

13 Responses to “Qwerty en Qwertz als nieuwe modenamen”

 1. heleha schreef:

  je meent het! 🙂

  Qwerty over een kwertiertje gaan we eton! 🙂

  let op: straks worden kindernamen als : I-pad ook gewoon. LOL! Of samsunneke, google zou ook kunnen bedenk ik me opeens. Of Facebook?

 2. Blewbird schreef:

  Mooie foto van hond en kat! Er waren toch ook plannen voor andere toetsenbordindelingen? Qwerty is ontworpen voor schrijfmachines en voor mensen die met 10 vingers ‘blind’ kunnen typen.

 3. j de kat schreef:

  Namen voor je (volgende) hond en kat.
  Weet je eigenlijk hoe zij jou noemen? Daar hebben ze geen toetsenbord voor nodig, denk ik.

 4. Maria Trepp schreef:

  J de Kat, ah het is niet in goede aarde gevallen dat ik al aan de opvolgers denk??
  Ja dat komt een beetje harteloos over, natuurlijk….
  Vooralsnog gaat het ze goed al vermoordt Shima wel heeel erg veel vogels, en sleept de lijken helaas naar binnen.

 5. j de kat schreef:

  Nee, ik vind het echt niet erg als je vooruit denkt. Maar dat Shima vogels molt zint me bepaald niet. Dat zit niet in de familie. Haar tweelingbroer Jip is een grootmeester vliegenvanger en pakt er af en toe een muis bij, zoals iedereen hier. Misschien heeft het geholpen dat ik altijd heel negatief reageer op de kleine vogelslachtoffers. Bovendien is de lol er meteen af omdat zo’n pietje veel breekbaarder is dan een muis en dus dood. Met grote vogels, zoals duiven, leef ik niet mee, maar de katten zitten er alleen maar tegen te schelden. Er vorig jaar een gaai gevangen, maar die kon ik heelhuids laten vliegen.

 6. j de kat schreef:

  Vooruitzien en -denken kan nooit kwaad. Vogeltjes vangen wel. Het zit niet in de familie, of mijn huisgenoten hebben mijn afkeurende reacties ter harte genomen. Kleine vogeltjes zijn ondankbare prooi, want breekbaar en meteen dood. Muizen zijn veel leuker. Jip, Shima’s tweelingbroer, is grootmeester vliegenvangen. Vogeltjes interesseren hem niet. Misschien biedt Shima’s buitengebied te weinig alternatieven. Overigens geldt nog steeds je recht op teruggave, bij ontevredenheid over het geleverde artikel/dier.

 7. Maria Trepp schreef:

  Oh nee we houden haar!

  Zij heeft alle vrijheid en beweegt zich over een groot terrein, het hele blok en het grote binnenhof. Ook springt zij op de boten aan de kade.
  Maar zij is heel slank en enorm gespierd. De buren zien haar uit de stand metershoog de vogels uit de lucht halen!

  Het enige wat ik zou kunnen doen is haar dikker en slomer maken met “verwennerij”. Misschien ga ik dat doen.

 8. j de kat schreef:

  Vreemd. Omdat mijn antwoord van afgelopen nacht niet aanwezig leek te zijn, heb ik het opnieuw geformuleerd. Vandaar deze doublure.
  Ik weet niet of vetmesten helpt. De katten hier kunnen de hele dag eten, maar niemand wordt daar dik(ker) door. Ik weet wel dat rantsoeneren de jachtlust opwekt. Alleen muizen zijn dan kennelijk de moeite van een extra inspanning waard.

 9. j de kat schreef:

  Sorry, ik schrijf als een warhoofd, zoals je ziet.

 10. Maria Trepp schreef:

  Helaas worden de reacties vaak pas vertraagd geplaatst- ik weet ook niet waarom.

  Ik heb altijd een bakje met gewoon droog voer staan, Shima mag daarvan eten zo veel ze wil. Overigens vangt ze ook muizen, en dat is in principe wel prettig, al kijk ik ook niet graag tegen een half opgevreten muis aan.

  En nog iets: gisteren werden mijn hond en ik ineens aangevallen door een gevaarlijke bende van vijf straatkatten- het ging nog maar net goed. Ik dacht echt dat ze hem zo ongeveer de ogen zouden uitkrabben en kapot bijten.

 11. j de kat schreef:

  (Zwerf)katers opereren vaak en graag in groepsverband, maar zo venijnig is nieuw voor me. Ik denk niet dat ze – zoals leeuwen – genoeg samenwerkingsbenul hebben om gecoördineerd aan te vallen. Al doen ze dat wel om een vrouwtje te verkrachten (zie Attenboroughs Cats of Rome).
  Ik ken wel (verhalen van) katten die hun “straatje schoon houden”, maar dat zijn eenlingen. Is jouw hond een reu of een teef? In dat laatste geval zouden de katers kunnen reageren op haar hormonen.
  Shima hoort haar muizen gewoon op te eten en goed te kauwen. Dat doet iedereen hier tegenwoordig, gelukkig.

 12. Maria Trepp schreef:

  Mijn hond is een volle reu.
  Het was grappig ik wilde eigenlijk een andere weg gaan, maar hij weet dat er veel katten zijn in de Grevenstraat, en wilde daar per se langs. Goedmoedig liet ik me mee slepen, en toen we langs het hofje kwamen, kwam er eerst 1 kat uit het hofje, ik hield de hond goed vast, kat begon te sissen en ineens waren er vier-vijf katten, allemaal zwart met wit en begonnen mijn hond aan te vallen. Ik liet hem los, en we liepen allebei weg, en daarmee waren de katten God zij dank tevreden.
  Nou door de Grevenstraat lopen wij dus niet meer…
  maar ik ga misschien eens alleen, en met fototoestel kijken of die katten zich nog vaker in groepsverband tonen.

 13. j de kat schreef:

  Allemaal zwart met wit: dat lijkt een goed georganiseerde bende. Of ze komen allemaal uit hetzelfde nest. Een soort familie Flodder.
  Er bestaan ook bepaald onaardige katten, zonder dat hormonen daar iets toe doen. Misschien had deze groep meteen door dat jouw grote hond geen katten aanvalt. Het is dus reuzeleuk om hem bang te maken. Eigenlijk ben ik benieuwd hoe ver ze gegaan zouden zijn met hun aanval als jullie er niet vandoor waren gegaan. Maar je hebt dat risico terecht niet genomen, want in het ergste geval had je hond geestelijk en misschien zelfs lichamelijk letsel opgelopen.

Leave a ReplyMeest recente berichten