Iris sprookje/Iris bloem/ Vincent Van Gogh en anderen

Iris gele lis

Iris gele lis

Iris foto Maria Trepp

Iris foto Maria Trepp

trof ik ook bij mijn uitstapje na Florence (de stad van de Iris!] een buitengewoon mooie iris aan in de tuin van mijn oom.

Geel-rode iris

Iris foto Maria Trepp

Iris foto Maria Trepp

gele iris in de avond

Iris foto Maria Trepp

Iris foto Maria Trepp

 

Iris foto Maria Trepp

Iris foto Maria Trepp

De blauwe iris, die erg goed past bij het sprookje van Herman Hesse, “Iris”  dat zo begint:

Blauwe iris

`In het ontluikend voorjaar van zijn kindsheid wandelde Johannes door de groene tuin. Onder de bloemen van zijn moeder was er een, die hem bijzonder lief was: zwaardlelie heette zij. Hij vlijde zijn wang tegen haar langwerpige, lichtgroene bladeren, legde zijn vingers tastend tegen haar scherpe punten, snoof diep de geur op van het grote, wonderlijke bloeisel en keek lang achtereen naar binnen. Daar rezen lange reeksen gele vin­gers omhoog uit de bleekblauwe bloembodem, en daartussendoor leidde een doorschijnend pad naar de diepere regionen van de kelk en het verre, blauwe geheim van het bloeisel. Die was hij ten zeerste toegedaan, langdurig keek hij naar binnen en zag de gele, delicate delen nu eens als een gou­den omheining langs de paleistuin en dan weer als een dubbele reeks van fraaie droombomen met daartussenin de geheimzinnige weg naar het in­wendige, transparant en doorregen met levende aders, breekbaar als glas. De welving beschreef een boog, en verder naar achteren ging het pad tussen de gouden bomen tot op oneindige diepte verloren tussen onvoorstelbare afgronden, terwijl daaroverheen de violette gewelven een majesteite­lijke kromme volgden en toverachtig ijle schadu­wen wierpen op het stille, popelende wonder. Jo­hannes wist dat dit de mond was van de bloem, dat voorbij de gele pronkgewassen in de blauwe krocht haar hart en gedachten waren enderge­bracht, en dat haar adem en haar dromen via deze riante, doorschijnende, glazig geaderde weg in en uit gingen. En naast de grote bloemtuil stonden kleinere, die nog niet open gegaan waren, op stevige, sappige stelen in een kelkje van bruinachtig groene wik­kels; daaruit drong de jonge bloesem stil doch vastbesloten naar voren, stevig ingepakt in licht­groen en lila tot bovenaan toe, waar het jonge, diepe violet in exacte, zorgzame rolletjes zijn tere punten aan het licht bracht. En ook op deze stevig in elkaar gedraaide, jonge bloemblaadjes tekende zich reeds een netwerk van adertjes en honderd­voudige patronen af. `
……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Vincent van Gogh heeft de blauwe irissen meerdere malen geschilderd:

Vincent van Gogh, Irissen,1889

Vincent van Gogh, Irissen,1890

De wikmedia-user Jebulon heeft een paar zeer mooie foto’s op wikimedia geplaatst:

Iris_Sig._Na._Chiara_I wikimedia commons Jebulon

Iris_Sig._Na._Chiara_I wikimedia commons Jebulon

Iris_Marcel_Turbat l wikimedia commons Jebulon

Iris_Marcel_Turbat l wikimedia commons Jebulon

Iris_iron_strip wikimedia commons Jebulon

Iris_iron_strip wikimedia commons Jebulon

Iris_barbata_elatior wikimedia commons Jebulon

Iris_barbata_elatior wikimedia commons Jebulon

Iris Gay parasol wikimedia commons Jebulon

Iris Gay parasol wikimedia commons Jebulon

Iris_japonica wikimedia commons Bouba

Iris_japonica wikimedia commons Bouba

user Bouba

Iris variegata wikimedia commons

Iris variegata wikimedia common user Kor!an

user Kor!an

Hier een moooie Jugendstil-vaas met iris:

en een Tiffany-theescherm met Iris:


13 reacties op “Iris sprookje/Iris bloem/ Vincent Van Gogh en anderen”

 1. Avatar van jan bouma@Maria..heb het verhaal gelezen..met rimpels.. en ik heet ook nog Johannes..; en ’t is niet goed afgelopen!!:))

  @Joke…. jullie zullen Sarah Hart wel kennen daar in Leiden, e.v. Rudy Kousbroek, en schrijfster van "de plantenvinder" (waarin 30.000 namen) en ooit was ze ook nog tuincolumniste voor NRC Handelsblad…

 2. Avatar van mariaJohannes, wees me gegroet!!!

  Sarah Hart, ja ik herinner me heel goed aan haar columns. Heeft zij iets met Kousbroek?

 3. Avatar van Joke MizéeBij mij in de boekenkast liggen ze mijlen uit elkaar… Ik ben een fan van Kousbroek, maar ben hem nog nooit op straat tegengekomen.

 4. Avatar van jan bouma@Maria
  Zij is diens echtgenote!!!
  @Joke
  Ik doelde slechts op haar verdienste die "Plantenvinder" te hebben samengesteld omdat jij verwees naar een Engelse editie.
  Ik heb in mijn "tuintoestand" veel gehad aan de info. van Sarah Hart. Daarnaast is ze ook romancière. Die boeken ken ik niet van haar. Misschien veronderstel ik wat teveel – a priori – een "Leidse incrowd". Kousbroek kon ik wel waarderen vanwege z’n polemieken – tesaam met Hofland geschreven – over "de Amerikanisering". Misschien treffen wij ons dan aldaar…

 5. Avatar van jan boumaOù ils se trouvent ensemble..; je denkt toch niet Kousbroek iets zou kunnen (of willen)met ’n "wildvreemde die hem niet zou verstaan als echtgenote!" Alweer een les uit het leven gegrepen! Dag, lieve dames van me…

  (Ik wilde wel eens dat ik niet zoveel begreep; het leven wordt daardoor zoveel eenvoudiger)

 6. Avatar van Joke MizéeBien étonnés, zul je bedoelen. Kousbroek is niet het type schrijver dat zich graag in arty tenten als De Burcht laat zien. Ik ging er een beetje vanuit dat hij inmiddels vrijgezel was, omdat een met hem bevriende antiquair me vertelde dat hij behoorlijk cynisch is. Rare kronkel hè, want dat hij cynisch moest zijn leek me niet meer dan logisch voor iemand die bijna 50 jaar geleden situaties analyseerde waar nog steeds geen millimeter schot in is gekomen. Daarnaast is zijn gezondheid niet om vrolijk van te worden. Desondanks beveel ik zijn Anathema-reeks – alle 8 de delen – van harte aan. Het zijn essays met eeuwigheidswaarde. Reeds op jonge leeftijd verslonden, slikt men nooit meer iets voor zoete koek.

 7. Avatar van jan bouma@Joke
  Niets liever dan dat altijd "de verwondering" ons deel zal zijn en blijven. Ik herinner me een polemiek in NRC Handelsblad waarbij Hofland en Kousbroek gezamenlijk optrokken tegen "het ouwe lullenverhaal" van die twee mannen toen de Amerikanisering ter discussie stond.
  Tweede opmerking: men slikke sowieso nooit iets voor zoete koek! Maar dat is jou wel toevertrouwd dat je dat niet zal overkomen. Ben wel benieuwd wat je uiteindelijk van m’n boek gaat vinden..
  Oh ja..
  Dit vind ik toch wel interessant om je nog te melden. Ik had me ’n zeker voorstelling van je gemaakt, voordat je je liet zien hier bij mij -hoe kortstondig ook, en doe het nog ‘ns over – van hoe je eruit zou zien. Had verwacht een dame als.. Catherine Deneuve of Isabelle Huppert.. maar je bleek tot m’n verrassing een "Spring in het veld!" en vat dat nou niet verkeerd op. Daar hou ik ook wel van… ‘The inside-story’ moet je maar denken. Groet! Toch begrijp ik die ouwe Kousbroek wel… en Hofland heeft ook ’n veel jongere vrouw..

 8. Avatar van jan bouma@Maria en Joke
  De natuur schonk ons dit. En de mensen pasten zich aan en gaven namen aan wat de natuur ons schonk. Zoals Linnaeus deed. En niet andersom. Kousbroek nam ook de natuur van Sarah Hart over toen hij met haar trouwde en nam dus ook haar boeken mee.
  Maar.. dames; Ina zal nog nog wel bij mij kunnen vastleggen de witte iris! Die moet nog gaan bloeien. Blank van onschuld.

 9. Avatar van SolvejgIk wil nog even mijn reactie op jou (onder ‘sporen wil ik achterlaten) hier herhalen: "Ja, ik heb erg veel zwanen, zie ook Zwaansgezind en blazende zwanen (onder FOTOBLOGS in mijn infoblok onder mijn favorieten)"
  En dit is ook weer een heel mooi blog! Zeker als je alles achter elkaar zet! Naast zwanen maak ik ook heel veel macro’s van bloemen! De iris heb ik nog niet 🙂
  En nu ga ik eens bij Joke kijken, was ik ook al een tijdje niet geweest! Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *