Saturnus aan de zuid-oostelijke nachthemel

Gisteravond kon ik vanuit mijn balkon Saturnus zien en zelfs een simpel fotootje maken met Saturnus naast de ster Spica uit het sterrenbeeld Maagd.

Saturnus gaat in het oosten op en staat staat om 24.00 vrij laag aan de zuidoostelijke hemel, vandaar ook een stukje van een boom. Saturnus staat links; Spica rechts


Saturnus ( symbool -een sikkel voor de zaadgod Saturnus- zie hier links)  en Spica (alpha virginis) , de best zichtbare ster in het sterrenbeeld Maagd

 

Om te weten welke ster men ziet kan men op hemel.waarnemen.com tijd en hemelrichting opgeven en een interactieve sterrenkaart maken voor een bepaalde tijd, of men kan op de smartphone Google Sky Map gebruiken.

Saturnus stond op 15 april in oppositie, recht tegenover de zon, en is nu vanuit Aarde goed te zien.

Hier een foto van Universe Today over hoe Saturnus uitziet als men nu vanuit Aarde met een telescoop kijkt:

 

Christiaan Huygens, die als eerste de ringen van Saturnus juist heeft beschreven, verklaart in zijn “Systema Saturnium“ van 1659 waarom Saturnus vanuit Aarde gezien verschillende vormen aanneemt. Uitgaand van een kaart waar men ziet hoe Aarde en Saturnus rond de zon draaien (ABCD is de baan die Saturnus in ca 30 jaar aflegt) geeft hij in de buitenste ring ook aan welke schijngestalten Saturnus vertoont voor iemand die met een verrekijker vanuit de aarde kijkt. De ring verdwijnt op de punten B en D als men Saturnus recht van opzij ziet (als de aarde precies in het vlak van de ringen staat kijken we precies op de rand) , de ring geeft Saturnus “oren” op andere punten zoals M en N, en laat Saturnus ongeveer rond verschijnen op de punten A en C.

Christiaan Huygens schijngestalten Saturnus

Christiaan Huygens schijngestalten Saturnus

 

Als Saturnus in het sterrenbeeld Maagd staat is de gestalte van Saturnus door een simpele verrekijker gezien ongeveer rond; op Huygens’ afbeelding helemaal rechts:

“Wij hebben Saturnus zonder armen en geheel rond gezien vanaf december 1655 tot aan juni 1656. Dat deze schijngestalte zo lang kon duren valt, op grond van de oorzaak die wij zojuist hebben aangegeven, te verklaren door aan te nemen dat de lijn AC [ zie kaart M.T] naar het punt wees dat Saturnus zelf innam toen hij in oppositie was met de zon, dat is, 20 graden in Virgo. Dat moet als gevolg hebben gehad dat gedurende heel deze periode Saturnus en de aarde gelijktijdig aan dezelfde kant van de lijn AC stonden, en wel zo dat Saturnus er het dichtst bij was. Een maal echter, namelijk ten tijde van de oppositie, stonden ze gelijktijdig op AC zelf. Daaruit kan enkel de ronde schijngestalte voortkomen, zoals uit het bovenstaande valt te begrijpen.”

In April 2012 bevindt zich Saturnus ongeveer op positie N in Huygens’ schets. De ringen zullen pas bij de oppositie in 2012 vol geopend zijn:

 

 

Zie ook:

 Christiaan Huygens en de ringen van Saturnus

Saturnus en zijn ringen van ijsbrokken

Video Saturnus en zijn ringen

Meer over Christiaan Huygens

 en: 

Saturnus als „Solar system Lollipop“

 

2 reacties op “Saturnus aan de zuid-oostelijke nachthemel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *