Wetenschap Kunst Politiek

“…kind of a German-Dutch Boxkampf…”

8 comments

…noemde voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement het debat tussen Mark Rutte en hemself op 1 maart in een gemeenschappelijke persconferentie na afloop.  

In dezelfde persconferentie zei Martin Schulz terwijl Rutte zonder te weerspreken naast hem staat, dat Rutte afstand had genomen van het meldpunt. Rutte zei zelf:  “We [the Dutch government] are in favour of East-European migration.”

Uit het een interview met Martin Schulz op 2 maart 2012 in de NRC:

“Schulz, sociaal-democraat, vindt dat Rutte op twee borden tegelijk speelt: hij heeft de PVV nodig voor de binnenlandse politiek, maar wil niet dat in het buitenland een verband wordt gelegd tussen zijn regering en het PVV-meldpunt.

Volgens Rutte’s woordvoerder nam Rutte in zijn gesprek met Martin Schulz geen afstand van dat meldpunt en herhaalde hij wat hij steeds zegt: dat het meldpunt niet van de regering is. In een vraaggesprek in zijn Brusselse kantoor, net na de ontmoeting met Rutte, zegt Schulz het zo: ,,Minister-president Rutte heeft zich er open over uitgelaten. Hij zei: ‘Ik ben het er niet mee eens. Niet met de inhoud en niet met de vorm’.

Heeft u tegen Rutte gezegd dat hij dat dan publiekelijk duidelijk zou moeten zeggen?

,,Ja. Dan zegt hij: ‘Maar dat doe ik, ik neem afstand.’ Hij heeft ook nog eens benadrukt dat zijn regering bij Europese politieke onderwerpen niet samenwerkt met de PVV. Ik zei: ‘Maar wel bij andere onderwerpen’. We kunnen alleen maar vaststellen dat de Nederlandse regering steunt op een partij die een fundamenteel recht van Europese burgers, het vrije verkeer, ter discussie stelt. Voor een land dat een van de oprichters was van de Europese Unie, vind ik dat dubieus.” “

Vandaag zei Rutte in het vragenuurtje, dat het verslag van de NRC niet klopt.

Dus de voorzitter van het Europees Parlement liegt?

 

Update: Resolutie Europarlement tegen Nederland om PVV-meldpunt

 Op mijn Duitse site:

Verurteilung der niederländischen “Anlaufstelle Mittelosteuropäer” im Europäischen Parlament

 

Maria Trepp

Tags: , , , , ,

8 Responses to ““…kind of a German-Dutch Boxkampf…””

 1. Timmerark schreef:

  Zijn er beelden van? In het EU parlement… sorry, ik heb zelf nu geen tijd… Maar als je weet waar ze staan houd ik mijzelf aanbevolen…

 2. Maria Trepp schreef:

  Klik op de links, het staat alles op video.

 3. Duits vertalen schreef:

  Inderdaad, goede informatie!

 4. George Knight schreef:

  @Maria
  Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Maar wat een muizenissen. Het lijkt simpel. Rutte spreekt zich niet uit over de PVV-website met meldpunt omdat het een initiatief van een politieke partij is. Hij staat in het algemeen positief tegenover emigratie uit Midden- en Oost Europa.

  Wanneer Rutte op de gezamenlijke persconferentie met Martin Schulz na hem het woord neemt merkt-ie op geen afstand te nemen van het meldpunt. Schulz spreekt voor zichzelf. Kortom, ik zie geen tegenstrijdigheden.

  Op de neutrale opstelling van Rutte is veel kritiek geuit door zijn tegenstanders. Waarom spreekt-ie zich niet uit? Als de PVV gebruik kan maken van de vrijheid van meningsuiting, dan kan Rutte dat toch ook? Zo is de redenering. Het kan, maar het is ook de vrijheid van Rutte om er niet inhoudelijk op te reageren.

  Toch ontstaat nu het slechtste van twee werelden die volop publiciteit voor de PVV genereert. Tegenstanders van Wilders en media praten continu over het meldpunt en Rutte wil er over zwijgen. Vervolgens kloppen de tegenstanders van Wilders bij Rutte aan met hun vraag waarom-ie het meldpunt niet veroordeelt. Zodat de PVV opnieuw aandacht trekt.

  Het gaat om de interpretatie van de vrijheid van meningsuiting. Zolang iets binnen de wet valt mag het gezegd worden. Dat geldt voor het meldpunt dat in ogen van velen ranzig oogt en op de onderbuik speelt, maar wettelijk niet verboden is. Uiteraard is het ook de vrijheid om kritiek op het meldpunt te hebben. Maar Rutte verplichten om in het openbaar een mening te uiten die hij niet wil uiten valt niet meer onder de vrijheid van meningsuiting. Zie ook:
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2012/02/09/meldpunt-pvv-over-midden-en-oosteuropeanen-verdient-navolging/

 5. J de Kat schreef:

  Rutte hangt de onpoliticus uit met de stelling dat de minister-president zich niet met de politieke dingen van de dag bemoeit. Behoorlijk uniek. Zelfs premiers van zogenaamde zakenkabinetten waren niet bang voor het ventileren van hun mening. Rutte gedraagt zich eigenlijk net zo als de portier van een groot kantoorgebouw: beleefd, correct en volstrekt meningloos. Daarom zijn de portiers wegbezuinigd uit de kantoorgebouwen. Je vindt er alleen nog receptionistes, bewakers en liften. Zo beschouwd is Rutte dus overbodig. Maar dat wisten we toch al.

 6. George Knight schreef:

  @Maria
  Dat komt door een teveel aan moralisme. Nederland en Europa maken als een ADHD Mickey Mouse geluiden bij de bewegingen die al duidelijk zijn. Het publieke debat is ervoor om te debatteren. Liefst zo scherp en fel mogelijk. Ik zie onze minister-president liever niet als een meester-moralist die namens ons allen spreekt. Dat doe ik liever zelf.

  Uiteraard komt gedwongen door de gedoogconstructie het Mark Rutte goed uit om deze filosofisch-politieke positie in te nemen. Maar daarnaast is het in lijn met een liberale, bijna libertarische, opvatting van een terugtredende overheid, de open samenleving en alleen wettelijke grenzen aan de vrijheid van meningsuiting. Ik kan me daar prima in vinden.

  Dat laat onverlet dat ik het ‘Polenmeldpunt’ overbodig en ranzig vindt. Verklikken aan een overheid is al helemaal niet mijn ding. Maar de hijgerigheid en het moralisme waarmee de veroordeling gepaard gaan en het politieke opportunisme van die veroordeling vallen me meer op.

  En hoe gaan Polen en Bulgaren eigenlijk om met hun eigen minderheden als homosexuelen, Roma of Turkse-Bulgaren? Is hun verontwaardiging over het meldpunt wel oprecht als ze blijkbaar zelf zoveel boter op hun hoofd hebben? Ze hebben recht van spreken, maar doen er slim aan hun moralisme thuis te laten. Wat in de open brief van de ambassadeurs gelukkig gebeurde, die was tamelijk gematigd van toon. In mijn ogen evenwichtiger dan wat de Nederlandse oppositie en media er nu van maken.

  Van mijn vorige reactie hier heb ik een stukje gemaakt. Nog oprechte dank voor je denkwerk waarop ik kon voortborduren:
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2012/03/08/mark-rutte-neemt-terecht-geen-afstand-van-het-polenmeldpunt/

Leave a ReplyMeest recente berichten