Wetenschap Kunst Politiek

Op mijn Duitse blog vandaag: Van Rompuy, Wilders en de gulden

9 comments

Herman van Rompuy zu Wilders und der Rückkehr zum Gulden

In het Nederlands staat het op de site van de Volkskrant

en kan men Herman van Rompuy in Buitenhof zelf zien en horen

Het kunst- en designcollectief Studio Job kreeg de opdracht om voor de werkkamer van Van Rompuy in het gebouw van de Europese Raad in  Brussel een passend sculptuur te ontwerpen. Het kunstwerk genoemd Piece for Peace komt te staan in de ruimte waar Van Rompuy met regeringsleiders poseert voor de fotografen.

Een prachtig knipoog  naar de gevaren van “theedrinken” , elitaire verhevenheid, overdreven idealisme en oppervlakkig vredesactivisme.

Tags: , ,

9 Responses to “Op mijn Duitse blog vandaag: Van Rompuy, Wilders en de gulden”

 1. Reggie Roning schreef:

  “Alles wat we in tientallen jaren hebben opgebouwd, een eiland van vrede en stabiliteit, zou op de helling worden gezet. De Europese gedachte, waaraan we zo veel te denken hebben, zou worden opgegeven.” zegt van Rompuy.

  Herinnerd mij er weer aan dat deze mensen veel gevaarlijker zijn dan een clown Wilders ooit kan worden.

  • Maria Trepp schreef:

   Hij is een idealist, ja, en ouderwets ook. De theepot past perfect.
   Gevaarlijk vind ik hem zeker niet, en hij kan blijkbaar (zie theepot) ironie en kritiek verdragen. Dat is al heel wat.

 2. Reggie Roning schreef:

  De theepot is mooi en de boodschap is helder, dat zeker. Ik hoop dat het niet alleen blijft bij een symbool want een eiland van vrede en stabiliteit dat zijn we zeker niet.

 3. Joke Mizée schreef:

  @Reggie: Mark Rutte riep laatst dat de nie wieder-gedachte achterhaald is. Hoor je dat liever?

 4. Maria Trepp schreef:

  Klopt Joke:

  Rutte: “Dat nooit meer, was de gedachte na 1945. En zo werd ‘Europa’ voor de oorlogsgeneratie en hun kinderen ‘Nie wieder Krieg.’ De economische samenwerking rond kolen en staal en later het pad naar die ene interne markt waren daaraan instrumenteel.

  Ik doe aan die intenties van de grondleggers van de Europese Unie niets af. Integendeel. Zij verdienen onze blijvende bewondering en dank voor alles wat zij tot stand hebben gebracht. Maar ik constateer tegelijkertijd dat de Europese Unie in een nieuwe en geheel andere ontwikkelingsfase is gekomen, waarbij een ander type boodschap en taakopvatting hoort. Een meer bescheiden en realistische opvatting, wat mij betreft, die welvaart en groei centraal stelt in plaats van de ideologische grondtoon over Europa als verheven project.”

  Europa geheel zonder idealisme … ik vraag me af of dat kan lukken.

 5. Joke Mizée schreef:

  Het stoort mij vooral dat Rutte Popper daartoe in de arm neemt, die wantrouwen koesterde tegenover verheven idealen c.q. utopieën, die ‘de open samenleving’ immers kunnen bedreigen. Karl Popper, de man die in het zadel werd geholpen door Hayek (de vader van het neoliberalisme en een uitgesproken anti-idealist) die uiteindelijk minstens zo gevaarlijk blijkt als welke ideologie ook (Hayek steunde bv. Pinochet).

  De VVD voert al enige tijd actief campagne tegen de juridische component van de Unie, die ze als een hinderpaal voor hun plannetjes beschouwen.

Leave a ReplyMeest recente berichten