Wetenschap Kunst Politiek

Hypotheekrenteaftrek probleem voor de Nederlandse economie

10 comments

In de Volkskrant van vandaag 3 maart vergelijkt Xander van Uffelen de Nederlandse en de Duitse economie:

Waarom Nederland in de malaise zit en Duitsland niet”:

“De sombere Nederlandse consument is de belangrijkste oorzaak van het grote verschil. Bij de Duitsers zit de stemming er goed in, stijgen de huizenprijzen, maakt niemand zich zorgen over zijn pensioen en hebben de overheidsbezuinigingen de koopkracht nauwelijks geraakt.”

“Het stemmingsverschil tussen Nederland en Duitsland komt goed tot uiting op de huizenmarkt. Door het crisisgevoel, dat ook in Duitsland heus wel gevoeld wordt, steken de oosterburen overtollig spaargeld in stenen. Huizen vinden ze een veilige belegging; geen huizenkoper die hoeft na te denken of afschaffing dreigt van de hypotheekrenteaftrek. Zolang de huizenprijzen in de lift zitten, is verkoop van de oude woning zelden een probleem. Nederlanders houden ook geld over, maar stallen dat op een spaarrekening. Vermogenden die huizen kopen zijn er nauwelijks meer.”

Helaas wijdt Xander van Uffelen niet uit over het hier achter liggende probleem van de hypotheekrenteaftrek, een belastingconstructie die in Duitsland niet bestaat. Ik heb op een van mijn Duitse blogs hierover geschreven:

Wirtschaftsprobleme in den Niederlanden

Tags: , , , ,

10 Responses to “Hypotheekrenteaftrek probleem voor de Nederlandse economie”

 1. Joke Mizée schreef:

  Is wel een beetje kort door de bocht, hoor. Dat de huizenmarkt op slot zit komt niet door de HRA, maar door de onzékerheid over de HRA. En waarom is het zo geweldig dat Duitse investeerders graag in huizen beleggen? Zijn er dan kopers voor die huizen? Wrsl. niet, maar dat maakt bij beleggen in onroerend goed niet uit: het is een vorm van oppotten.

  • Maria Trepp schreef:

   Joke, natuurlijk, dat was wat ik bedoelde: de Nederlandse huizenmarkt zit op slot omdat men verwacht dat de HRA verdwijnt. Maar ja die MOET ook weg.
   In Duitsland zijn er wel degelijk bewonende kopers voor de huizen, de huizenprijzen zijn namelijk niet zo gek opgejaagd als in Nederland.
   Geld, vermogen, enz., het is overal een probleem en ongelijk verdeeld, en ik zal Duitsland niet echt verdedigen, maar vandaag stond juist in de krant dat het consumentenvertrouwen in Dland zoveel groter is omdat daar de huizenmarkt niet op slot zit. Wat niet vermeld werd, en wat ik wilde aanvullen: in Dland is er nooit HRA mogelijk geweest, de grote problemen die Nederland daarmee heeft, heeft men dus niet.

 2. Blewbird schreef:

  Rutte houdt alleen vast aan de HRA om Wilders te paaien. Het zal hem duur komen te staan. Zelfs Bolkestein vindt het niet goed om nu grootschalig te bezuinigen. Duitsland is met de toekomst bezig, wij zwelgen in ‘crisis’.

 3. Maria Trepp schreef:

  Voorspelling : het kabinet valt vanwege de HRA.

 4. Joke Mizée schreef:

  Als Rutte, Verhagen en Wilders aan de HRA vast willen houden, zal het kabinet niet vallen over de HRA. Ontwikkelingshulp wordt eerder een breekpunt.

  Wat in Nederland kenmerkend is, is dat gemeentes met grond speculeren. Als men grond voor een lagere prijs ter beschikking zou stellen, zou sociale woningbouw niet zo’n probleem hoeven zijn. Weet iemand hoe dat in bv. Duitsland of België gaat?

 5. Maria Trepp schreef:

  Grond voor een lagere prijs ter beschikking stellen is in Duitsland niet aan de orde. De sociale woningmarkt wordt geheel geprivatiseerd, goedkope woningen verdwijnen met hoge tempo.

 6. LN schreef:

  Hypotheekrenteaftrek is een soort omgekeerde heilige koe: uiteindelijk slecht voor de staat/economie, maar je mag er niks van zeggen. Slechte erfenis van vorige regeringen en nog wordt het verzwegen.

 7. Maria Trepp schreef:

  Ja maar nu de discussie oplaait waarom het in Duitsland zo veel beter gaat dan in NL, ligt er een kans om met de vinger naar de HRA te wijzen.

 8. Steeds meer Nederlanders kopen een tweede huis in Duitsland. Mocht men de woningmarkt echt willen hervormen, dan pleit ik voor een internationale woningmarkt inclusief het behoud van meerdere paspoorten!

 9. Maria Trepp schreef:

  Hej Marius, dat was nou echt een erg slim idee!
  Overigens zag ik op internet dat er blijkbaar een rechtszaak was of Duitsers die in Nederland werken ook HRA mogen doen. En ja dat is zo, als zij 90 % van hun inkomen in Nederland verdienen.

Leave a ReplyMeest recente berichten