Wetenschap Kunst Politiek

Romantische Japanse maanprenten van Yoshitoshi

11 comments

In het Leidse Japanmuseum Sieboldhuis  zijn tot 4 maart  2012 topstukken van de Japanse prentkunstenaar Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892) te zien in de tentoonstelling “Maanlicht, mysterie en schoonheid”.


Yoshitoshi is een meester van de Japanse kleurenhoutsnede, in het bijzonder van het Ukiyo-e, een vorm van houtsnede die sinds het midden van de 18e eeuw ook in Europa populair werd en een grote invloed had op de Europese kunstwereld van het fin-de-siècle  (zie ook mijn vele blogs over het verband tussen Japanse kunst en 19e eeuwse Europese kunst).

 


Deze prenten zijn boeddhistisch geïnspireerd  en drukken vaak het vergankelijke, vluchtige karakter van de werkelijkheid uit. De volgende prent leert dat je NIET naar de vinger van de boeddhistische monnik moet kijken maar naar de maan zelf:


Beroemd zijn Yoshitoshi’s A Hundred Views of the Moon, waar hij motieven uit Chinese en Indiaanse legendes en uit Kabuki en Noh theater illustreert.

 

Maria Trepp

www.passagenproject.com

 

deze tekst staat ook op mijn Duitse  blog

www.passagenproject.com/blog1

 

 

Tags: , ,

11 Responses to “Romantische Japanse maanprenten van Yoshitoshi”

 1. svara schreef:

  dank je
  mooi blog!

 2. Selma schreef:

  Heel mooi.
  Leuk is dat ook Assyke net een oude Japanner van stal haalde.

 3. Blewbird schreef:

  Super! Heb je de foto’s zelf gemaakt? In dat geval een dikke pluim! Het is altijd zo onwezenlijk donker bij Siebold, zelfs bij tentoonstellingen waar dat helemaal niet nodig is. Ik vind het geen prettig museum, maar ik kom er toch, omdat er vaak zulke mooie tentoonstellingen zijn (en het is dichtbij).

 4. Maria Trepp schreef:

  Nee ik heb de foto’s van internet geplukt. Ik kan ook niet garanderen dat juist deze prenten bij Siebold hangen! Mijn blogs gaan over tentoonstellingen, maar zijn in feite mijn eigen uitwerking van het tentoonstellingsthema…

 5. 'joost sr schreef:

  Dan beweren ze dat wij zo’n moeite hebben met andere culturen..Hier blijf je naar kijken! Ook die kunst is ons te machtig! Op een ander blog heb ik een oude jeugdherinnering aangehaald: dat mijn vader mij mijn gestorven broertjes aanwees aan de sterrenhemel. Ik herinner me nog dat ik verwoed niet naar zijn uitgestrekte vinger, maar naar de sterren probeerde te kijken!

 6. Maria Trepp schreef:

  Joost pak van mijn hart, dat jij er weer bent… ik was al bang dat mijn stomme opmerkingen over reacties op mijn blog jou hadden verjaagd, terwijl ik jouw reacties nou juist zo zeer op prijs stel!

  Wat bijzonder dat jij in het echte leven deze “leerscene” hebt meegemaakt!
  Ik vind de gedachte achter deze afbeelding ook hoogst interessant, maar ik zelf ben toch anders, minder “objectief”. Voor mij is de persoon van de onder-wijzer hoogst belangrijk. Ik kan niet leren zonder persoonlijke relatie.
  Als iemand naar de maan wijst is deze wijzende voor mij net zo belangrijk als de maan. En andersom: mijn plaatjes bijvoorbeeld van de maanverduistering laatste week zijn MIJN plaatjes. Ze zeggen ook veel over mij, en niet alleen over de maan. De wijzende camera is ook belangrijk- vind ik.
  Tekst en context, object en subject, het hoort samen.

 7. 'joost sr schreef:

  Tot je geruststelling..ik vind iets niet vlug zomaar ineens stom. Je zult me dus nog wel meer tegenkomen, gewoon ook, omdat ik jouw blogs leuk (“interessant” klinkt zo nuffig) vind!

 8. 'joost sr schreef:

  Heb gereageerd en wacht nu dus maar wat langer!

 9. 'joost sr schreef:

  Heb echt al 2x gereageerd..heb nu al lange tijd gewacht en er verschijnt nog steeds niets. Ik wilde alleen mar zeggen: maak je niet ongerust!!

 10. Maria Trepp schreef:

  Drie reacties binnen Joost…
  spijt me zeer dat het altijd zo lang duurt, ik weet niet waar dat aan ligt.

  Dank beste vriend!

Leave a ReplyMeest recente berichten