Wetenschap Kunst Politiek

Brandpunt en Paul Davies over buitenaards leven

16 comments

Brandpunt had gisteren een item over het SETI-institituut ( “Search for Extraterrestrial Intelligence”) in California en de zoektocht naar buitenaards leven.

SETI?? Dat was toch opgeheven dacht ik?

SETI is al jarenlang op zoek naar buitenaards leven, maar moest in april wegens financiële problemen noodgedwongen de deuren sluiten. Maar ik zie nu dat het instituut de zoektocht kan voortzetten door donaties onder meer van Jodie Foster.

Kosmoloog Paul Davies, een medewerker van het SETI heeft een boekje geschreven over de vergeefse speurtocht van het SETI-institituut:

The eerie silence/ Are we alone in the universe? (2010)

Davies bekritiseert het SETI  vanwege de antropocentrische en naïeve werkwijze van het instituut. Hij beargumenteert dat buitenaards leven, als het al bestaat, een vorm kan hebben die wij ons niet kunnen voorstellen.

Maar omdat wij nog helemaal niet weten hoe leven ontstaat en ook niet hoe waarschijnlijk het is dat het leven überhaupt ontstaat kunnen we helemaal niets zeggen over de waarschijnlijkheid van buitenaards leven.

In het hoofdstuk A brief history of aliens komt ook Christiaan Huygens en zijn Cosmotheoros langs, zie ook mijn blogs over aliens bij Huygens
Christiaan Huygens en Immanuel Kant over Hermapolieten/Mercuriusbewoners
Christiaan Huygens: ironie over de Nieuwe Aarde

Een filosofisch en artistiek interessante en uitermate hilarische vraag – die ook bij Brandpunt wordt aangeraakt-  is : wat zouden wij aardbewoners willen mededelen aan de eventueel gevonden extraterrestrials, en in welke taal, op welke wijze?

Pioneer Gouden Plaat

Davies is van mening dat de beste taal voor communicatie met aliens de wiskunde zou zijn.

Wiskunde als de taal van het universum. Ook Galilei en Huygens waren al ervan overtuigd, dat het universum geschreven is in de taal van de wiskunde. De wiskunde was voor Huygens en voor zijn vriend Leibniz al belangrijker dan God, omdat God volgens hen niet zonder de wiskunde kon.
Tweet

Tags: , , , , , , ,

16 Responses to “Brandpunt en Paul Davies over buitenaards leven”

 1. Selma schreef:

  Die gouden plaat vind ik een zeer stom ding, en als het al iets zegt, dan is het aan aliens die wis- en natuurkunde hebben gehad op de aardse middelbare school.
  Mannetje en wijfje benne typisch Amerikaans. Mannetje voert het woord (hallo met het handje), met wijffie dociel aan z’n linkerhand. Ze heeft wel haar beentjes wijd, maar geen streepje waar het hoort. Amerikaanse schijnheiligheid.
  Bovendien is in de praktijk het omgekeerde waar: mannen zitten vaak brutaal wijdbeens, terwijl dames juist altijd heur benen bij elkaar houden en public.

 2. Bart schreef:

  Ik zag er helaas maar een stukje van, wist niet dat dit onderwerp kwam…
  Paul Davies ken ik goed, o.a. van het boek How to build a time machine, dat ik in mijn kast heb staan.

  Ik dacht zelf ook dat het SETI inmiddels gesloten en opgeheven was…

 3. Maria Trepp schreef:

  Bart, je kan via mijn link alleen het kleine stukje over SETI nog eens zien. http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/04-12-2011/fragmenten/we_zijn_niet_alleen
  En, hoe bevalt het tijdreizen?

  Selma, wat leuk en uitvoerig!! Kan niet iemand met een beter plaatje komen?? Ik niet, ben geen designer.

 4. Bart schreef:

  Ha, bedankt voor je link, Maria, nu heb ik het toch helemaal kunnen zien! 🙂
  Het tijdreizen heeft me altijd al geboeid, met name natuurlijk de gedachtenexperimenten met de mogelijkheden en onmogelijkheden…en de onvermijdelijke paradoxen die zouden kunnen ontstaan.
  Boeiend, ja, zeker!

 5. Maria Trepp schreef:

  Bart aanstaande maandag (12-12) is er een themaavond in de Balie in Amsterdam over tijdreizen: http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=383421
  Misschien ga ik…

 6. Bart schreef:

  O, dat is ook toevallig, Maria!
  Veel plezier, als je gaat, het is vast interessant!

 7. 'joost sr schreef:

  Eerlijk gezegd was ik ook verrast gisteravond. Gaandeweg dacht ik: eigenlijk is in een tijd met onze mogelijkheden zo’n enorme na onze sf-tijd liefst nu wetenschappelijke heelalwijde nieuwsgierigheid (en daar moet ik het -en daar laat ik het expres bij aub geen tijdreizen enzo- bij laten!) helemaal niet zo gek.

 8. Maria Trepp schreef:

  Bart hoe dan ook maak ik een blog over tijdreizen. Jij ook misschien??

  Joost, ah je keek ook. Nou, de gedachte aan buitenaards leven was ook al in de 17e eeuw enorm groot en belangrijk, samen met de vraag: wie zijn wij mensen en wat is onze positie in het heelal?
  Christiaan Huygens gaf daarop het meest moderne antwoord: voor hem was het helemaal niet zeker dat de mens de kroon van de schepping is.

 9. Bart schreef:

  Ja, dat is misschien wel een leuk idee, Maria.
  Ik zal er alvast eens over denken… 🙂

 10. 'joost sr schreef:

  Christiaan had best willen weten, wat we nu weten! En nu schrikken we ook niet meer zo als toen, mochten we niet de kroon van de schepping zijn. Eigenlijk verdienen we dat na die hele evolutie van ons en wat we daarvan hebben gemaakt ook niet zo geweldig om een kroon te krijgen opgezet! Vind je niet!?

 11. Maria Trepp schreef:

  Blew, op afstand 600 jaar reizen (met lichtsnelheid)!
  Gaan?

  Joost, veel van de mensen die een boodschap schrijven aan de buitenaardsen schrijven iets in de trant van: we hebben hier op aarde een zootje van gemaakt…

 12. Maria Trepp schreef:

  Jill Tarter of the SETI Institute in Mountain View, California, says the habitable Kepler planets are prime targets for the Search for Extra-Terrestrial Intelligence (SETI), carried out with the dedicated 42-dish Allen Telescope Array in northern California. “We’re taking everything we can get from our Kepler colleagues to look for techno-signatures” that might betray the existence of an alien civilization, she says.

  http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/12/potentially-habitable-planet-is-.html?ref=hp

 13. 'joost sr schreef:

  Het zou nog best eens kunnen zijn dat we toevlucht tot het heelal nog ooit eens hard nodig hebben, als we er met onze mogelijkheden of slordigheden hier echt eens wereldwijd een zootje van maken….dit is niet meer dan een koele constatering naar toekomst toe.

 14. Maria Trepp schreef:

  Ongelofelijk trieste gedachte dat we de aarde moeten verlaten omdat het hier onleefbaar wordt.

  Ik hoorde iemand op tv zeggen dat hij al plant voor emigratie naar Mars. Het was geen grap.

Leave a ReplyMeest recente berichten