Christiaan Huygens, Salomon Coster en het octrooi op het slingeruurwerk

Christiaan Huygens en  het slingeruurwerk

De Volkskrant meldt vandaag (16-11-2011) dat er in het Universiteitsmuseum van Utrecht mogelijk ’s werelds oudste door een gewicht aangedreven slingerklok is ontdekt. De klok wordt toegeschreven aan Salomon Coster, de klokkenmaker van de Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens.

Christiaan Huygens is beroemd voor zijn ontdekking van het principe van het slingeruurwerk, waarvan hij door Salomon Coster de eerste exemplaren liet maken.

christiaan-huygens-salomon-coster

christiaan-huygens-salomon-coster http://passagenproject.com/blog/category/christiaan-huygens/

Christiaan Huygens en Salomon Coster

Huygens’ uurwerken konden de tijd veel nauwkeuriger aangeven dan alle klokken die eerder waren gemaakt. Voor Huygens was een nauwkeurige tijdmeting belangrijk om goede astronomische tijdmeting te kunnen verrichten, en ook om mogelijk de geografische lengte op zee te kunnen bepalen (wat uiteindelijk niet lukte ondanks vele pogingen). Trots noemt Huygens zijn uitvindingen in zijn laatste tekst Cosmotheoros.

C.D. Andriesse: “Galileo Galilei had de slinger al als gangregelaar aanbevolen en Coster was een kundig klokmaker die onder meer een dubbele trommelveer had bedacht. Van Christiaan was het idee gekomen over een lichte vorkkoppeling en over ‘wangen’ om de slinger bij wijde uitslag wat op te tillen. Christiaans uitvinding betrof de koppeling van een slinger aan het toen gebruikelijke raderuurwerk, of, om precies te zijn, aan het over het schakelrad kantelende anker (échappement) […] Zijn foefje was om de aandrijving
van de slinger te ontlenen aan de aandrijving van de klok en om de regelmaat van de klok te ontlenen aan de regelmaat van de slinger. […] De vorkconstructie op het anker die de slin­ger voldoende aandreef en tegelijk voldoende vrijliet, is uiterst ingenieus.”

Aan de Haagse klokkenmaker Salomon Coster gaf Huygens het alleenrecht – vastgelegd in een officieel octrooi, gedateerd 16 juni 1657 – om deze nieuwe vinding in de handel te brengen.

In Parijs en in Londen werden deze uurwerken onmiddellijk nagebouwd. En ook in Nederland:

“Ook aan het octrooi van Coster, dat dan wel verleend was en waar hij [Huygens] in deelde, beleefde hij echter weinig plezier. Het werd ontdoken door de Rotterdamse klokmaker Simon Douw, die volhield zelf een slingeruurwerk te hebben uitgevonden. Hij was er zelfs in geslaagd ook dit slingeruurwerk door de Staten­ Generaal te laten octrooieren, en wel op 8 augustus 1658, ruim een jaar na dat van Coster. Deze laatste schreef woedend ‘dat hy met Listicheyt, en allerhande onbehoorelycke middelen desel­ve Inventie, soo by de Heer Huyghens, als op andere plaetsen was komen te sien, sich verstout van die mede te debiteren’.

Op 9 oktober 1658 kwam het tot een zaak voor de rechtbank van Holland, Zeeland en Friesland […]”.

Uiteindelijk moest Douw aan Coster en aan Christiaan Huygens elk slechts een derde van de opbrengst van zijn klokken betalen. (Andriesse, p 152)

———————-

Literatuur:

Een vernuftig geleerde : de technische vondsten van Christiaan
Huygens
/ Rob H. van Gent, Anne C. van Helden Leiden : Museum Boerhaave,

1995

Titan kan niet slapen : een biografie van Christiaan
Huygens
/ C.D. Andriesse Amsterdam [etc.] : Contact, 1993

De ruimte van Christiaan Huygens / Vincent Icke [Groningen]
: Historische Uitgeverij, 2009

———————————————————————————————–

Update

Op 6 december 2011 schrijft Theo Toebosch in de NRC dat er nu nog een tweede oude Huygens/Costerklok is ontdekt. Beide slingerklokken zijn te zien in het Museum van het Nederlandse Uurwerk. Bovendien is er nog heel wat toe te voegen aan de kwestie van het patent voor de slingeruur.

“De vondsten vielen mooi samen met een internationaal symposium afgelopen weekeinde, dat Van Hees ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van zijn museum had georganiseerd. Daarbij ging het onder andere om de vraag of Huygens wel de uitvinder van de slingerklok is. Van Hees: „Enkele Engelse klokkenspecialisten denken dat de Engelsman Ahasverus Fromanteel de slingerklok heeft uitgevonden.”

“Enkele Britse verzamelaars en antiquairs denken dan ook dat Huygens zijn ideeën voor de slingerklok heeft afgekeken van de Londense klokkenmaker Ahasverus Fromanteel, die nu slechts te boek staat als de eerste Engelsman die een slingerklok met gewicht heeft gemaakt. Aanleiding tot deze gedachte is een contract in het Haags Gemeentearchief dat Coster in 1657 met John Fromanteel, de twintigjarige zoon van Ahasverus, heeft gesloten. Fromanteel junior kwam bij Coster in dienst als leerling. In het contract staat dat Coster Fromanteel kost en inwoning zal geven en dat Coster de jonge Brit ‘het geheim’ van de slingerklok zal onthullen. Het contract is echter niet overal goed leesbaar, er zijn doorhalingen en de inhoud is soms voor tweeërlei uitleg vatbaar. Enkele Britten, die de tekst als Bijbelexegeten hebben bestudeerd, komen tot de conclusie dat het juist Fromanteel is die belooft het geheim te onthullen. Dat zou betekenen dat Fromanteel junior die kennis bij zijn vader had opgedaan. De Britten denken dat het ook verklaart waarom Huygens in Engeland geen patent aanvroeg, terwijl hij dat wel, vergeefs, in Frankrijk deed.

Voor Van Hees is het duidelijk: „Ahasverus Fromanteel heeft ook geen patent aangevraagd. Huygens is en blijft voor mij de uitvinder van de slingerklok met gewicht. De uitvinding lijkt me ook eerder het werk van een natuurkundige dan van een commercieel ingestelde klokkenmaker. Pas na 1676 werden bijna alle klokken met een slinger gemaakt.”

Hofwijck_display_of_pendulum_and_clocks Christiaan Huygens slingeruurwerk

Christiaan Huygens slingeruurwerk

 Christiaan Huygens en het octrooiverhaal van 16 juni 1657

 

zie ook

Meer over Christiaan Huygens

 

 

Christiaan Huygens in Dutch English and German http://www.passagenproject.com/blog16

Christiaan Huygens http://www.passagenproject.com

www.passagenproject.com

www.passagenproject.com

 

12 reacties op “Christiaan Huygens, Salomon Coster en het octrooi op het slingeruurwerk”

 1. Dat is wel interessant, omdat dezelfde problemen vandaag nog steeds spelen. Dus het is goed om eens terug te kijken wie je met de kennis van vandaag gelijk zou geven. Dan vind ik het niet terecht dat Huygens slapend rijk zou zijn geworden, terwijl de klokkenmaker zijn hele leven moest werken. We weten inmiddels ook dat een slingeruurwerk op zee nooit zal werken, en dat die “wangen” de nauwkeurigheid niet verhoogden. Veel belangrijker was een compensatie van de lengteverandering van de slinger door temperatuurschommelingen.

 2. Knutselsmurf, jouw commentaar geeft me direct een idee voor het volgende blog over bescherming van prioriteit (= de eerste ontdekking, bijvoorbeeld saturnusmaan) bij Huygens.
  Ja het is intrigerend dat er toen al zo veel ruzie was over patenten en prioriteiten!! Zou je niet denken van de 17e eeuw. Op die manier waren zij echt net als wij.

  Ook over uren op zee en meting van de geografische lengte kom ik nog met een blog.

 3. “De vorkconstructie op het anker die de slin­ger voldoende aandreef en tegelijk voldoende vrijliet, is uiterst ingenieus.” Dat heb ik ook altijd gevonden en ik heb geen werkelijk verstand van techniek. Diep respect voor dit soort simpel ogende constructies die als ‘vanzelf’ lijken te werken. Zo gewoon dat je er bijna niet meer over nadenkt. Fijn om te lezen!

 4. Mijn reactie niet verwerkt, misschien heb ik iets verkeerd gedaan. Als dubbel, dan haal je deze maar weg. “De vorkconstructie op het anker die de slin­ger voldoende aandreef en tegelijk voldoende vrijliet, is uiterst ingenieus.” Heb ik ook altijd gevonden. Zo simpel en slim dat je er niet meer bij stilstaat.

 5. Mijn eigen oude prachtige Gauloise Franse klok krijg ik op dit moment niet eens aan het lopen, en hij hangt er alleen voor het “mooie” bij tussen mijn digitale tijdcontroles…het is dat ik op jouw site wil reageren. Maar het slaat nu nergens op! Zoals mijn klok ook niet eens meer dubbel slaat op het volle uur!

 6. Mijn mooie simpele oude gauloise Franse klok krijg ik niet meer aan het lopen. Omdat ik gewend ben op jouw site te reageren, slaat dat nu dus nergens meer op. Zoals die klok van mij er tusseen alle digitale tijdscontroles er alleen maar “mooi” bijhangt en niet één keer noch dubbel slaat op het volle uur!

 7. Ik ben gek op oude klokken, ze zijn alleen vaak zo onnauwkeurig terwijl voor mij al een leven lang op tijd werken van het grootste belang is.
  We hebben nog een paar oude klokken die stilstaan maar voor de tijdmeting zweren we tegenwoordig bij radiogestuurd.
  Saai!

 8. Zit ineens te denken is “Gauloise” eigenlijk niet een typisch franse sigaret? Zou ik er nou zo vanaf zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *