Wetenschap Kunst Politiek

Andreas Kinneging, Arnold Heertje en de moraal van de nazi’s

5 comments
Andreas Kinneging Wikipedia Commons

Andreas Kinneging

“Arnold Heertje, die daarna zou discussiëren met filosoof Andreas Kinneging  […] had zich kapot geërgerd aan alfa’s met hun gezemel over moraal. Over de Holocaust, het onderwerp waarvoor hij was uitgenodigd, wilde hij evenmin spreken. ‘Al drieduizend jaar zaniken we over de moraal, en dat heeft ons geen haar beter gemaakt. [….]

Het leek Heertje beter om praktische oplossingen te verzinnen.[…]

Hij pleitte voor slimme ‘structuren’ die de samenleving humaner zouden maken.

En toen kwam het bijna tot een handgemeen.

‘Structuren die tot een betere samenleving leiden! Dat vonden de nazi’s ook!’, riep Kinneging. Hij leunde triomfantelijk achterover, alsof hij het zelf een enorme vondst vond.

Heertje zweeg. De zaal ook, beschaamd.

‘Ik voel me door deze uitspraak diep gegriefd’, zei Heertje. De zaal mompelde instemmend.


Wat bezielde Kinneging om moedwillig Heertjes bedoelingen mis te verstaan? Om iemand die familie heeft verloren aan de nazi’s, zo’n dolk in de rug te steken.“


Kinneging, die meent Heertje op nazisme te kunnen betrappen is zelf een racist met zeer bedenkelijke theorieën en is als directeur van de neoconservatieve Edmund Burke Stichting  een belangrijke steunpilaar voor Geert Wilders.


Kinneging: “Als de Europeanen zich niet voortplanten – wat ze niet doen – hebben we niet genoeg kinderen om ons te vervangen. Uiteindelijk zal Europa dan Afrikaniseren en Azianiseren. Is dat slecht? Ik vind van wel, omdat ik de Europese cultuur hoger acht dan die van Afrika en Azië. Het zou echt de ondergang van het avondland zijn. En dat moeten we, denk ik, zien te voorkomen.” (Trouw, 25-1-2006, religie&filosofie)


Het koppelen van de wens naar culturele suprematie aan het baren van kinderen is niets anders dan onvervalst racisme.


En verder is het ook inhoudelijk helemaal verkeerd wat Kinneging impliceert, namelijk dat de nazi’s geen moraal hadden. Wie meer wil weten over de moraal van de nazi’s moet het boek van de historica Claudia Koonz lezen, The Nazi Conscience ( 2003) . Koonz laat zien dat de nazi’s , anders dan vaak wordt gedacht, niet gewetenloos waren, en zelfs nadrukkelijk moreel hebben geargumenteerd. Alleen: hun moraal gold allen voor degenen die zij als “vriend” hadden gedefinieerd.  Voor de “vijand”gold deze moraal niet.

Kinneging en zijn Schmittiaanse samenwerkingspartners zoals Bart Jan Spruyt zijn de voorhoede in de vijanden-demonisering van deze tijd.
Meer blogs over Andreas Kinneging, voorzitter van de Leidse Edmund Burke Stichting

 

http://passagenproject.com/blog/2011/04/27/10976/

 

http://passagenproject.com/blog/2008/03/07/het-racisme-en-seksisme-van-burke-voorzitter-prof-dr-kinneging/

 

http://passagenproject.com/blog/2007/11/17/leidse-hoogleraren-over-het-marteldilemma-kinneging-mertens-van-gunsteren/

 

http://passagenproject.com/blog/2007/11/05/atheistisch-bijgeloof-carotta-en-zijn-volgelingen/

 

http://passagenproject.com/blog/2009/02/17/economie-moraal-neocons/

 

http://passagenproject.com/blog/2009/06/19/polarisatie/

 

 


Tags: ,

5 Responses to “Andreas Kinneging, Arnold Heertje en de moraal van de nazi’s”

 1. P.H.M van de Kletersteeg schreef:

  Heb je gedronken of zo? Cultuur is het resultaat van inspanning, en ontwikkeling.Die vergelijken en de lager ontwikkelde culturen als zodanig benoemen heeft niets maar dan ook helemaal niets met rascisme te maken, ook niet als verbanden worden gelegd met het baren van kinderen.

  het is een gegeven, dat de geboortecijfers in de kapitalistische landen te laag zijn.
  En het is een gegeven dat lagere diersoorten zich voortplanten in grotere getallen.

  Beide data hebben geen moer met rascisme te maken; onzinnig.
  ———————-
  Dat door import de maatschappij aziatiisch kan worden heb ik geen moeite mee; als maar niet de zegen van de achtelijkheid van moslims over ons wordt uitgestord.

 2. fulps valstar schreef:

  @Maria
  De Burke Stichting is weerzinwekkend evenals Blondie en nog meer zijn weerzinwekkende vriendjes maar ze vergelijken met een dodelijke geest uit de afgrond als het nazisme gaat me echt te ver.
  Kinneging heeft Heertje op de ziel getrapt, dat zegt meer over zijn volstrekt gebrek aan goede manieren en aan een stukje gevoel tegenover anderen, dit is bij de heer P.H.M. van de K. ook kennelijk niet aanwezig.

 3. Maria Trepp schreef:

  Oh Kinneging is geen nazi, dat heb ik niet gezegd.
  Maar het citaat is racistisch, en hij werkt nauw samen met BJSpruyt die zich op de nazi Schmitt beroept.
  Wat ook BJ Spruyt NIET tot nazi maakt.

  Ze zijn geen nazi’s. Maar als zij anderen nazisme verwijten neem ik henzelf onder de loep.

 4. P.H.M van de Kletersteeg schreef:

  De opmerking van Kinneging was niet meer of minder juist, dan de honderden opmerkingen richting PVV die de PVV of Wilders uitmaken voor nazi rascist en dergelijke.

  Als heertje door die opmerking zich “gegriefd” voelt, moet eerst even denken hoevaak zijn soort de pVV wilders en de stemmers erop “gegriefd” hebben

  Ik heb mezelf aangeleerd, dat mensen van mij mogen verwachten, wat ik van hun kan verwachten; niet meer niet minder; met enige tolerantie als ik te maken heb met seniele opponenten

 5. Jan Verheul schreef:

  Ieder mens die eerlijk durft te zijn vindt zijn eigen cultuur beter dan de cultuur van een andere groep/volk.
  (En voor òns is die ook beter. Cultuur is een uiting van onze aangeboren voorkeuren, van ons ‘volkskarakter.’
  Kinneging zegt ook de waarheid: we worden een minderheid.
  Wie blijft onverschillig als hij vreest dat zijn eigen volk de strijd om het bestaan gaat verliezeen ? Alleen mensen die nog steeds in de brainwash van de Hippie-tijd leven. Het zit in de menselijke natuur dat hij zijn nageslacht wil laten overleven.

  Kinneging en Wilders hebben gelijk: er zijn net iets te veel nieuwe nederlanders om het nog leuk te laten zijn.
  Dit is een loose-loose situatie. Ook voor de immigranten is het niet goed.

  Maar wat ze K en W nalaten is te onderzoekeen: “Hoe is dat zo gekomen?”
  Want als ze dat wèl zouden onderzoeken, dan kwamen ze uit bij onze joodse vrienden. Dìe hebben decennia lang met Holocaust en Hitler gezwaaid als iemand zei: “er komen te veel immigranten.” Op zo iemand werd meteen karaktermoord gepleegd. ( O.a. door Leon de Winter.)
  Maar het zijn precies dezelfde lieden die nu elke scheet van een moslim keer op keer in de Media herhalen: dat is moslim-bashen.

  Mossad-spijtoptant Victor Ostrovsky beschreef in zijn boek (dat nog vòòr de Golfoorlog van 1991 uit kwam) hoe zijn baas hem uitlegde wat dat is als je iemand ‘basht’ (zwart maakt):
  ” Iraq and Saddam Hussein are the next target. We’re starting now to build him up as the big villain. It will take some time, but in the end, there’s no doubt it’ll work.”
  We weten hoe het met Saddam af liep.
  Nu wordt de hele Islam gebasht.

  De joodse agenda was: ‘Het westen’ moet multi-etnisch worden. Verdeel en heers.
  Nu is het westen multi-etnisch.
  En nu moeten de moslims kapot worden gemaakt. De buurlanden van Israel dan toch. ( Indonesië komt in het hele verhaal niet voor. Het grootste moslimland ter wereld.)
  Collateral voordeel: dat christenen en moslims elkaar flink in de haren gaan vliegen.

  Conclusie: Wilders en Kinneging benoemen een reëel probleem. Maar hun streven is niet om het op te lossen, maar om de ellende groter te maken.
  Dat is althans de agenda van de neocons, en andere lieden die hen hun ideeën influisteren. of K en W dit alles zelf doorzien? Ik betwijfel het.

Leave a ReplyMeest recente berichten