Wetenschap Kunst Politiek

Latent antisemitisme in Duitsland

13 comments

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

13 Responses to “Latent antisemitisme in Duitsland”

 1. laila schreef:

  Boeiend; die koppeling van jouw visie aan de persoonlijke geschiedenis. Fromm heb ik altijd zeer gewaardeerd.

  Ik kan me voorstellen dat je zo’n oom bewondert!

 2. Maria Trepp schreef:

  Hij was een bijzonder moeilijke man, gejaagd van nachtmerries, maar ook een ongelofelijk gedreven man, met een niet te stuitende levenskracht en levensplezier.
  Ik zal nog een foto van hem opzoeken.

 3. 'joost sr schreef:

  Door WOII ontstonden onze mensenrechten en die blijven het tot in onze tijd ondanks alles steeds beter “doen”. Zouden die met hun rechtsdenken, wat toch machtige godsdiensten met hun liefdesdenken niet klaar kregen, mensen tot het Vernunft kunnen brengen dat menselijke haat in welke vorm dan ook zelfvernietigend is. Dat van die machtige godsdiensten!? Blijf het zelf nog steeds ontstellend vinden dat die geweldige jood Jezus tot nu toe niet bij machte bleek in eeuwen tijd antisemitisme uit te roeien..dat het toen desondanks eigenlijk nog steeds erger werd ook!

 4. Maria Trepp schreef:

  Zeer interessante gedachten Joost, rechtsdenken versus liefdesdenken. Het recht vraagt natuurlijk veel minder dan de liefde vraagt- daardoor is het recht sterker.
  Jezus als de jood die het Jodendom voor de hele wereld heeft gebracht- zo ziet Nietzsche het ook. Hoewel de Christenen vroeger de grootste antisemieten waren, is het in deze tijd anders. Volgens mij is bij (gematigde) gelovigen juist het begrip voor andere religies groot.

 5. 'joost sr schreef:

  Een oom van mij was vóór de oorlog, prior in een praemonstratenser abdij in Rot/Würtemberg. Van hem heb ik lang geleden al weer gehoord hoe antisemitisch preken, lang vóór de oorlog al, waren, in de parochiekerken daar en in Beieren en hoe machteloos je was met je verhaal van liefde!

 6. Maria Trepp schreef:

  En dat terwijl in Duitsland over het algemeen de protestanten NOG veel antisemitischer waren dan de katholieken!

 7. De Heer Toetenel schreef:

  Mevrouw Trepp, uw argumenten liegen er niet om, dat wil ik u alvast meegeven. Echter, u moet niet vergeten dat alle ins and outs nog niet geheel boven water zijn. Het antisemitisme wordt zo oppervlakkig beschouwd, zo clichématig. Terwijl er toch bijvoorbeeld in het dierenrijk wel gegevens bekend zijn die een andere kijk kunnen geven op het hierboven gestelde. U moet niet vergeten dat, indien u de groep zodanig verkleind, als dat u hier boven doet, u misschien het overzicht verliest.
  Let wel, ik zeg niet dat het zo is, maar het zou kunnen.
  Gaarne ter overweging.

 8. Blewbird schreef:

  Prachtblog over pijnlijk onderwerp! Je analyseert EN je bent geraakt en betrokken. Heel mooi! Volgens het Antisemitismusbericht (http://www.tagesschau.de/inland/antisemitismus108.html) bevindt Duitsland zich in het middenveld en is de jodenhaat in Portugal, Hongarije en Polen nog groter. Opmerkelijk: “Doch Antisemitismus sei auch jenseits der rechtsextremen und islamistischen Milieus zu beobachten. Es gebe mittlerweile eine “bis weit in die Mitte der Gesellschaft verbreitete Gewöhnung an alltägliche judenfeindliche Tiraden und Praktiken”.

 9. Maria Trepp schreef:

  Heer Toetenel, bedankt voor raadselachtig maar diepzinnig commentaar. Ik denk erover na. Maar volgens mij heb ik de groep van de antisemieten vergroot en niet verkleind, door het latent antisemitisme ook als antisemitisme te beschouwen. Daarop zou men kunnen zeggen dat te grote begrippen te grote groepen bevatten (en zo is dan ook een van de vijf Duitsers antisemiet volgens de studie).
  Tsja, dat is een gerechtvaardigde kritische gedachte!

  Blew veel dank; ja en ik zag het ook dat “veel anderen nog erger zijn”.. wat hebben we daaraan?

  Heel belangrijk de laatste zin, de spijker op z’n kop in wat ik bedoel en wil zeggen, al 12 jaar lang. Ik bewaar het voor mijn Laatste Woord!!

 10. 'joost sr schreef:

  Met name troost ik me met prachtige dappere mensen als Bonhoeffer, Kolbe en onze Titus Brandsma…En dan te bedenken dat SS/mensen, zelfs in concentratiekampen, uitbundige Kerstvieringen hielden onder de Tannenbaum.

 11. Maria Trepp schreef:

  Joost ken je film (“Amen”) en drama van Rolf Hochhut, Der Stellvertreter/ The deputy?
  Weliswaar literair niet goed want sentimenteel, maar indrukwekkend als document: de tegenstelling tussen het handelen van de paus/de kerk en een Kolbe-achtige man.

  (ik heb twee korte reacties van jou weggehaald die in je langere reactie terugkomen)

 12. 'joost sr schreef:

  Mijn verwijzing naar een Bonhoeffer, Kolbe, Titus Brandsma etc wil na 3x proberen maar niet in het rijtje reacties hierboven doordringen?

 13. Maria Trepp schreef:

  Joost het spijt me verschrikkelijk dat je reacties altijd met zoveel vertraging verschijnen, maar je Bonhoeffer-reactie staat er toch plus mijn reactie hierop, zie hierboven!!

Leave a ReplyMeest recente berichten