Wetenschap Kunst Politiek

Kerstvraag: Is Jezus ook voor de buitenaardse wezens geboren?

13 comments

In de teksten over buitenaardse wezens vindt men bijna altijd ironie, vaak  onvrijwillige ironie. Descartes bijvoorbeeld moest zich uitspreken, gedwongen door de vrome Zweedse koningin Christina, over de vraag of Jezus ook voor eventuele aliens is gestorven. Hij vond van wel, al vond hij het veiliger om zich niet echt vast te leggen.

Kort geleden heeft blijkbaar de door velen zo ongeveer heilig verklaarde Stephen Hawking gezegd dat de buitenaardsen ons wellicht vijandig gezind zijn, en wij ons dus beter maar niet konden melden bij hun. Shit, nu hebben we mensen tientallen jaren lang signalen uitgezonden, en dan komen de buitenaardsen ons voor dank maar vernietigen!

Christiaan Huygens schrijft in zijn Cosmotheoros (1698) uitvoerig over buitenaardse wezens. Hij is van hun existentie overtuigd. Daarom wordt Huygens weleens irrationale en onwetenschappelijke speculatie verweten.
Ik denk dat Huygens ten dele zeer bewust ironisch was in de dingen die hij over de planetenbewoners schrijft. Zeker geloofde hij in intelligent leven buiten de aarde. Maar hij gaat extreem ver door in detail, en schrijft de planetenbewoners juist alles toe wat hij zélf deed en kon, zoals telescopen bouwen, astronomie, wiskunde en muziektheorie bedrijven.

: alien_music_astronomer_buitenaards_astronoom_astronomie-extraterrestrials_teleskoop-teleskop-telescope.jpg

Alien astronoom volgens Christiaan Huygens’ Cosmotheoros, foto: Maria Trepp

Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat hij zelf zich niet bewust was van de ironische gelaagdheid van zijn tekst, ook al omdat hij vaak opmerkt dat men het belachelijk en te vergaand zal vinden wat hij poneert, en omdat veel van zijn redeneer-”fouten” erg opzettelijk lijken.

Huygens stelt zichzelf en de lezer de filosofische vraag: zijn wij mensen absoluut uniek? Zijn antwoord heeft twee componenten: ten eerste vindt hij dat uiterst onwaarschijnlijk. Ten tweede vindt hij de aanname dat wij de enigen zijn uiterst onbescheiden, wat ook nog een hoogst persoonlijk aspect heeft: als wij mensen de enigen zijn met kunst, wetenschap en zelfbewustzijn, dan zou Huygens zelf – als een van de allergrootsten, en als een van de voorhoede van de wetenschap en als baanbrekende denker – een Übermensch of een haast goddelijk wezen moeten zijn, die zijn gelijke in het gehele universum niet kent. Zo kan en wil hij zichzelf niet zien, en daarom schrijft hij alles wat juist hij zélf kan ook aan de andere “Planetenbewoners” toe, met komisch-ironisch resultaat.

zie ook:

Christiaan Huygens en zijn Cosmotheoros
Meer over Christiaan Huygens

 

Tags: , , ,

13 Responses to “Kerstvraag: Is Jezus ook voor de buitenaardse wezens geboren?”

 1. Oliphant schreef:

  Avatar van Oliphant
  Het gros van de mensheid kan zich van buitenaardsen slechts dingen voorstellen die op aarde al bekend zijn. Het is slechts uitzonderlijke geesten gegeven weer andere dingen te bedenken dan die er al zijn. Of gezien mogen worden als een voortzetting van het reeds bestaande.

  PS Foutje: treft men bijna altijd op ironie,

 2. Blew schreef:

  Avatar van Blew
  Ja, en onze ‘signalen’ begrijpen we ook alleen maar zelf.

 3. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  @Oliphant, daarom denk ik ook dat Huygens ironisch is. Hij heeft het namelijk uitgebreid over de slechte gewoonte van het menselijk antropomorfisme. Hij schrijft dat de buitenaardsen onvoorstelbaar anders kunnen zijn, en gaat dan door een beeld van hen te schetsen dat exact op hemzelf lijkt.
  Ironie. Lijkt mij.
  @ Blew, ja begrijpen zullen ze ons niet zo gauw. Al lijkt men het met elkaar eens geweest te zijn op de alien-conferentie waar Hawking de geciteerde onzin kletste, dat men overal in het universum Bach mooi zou vinden.
  Weihnachtsoratorium, ZEKER!!!

 4. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke Mizée
  Over muziek gesproken, zegt hij nog wat over de Harmonie der Sferen?

 5. bromsnor schreef:

  Avatar van bromsnor
  Zolang mensen nog niet eens met dolfijnen kunnen communiceren is communiceren met aliens uitgesloten.

 6. Marius van Artaaa schreef:

  Avatar van Marius van Artaaa
  Jezus is vooral voor zichzelf geboren,
  die teksten zijn verifieerbaar
  hij had zijn handenvol aan het
  volbrengen van zijn taak om aardse
  wezens te overtuigen dat hij de zoon van
  de grootste alien in het heelal was
  maar als mens voor ons zou sterven.
  Die christelijke pathetiek is echte aliens
  vreemd. Neem bijvoorbeeld ET.
  Overigens zou de vraag moeten zijn
  of aliens uniek zijn en niet of wij dat zijn,
  want wij kunnen slechts volhouden dat we
  als individu uniek zijn, maar als soort kunnen we
  dat pas vaststellen als die aliens het zijn…../-:{]

 7. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  @Joke, Huygens heeft een uitgebreide ingewikkelde muziektheorie. Die gaat niet over de harmonie der sferen, maar over hoe men octaven in 31 stappen moet opdelen.
  @Bromsnoor kan kloppen
  @Marius: “Jezus is voor al voor zich zelf geboren” erg mooi gezegd. "Die christelijke pathetiek is echte aliens
  vreemd."De blik op de aliens onthult in ieder geval het komisch-dramatisch aspect van het Christendom.

 8. Wim Duzijn schreef:

  Avatar van Wim Duzijn
  Binnen het Orientaalse denken, dat in een wat vervormde vorm aan ons wordt doorgegeven door de Roomse kerk (Roomse beeldtaal is in feite heidens-Orientaalse beeldtaal), zijn mens en kosmos een geheel. Alleen de astrologie is daarom in staat een realistisch beeld van de mens te schetsen.
  De Roomse kerk heeft de astrologische beelden omgezet in religieuze beelden en de astrologen (die vijf honderd jaar lang de dienst uitmaakten in Rome) op een niet al te zachtzinnige wijze naar ‘de andere wereld’ geholpen. Hun ‘God’ is er niet voor vreemden. Wat vreemd is schiet je dood.

  Maar wat ik in feite wil zeggen is dat het Orientaalse denken de mens tot uniek wezen binnen de kosmische ruimte uitroept. De mens is onlosmakelijk verbonden met de aarde. Voor buitenaardsen is er in onze microkosmos geen plaats. We zijn veroordeeld samen ‘mens’ te zijn in een klein heelal dat ons eigen heelal is. En ja, waar bekrompen mensen elkaar tot ‘buitenaardsen’ uitroepen is de noodzaak om op zoek te gaan naar ‘aliens’ volstrekt afwezig. Astronomen zitten met grote verrekijkers naar de sterren te turen, op zoek naar buitenaards leven, maar ze weigeren de tot vreemdeling uitgeroepen aardse stervelingen die tot pispaal en zondebok worden uitgeroepen te zien. Wereldvreemde mensen…

 9. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Hoi Wim, Vanavond of morgen kom ik met een special: "Astronomie en Astrologie"

 10. joostsr schreef:

  Avatar van joostsr
  Volgens het oude Genesisverhaal, intro op de bijbel, worden man-vrouw opgeroepen om de "schepping te voltooien". Mochten we nog aliens tegenkomen, zullen we het eens moeten worden en zullen zij -hoe anders wellicht- ook echt aan die "voltooiing" mee moeten gaan doen. Waaarschijnlijk hoeven we hen daarvan niet te overtuigen en snappen ze dat nog beter dan wij. Misschien brengen ze het er zelfs tot onze verbazing ook nog beter van af dan wij en zijn we maar wat blij, dat we ze tegengekomen zijn (Hier sprak een gelovig man)

 11. joostsr schreef:

  Avatar van joostsr
  Waarschijnlijkl snappen ze onze koningin ook beter dan Geert, die weer zo hoog nodig op haar moet afgeven. Wie geeft die man nou eindelijk -en dan zetten we de aliens maar even uit ons hoofd- eens gewoon een lekkere ordinaire draai om zijn oren. Hij vraagt er (vroeg er al) om!

 12. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Interessante reactie, Joost. ik was al benieuwd wat jij zou schrijven.
  Ik kom nog met een aparte blog over astronomie en religie. Huygens verdedigde zijn onderzoek als een manier om God te dienen.

 13. PiratePete schreef:

  Avatar van PiratePete
  Of het nu Jezus is of een of andere oosterse astrologie, ze zijn er voor een ieder die erin gelooft!
  Ook voor dolfijnen. . .

Leave a ReplyMeest recente berichten