Saturnus en zijn ringen van ijsbrokken

Saturnus en zijn ringen van ijsbrokken

Christiaan Huygens heeft als eerste beschreven dat de merkwaardige gestalte van Saturnus, die met telescopen werd waargenomen, moest worden toegeschreven aan een ring. De waarnemingen van Galilei en anderen leken erop dat Saturnus aanhangsels had, maar Huygens kon aantonen dat de ring Saturnus niet raakt, al lijkt het uit het perspectief vanuit aarde dat de ringen aan Saturnus als hengels of armen vast zitten. (Zie Christiaan Huygens en de ringen van Saturnus)

Christiaan Huygens Saturnus ringen

Christiaan Huygens Saturnus ringen


Christiaan Huygens over de ringen van Saturnus

Huygens had gelijk, en omdat hij zelf ook de toekomstige verschijningen van Saturnus met of zonder armen kon voorspellen, afhankelijk van de positie van aarde en Saturnus ten opzichte van elkaar, gaven de meeste echte kenners hem ook gelijk.

Toch was er nog een controverse over de natuur van de ring. Huygens hield stug vol, dat de ring een schijf was van een bepaalde dikte. Dat schreef hij 1659 in Systema Saturnium, en schreef hij kort voor zijn dood 1695 nog eens in Cosmotheoros.

Vincent Icke schrijft in zijn boekje “De ruimte van Christiaan Huygens” (2009):

“Wij weten nu dat de ring geen vast lichaam kan zijn en eigenlijk had Huygens dat ook kunnen weten. Een van de regels van baanbewegingen, die ook hij kende, is de Derde Wet van Kepler: de omloopstijd rondom de Zon of een planeet neemt naar buiten toe af. De binnenkant van de ring zou dus veel sneller moeten draaien dan de buitenkant, waardoor zo’n groot lichaam uiteen gescheurd zou worden. Kleinere objecten kunnen die kracht wel weerstaan, maar ook dan is er iets van te merken: de getijden.

De ringen van Saturnus zijn een flinterdunne wolk ijsgruis, zo plat dat een schaalmodel ter grootte van een bierviltje honderd maal zo dun zou zijn als een vel papier.” (p.68)

Al in de tijd van Huygens hebben een aantal mensen geopperd dat de ring uit vele kleine objecten zou kunnen bestaan zoals “sterren van ijs” . Maar Huygens geloofde daar niet in.

Christiaan Huygens en Saturnus ringen van ijs

Christiaan Huygens en Saturnus ringen van ijs

Christiaan Huygens en Saturnus ringen van ijs

Christiaan Huygens en Saturnus ringen van ijs

Artistieke impressies van het binnenste van de ijsringen van Saturnus

 

Deze tekst staat ook op mijn Duitse blog over Huygens

Der Saturn und seine Ringe aus Eisbrocken

Video Saturnus en zijn ringen

In verband met de Huygenstentoonstelling plaats ik hier elke dag een (nieuw of oud) Christiaan-Huygens-Blog.

Meer over Christiaan Huygens

www.passagenproject.com

www.passagenproject.com

7 reacties op “Saturnus en zijn ringen van ijsbrokken”

 1. Avatar van Maria Trepp
  Dank Ina en zoooo mooi je ijle maan.

  Ja, dat historische en wetenschapsfilsofische werk is een verademing. Ook het vertalen. Ik wil graag kunnen leven van het vertalen van cultuurhistorische en wetenschappelijke boeken. Dat zou super zijn, en het is ook mogelijk.

  Bloggen, ja nu heb ik er echt weer zin in, en het maakt me ook niet uit of ik veel lezers heb, al valt het eigenlijk mee. Maar de duizenden die afkomen als men "islam"of "Wilders" roept zie ik niet achter Huygens aanrennen!

 2. Avatar van martin
  Als je blogt over niet gangbare onderwerpen dan gaan je blogs (ook) lang mee. Inhoud en bezoekersaantallen lijken soms tegenover elkaar te staan. Blogs waar ik lang aan werk krijgen altijd minder bezoekers. Dit lijkt me een onderwerp waar veel belangstelling voor bestaat.

 3. Avatar van Maria Trepp
  Inderdaad Martin.
  In de loop van de tijd komen er meestal veel lezers af op een kwaliteitsonderwerp, zeker als men een hele reeks van blogs maakt.
  Maar soms gaat het ook niet eens om aantal lezers. Als je een paar mensen iets kan vertellen wat ze ECHT interesseert is het al heel goed.

  Toch heel fijn voor mij dat ik een paar trouwe volgers heb en niet tegen een muur aan blog!!

 4. Avatar van joostsr
  Maria, vergeet ook niet de lezers, die lezen en kijken en genieten..en niet eens aan een reactie toekomen, omdat genieten hen blijkbaar voldoende is!

 5. Avatar van Maria Trepp
  Dank lieve Joost!!
  Overigens voor jou, die geïnteresseerd is in religie heb ik nog een speciaal item over Huygens en de Cosmotheoros, namelijk de rechtvaardiging van astronomisch onderzoek met de bijbel, zoals het in het Duitse voorwoord gebeurt.

  Komt nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *