Gemuteerde passiebloem en passiebloem met slang

Passiebloem passionsblume passion flower Art Maria Trepp

Passiebloem passionsblume passion flower Art Maria Trepp

Voor mijn huis explodeert de passiebloem met elke dag niet minder dan 30 bloemen. Vanochtend trof ik zelfs twee bloemen aan met veranderde kleurstelling. Het blauw van mijn “Passiflora caerulea” was er uit.

Ziet er heel apart uit. Ik weet niet wat de reden is voor de veranderde kleur. Beide veranderde bloemen zitten dicht bij de grond. Zal het iets zo prozaïsch zijn als plassende honden??

Hier nog een paar voorbeelden van mooie passiebloemen in de kunst. De passiebloem was een geliefd voorwerp in symbolisme en jugendstil.

slang-en-passiebloem-serpent-passion-flower-Schlange-passionsblume-Maria-Trepp

slang-en-passiebloem-serpent-passion-flower-Schlange-passionsblume-Maria-TreppJohn_everett_Millais,_in gedachten_verzonken_(passiebloem), 1859

Passion_flower_Aubrey_Beardsley_Malory


Piet_Mondrian,_passiebloem_passion_flower

Vaas passiflora .

 

17 reacties op “Gemuteerde passiebloem en passiebloem met slang”

 1. Avatar van Maria Trepp
  Ja, kijk van jou of Antoinette had ik het willen weten!!
  Misschien dat toch nog iemand met een goed idee komt. Temperatuur is het zeker niet, vorig jaar bloeide mijn passiebloem in blauw tot eind november.
  Vreemd, he?? En het zijn er twee bloemen.

 2. antoinette duijsters

  Avatar van antoinette duijsters
  Prachtig blog, deze passiebloemen zijn gekweekte soorten, dat betekend dat er vaak verschillende kleuren in de genen zitten. Maar deze bloem is een verbleekte vorm, het blauw is eruit, maar de kleur is in het geheel lichter. Verlies van kleur kan ook voorkomen bij gebrek aan een bepaalde stof, bv kalium of fosfor.
  Of de eenzijdige bemesting en dan moet ik ook aan plassende honden denken:-)

 3. Avatar van Pilgrimheart
  Mooi, passiebloemen – ze stonden in onze tuin toen ik klein was. Ze laten het leven, lijden en sterven van Jezus zien toch? Ik weet nog hoe ik onder de indruk was toen mijn moeder me dat vertelde. Dat die bloemen dat wisten. Vanaf dat moment nooit meer getwijfeld aan het bewustzijn van planten.

 4. Avatar van Maria Trepp
  Hoi vrienden, Antoinette super. Het is dan vermoedelijk echt de bemesting spreek de plassende hond!!!
  over passieverhaal en passiebloem is veel op internet/wikipedia te vinden, kruisnagels, zweepjes etc.

 5. Smokey Robbinson

  Avatar van Smokey Robbinson
  De exploderende passiebloemen, leuk taalgebruik.
  Je passiebloemfoto vind ik supermooischerp!
  Wat een (honden)plas al niet teweeg kan brengen.

 6. Zelf Reflectie

  Avatar van Zelf Reflectie
  Waar staat je huis? Spanje?

  Bij mij al lang uitgebloeid.

  (Heb je overigens gemist, leuk hoe jij je blogs steeds weer opbouwt)

 7. Avatar van Fi de kat
  De kleurverandering kan nooit een reden hebben, hoogstens een oorzaak. We nemen niet aan dat planten over de kleur van hun bloemen denken. En met voedingsstoffen in de bodem, al is het maar eenvoudig pigment, kun je bloemen tijdelijk de vreemdste kleuren geven.

 8. Avatar van Maria Trepp
  Ik moet zo lachen over jullie reacties.
  Zelfreflectie,. Vorig jaar bloeide mijn passiebloem tot eind november, heb ik verslag van gedaan op mijn blog. En ja, weinig tijd om te bloggen.
  Blew, ja er is een verdachte! En het blijft een passiebloem “caerulea”natuurlijk zijn er andere soorten, maar dit is duidelijk caerulea zonder het blauw.
  Fi de kat, goed meegedacht en solide als altijd.
  Goedenacht allemaal.

 9. Avatar van solvejg
  Leuk blog! Grappig, ik had dezelfde in mijn tuin, maar deze variatie ben ik nog nooit tegengekomen. Mooi om de bloem in de kunst terug te zien.

 10. Casper Krebbers

  Avatar van Casper Krebbers
  Interessante passiebloemen. De kleuren blauw, roze en wit komen ook voor bij de rododendron. Op de markt en bij de tuinspeciaalzaken kun je aluinaarde kopen. I.p.v. blauwe bloemen krijg je roze of net andersom.
  Mooie blog.

 11. Avatar van Maria Trepp
  haha ja zodra de bloemen weer verschijnen (eind november geven ze altijd echt op) gooi ik er aluinaarde tegenaan!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *