Wetenschap Kunst Politiek

De verrechtsing van de VVD

32 comments

Pieter van Os zet vandaag in de NRC de al lang gaande verrechtsing van de VVD op een rijtje, van Bolkestein via Hirsi Ali naar Wilders en Rutte.


Hiermee beschrijft hij op VVD-niveau wat ik in mijn Edmund Burke documentatie en in vele blogs op het niveau van de VVD’ers aan de universiteit Leiden (Kinneging, Cliteur, Ellian, Bolkestein, Spits) beschrijf.


Wilders komt uit de schoot van de VVD, hij is en blijft hun kindje. Niets beter dan een provocerende rechtsbuiten voor al die rechtse lui, die af en toe “Ts , ts, ts“ kunnen zeggen en stiekem erg blij zijn.


Pieter van Os heeft eerder ook uitstekende artikelen over de Edmund Burke Stichting geschreven (in De Groene Amsterdammer) ; ook deze zijn verwerkt in mijn documentatie en in mijn vele blogs.


Tags: ,

32 Responses to “De verrechtsing van de VVD”

 1. JanPlezier schreef:

  Avatar van JanPlezier
  Nogal zwak verhaal, een bevestiging van iets dat we al decennia weten.
  Wilders is en blijft een VVD’er, maar Churchil was ook conservatief en
  later zelfs liberaal.
  Leiders worden in crisis beoordeeld op hun leiderschap en niet op het
  lidmaatschap van een politieke partij.

  Dat we nu onze uitkering moeten verdienen is niet de schuld van de
  VVD, maar van de politieke partijen die de massa immigratie niet
  willen stoppen.

 2. maria trepp schreef:

  Avatar van maria trepp
  Inderdaad het verhaal is zwak. Voor het goede verhaal moet je of de NRC kopen of naar mijn blogs en documentatie doorklikken…

 3. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch sr
  Je kunt ook het wat venijniger verhaal van Thomas van der Dunk lezen vandaag over de "leegte" in de VVD.

 4. Blew schreef:

  Avatar van Blew
  Ik zie met lede ogen aan hoe mijn vader, bijna 80 en trouw lid van de VVD, steeds meer verrechtst. Klein drama over grote leegte.

 5. Rene Scheffer schreef:

  Avatar van Rene Scheffer
  In de VVD is er leegte en in het CDA een volstrekte verwarring en richtingloosheid. Sociaal en milieu Rentmeesterschap. opportunisme, behoudzucht en bestuursdrang strijden om de eer.

 6. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  De VVD gaat gewoon mee met een wereld -trend: fundamentele Vrije Markt-economie met alle gevolgen van dien!

  Fundamenteel, extreem tegen delen. Extreem graaien. Extreem jatten. Extreem liegen. Extreem oorlog voeren. Extreem uitbuiten. Extreem selecteren. Als de Nazi`s!!!!

  An.

 7. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight
  De logica van de tekst ontgaat me. Een politieke partij plaatst zich in het politieke spectrum. Dat loopt van links tot rechts, van progressief tot conservatief (=anti-revolutionair) of van vrijzinnig tot religieus. De positionering van een politieke partij is een resultante van uiteenlopende ontwikkelingen. Je focust op de links-rechts schaalverdeling.

  Het is onzinnig om een politieke partij haar positionering in het spectrum te verwijten. Da’s net zoiets als Celsius te verwijten dat het nu in Moskou tegen de 40 graden is. Des te meer omdat dat spectrum -als geheel- ook nog eens beweegt. Het staat nooit stil. Waarbij in die beweging naar links of rechts partijen doorgaans onderling niet van positie wisselen.

  Over de vermeende beweging van de VVD naar rechts wordt de laatste jaren veel geschreven. Namen als Oud, Geertsema, Wiegel en Bolkestein worden dan genoemd. Maar ook Drees, Den Uyl, Van Agt en Kok. En sommigen zoeken het zelfs over de grens en noemen Walter Scheel, Bill Clinton of Edmund Burke. Maar tientallen andere namen kunnen eveneens genoemd worden.

  Het lijkt op de discussie over Pim Fortuyn. Toen-ie nog leefde werd-ie verguisd door de gevestigde politiek, op het CDA na. Zie nog de zure gezichten van Dijkstal en Melkert die hem niet begrepen, niet wisten te pareren en daarom negeerden. Pas na zijn dood werd Fortuyn langzamerhand geaccepteerd. Als waarschuwing voor erger wat zich aankondigde: Wilders. Analoog daaraan wordt met terugwerkende kracht om politieke redenen door tegenstanders de VVD als niet zo rechts voorgesteld. Klopt die voorstelling van zaken?

  Was de VVD in de jaren ’50 en ’60 (vdve) niet gewoon een rechtse, elitistische partij van de gegoede burgerij? Ik zie nog de folder in dat dikke boek dat ik later toevallig opensloeg met de naam van mijn vader als duwer -toen heette dat natuurlijk niet zo- op de lijst van de VVD. Met alle notabelen en hogere burgers van het stadje op een rij. Bien étonnés de se trouver ensemble. Hier is nog heel wat meer over te vertellen.

  Tegenwoordig wordt de VVD met CDA en PvdA als een van de drie klassieke middenpartijen gezien. Soms wordt D66 daar ook nog aan toegevoegd. Ik heb de VVD nooit als een middenpartij gezien. Het begrip bedoeld te zeggen dat de partij varianten op haar rechterflank kent. Zoals in de recente politieke geschiedenis de Boerenpartij, de Volksunie, Centrumpartij, Middenstandspartijen, LPF en PVV.

  Kortom, laat de VVD maar lekker rechts, links of averechts zijn. Het doet er namelijk niet toe. Elke partij neemt een positie in, en als het die positie verlaat dan komt er een ander om die positie in te nemen. Je kunt een politieke partij niet verwijten te zijn zoals ze is. Maar ik begrijp nu dat mensen met een beperkt historisch besef dat heel anders zien.

 8. Aad Verbaast schreef:

  Avatar van Aad Verbaast
  Weer een fraai staaltje van een "Maria Trepp vluggertje". Daar houd je wel van.
  Ik plaats deze dan ook met genoegen in de groep: "reclame".

 9. Rob Kruzdlo schreef:

  Avatar van Rob Kruzdlo
  Vluchertjes zijn soms beter dan lange verhandelingen…

 10. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  ======== Je kunt een politieke partij niet verwijten te zijn zoals ze is. Maar ik begrijp nu dat mensen met een beperkt historisch besef dat heel anders zien.=======

  George, de VVD is geen liberale partij meer. Het humane en liberale van de VVD is, mèt de heer Hans Dijkstal overleden. De huidige VVD is een roversbende die de rijken rijker en de armen armer maakt.

  ====Je kunt een politieke partij niet verwijten te zijn zoals ze is. Maar ik begrijp nu dat mensen met een beperkt historisch besef dat heel anders zien.=======

  Natuurlijk kun je dat wel. Dat zou helemaal mooi worden. Lees het Financieel Dagblad van vandaag, George. Een artikel waarin Han Enzinger , hoogleraar migratie en- en integratiestudies aan de Universiteit van Rotterdam aan het woord komt en vertelt dat "de rek uit de aanscherping van het immigratiebeleid" is, door richtlijnen uit Brussel en internationale verdragen, terwijl er in de media wordt voorgesteld alsof het immigratiebeleid even door de PVV op z`n kop wordt gezet Met dit kabinet neuken de muizen de (VVD en CDA), de Kat (PVV) dus!. Dit behoort uitgelegd te worden door Wilders aan zijn kiezers. Dat doet hij niet en dat is grove kiezersbedrog. En omdat Rutte en Verhagen wèl op de hoogte zijn van deze feiten, behoren ook zij dat aan hun kiezers uit te leggen. Je kunt dat de drie partijen wel degelijk verwijten.

  Denk je dat Verhagen en Rutte dat niet weten???

  An.

 11. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  Blew.

  Ik las het al toen de Volkskrant uitkwam. Dàt bedoel ik dus ook.

  An.

 12. öszibarack schreef:

  Avatar van öszibarack
  @Blew
  De eerste reageerder onder het artikel schreef al:
  Een ‘erg kort door de bocht artikel’, maar waarschijnlijk geschreven om te prikkelen.
  (…)
  Ik ga er wél mee accoord dat sommige zaken zijn doorgeschoten en dat het toezicht beter had gekund.

  Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Dat betekent onder andere dat zaken niet nog verder moeten doorschieten.

 13. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight
  @An
  Zowel Maria als ik hadden het niet over liberalisme. Vraag is wat de nulmeting is. Als je dat wat handig prikt dan zijn de SP, GL en de PvdA ook onderhevig aan verrechtsing. En naar mijn idee nog meer dan de VVD. Wat bewijst dat? Ik trachtte aan te geven dat het hele spectrum verschuift. Da’s niet specifiek voor de VVD.

  Of de VVD nu een roversbende is weet ik niet. Maar als dat 50 of 40 jaren geleden ook al zo was, dan geeft dat geen indicatie van een wijziging. Wel werd alles toen mooier en deftiger verpakt. Dat maakt het met terugwerkende kracht des te schrijnender. De knecht die genegeerd wordt.

  Wat moet ik met Han Enzinger of de zoveelste universiteitsmedewerker die zich primair politiek opstelt? Wat is sowieso de intrinsieke waarde van een observatie die politiek bepaald is? Lees over het niet meegaan met de geest of de macht wat ik daarover bij Ina schreef. Anders gezegd, ik zoek naar een andere waarde die minder gevangen wordt door het hier en nu.

 14. Theo E. Korthals Altes schreef:

  Avatar van Theo E. Korthals Altes
  Hey Msria,

  Maandag a.s. publiceer ik een blog waarin ik onder andere Groenlinks en D66 voorstel om het sociaal-liberale gat samen in te vullen.

  Ik heb je een tijd niet meer gelezen.

  Alles okee?

 15. J de Kat schreef:

  Avatar van J de Kat
  De VVD is per definitie rechts en rechtser dan onder Wiegel kan zij nooit meer worden.
  "Linkse" VVD’ers zijn liberalen die het bestaan van D’66 en DS’70 ontken(d)(n)en.

 16. Voltaire schreef:

  Avatar van Voltaire
  Het verdommen van de Islam is een oud gebruik, al in 1898 schreef Churchiil het Afhaanse verzet tegen de Britse overheersing toe aan de Islam.
  Na het einde van de tweede wereldoorlog was het de bedoeling ook het Ottomaanse rijk op te heffen, dat is ook gelukt, maar het was helemaal niet de bedoeling dat het huidige Turkije zou ontstaan.
  Er zou een Turkije moeten komen wat maar een fractie is van het huidige Turkije, een gebiedje rondom Ankara.
  Het gebied ten W van de Bosporus zou verdeeld worden tussen Griekenland en Bulgarije, Griekenland zou verder het ZW krijgen, de Fransen wat tegen nu Syrië aanligt, en als pièce de resistance zou er een Armeense staat moeten komen in O Anatolië van de Zwarte Zee tot aan de Middellandse zee.
  Atatürk had andere ideeën, en het lukte hem ook nog.
  De grootste deportatie aller tijden was o.a. het gevolg, 1.4 miljoen Grieken verlieten het huidige Turkije, 400.000 Turken verhuisden naar de andere kant van de Bosporus.
  De spanningen tussen Turkije en Griekenland bestaan nog.
  De VS ambassadeur in Istanbul, Morgenthau, ook de uitvinder van de Duitse schuld voor de 1914 oorlog, maakte tot ver in de dertiger jaren propaganda voor de beweerde Ottomaanse genocide op de Armeniers.
  Ik had al gedacht dat hij dat deed om een Armeense staat te krijgen in het Midden Oosten, een christelijke staat daar zou leuk zijn voor het beoogde Israel.
  Maar pas kort geleden las ik dat die Armeense staat inderdaad was besloten in Versailles in 1919.
  Atatürk deed alles om van Turkije een westerse staat te maken, het is uiterst ironisch te zien hoe USrael er in is geslaagd van Turkije weer een Islamitisch land te maken.
  Wie bereid is met andere ogen naar Churchill te kijken, ik specificeer enige werkjes.

  Thomas Fleming, ‘The Illusion of Victory, America in WW I’, New York 2003.

  ‘The Armenians in the Late Ottoman Period’, edited Türkkaya Atatöv, Ankara, 2002.

  Halil Gülbeyaz, ´Mustafa Kemal Atatürk, Vom Staatsgründer zum Mythos’, Berlin 2004 .

  Winston Churchill, ‘The Story of the Malakand Field Force’, 1898, 2004, New York.

  John Charmley, ‘Churchill, The end of glory, A political biography’, London 1993.

  John Charmley,’Churchill’s Grand Alliance, A provocative reassessment of the “Special relationship” between England and the U.S. from 1940 to 1957’, 1995, London.

  Patrick J. Buchanan, ‘Churchill, Hitler and “The unnecessary war”, How Britain lost its empire and the west lost the world’, New York, 2008.

 17. Voltaire schreef:

  Avatar van Voltaire
  Ik bedoelde uiteraard ‘na het einde van de eerste wereldoorlog’.

 18. Jan Bouma schreef:

  Avatar van Jan Bouma
  Paar opmerkingen; verre van uitputtend…

  Voor zo ver mij bekend in de geschiedschrijving kan geen enkele partij en/of beweging aanspraak maken op een na te streven belangenbehartiging volgens de juiste prioritering. Daar is blijkbaar geen overeenstemming te bereiken. Dit euvel zal onuitroeibaar blijven omdat "de mens" niet in staat is een juiste rangorde vast te stellen. Daarom zullen alle partijen in gradaties verkeerde belangenbehartiging kunnen worden aangerekend ten tijde van alle tijdperken. Zo is de PVV, of beter gezegd de PVVD, een protestpartij tengevolge van de econ. crisis in dit tijdperk. Bijv. enz. enz.

 19. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  @Joost Tibosch, dank voor tip over Von der Dunk, deze had ik gemist. Hij wordt steeds beter.
  @Blew, Rene, An: dank!
  @George: “De logica van de tekst ontgaat me”- tsja dat kan
  “Het is onzinnig om een politieke partij haar positionering in het spectrum te verwijten”
  Maar beschrijven en stelling nemen mag toch wel of niet????
  @Aad: ik ben verbaasd dat je me leest, op jouw goedkeuring wacht ik zeker niet.
  Ja een vluggertje, en toch trek ik veel lezers, leuk he?? Maar mijn consistente opbouw van een documentatie over Burke/Wilders en mijn jarenlange activiteiten (waarvan het blog maar een deel is) zijn alles andere dan een vluggertje en ik heb dan ook een niet al te klein groepje fans- waar je niet bij hoort, maar daar lig ik niet wakker van.
  @Rob precies, maar ik doe allebij.
  @Dank voor de link Blew, deze had ik ook gemist…
  @öszibarack groeten
  @dank en groeten Joke,
  @Theo ook groeten, ja ik heb weinig tijd om te bloggen, maar ik ben van plan weer een keer per week te bloggen.
  @J de Kat leef je nog?? Ja vergeleken met Wiegel is het allemaal niet erger geworden. Maar ik had me verkeken op Rutte. Ik dacht echt dat paars plus aankomt.
  @Jan de VVD staat in voor de belangen van de rijken.

 20. EddieValiant schreef:

  Avatar van EddieValiant
  De Nederlandse overheid geeft per jaar 169 miljard uit aan sociale bescherming. Daarmee zitten we, uitgerekend per hoofd van de bevolking, aan de absolute top van de wereld.

  Links gedraagt zich nu alsof de wereld gaat instorten als daar 1% op bezuinigd wordt.

  Overdreven.

 21. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  George.

  ===== George Knight 07-08-2010 22:26
  @An
  Zowel Maria als ik hadden het niet over liberalisme. Vraag is wat de nulmeting is. Als je dat wat handig prikt dan zijn de SP, GL en de PvdA ook onderhevig aan verrechtsing. En naar mijn idee nog meer dan de VVD. Wat bewijst dat? Ik trachtte aan te geven dat het hele spectrum verschuift. Da’s niet specifiek voor de VVD====== Het klopt dat je het niet over het liberalisme had, want dat is er niet meer.

  Die totale verschuiving naar rechts is een indicatie van wat ik eerder stelde: de grote bedrijven beheersen de politiek tot in de hoogste regionen Kijk naar het gedrag van Wouter Bos naar de Bankwereld toe. De bedragen die hij naar de banken droeg moeten wij nu ophoesten; wie regeert?

  Nu de hoogste toppen van de welvaart voorbij zijn in het Westen wordt ons alsnog de rekening gepresenteerd. En dat onder het mom van crisis. Miljarden worden verspild aan smerige oorlogen. De Derde Wereld is er niets mee opgeschoten. Corruptie tiert welig. De Islam wordt als kwaaie pier aangewezen. E.e.a herken ik in de geschiedenis van de vorige eeuw?!

  An.

 22. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  ======== EddieValiant 08-08-2010 10:58
  De Nederlandse overheid geeft per jaar 169 miljard uit aan sociale bescherming. Daarmee zitten we, uitgerekend per hoofd van de bevolking, aan de absolute top van de wereld.

  Links gedraagt zich nu alsof de wereld gaat instorten als daar 1% op bezuinigd wordt.=====

  Hoeveel is 1% van 169 miljard? Àls het daarbij zou blijven, maar dat is niet zo. En van wie wordt dat afgepakt????? Daar gaat het om.

 23. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight
  @An, Maria en Joke
  Er zijn veel kritische noten te plaatsen bij het huidige programma van de VVD. Een gatenkaas van logica en compassie. Maar dat moet je dan wel gefundeerd en welomschreven doen. Dat miste ik. In alle kritiek op het samenwerken met de PVV en de smet van onrechtsstatelijkheid die dat voor VVD en CDA oplevert klinken overigens ook geluiden die dat als een meesterzet zien. Zoals Ankersmit en Zwart in de NRC. Die Maria jammergenoeg buiten beschouwing laat.

  Toevallig las ik vanochtend het volgende in Jan Hanlo ‘Brieven; 1931-1962’, Deel 1 op p. 17:
  1952. ‘Oote’ verschijnt voor het eerste in het januari/februari nummer van Roeping. Op 5 april wijdt Elseviers Weekblad er een volledige pagina aan met meningen van voor- en tegenstanders. In dezelfde maand haalt het vers de Eerste Kamer waar Mr. W.C. Wendelaar (VVD) zich erover opwindt. Met name ergert hij zich aan het feit dat het vers gepubliceerd werd in een door het rijk gesubsidieerd tijdschrift.

 24. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  ====== Maar dat moet je dan wel gefundeerd en welomschreven doen. Dat miste ik. In alle kritiek op het samenwerken met de PVV en de smet van onrechtsstatelijkheid die dat voor VVD en CDA oplevert klinken overigens ook geluiden die dat als een meesterzet zien.=======

  Tegen wie heb je het nu, George. Zeg je dit tegen Joke, Maria en mij, of tegen de politiek?

  An.

 25. Thomas schreef:

  Avatar van Thomas
  Laten we de arme auteur van dit stuk maar niet vertellen dat Rutte vooruitstrevend en progressief is, en dat de meeste VVD’ers de wenkbrauwen fronsen bij het horen over libertariërs als van de Edmund Burke Stichting. Dat zou haar zwart/wit wereldbeeld ernstig verstoren met een fatale dosis nuance.

  Ga gerust door met polariseren en vijandbeelden scheppen zou ik zeggen.

 26. EddieValiant schreef:

  Avatar van EddieValiant
  @An van den burg 08-08-2010 11:55

  1% van 169 miljard scheelt alweer gauw 7 miljard, gespreid over 4 jaar.

  "En van wie wordt dat afgepakt????? Daar gaat het om."

  Als we 169 miljard uitgeven dan zijn de ontvangers echt niet zielig.

  Het probleem met linkse logica is dat een uitkering kan nooit te hoog zijn.

 27. Annamarie schreef:

  Avatar van Annamarie
  Als ik jullie was zou ik me maar niet zo druk maken over wat rechts/rechtser of links is, ( ke sera sera) het zal z’n tijd wel duren omdat onze regering in de grote boze wereld niets te zeggen heeft, dat is voorbehouden aan de grote "spelers".
  Dan rest ons slechts de kreet:, "ach mijn lieve Augustein, alles is weg. Heeft u zich voor niets druk gemaakt.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=598351&r=1&tbl_archief=&

 28. John van Paassen schreef:

  Avatar van John van Paassen
  Altijd als linkse mensen iets over liberalisme denken te weten loopt het fout. Zo ook met de onzinnige teksten van An van den Burg. VVD = rechts = conservatief = fascistisch en meer van dat soort van onzin. Historisch besef is volkomen afwezig en getuige de verdediging van een totalitaire criminele religieuze sekte als de politieke islam moeten we het niet van An hebben als het gaat om waakzaamheid tegen dictaturen en terroristen. Net als de PvdA praat An liever wel met Hamas maar niet met de PVV. Nu er eindelijk eens echte rechtse regering aantreed die financieel orde op zaken wil stellen beginnen alle linkse subsidiejunks oorverdovend te janken. Ik zou zeggen, wacht gewoon vier jaar om dan weer met een schone lei dit land weer naar de klote te helpen. De staatsfinancien staan er dan weer goed voor en links weet daar altijd wel raad mee.

 29. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  Paasen.

  VVDer??

  ======= John van Paassen 08-08-2010 16:31
  Altijd als linkse mensen iets over liberalisme denken te weten loopt het fout. Zo ook met de onzinnige teksten van An van den Burg. VVD = rechts = conservatief = fascistisch en meer van dat soort van onzin. Historisch besef is volkomen afwezig en getuige de verdediging van een totalitaire criminele religieuze sekte als de politieke islam moeten we het niet van An hebben als het gaat om waakzaamheid tegen dictaturen en terroristen. Net als de PvdA praat An liever wel met Hamas maar niet met de PVV. Nu er eindelijk eens echte rechtse regering aantreed die financieel orde op zaken wil stellen beginnen alle linkse subsidiejunks oorverdovend te janken. Ik zou zeggen, wacht gewoon vier jaar om dan weer met een schone lei dit land weer naar de klote te helpen. De staatsfinancien staan er dan weer goed voor en links weet daar altijd wel raad mee.=======

  Bewijs alles maar wat je zegt!.

 30. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight
  Nagekomen bericht in verband met m’n eerdere opmerking dat het hele spectrum naar rechts verschuift, kwam ik volgende tekst uit december 2009 van de Utrechtse activist Kees van Oosten tegen:
  Wat is er met de PvdA gebeurd? De standpunten van de PvdA van pakweg dertig jaar geleden, zoals neergelegd in het beginselprogramma 1978, hebben plaatsgemaakt voor standpunten die conservatief en rechts zijn vergeleken met het Liberaal Manifest 1980 van de VVD. Wat de VVD in 1980 schreef zou voor de huidige PvdA te gedurfd en te progressief zijn.
  http://www.keesvanoosten.nl/?page=86

Leave a ReplyMeest recente berichten