Wetenschap Kunst Politiek

Ruzie om harde antisemitisme-kritiek op Duitsland

12 comments


Maria Trepp


Tags: , , ,

12 Responses to “Ruzie om harde antisemitisme-kritiek op Duitsland”

 1. Joke Mizée schreef:

  Ik weet niet wat voor rollenspel Tenenbom er zoal tegenaan gooide, maar weet wel dat Borat zèlf een racistisch typetje is, en zoiets lokt vertekende reacties uit. (Als je bv. iemand zodanig irriteert dat hij je gaat uitschelden, kunnen er woorden vallen die niet per sé op latent racisme hoeven te wijzen.) Als je mensen neutraler tegemoet treedt, dan zeggen hun reacties veel meer. (Zoals hier bv.: http://www.youtube.com/watch?v=FPSzLauKxrU.)

 2. Maria Trepp schreef:

  Dank Joke, heel sterk filmpje.
  Ja ik denk ook dat Tenenbom vooral provoceert… ook zijn citaat over “de Duitsers” neem ik met een korreltje zout- zeker ook omdat hij elders anders heeft verklaard.
  Het (latent) antisemitisme in Duitsland is een feit en wordt altijd weer aangetoond in onderzoek, maar het heeft weinig zin om te roepen dat alle Duitsers nazi’s zijn; dat verzwakt juist de kritiek op de echte (neo)nazi’s en op de (vaak latent) antisemitische brave burgerij.

 3. Fulps Valstar schreef:

  Tja, in elk land vind je wel geestelijk ontspoorden, hier ook.
  De heer Tenenbom lijkt me trouwens een naar typetje.

 4. Maria Trepp schreef:

  Ik vind hem ook een redelijk nare type, alleen heeft hij de poppen goed aan het dansen.
  Rowohlt en Suhrkamp zijn geen kleine spelers.

  OPLETTEN ALLE REACTIES WORDEN HELAAS MET VERTRAGING GEPLAATST. EFFEN AFWACHTEN DUS.

 5. j de kat schreef:

  Tenenboms typering van de Duitsers past op een groot deel van elk “volk”. Hier is het openlijk de aanhang van Wilders, en wat besmuikter die van VVD, CDA en SP. In Amerika staan de Teap Party Republikeinen er model voor.
  Ik weet niet of Tenenbom (vanouds Denneboom denk ik) iets heeft opgedaan van sociologie of (massa)psychologie, maar de angst voor de “ander” zit ingeboren in elke ziel. Alleen door beschaving kan die getemd worden. Zou Tenenbom nog steeds bang zijn voor Duitsers? Laat-ie dan maar beginnen bij Romney. Mormonen komen toch uit Duitsland?

 6. Maria Trepp schreef:

  Hmmmmmm
  ja echte beschaving, maar die is vaak juist niet daar te vinden waar men zich als “beschaafd” beschouwd.
  Zoals bekend waren veel nazi’s zeer beschaafd en begaafd, als men beschaving wil meten aan cultuurconsumptie etc.
  Moeilijk thema, beschaving.
  Wat voor beschaving doorgaat is vaak façade, en dat wil die Tenenbom juist aantonen met zijn provocaties, denk ik….

  Overigens is het (latent) antisemitisme in Duitsland wel degelijk aantoonbaar breder aanwezig dan bijvoorbeeld in Nederland, en het zelfde geldt voor neonazi’s.

 7. j de kat schreef:

  Een baken van beschaving is voor mij Erich Kästner, zoals hij zijn wereld en tijd heeft beschreven in zijn dagboek uit de oorlogsjaren. Ik leef overigens in de veronderstelling dat vooral schrijvers van goeie kinderboeken behept zijn met zogezegd de enig juiste vorm van beschaving. Bv: AA Milne, Tove Jansson, Selma Lagerlöff, Annie Schmidt, Leonard Roggeveen, Wim Hofman, Ovidius. Een beginnend tiener is nog vatbaar voor het idee dat het leven niet beheerst moet worden door materialisme en isolement. Na de puberteit blijft alleen de anarchist (kat) daarin geloven, de rest vervalt tot de hondse trouw of roedelgeest.
  Voorbeelden van Geen Beschaving – ten onrechte zo geclassificeerd: Romeinen, common sense, gezond verstand, gesundes Volksempfinden, Respighi, Strauss (allemaal), materialisten, fundamentalisten.
  Ongeveer.

 8. Maria Trepp schreef:

  Kästner, ja.
  Ik ken zijn dagboeken niet, zal deze dus nog lezen.
  Zeer interessante gedachte over de kinderboeken.
  Misschien dat ik er nog iets mee ga doen!

 9. Joke Mizée schreef:

  Is e.e.a. niet terug te voeren op het onderscheid tussen Cultuur en Beschaving, zoals o.a. bij Spengler en Huizinga? (Ik zeg eigenlijk maar wat hoor, heb beiden tot mijn schande nog steeds niet gelezen.)

 10. Maria Trepp schreef:

  Ik vind een discussie over beschaving niet zinvol op een abstract niveau. Ik vind het beter om van concrete gevallen uit te gaan, en dan de begrippen te gebruiken om de zaak goed te analyseren.

  Zowel cultuur alsook beschaving (alsook humanisme enz) dienen vaak als dekmantel voor rücksichtslos en hardvochtig ( en erger…) handelen.

  Ik zou in ieder geval willen stellen: beschaving zonder kritische zelfreflectie en/of zonder begrip van de absurditeit en tragikomiek van het bestaan is weinig waard.

  En… of Tuvia Tenenbom beschaafd is of een ruziemaker zal nog blijken. Als hij serieus is, en dus niet met absurde zwarte humor bezig is, dan vrees ik toch dat we hem niet onder de noemer “beschaafd” kunnen vatten.

 11. j de kat schreef:

  “Je zult veel vergeten van wat je hier hebt geleerd. Maar wat je dan overhoudt is beschaving.”
  Dit zei rond 1970 de directrice van de Haagse MMS t.g.v. de diploma-uitreiking aan geslaagde leerlingen.
  Ook de MMS is nu een vergeten instituut.

  • Maria Trepp schreef:

   Ja het is dan tenminste te hopen dat wij onze kinderen en kleinkinderen beschaving hebben geleerd of nog zullen leren.
   Ik probeer het en ben ook niet ontevreden over het resultaat.

   Beschaving in de opvoeding is dan voor mij: nooit een zwakkere aanvallen (=niet naar beneden trappen); voor je waarden opkomen ook al kost het wat; vechten met open vizier; en een zo min mogelijk ontvreemd leven leiden.

   Beschaving mag niet ontaarden in ontvreemding, de cultuur moet altijd de natuur absorberen, anders wordt het nix met de beschaving.

   Beschaving, bij dat woord moet ik toch helaas aan Bolkestein c.s. denken. Dan is beschaving dus dubbele moraal, en dat is het dan ook vaak wat met beschaving wordt bedoeld.

Leave a ReplyMeest recente berichten