Wetenschap Kunst Politiek

Zelfportretten Vincent van Gogh en Paul Gauguin

17 comments

Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Van Gogh-museum “Paul Gauguin De doorbraak naar moderniteit” van 2010, hier de zelfportretten die Vincent van Gogh en Paul Gauguin voor elkaar hebben gemaakt, en twee zelfportretten die beiden voor hun vriend Charles Laval hebben gemaakt.Vincent van Gogh Zelfportret 1888 als zen monnik (bonze), voor Gauguin (zinspeelt op het gemeenschappelijk interesse voor Japonisme/Japanse kunst)Paul Gaugin, Zelfportret opgedragen aan Vincent van Gogh 1888Vincent van Gogh zelfportret 1888 opgedragen aan Charles LavalPaul Pauguin, Zelfportret opgedragen aan Charles Laval 1888

Wikipedia: “Gauguin woonde, op initiatief van Theo van Gogh, de broer van Vincent, twee maanden samen met Vincent van Gogh, in Arles om te schilderen en van elkaar te leren. Het werd geen gelukkige periode. Gauguin kreeg depressieve buien en deed een zelfmoordpoging. Uit de brieven van Van Gogh – die Gauguin financieel steunde – blijkt dat ze voortdurend ruzie hadden. Op een moment was Gauguin zo geschrokken van het gedrag van zijn huisgenoot, die hem tijdens een avondwandeling achtervolgde, dat hij een nacht in een hotel doorbracht. De volgende ochtend had Van Gogh een deel van zijn oor afgesneden. Daarop werd Van Gogh in een gesticht opgenomen en vertrok Gauguin uit Arles. “

In een nieuw Duits boek “Van Goghs Ohr” geschreven door de kunsthistorici Hans Kaufmann en Rita Wildegans wordt beweerd dat Gauguin het oor van vincent heeft afgesneden.
In zijn laatste brief aan Gauguin schreef Van Gogh: “Jij zwijgt, ik zal dat ook doen.”
Experts, zoals Leo Jansen, conservator van het Van Goghmuseum in Amsterdam houden het nog steeds op op zelfmutilatie…..
Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden Oor 1889


…en hier nog twee merkwaardig-interessante portretten die Vincent van Gogh van zichzelf en van Gauguin maakte:

Vincent van Gogh, De-stoel van Van Gogh 1888

Vincent van Gogh, De stoel van Gauguin, 1888Alle zelfportretten van Vincent van Gogh chronologisch op een rijtje klick hier

Vertalen Duits Vertaalbureau Duits

.

Tags: , ,

17 Responses to “Zelfportretten Vincent van Gogh en Paul Gauguin”

 1. assyke schreef:

  Avatar van assyke
  Ik heb toen in de nrc een deel van de brieven gelezen en het verwonderde me dat de sfeer zo tijdloos aan deed.
  Een beetje het studentenleven in een grote stad ver weg van je familie, zonder geld…
  Het moest ook wel misgaan, twee kunstenaars onder één dak.

 2. Marius van Artaaa schreef:

  Avatar van Marius van Artaaa
  opvallend dat alle portretten een hoofd
  vangen met de blik van iemand die poseert
  en tegelijk de schilder in de gaten houdt….. / – ; [}

  met soms de linkerwenkbrauw opgetrokken
  of een ander trekje bedenkelijkheid
  in het portret tot en met een grijnsje minachting
  gemengd met koketterie en een stoere
  opheffing vn het hoofd lijken ze ook
  een beetje narcisme uit te stralen…. – ; [}

 3. Jasper schreef:

  Avatar van Jasper
  Ik heb het altijd leuk gevonden dat ik op dezelfde dag als Gauguin geboren ben, 7 juni. Astrologisch gesproken betekent dat wel iets.

  Moet wel bekennen dat ik met van Gogh niet zo veel op heb.. don’t get the fuss, zeker bij die eeuwige zonnebloemen. Sommige van zijn zelfportretten spreken me wel aan, vooral het volgende: http://www.artquotes.net/masters/vangogh/vangogh_selfportrait1889.jpg

  Maar als Gauguin zijn oor heeft afgesneden moeten de conflicten aardig op de spits gedreven zijn 😉

 4. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch sr
  Waarom vind ik het zo raar dat men zich bij zelfportretten zo geweldig op zichzelf concentreert? Is het omdat men schildert en zichzelf nu eenmaal zo bij de hand heeft? Of is het toch iets anders…? Iets dergelijks als dagboeken schrijven? Of misschien toch iets anders..?

 5. Jezzebel schreef:

  Avatar van Jezzebel
  Mooie bijdrage
  Ik blijf heel erg van Van Gogh houden.
  Weet je, het kan me niet schelen
  mythe, verzinsel of slechts een gerucht
  ik kan me goed voorstellen
  dat Gaugain zijn oor heeft afgesneden
  en dat Van Gogh dat zo lelijk vond
  dat hij zelf de schuld op zich nam.
  Het past in de broeiierige sfeer tussen die twee.
  .

 6. vuurjuffer schreef:

  Avatar van vuurjuffer
  mooie portretten
  prachtig van kleur

  fijn blog om te lezen

 7. maria-dolores schreef:

  Avatar van maria-dolores
  een van de weinige dingen die ik me nog uit een biografie over Van Gogh (of de brieven) kan herinneren is dat hij zich eerst zo verschrikkelijk verheugde op de komst van Gauguin…

 8. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Dank beste mensen. Ik persoonlijk houd enorm van zelfportretten, een merkwaardig genre. Ik heb overigens ook honderden zelfportretten van mij gemaakt (foto) , de laatste kan bekeken worden op mijn recent wc-eend-blog.

  Ik ben een beetje toevallig bij van Gogh terecht gekomen vorig jaar, via mijn maan-thema. Toen ging ik met Ina naar de "Kleuren van de nacht"-tentoonstelling en daar had hij mij goed te pakken, vooral ook vanwege de brieven die daar hingen.

  Ik zal nog een plaatje hierboven toevoegen uit deze tentoonstelling, eeen fascinerend plaatje, met de lege stoel van Gauguin, die Vincent heeft geschilderd.

 9. Blew schreef:

  Avatar van Blew
  Soms heb je dat met een kunstenaar. Dat hij zomaar ‘binnenkomt’. Al is hij/zij nog zo beroemd of juist onbekend. Of afgelebberd, bij gebrek aan een beter woord. Achter de koektrommeltjes-vangogh zat een geniale schilder.

 10. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch sr
  Ja, een lege stoel schilderen..dat is pas veelzeggend. Zoiets als in God geloven..je weet daar geen raad mee!

 11. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Ik heb het zelfportret en het portret met lege stoel nog toegevoegd.
  Blew, Ik houd van eigenlijk alle schilders rond de eeuwwisseling 19/20e eeuw. Impressionisme, expressionisme, dada, alles. Ook de literatuur en de wetenschapsgeschiedenis uit deze periode vind ik extreem boeiend.

  Van Gogh kende ik eigenlijk nauwelijks, en het bevalt me ook lang niet alles van hem. Adembenemend en betoverend zijn zijn schilderijen van alles wat bloeit en groeit.

 12. Zwollywood schreef:

  Avatar van Zwollywood
  met het voorjaar in het vooruitzicht kun je je lol op bij de bloei en woei van Van Gogh….Ik vind ook lang niet alles mooi….met name zijn werken uit de Drentse periode niet. Die zijn zo vreselijk donker en zwartgallig opgetekend.

 13. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Drentse periode, zijn dat de aardappeleters etc? In ieder geval, zoals eerder gezegd, ik houd niet van zin naturalistische boerenschilderijen…

 14. Zwollywood schreef:

  Avatar van Zwollywood
  Ja, aardappeleter…..bij dat weinige licht….ook de donkere en kleurloze landschappen. Ik vind aan die platen ook helemaal niets aan.

  Interessant is wel de duiding van het verminken van een zintuig. Hier het oor. Het kan een gevolg zijn van zieke waanachtige denkbeelden zoals ‘ik ben het niet waard om naar mooie muziek te luisteren, of de gedachte ‘het is zondig om naar mooie muziek te luisteren en daarom snijd ik mijn oor maar af’.

  Optie 2. Het mutileren van het lichaam door afsnijding van het oor kan ook een wanhoopsdaad zijn als gevolg van het langdurig waarnemen van stemmen en geluiden die een ander niet kan waarnemen. Hallucinaties dus.
  Vincent kan bv steeds gehoord hebben ‘je bent een slechte schilder’ of ‘je had dominee moeten worden’ of
  je hebt je leven vergalt of je kunt niet schilderen, geen vrouw krijgen en je bent zondig omdat je je ouders niet eens kunt onderhouden’. De inhoud van de ‘stemmen’ drijven het zondegevoel tot op tophoogte….het is zo vreselijk kwellend….en het slachtoffer wil dat die kwelling stopt, grijpt het mes om het oor af te snijden in de – naieve – hoop dat die kwellende stemmen weg zullen blijven.

 15. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Ik heb me in het geheel niet bezig gehouden met de kwestie waarom hij zijn oor afsneed. Maar ik kan me voorstellen dat hij zo ontzettend teleurgesteld was dat de samenwerking met Gauguin niet werkte. Hij moet razend van woede en teleurstelling geweest zijn.

 16. An van den Burg schreef:

  Avatar van An van den Burg
  Niks "wanhoopsdaad". Een bruisende man die zijn emoties (toen al) niet anders kwijt kon!! Hij was dronken en verliefd!!

  Wat een schi – tte – rende – foto`s.

  Dank, An.

 17. kuifje simon schreef:

  Avatar van kuifje simon
  Ik ga het "oorincident’ eens opzoeken in de brieven van van Gogh
  Ben begonnen in deel 1 van de grote uitgave
  dus ik zoek even verderop
  Prachtige foto’s trouwens
  Simongroet

Leave a ReplyMeest recente berichten