Sieraden van ijs en vogelwinterverdriet

Vanmiddag kon ik bijzondere foto’s maken van ijsformaties langs de Kagerzoom.

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

IJsformatie Kagerzoom

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

IJsformatie Kagerzoom2

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

IJsformatie Kagerzoom 3

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

winter ijs bloemen foto: Maria Trepp

IJsformatie Kagerzoom 4

winter ijs roerdomp foto: Maria Trepp

winter ijs roerdomp foto: Maria Trepp

Toch eindigde de middag nog met een bittere smaak: mijn hond vond een mooie vogel die vastzat aan een touw in het ijs.

Mijn pogingen de vogel los te maken eindigden alleen met zeer natte en koude voeten. Wel kon ik anderen roepen en ervan overtuigen bij zich thuis een schaar te halen en te proberen de vogel te redden. Zelf woon ik te ver vandaan en het was al aan het donker worden, plus dat ik koud en nat was.
Ik hoop dat het hen gelukt is de vogel nog op tijd te bevrijden.
Imiddels weten wij dank Edu Ina etc dat het een roerdomp is…

en naar aanleiding van de opmering van An
hier nog een benauwde zwaan

winter ijs zwaan foto: Maria Trepp

winter ijs zwaan foto: Maria Trepp

Zwaan Leiden Cronesteyn 12-2-2010

35 reacties op “Sieraden van ijs en vogelwinterverdriet”

 1. Avatar van maria-dolores
  Hallo Maria,
  zag bij Martien jouw oproep.
  niet dat ik vogelkenner ben, maar toch even gekeken.
  arme vogel.
  die durft voorlopig naar niks meer te pikken wat ook maar enigszins op een touw lijkt.
  wel prachtige foto’s!

 2. Avatar van k.Reintje
  Je kunt zien dat de winter z’n tol gaat eisen. De vogel zoekt wanhopig naar voedsel en gaat oneigenlijk voedsel uitproberen.Met alle gevolgen van dien.

 3. Avatar van Zwollywood
  het is de roerdomp….en vogel die zich nooit, maar dan ook noit zo open en bloot toont. Ze moest wel….honger heeft de vogel het ijs op gedreven…..en toen kwam het vast te zitten. Wat doe dat je er foto’s van hebt. Op www. waarneming.nl kun je de vogel melden alsmede een foto plaatsen als je dat wenst.

 4. Avatar van laila
  Sneu voor de vogel maar de foto’s zijn prachtig.

  Ik ga straks kijken naar schaatsers op de Wijde Aa,een grote plas in de buurt dat komt slechts Ă©Ă©nmaal in de tig jaar voor.

 5. Avatar van Maria Trepp
  Een zwaan gevangen in het ijs.. die foto heb ik ook in het echt. Ik zal die speciaal voor jou nog onderaan zetten op het blog! over 10 mintuen dus!

 6. Avatar van Jezzebel
  Erg mooie foto’s, voor mij was foto 3 shocking mooi.
  Wow, kijk nou, de natuur in beweging bevroren.
  De vogel is verdrietig en vind ik naar om naar te kijken.
  .

 7. Avatar van martin
  Inderdaad wow dat was het woord wat ook bij mij opkwam. Ik heb nog nooit een roerdomp in eht echt gezien. Die vogels spreekt zo tot de verbeelding. Prachtig en triest. Gisteren fietste ik van Amsterdam naar Ede. Wat me het meeste opviel aren de zwanen in de witte velden. Erg mooi dat wit op wit.

 8. Avatar van assyke
  roerdomp ken ik ook alleen van de roerdompstraat

  wel vreemd dat hij zich niet los kon maken, waarschijnlijk zat het touw vast in een smal spleetje in zijn snavel, want als het touw gewoon vastgevroren was, zou het met zijn warme adem toch wel gesmolten zijn?
  Of hebben vogels geen warme adem.
  Ik weet beschamend weinig van vogels, merk ik wel;-)

  mooie foto’s, zelfs de foto van de roerdomp in nood

 9. Avatar van Maria Trepp
  Assyke, ja ik was verbaasd hoe ontzettend vast dat touw zat. Hij had het niet ingeslikt dacht ik, het zat vast in de snavel. Roerdomp, die naam kende ik niet in het Nederlands, ik dacht wel vaag aan een Rohrdommel zoals het in het Duits heet. Eerst dacht ik dat het een roefvogel was.
  Zeer vreemd om deze schuwe en bange vogel aan te raken.
  Ik had vroeger altijd een zakmes bij me, maar sinds men geen zakmessen meer in vliegtuigen mag hebben ben ik een paar kwijt geraakt ( ik vlieg niet vaak , maar vaak genoeg om drie zakmessen kwijt te zijn) . Nu koop ik weer eentje.
  Jacob, Pierra, Martin, Zwolly groeten

 10. Avatar van rene louman
  Mooi ijs, maar die roerdomp. Nooit gezien, iets ingeslikt wat aan een touw zat waarschijnlijk?
  Wel een mooie foto van die ellende.

 11. Avatar van Fleur
  JAAA!Net als in ut Gesticht!Mooi mooi mooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiii,he ?

  Het opp.vd VIJVER zé3ker 20 cm dik ijs.
  De 6 fonteinen staan koukleumend mooi te wezen.
  Eennnnnnnn S P R Ă“ Ă“ K !
  Elke straal andere primaire color.

  Krijg je nooit doorgeknipt met een schaar.
  Zou Roerdomp lekker zijn?

 12. Avatar van Maria Trepp
  Fleur waar heb je over- “Gesticht”??
  “Zal roerdomp lekker zijn"- wat ben je een slecht mens, zeg. Doet me denken aan JdKat van wie ik mijn kat Shima heb. Shima is vaak op roverspad en heeft een keer voor de ogen van de buren een duif uit de lucht gehaald. De buren de dierenambulance gebeld, terwijl Shima verlangend naar de duif keek. Dierenambulance heeft uiteindelijk de duif afgetransporteerd ( ik was gelukkig niet thuis)
  Jde Kat: “…en vanavond eet de dierenambulance gebraden duif”

 13. Avatar van Maria Trepp
  Dank Blew, je bent de eerste die dit opmerkt!
  Ja die vogels zijn gevaarlijk, in Duitsland tenminste zegt men dat ze de ogen uithakken.Dus stel als hij vrij was gekomen..
  En dan de natte voeten. Daarmee dan nog naar huis fietsen, de hondekar trekkend.
  Toch was het minder koud dan ik dacht.

  De fietsers die ik riep waren ook vol bewondering. Vooral dat ik die vogel had gezien. Maar dat was dus niet ik maar mijn hond.

 14. Avatar van solvejg
  Het verhaal van de roerdomp trof me! Ben je op zoek naar mooie plaatjes, kom je zo’n arm schepsel tegen, Je foto’s zijn prachtig, net stalagmieten en stalagtieten 🙂

 15. Avatar van Fleur
  Ja,ik snap wat je bedoelt.
  Slecht?Ik?
  Zo praat ik gewoon met iedereen.
  Ik geef vaak bijnamen aan gebouwen,die niet geheel de lading dekken.

  Is voor jou natuurlijk moeilijk te begrijpen,omdat je mij niet kan zien praten.
  Dat bedaagde praten is niks voor mij.
  Ik hou van snelheid in een gesprek,ik ben vanavond volledig aan mijn trekken gekomen.
  Een verademing kan ik je zeggen man o man wat ben ik verwend,niet tekort!

  Bedoel je `slecht mens`schertsend,M.T.?
  Wist je dat een van mijn hartsvriendinnen op Roerdomp woont?

 16. Avatar van Maria Trepp
  @Fleur, ik bedoelde het inderdaad schertsend ( zie mijn verhaal van de duifÂ…). Jouw opmerking vond ik ook geslaagd omdat je zo een te sentimentele reactie tegenwerkt.
  @Solvejg, ja en het had haast iets filosofischs vond ik: de natuur is mooi EN gruwelijk- al heeft de vogel iets menselijks ingeslikt.
  Juist zoÂ’n schuwe vogel aan te (moeten) raken had iets zeer akeligs in zich.
  Overigens nog waarom ik de foto heb gemaakt: het was niet zo dat ik een zielige vogel zag en dacht : oh, laat het eens vastleggen. Nee ik maakte net fotoÂ’s van de omgeving, had de camera in de handÂ…
  Dit alles is overigens een gevolg van het nieuwe leven met mijn hond, waarvan ik heel erg geniet. Zonder hem was ik in het grijs-koude weer zeker niet naar de Kagerzoom gegaan, en zonder hem had ik de vogel niet gevonden.

 17. Avatar van Fleur
  Het verwondert mij ten zeerste,hoeveel inspanning de mens zich getroost om één kuikentje te redden,terwijl diezelfde soort afgemaakt wordt zonder enige schuldbeséf.

  Kan jouw duif niet traceren,maar kén jouw manier van reageren.

 18. Avatar van Maria Trepp
  Fleur, de duif : 14-02-2010 17:41 en ook op jouw eigen blog.
  Verder geef ik je gelijk, en ik haat sentimentaliteit. Toch kwam ik gewoon deze vogel tegen.
  Tegen de avond pak ik mijn fiets en ga kijken, of ik een doorgesenden touw aantref of een dode vogel.

 19. Avatar van Smokey
  Schitterende ijsfoto`s Maria. Men zegt dan wel: Wat niet ziet wat niet deert. Maar wat toevallig op je pad komt daar kun je je ogen voor sluiten of niet. Hulp bieden, of niet. of het een mens of een dier betreft. dat is toeval. De stelling, dat er al zoveel menselijk leed is en dieren niet in tel zijn, staat vokomen los van sentiment. Het is gewoon een kwestie van: wat doe je zelf als een situatie zich voordoet.
  Het getuigt van nuchtere compassie dat je je (ook) om een "doodgewone" vogel kunt bekommeren. Een roerdomp zie je niet vaak maar als ze honger hebben komen alle vogels uit hun schuilhoek.
  Hm. kwam eigenlijk voor je carnavalsmaskers die je bij mij aankondigde. Komen die nog?
  Groets,

 20. Avatar van Fleur
  Zou niet ROERDOMP zeer zeker NIET aan z`n lot overlaten,dat kan ik echt niet.
  Het gaat mij meer om het beschouwende gegeven,wat doe je wel en wat niet.

  Maak je als groep een ander bestiaal af,of weiger je mee te doen aan pestgedrag etc.

 21. Avatar van Maria Trepp
  Smokey veel dank, je zegt het heel goed.
  Het zou cynisme zijn een mens of beest niet te helpen alleen omdat miljoenen anderen verschrikkelijk aan hun einde komen..
  Ik pak nu straks de fiets en ga kijken hoe het verder gingÂ…
  Ik hoop geen dode vogel aan een touw te moeten zien..

  Carneval van Paul Klee, ik hoop dat ik er vanavond nog aan toe kom, maar zeker is dat niet!

 22. Ingrid van den Bergh

  Avatar van Ingrid van den Bergh
  Fris blogje, iets te fris naar de zin van de vogels.
  Wat erg.

  Die tweede foto is echt prachtig, kristallen met een binnenwereld.

 23. Avatar van Maria Trepp
  dank Ingrid erg moi gezegd, kristallen met een binnewereld. Ik kom net terug van de Kaag en heb juist van deze foto een nieuwe versie gemaakt.

  De vogel en het touw waren Goddank spoorloos. De mens diene ik erom vroeg hebben er dus iets aan gedaan.

 24. Ingrid van den Bergh

  Avatar van Ingrid van den Bergh
  Laten we het hopen, Maria, dat de vogels goed zijn terechtgekomen.
  Hier sneeuwt het weer lichtjes.

 25. Avatar van AdR
  Ik heb in Amsterdam aan de rand van Waterland gewoond en heb daar wel roerdompen gezien, maar ze worden steeds zeldzamer door het verdwijnen van de biotoop (ongerepte rietvelden). En een barre winter als deze is funest voor de soort. Zo dichtbij, die kans krijg je maar een keer.. Gelukkig is de vogel blijkbaar gered.

  Er is in vroeger tijd wel op gejaagd, ik neem aan om te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *