Wetenschap Kunst Politiek

Kandinsky, Klee, Mondriaan: kleurrijke flexibele schaakborden

22 comments

De schilders van Der blaue Reiter zoals Wassily Kandinsky en Paul Klee losten de strakke zwart-witte schaakborden op tot organische, flexibele, kleurrijke en niet-meer-vierkante vlakken.

Een mooie aanval op het verkort rationalisme.

Ook Piet Mondriaan ging deze weg, al blijven bij hem de vlakken meestal nog vierkant en dus strakker en minder vrolijk.

Wassiliy Kandinsky Kariertes 1925


Paul Klee, Colourful life outside (Draussen buntes Leben)1931

Paul Kee, Bluehendes, 1934

Mondriaan Kleurenschaakbord 1919

In een van mijn reacties hieronder schreef ik:
“En er zijn heel veel overeenkomsten tussen Mondriaan en Kandinsky: het tijdsperk, het spirituele, de combinatie met muziek, de omslag naar het abstracte, de verbintenis met de dada, de stigmatisering als “ontaard”door de nazi’s.
Toch zijn beiden een zeer eigen weg gegaan (ik weet trouwens niet of er persoonlijk contact is geweest). Voor mij is Mondriaan het meest interessant in zijn overgang naar abstractie, de abstract wordende bomen, dat is waanzin in zijn schoonheid.

Ik houd het meest van abstractie als er nog iets van de konkrete wereld in verschijnt.
Zoals hierboven de konkrete schaakborden.

In de recensie van het NRC handelsblad over de Kandinsky-tentoonstelling staat vandaag 9 februari het volgende over het verschil Kandinsky-Mondriaan:

“Van geometrie hield Kandinsky niet. Hij onderscheidde geometrische vormen die op zichzelf staan (zoals een driehoek, een cirkel of een vierkant) van vormen die iets voorstellen en die refereren aan iets buiten het schilderen (een huis, een boom of een zon). Hij wilde zich noch tot het ene, noch tot het andere uiterste beperken en vond zijn inspiratie in het gebied daartussen, waar hij een grenzeloze vrijheid zag.
Daarmee onderscheidde Kandinsky zich van zijn tijdgenoot Piet Mondriaan, die juist de grenzen van de geometrie opzocht, wat door sommige tijdgenoten als een doodlopende weg werd beschouwd. Hoe het ook zij, de weg van Kandinsky, die van de ‘lyrische abstractie’, heeft in ieder geval geleid tot het Abstract Expressionisme.”
 

Tags: , , , ,

22 Responses to “Kandinsky, Klee, Mondriaan: kleurrijke flexibele schaakborden”

 1. Moonfairy schreef:

  Avatar van Moonfairy
  wat een heerlijke kunstdag!!!

  dank je wel, Moon

 2. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Moonfairy, ik kom oorspronkelijk uit Muenchen, stad van Der blaue Reiter. ben zo blij dat dit nu alles in NL te zien is!

 3. Mawiyah schreef:

  Avatar van Mawiyah
  Die eerste is en blijft imponerend.

 4. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  super he?? maar ook de warem kleuren van Paul Klee z’n borden geven me een enorme kick.

 5. Jacob Hesseling schreef:

  Avatar van Jacob Hesseling
  mooi geschildert !

 6. Ingrid van den Bergh schreef:

  Avatar van Ingrid van den Bergh
  Het golft hier op dit blog;-))
  (golvende rechthoeken)

 7. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Ingrid, ja, golven, golven wat is er dan beters op deze wereld!!

 8. iris kijkt schreef:

  Avatar van iris kijkt
  Mooi om te zien , ik hou ook wel van alle beeldende kunst. Wat beteft Mondriaan heb ik altijd zo’n idee dat ik kijk naar ‘de methode’ en de ontwikkeling daarvan , dus een soort zoeken naar de essentie van m’n eigen bijdrage,terwijl ik naar zijn gezoek met lijnen kijk, zeg maar mijn inbreng, maar dan door hem strak verbeeldt, waar je je vervolgens niet helemaal aan hoeft te houden. Wat ook blijkt uit die Boogie Woogie.

 9. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Iris ik heb het even bij jou opgezocht: http://www.vkblog.nl/bericht/201678/de_methode_en_het_methodische

  Ja bij Mondriaan is niet het resultaat het meest interessant, maar zijn zoektocht. Absoluut.
  En er zijn heel veel overeenkomsten tussen Mondriaan en Kandinsky: het tijdsperk, het spirituele, de combinatie met muziek, de omslag naar het abstracte, de verbintenis met de dada, de stigmatisering als "ontaard"door de nazi’s.
  Toch zijn beiden een zeer eigen weg gegaan (ik weet trouwens niet of er persoonlijk contact is geweest). Voor mij is Mondriaan het meest interessant in zijn overgang naar abstractie, de abstract wordende bomen, dat is waanzin in zijn schoonheid.

  Ik houd van abstractie het mest als er nog iets van de konkrete wereld in verschijnt.
  Zoals hierboven de konkrete schaakborden.

 10. Ingrid van den Bergh schreef:

  Avatar van Ingrid van den Bergh
  Slechts een enkel ding, maria;-))

 11. R. Kruzdlo schreef:

  Avatar van R. Kruzdlo
  Ik vind het mooi om te zien.

  Ik let een beetje op een lapsus. Deze is van jouw:
  Ik houd van abstractie het mest

  hoop dat er iets moois uit groeid.

  Groet Robert

  Niet ingelogd wel voel ik mij aanbevolen

 12. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Hihi Robert, erg goed gezien.

  Ik lees net in de NRC een lange en uitvoerige recensie over de tentoonstelling, waar ook een passage over Kandinky versus Mondriaan staat. ik voeg deze nog hierboven in.

 13. Gus schreef:

  Avatar van Gus
  Rijmt natuurlijk als K op D, maar ben op het moment bezig met iets en er komt geen enkele rechte lijn aan te pas. Maar probeer wel zoals Mondriaan, dat je buiten het schilderij kan door fantaseren.
  Ach, tis just fun, schilderen.

 14. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Geef maar een seintje als je iets op je blog laat zien!
  Ik kan niet schilderen of tekenen, ik ben van de muziek. Alleen fotograferen kan ik en daar heb ik plezier in.

 15. Marius van Artaaa schreef:

  Avatar van Marius van Artaaa
  het blijft tegelijk toveren, maria
  en dat is wat mij het meeste aanspreekt/raakt
  in de experimenten van deze schilders.

  ze zijn als alchemisten bezig met
  de vormgeving om ideeén te communiceren
  met het schilderij nog als medium.

  dat onderscheidt ze van de hedendaagse kunst
  waarin ze met vondsten menen te kunnen volstaan
  en het medium de boodschap is geworden.

 16. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Dank voor zeer mooi commentaar, Marius.
  Deze schilders, ook Macke en Jawlensy zijn betoverened. Zij schilderden in een roes, en die kan ook nu nog zeer verleiden.

 17. Nummer 22 schreef:

  Avatar van Nummer 22
  @ waarde Maria, ik schat u in als een dwarsfluit speelster. Een zeer intelligente vrouw van zo’n jaar of 45, wellicht gescheiden en single levend in een unversiteitstad ergens in den lande. Wellicht ook met een kind, maar maximaal 2, die al volwassen zijn en zelfstandig hun leven invulling geven.
  Ik schat u zeer hoog in!

  Ga ik als spiritueel wetenschappelijk absurdistisch onderzoek aan het fantaseren, dan hebt u ooit donker haar en bent u in het bezit van honderden boeken en een wasmachine + centrale verwarming, tenminste dat zeggen mijn theebladeren end e egels in mijn tuin. Wellicht ook een keizersnede gehad?
  Hoe kom ik op dat laatste.. dat kwam ineens in ijn mijn gedachten. U rookt niet, dat wordt mij duidelijk gemaakt door de geesten van Nietzsche, Proust en Goethe, waar ik frequent mee in contact bent.

  U zal ik nu wat beter volgen.

  Voorwaar een hele fijne dag, maar ik kan het ook totaal mis hebben, maar dat is inherent aan wichelroedeloperij en spiritueel ongemak.

 18. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  nr 22, Bent u iemand die mij kent??? Klopt verdomme veel van uw verhaal.
  Ietsje ouder dan u dacht, twee volwassen kinderen…
  Honderden boeken, ja…
  Hoe ik uitzie kunt u vaststellen op een aantal absurdistische blogs van mijn hand, bijvoorbeeld
  http://www.vkblog.nl/bericht/298960/WC-eend_groet_de_heer_Wilders
  http://www.vkblog.nl/bericht/211652/Hond_en_maan
  (inmiddels heb ik een echte)
  meest verbluffend aan uw inschatting is de keizersnede.
  Inderdaad, en toen ging ik bijna dood, en mijn kindje ook. Maar we hebben het gered.

  Niet-roker, klopt, veeleter wel.
  Ik ga u ook volgen.

 19. Nummer 22 schreef:

  Avatar van Nummer 22
  @waarde Maria, nee ik ken u niet, helaas wellicht, maar uw reactie verbluft mij geheel. is het spiriteel wichelroedenloperij dan toch een lucratieve bezigheid dat mij ineens zo in mijn schoot werd geworpen.
  Veeleter, oeps.. maar wel gezond toch.

  En als laatste: hebt u een uitzicht op een water? een kanaal, een rivier, een meer, een zee of wellicht een poel? Ik zie namelijk water in uw omgeving ( naast die wat uit de kraan komt).

  Ik schat u dan zo’n 49 jaar jong! dan…. Ik zie ook mininaal een zoon als kind en wellicht en jongen en meisje . Geen twee hetzelfde, dat weer niet.
  Ben benieuwd of dit klopt.

  Wanneer bent u jarig?

 20. Nummer 22 schreef:

  Avatar van Nummer 22
  @ Waarde Maria,

  De foto met borstel ( nog schoon, of schoongemaakt0 en de WC eend deed mij glimlachen. Het is precies het schoonmaakmiddel voor de PVV( Partij van de Varkens!) U hebt gelijk,w e moeten alles bestrijden wat onrecht aandoet aan de weldenkende mens.

 21. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp
  Beste nummer 22,

  Ik wil niet al te veel privédetails verklappen. Alleen zoveel: ik woon naast het water, en ik heb en zoon en een dochter.
  Verder ken ik een heleboel mensen die ik zou kunnen verdenken dat u deze bent, ware het niet dat ik zo ongeveer in elke nieuwe blogger die zich bij mij meldt een van mijn kennissen heb gedacht te kunnen de identificeren, elke keer ten onrechte. ..

  veeleter, ja en gezond ook nog, omdat ik heel veel beweeg.

 22. Nummer 22 schreef:

  Avatar van Nummer 22
  @ waarde Maria, uw conclusie over mijn identiteit klopt. Ik ken u niet, u kent mij(nog) niet!. Maar wel leuk te lezen dat ik n=in uw favoerieten lijst sta. en u in de mijne.

  Het is goed te bewegen, niet alleen de hersencellen maar ook als het lichaam, de tijd haalt ons op zekere moment in en dan staat voor ons de aardse tijd voor eeuwig stil.

  Schrijf verder, laat me nadenken en glimlachen, als toeschouwer als volger, als mede mens met compassie voor alles wat wij denken dat rechtvaardig is en nog rechtvaardiger zal moeten worden. we hebben niet zoveel tijd, helaas dat is een zekerheid.

  Juist mijn gissingen zijn echte gissingen en gewoon gegokt onder het mom van een spirituele ingeving.

  Ik wil u niet afleiden.

  Met zeer waardige en respecterende groet voor u aan het water dat zeker ook kalmte brengt, tenminste als u boten, die stilligend, als uitzicht hebt.

Leave a ReplyMeest recente berichten