Bolkestein, de Burkianen, het Westen en het zelfvertrouwen

in de volkskrant schrijft de leidse hoogleraar frits bolkestein vandaag over het verloren zelfvertrouwen van het westen. dit thema is een geliefd neocon-thema, en bolkestein, die heeft geholpen de leidse neoconservatieve edmund burke stichting op te richten, heeft van begin aan met de burke-professoren over dit thema overlegd.
bolkestein in sein grensverkenningen, waar de burkianen livestro, kinneging, michiel visser en cliteur herhaaldelijk ter sprake komen: “vrijdag 31  maart 2000, lunch met een stel slimme academici in nieuwspoort, allen leer­lingen van andreas kinneging, die er ook was; georganiseerd door joshua livestro, die nu mijn persoonlijke medewerker in brussel is […] . onderwerp van gesprek was het liberalisme, het postmodernisme (en wat daar­tegen te doen) en het verlies aan zelfvertrouwen van de europese eli­te..” 
 
bolkestein heeft naar mening gelijk: matiging en zelfrelativering behoren tot de kernwaarden van de westerse beschaving (en de intellectuele beschaving), en zijn zeer zeker door de christelijke cultuur sterk beïnvloed.
 
hans boutellier over bolkestein-zoon wilders en de westerse zelfrelativerende zwakte:
 
“hij [wilders] heeft de gespletenheid van het westerse relativisme tot spreken gebracht. die kent verschillende varianten: we verdedigen het recht op zijn film, maar willen hem niet uitzenden. we omarmen de tolerantie, maar verafschuwen wilders’ radicalisme. we verwijten hem de provocatie, maar verdedigen het recht op vrije meningsuiting.
we zien de noodzaak van verdediging van onze waarden, maar deze verhinderen ons te kunnen kiezen. het westerse relativisme – een historisch hoogtepunt van beschaving – ontbreekt het aan het idioom om het te beschermen tegen de fundamentalistische ondermijning ervan. wilders confronteert ons met deze essentiële zwakte, en noemt dat ten onrechte lafheid. wat we te verdedigen hebben, is de westerse verworvenheid om zwak te kunnen zijn.
deze gespletenheid verdraagt geen koste-wat-het-kost-waarheden. zij ligt ten grondslag aan de ontwikkeling van de wetenschap, aan de democratie en aan de emancipatie van individuen en gemeenschappen onder de conditie dat zij zich voegen naar de gespleten ziel van de vrijheid.” (de volkskrant 27-3- 2008)
 
 
 
“prettige” kerstdagen gewenst:
de burke stichting als kerstboom

overige Bolkestein-blogs:
Oorlog en handel; Nederland en Mutter Courage
[over Bolkestein en het gifgas, nu zeer actueel zie http://www.vkblog.nl/bericht/293110/Slachtoffers_willen_geld_van_Van_Anraat)]

verder:
Bolkestein: moslims geen recht op eigen scholen
De fata morgana van een moslim-tsunami: Bolkestein en Bernard Lewis
Tegen en voor het consumentisme: Benjamin Barber, Peter Sloterdijk, Frits Bolkestein
Bolkestein, Wilders en Turkije
Guido Derksen over Bolkesteins anti-intellectuele integratiedenken
De deugden van prof. dr. Bolkestein ( 3)
De deugden van Frits Bolkestein (2)
De deugden van Frits Bolkestein (1)
Wilders, het kind van vader Bolkestein/ Turkije

zie ook mijn documentie over de rol die Bolkestein heeft gespeeld in de achtergrond van Edmund Burke Stichting en bij de opkomst van Wilders
http://www.passagenproject.com/conservatisme.html
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *