Wetenschap Kunst Politiek

Buraq, het mythische paard van Mohammed/ Sumatra-tentoonstelling Leiden

32 comments

In het Museum Volkenkunde in Leiden is een fraaie  tentoonstelling over Sumatra te zien, waar de vele culturele invloeden uit andere landen worden getoond. Er zijn veel voorwerpen die boeddhistische, hinduistische, Chinese, Europese en islamitische invloeden aantonen.
 
Boeiend vind ik de potloodtekeningen gekleurd met waterverf van Teungku Teungòh, die het mythische paard van Mohammed laten zien, Buraq, Burak, of Boeraq, dat de kenmerken heeft van paard, vogel en mens. “Mens” is hier opvallend genoeg man of vrouw!
 

 

Buraq (man)

 

 

 

Buraq/burak (vrouw) met een klok om haar hals en een moskee op haar rug
 

 

 

Leuk met deze postmodernistische fabeldieren!
 
 Uit Wikipedia over de Buraq:

“Buraq of Burak is volgens islamitisch traditie het dier dat Mohammed in één nacht van Medina naar Jeruzalem en de Hemel bracht, de zogenaamde Nachtreis. Soera De Nachtreis maakt toespelingen op deze reizen, maar de Koran noemt het dier Buraq niet.
Een Hadith beschrijft Buraq als volgt: … een wit en lang dier, groter dan een ezel, maar kleiner dan een muilezel, dat zijn hoeven met een afstand gelijk aan het gezichtsveld verplaatste.
Op een nacht verscheen Djibriel aan Mohammed. Mohammed mocht in die nacht Buraq bestijgen om zo met Djibriel naar Jeruzalem te gaan. Daar aangekomen bond Mohammed Buraq met een touw vast aan een ring in de Westmuur. Na een gezamenlijke salat te hebben verricht met enkele profeten, besteeg Mohammed het dier weer en steeg op ten Hemel, alwaar hij door zeven Hemelen reisde.
Veelal wordt de Nachtreis van Mohammed als symbolisch gezien en zou hij de reis niet fysiek, maar geestelijk hebben gemaakt, zoals ook Aïsha eens gezegd zou hebben.
In literatuur en kunst wordt Buraq vaak voorgesteld als een dier met het gezicht van een vrouw, of een schepsel dat deels adelaar en deels paard is. Er wordt ook gezegd dat Buraq een staart had van een os, dat zijn manen uit parels gemaakt waren en zijn oren uit smaragd. Verder glinsterden zijn ogen als de planeet Venus en tussen zijn ogen stond Er is maar één God en Mohammed is Zijn profeet. Daarnaast zou het ook verstandelijke vermogens hebben gehad. Ook zou het dier alleen door profeten bereden zijn.”
 

   

Vertalen Duits Vertaalbureau Duits

.

 

32 Responses to “Buraq, het mythische paard van Mohammed/ Sumatra-tentoonstelling Leiden”

 1. Paul Delfgaauw schreef:

  Avatar van Paul Delfgaauw@ Maria,
  Boeiend weer. Fraaie plaatjes!
  Meer mythologie dan religie lijkt het.
  Aisha… de Moeder van de Gelovigen wordt zij ook wel genoemd.
  Voor Jezus was het maar behelpen met zijn eenvoudige ezeltje…

  (Ik had de koffie al (bijna) klaar…) 😉
  Dag!

 2. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppPaul, "Meer mythologie dan religie lijkt het"dat dacht ik ook.
  en erg leuk juist daarom. Het is een kleurenrijke spookjeswereld, meer dan in de bijbel!!

  Koffie… misschien morgen…

 3. P.H.M. van de Kletersteeg schreef:

  Avatar van P.H.M. van de Kletersteegtja het maakte mohammed niet veel uit wat hij bereed; man, vrouw, kind….

 4. Ruud Zweistra schreef:

  Avatar van Ruud ZweistraGrijns!

 5. Ruud Zweistra schreef:

  Avatar van Ruud ZweistraMythen: oprispingen van het emotionele zenuwstelsel ten einde haar gebrekkige mogelijkheden tot verwerkingen van ervaringen met de werkelijkheid tot uitdrukking te brengen.

 6. Ruud Zweistra schreef:

  Avatar van Ruud ZweistraStaat er op de voorpagina: Dit blog is toegevoegd aan de groep Wetenschap.

  Toen sloeg ik weer eens steil achterover…

 7. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srOok het ezeltje van Jezus (sorry,Ruud dat ik je weer steil achterover laat slaan)heeft mythische grootheid: de droom van een echte leider. Joodse christenen maakten uit het in hun hoofd voorradige arsenaal aan joodse profetenteksten een actualisatie van de betekenis van Jezus:"Juich Sion; schreeuw het uit van vreugde,Jerusalem. Je koning is in aantocht bekleed met gerechtigheid en zege. Nederig komt hij aanrijden op een ezel , op een hengstveulen, het jong van een ezelin…de bogen worden gebroken en hij zal vrede stichten tussen de volken". Met dit soort teksten maakten ze na Jezus’dood het verhaal van de intocht in Jeruzalem. Zou Geert ook ooit zo’n verhaal krijgen?

 8. Ruud Zweistra schreef:

  Avatar van Ruud ZweistraAch, josst, ik gun iedereen de bevrediging van zijn of haar behoefte aan obscurantisme.

  Maar van mijn kant het verzoek of die mensen zich dan niet met de tastbare realiteiten van de maatschappij willen bemoeien.

 9. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srDat laatste moeten we aan jou overlaten..!? Schuilen dan maar!

 10. R. Kruzdlo schreef:

  Avatar van R. KruzdloPrachtige terp weer

 11. Ruud Zweistra schreef:

  Avatar van Ruud ZweistraNou, jullie zijn anders nu de baas. Daarom moet iedereen nu schuilen …

 12. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke Mizée@joost: dat van die ezel, was dat nou de vervulling van een profetie, of was dat weer zo’n profetie die naderhand pas geschreven is?

 13. Paul Delfgaauw schreef:

  Avatar van Paul DelfgaauwBinnenkort komt er weer zo’n profetie uit. Nu nog wordt Wilders met ‘Hosanna!’ binnengehaald, maar zodra hij als kamerlid een impopulaire maatregel neemt, wordt hij onmiddellijk gekruisigd.
  Die profetie wordt misschien ook pas naderhand geschreven; daarom schrijf ik hem nu vast. 😉

 14. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppZweistra: "Mythen: oprispingen van het emotionele zenuwstelsel ten einde haar gebrekkige mogelijkheden tot verwerkingen van ervaringen met de werkelijkheid tot uitdrukking te brengen"

  Op een merkwaardige manier ben je echt goed.
  Er zijn niet zo velen die zo harde meningen zo relatief goed kunnen verwoorden.
  Maar velen denken zo als jij, de meesten van hen niet echt begaafd met uitdrukkingsvermogen.

  Paul: hahaha, hosanna.

  Joost, Joke enz± De mythologie van de ezel beging me te interesseren. Ik zal een kerstblog hierover maken.
  Niet allen Jezus, ook Socrates reed op een ezel, en ik meen ook de Griekse god Momus.
  Belangrijk thema, lijkt me.

 15. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke MizéeDan zou je De Gouden Ezel van Apuleius (vert. Robert Graves) moeten lezen. Van Apuleius, een Afrikaan, bestaat ook een beroemde apologie tegen de beschuldiging van hekserij, die op internet te vinden is.

  De ezel speelde een belangrijke rol in de Saturnalia. Volgens Graves was het het totemdier van de oorspronkelijke inwoners van Rome, de plebejers. De os was het dier van de patriciërs.

 16. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppGa ik absoluut doen, Joke, lezen bedoel ik.
  "De ezel speelde een belangrijke rol in de Saturnalia"
  ah kijk. Zeer interessant.

 17. Ruud Zweistra schreef:

  Avatar van Ruud Zweistra@Maria,
  Grappig hè? En dat voor een beta…..

  Dit heb ik er van gemaakt voor mijn website:

  Mythen zijn een product van de verwerking van ervaringen met de werkelijkheid door het emotionele zenuwstelsel, en in onze moderne ogen een uitdrukking van de gebrekkigheid in die verwerking.

  De kunstenaar geeft uitdrukking aan de mythische taal van het emotionele zenuwstelsel, en drukt de ervaringen met de werkelijkheid daarin uit.

 18. Jeroen de Baaij schreef:

  Avatar van Jeroen de BaaijInteressant blog waarvan ik eerlijk moet toegeven dat ik de mythe mooier vind dan de tekeningen. Ze doen me niet zoveel.

 19. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch sr@ Joke,
  Je hebt nog steeds (veel) gelovigen, die alleen maar kunnen geloven als oude profetieën nu werkelijkheid worden. Dan is geloven eigenlijk niet zo’n kunst en wordt het een kwestie van "zie je nou wel!". En dan zou je wel stom zijn als je niet geloofde! Ik ben zo’n arme exegeet die uit geschiedenis en taalonderzoek weet dat jodenchristenen meesters waren om met hun oude profetieën betekenis te geven aan actualiteit. De manier waarop Jezus bij hun overkwam, riep bij hen bijna automatisch toen zo’n vijf eeuwen oude koningsprofetie met ezel op (Zacharia 9,9vv). Ze waren ook nog creatief genoeg om 15/20 jaar na de dood van Jezus, toen ze pas goed doorkregen wat hij betekende, daar weer een intochtsverhaal van te maken. Als je dat allemaal weet wordt geloven- merk ik- wel een stuk moeilijker, maar wel veel echter, mooier en menselijker. Veel mensen willen het toch liever wat magisch goddelijker hebben en willen dan liefst maar niet weten dat de bijbel geen geschiedenisboek is. Mensen van toen waren niet zo geïnteresseerd in feitjes, zoals wij dat zijn! Zij gaven vaak alleen de betekenis van feiten weer. (Voor Ruud zal dat wat obscuur overkomen, voor mij is het -als echte werkelijkheid- claire-obscur!)

 20. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke MizéeIs er dan een bepaalde bron waardoor je weet dat het zo gegaan is (behalve dan dat de geschriften van het NT later tot stand kwamen)? Er is nl. ook nog een andere mogelijkheid: dat Jezus doelbewust de profetieën uit het OT ‘vervulde’.

 21. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srUit alles wat we over hem weten (er is over niemand zoveel historisch onderzoek gedaan!) blijkt dat hij dáár (met zichzelf!) helemaal niet mee bezig was! Dat wij geloven dat hij -met woorden van die tijd- de "Zoon van God" is, was niet uit zijn mond te horen en niet aan zijn neus of zijn gedrag te merken. Dat dit soort dingen na zijn dood over hem worden gezegd,(m.a.w. door hem worden gezegd) komt omdat hij een geweldige,heel opvallende mens was en dingen deed en zei die -volgens christenen- de kern van mens-zijn raken. Later formuleert men dat met "God is mens geworden". Zo’n mens zit niet lekker eens even profetieën te vervullen! Een algemeen overzicht hoe wetenschap met de evangelies bezig is vind je bv. in twee boeken van "The Jesus Seminar": "The Five Gospels. What did Jezus really say?" en "The Acts of Jesus. What did Jesus really do?". Wetenschappelijk is daar af en toe best wat op af te dingen, maar ze geven goed weer, hoe mensen met onze hersens -wetenschappelijk- met Jezus (en hun geloof) bezig zijn!

 22. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke MizéeBedankt voor de tip, die boeken ga ik zeker een keer lezen. Zelf huldig ik dus de theorie dat hij de boel in scene zette en ik vraag me af of dat falsificeerbaar is. Mogelijk dachten hij en de zijnen dat ze door die geforceerde vervulling ook de uitkomst konden beïnvloeden en de mensheid ingrijpend veranderen.

  (Dan heb ik het over de boeken van Barbara Thiering, die zegt dat ze m.b.v. de Pesher, een decodeersysteem dat we kennen dankzij de Dode Zeerollen, de juiste interpretatie van allerlei voorvallen uit het NT heeft achterhaald. Ook de kruisiging was een truc, maar niet omwille van persoonsverheerlijking: de factie rond Jezus wilde weliswaar weer een koning instellen, maar hijzelf ging kort daarna het klooster in (met Hemelvaart). Zie evt. http://www.pesherofchrist.infinitesoulutions.com/.)

 23. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srOm zelf te snappen hoe joodse christenen hun verhalen over Jezus maakten met hun oude teksten: lees eens Jesaja 53 (6 eeuw

 24. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srOm zelf te snappen hoe joodse christenen hun verhalen over Jezus maakten met hun oude teksten: lees eens Jesaja 53 (6 eeuwenvoor chr,.) en Psalm 22 (4/5 eeuwen voor Chr.) en je zult zien hoe het verhaal van de kruisdood van Jezus "in elkaar is gezet".(Tja, je moet wat moeite doen om oude teksten te snappen!) Historisch weten we genoeg van een kruisiging in Jerusalem(dat was niet fraai..en in het joodse denken een complete afgang), maar met die oude teksten geven ze veertig jaar na de kruisiging van Jezus (Mk 15,22-39 pp) zin aan die gebeurtenis. De "duisternis"en "aardbeving"kennen wij nog in uitdrukkingen als "het niet meer zien zitten"en "door de grond zakken". Zo anders zijn we nu ook weer niet! Hopelijk kom je zo van die rare theorie af van die kruisigingstruc!

 25. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke MizéeNee, dat vind ik nou niet overtuigend klinken. We zijn het erover eens dat er gekunstelde elementen te over zijn, maar er zijn 2 mogelijkheden nl. dat alleen het verhaal is opgepimpt of dat dat reeds gebeurde met de gebeurtenissen ter plekke – of allebei. Dus hoe weten we nou volgens jou dat dat naderhand pas is gebeurd? En geloof jij werkelijk dat-ie aan het kruis is gestorven?

 26. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srDat laatste hoef ik niet te geloven..dat is wel bewezen. Dat die kruisdood -hoe onzinnig hij ook lijkt- toch zin had, dat kan ik -met de (eerste) christenen- alleen maar geloven(of niet). Daar hebben ze na die dood een tijd lang mee gezeten, voor ze de zin ervan steeds duidelijker gingen formuleren. Dat is een literaire poging die je moeilijk gekunsteld of opgepimt kunt noemen…zo deed men dat toen op hun gebruikelijke joodse midrasj-manier! Eerst in mondelinge discussie met korte aantekeningen die ook elders gebruikt konden worden. Die aantekeningen zijn later -bij de dood van de mensen, die Jezus hadden gekend– verzameld en bewerkt door wat wij evangelisten noemen.

 27. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke MizéeWaarom acht je dat bewezen? Er zijn allerlei aanwijzingen die dat tegenspreken – niet in het minst het kennelijke feit dat hij 3 dagen later zijn graf verliet en weer rondliep. Zou een normaal mens zo op zijn eigen veroordeling hebben aangestuurd als hij deed, en was het soms toeval dat Pasen dat jaar 3 dagen in beslag nam (m.i.v. de sabbat)? En dan hebben we ook nog de lijkwade, die door onderzoekers als echt bevonden werd totdat het Vaticaan zich realiseerde dat hij in dat geval nog moet hebben geleefd toen hij erin lag.

 28. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srLege grafverhalen , verschijningsverhalen en hemelvaartverhaal zijn geen feitenverhalen, maar toen gebruikelijke geloofs- of betekenisverhalen, waarmee de eerste christenen literair verduidelijken hoe Jezus hun leven veranderd(=feiten) had. De lijdensverhalen zijn dat ook en maken duidelijk hoe ze zin geven aan die feitelijke kruisigingsafgang. PS. Er is meer materiaal om te bewijzen dat Jezus bestaan heeft en dat hij gekruisigd is(zoiets negatiefs verzin je niet!), dan dat men bewijzen kan dat Alexander de Grote heeft geleefd, Waarom blijven we tcoh zo’n moeite hebben met de bewijzen ivm Jezus? Ik zou je toch aanraden: lees eerst de bovenvermelde boeken!

 29. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke MizéeHet zou niet in me opkomen te ontkennen dat Jezus aan het kruis genageld is – ik zeg alleen dat dat niet zijn dood betekende. Daar zijn ook legio aanwijzingen voor, want normaliter duurde het enkele dagen alvorens een gekruisigde de geest gaf. Jezus echter ging, dankzij de spons met ‘azijn’, al na een aantal uren voor gaas zodat hij nog voor sabbat in z’n graf gelegd werd. Aan het verhaal kun je zien hoe alles volgens een schema verliep dat daarop aanstuurde – incl. de inspanningen die nodig waren om verraad en berechting niet in het honderd te laten lopen – terwijl de schrijvers zèlf duidelijk geen weet hadden van wat er gaande was. Kortom, er zijn zeer veel aanwijzingen in de richting van zo’n doelbewust scenario. Het alternatief wat ik zo gauw uit jouw woorden destilleren kan – van een intelligente maar naïeve figuur die het presteert om ter dood veroordeeld te worden terwijl dat niet had gehoeven, en ‘dat was dan dat’ – vind ik toch stukken minder waarschijnlijk.

 30. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srVan een vergelijkbare naïviteit (en kracht) als Martin Luther King (Gandhi)..En toch! Misschien is dat wel het meest waardevolle wat er in de wereld gebeurt…

 31. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srVan een vergelijkbare naïviteit (en kracht) als Martin Luther King (Gandhi)..En toch! Misschien is dat wel het meest waardevolle wat er in de wereld gebeurt…

 32. joost tibosch sr schreef:

  Avatar van joost tibosch srVan een vergelijkbare naïviteit (en kracht) als Martin Luther King (Gandhi)..En toch! Misschien is dat wel het meest waardevolle wat er in de wereld gebeurt…

Leave a ReplyMeest recente berichten