Wetenschap Kunst Politiek

Passiebloem bij Mondriaan en Millais

no comment

De passiebloem voor mijn huis bloeit nog volop- alleen is de bange vraag: hoe lang nog?
 

 
Passiebloem Leiden, 10 oktober 2009
 

 
Piet Mondrian, Passiebloem, aquarel uit 1901
 

 
John Everett Millais, In gedachten verzonken(passiebloem)1859
 
vgl ook de "Mijmeringen" op mijn andere Millais-blog

Vertalen Duits Vertaalbureau Duits

.

 

No Responses to “Passiebloem bij Mondriaan en Millais”

 1. ron rozen schreef:

  Avatar van ron rozenLekker veilig die gerenomeerde schilders. Je valt natuurlijk voor de astronomische bedragen die voor ze betaald worden. Heb de moed eens om te schrijven over iemand die nog niemand kent en die controversieel is. Je valt me zwaar tegen wat dat betreft. Je bent een echte kunstcon.

 2. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Trepp"kunstcon"nieuw woord voor me.

  Ik schrijf vaak over kunstenaars die ikzelf eerder niet kende ( jij blijkbaar wel…). Raedecker kende ik niet, Millais ken ik pas sinds de tentoonstelling vorig jaar, Babs Haenen, Maaike Schoorel, Rita Kok, Maria Roosen, en vele andere vrouwen van wie ik hier werken toon ( zie de kader over kunst van vrouwen) : hen allemaal kende ik eerder niet.

  Ik schrijf eigenlijk alleen maar over kunst die ik in recente tentoonstellingen heb gezien, de passiebloem van Mondriaan bijvoorbeeld in "Symbolisme in Nederland".
  Geen van mijn favoriete Mondriaans moet ik erbij zeggen. Millais bevalt me beter, en van Mondriaan bevallen mij de landschappen.

  Ron, weet jij een passiebloem van een onbekende kunstenaar: vooruit, ik zal deze plaatsen!

 3. blogpieper schreef:

  Avatar van blogpieperMaria: ik vind de reactie van Ron behoorlijk negatief van aard, en ook al begrijp ik zijn bedoeling.
  Jij maakt toch uit welke kunstwerken je op enig moment relevant vindt. Uit je reactie begrijp ik dat je het sportief opvat, waarvoor waardering. Ron had ook van de gelegenheid gebruik kunnen maken om zelf die onbekende, controversiele kunstenaar(s) te noemen. Hij deed dat niet en dat valt me zwaar tegen van hem………..

 4. ron rozen schreef:

  Avatar van ron rozenJe blogs over kunst zijn net zo tam en ongevaarlijk als je blogs over politiek, iedereen is het van harte met je eens op een paar uitzonderingen na, Je kunt zo bij Beatrix op visite, je komt door iedere screening. Open deuren intrappen noemt men zoiets. Je bent zeker ook een "fel voorstandster" van het rookverbod.

 5. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppRon je bent grappig. Mijn politieke blogs worden door velen als erg provocerend opgevat. Maar als jij het tam vindt.. des te beter. Ikzelf zie mij ook als braaf en ongevaarlijk.

  Bij Bea op bezoek: als ze mij uitnodigt ga ik zeker. Haar man Claus beviel me wel!

  Kijk als ik te braaf en truttig ben dan is dat zo. Maar waarom kijk je naar mijn blog?

  Blogpieper dank..

 6. ron rozen schreef:

  Avatar van ron rozenJe bent niet zozeer braaf en truttig maar je felheid richt zich op nogal ongevaarlijke onderwerpen. Kun je niets controversielers bedenken. Volgens de bekende schilder Baselitz je weet wel die alles op zijn kop schiderde een voorwaarde om beroemd te worden zo vertelde hij zijn leerlingen. Sorry hoor dat ik op je blog keek. ik zal het niet meer doen.

 7. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppIk heb soms riskante of controversiele onderwerpen in de tang, maar gelukkig niet continu, beste Ron.
  Geloof me dat er een hoop mensen zich enorm opwinden bijvoorbeeld over mijn recente blog over de politieke benoemingen in Leiden….
  en bij de Burke Stichting (main stream burgers en proffen) ben ik bepaald niet geliefd.
  Maar verder ben ik inderdaad een veel te aardig iemand.
  Misschien dat mijn passiebloem daarom zo enorm bloeit.

 8. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina DijstelbergeMaria, ik geniet ook nog van de bloemenpracht van mijn passiebloem. Ook mijn lavendel is aan tweede uitbundige bloei begonnen. Nu de eerste vorst bij de grond zich aankondigt zal dat wel snel afgelopen zijn.
  Ik vind de Mondriaan erg mooi.

 9. Ingrid schreef:

  Avatar van IngridVelen kennen deze Mondriaan niet. goed dat je hem hier tentoonstelt, Maria.

  Bij Millais spat de passie van de bloem.

  En ik… ik ben jaloers op de levende bloeier in je tuin.

 10. Paul Delfgaauw schreef:

  Avatar van Paul DelfgaauwMooi, deze (passie voor de) passiebloem…in al haar facetten.
  Het eerste plaatje spreekt mij het meest aan: echte kunst! 😉

 11. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppDank lieve vrienden bijna had die ron mijn passie een demper gegeven!

 12. ron rozen schreef:

  Avatar van ron rozendomper

 13. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria Treppdank ik leer graag
  en dank sowieso het is niet helemaal onjuist wat je zegt!

 14. Jezzebel schreef:

  Avatar van JezzebelPrachtig schilderij van Mondriaan.
  Mooi hoe in zijn werk je blik naar beneden wordt getrokken naar handen die er niet zijn.
  Zelfs met zijn naam aan de ene kant en de naam van de bloem aan de andere kant.
  Heel ondeugend werk 🙂

  Hier groeit de Passiebloem ook prachtig.
  En het is ook de tijd van jasmijn, zo zoet in de nacht.
  .

 15. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppHej wat onverwacht Jezzebel. Heb je wel tijd voor zoiets nu?????
  Dank voor je waardevol commentaar.

 16. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma"..Ach… als de vos Ron de passie preekt…, boer pas op je kippen…!" :))

 17. Smokey schreef:

  Avatar van SmokeyPassie voor de passiebloem, die anders dan de naam doet vermoeden, juist sederend werkt.

 18. martin schreef:

  Avatar van martinWat een hoop zooi is er geschilderd met passiebloemen.
  Wat vind je van deze Mondriaan? (http://x19.xanga.com/4b5b07f630550254043017/b48413490.jpg)
  Dit idee vind ik wel mooi (http://4.bp.blogspot.com/_bEBzZgZ5Tmc/SUI4xAwPlrI/AAAAAAAARDc/LRyDHyknb3s/s400/passion+flower+eyelash.jpg)

Leave a ReplyMeest recente berichten