Maan man droom/Lucebert

Vannacht had ik een merkwaardige en belangrijke droom.
 
Eerst de voorgeschiedenis van deze droom:
Zoals jullie weten ben ik erg veel bezig met de maan (in de kunst en in de natuur), en heb ik al lang de maan als mijn avatar.
 
Een paar dagen geleden zeg ik een mooi schilderij van Lucebert waar een aantal kern-elementen en metaforen van mijn leven samenkomen ( …toevallig ben ik namelijk ook bezig met Apollinaire..)
 
“De droom van Apollinaire”
 

Lucebert, De droom van Apollinaire, 1972
 
[Meer schilderijen van Lucebert klik hier]
 

Nu mijn droom.
 
Ik droomde over een belangrijke relatie die over is, en ik zag in mijn droom de maan- als een maan en een schedel…
 
Ik herinner me niet de merge tussen schedel en maan ooit te hebben gezien, maar op internet zijn er veel versies van te vinden.
 

Maan schedel

Vertalen Duits Vertaalbureau Duits

.

 

73 reacties op “Maan man droom/Lucebert”

 1. Avatar van Maria TreppRon, zo’n beetje het tegendeel van Lucebert en van mijn droom.
  Bij jou zie ik geen groteske, aan de dood verwante wereld…

 2. Avatar van Jezzebel@Maria, Wat mooi, het werk van Lucebert.
  Vertel, vertel, vertel ook over Apollinaire, ik keek even bij Wiki en hij klinkt machtig interessant.

  @Ron, ik heb ook even gekeken.
  Oi va voi, wordt het niet eens tijd om wat ‘vrijer’ te gaan schilderen?
  Ik wil niet zeggen wat ik er werkelijk van vind.
  Maar ik zie mijn art teacher en mijn mooie denken vriendin in gedachten zo’n typisch Israëlisch achteloos gebaar maken met hun hand.
  ‘Nah!’

 3. Avatar van Maria TreppJezzebel, over Apollinaire kom ik nog terug in een aparte blog…
  Ik moet ook nog onderzoeken wat de relatie Apollinaire – Lucebert is.

  Ik moet erg lachen om je geestig antwoord op Ron. Laat ons hopen dat de redactie mij niet dwingt om jouw reactie weg te halen, voor het geval dat meneer gekwetst is…

 4. Avatar van Jan Bouma@Maria
  De mens vermag te dromen over het universum en dus ook de maan…

  laat ik dat voorop stellen

  nu komt de kunstenaar want het is zijn vak om verklaarbare zaken te duiden
  liefst binnen de context van zijn expressies… DIE EVENMIN ONVERKLAARBAAR
  en dus… zo zei hij zachtjes… ook dienen te worden geaccepteerd!

  Nu de praktijk.

  Jij droomt je een universum. draagt met je mee je bagage van andermans dromen
  en die je las of zag… Het geheel zal zich willen voegen naar je gewenste gedachten –
  die ‘ex’ blijkt "ex’; en je kunt gaan zoeken naar een opvolger…

  Wist je dat mijn bijvak was: DROOMVERTOLKER? ……………………:)) we maken er ’n grap van.

 5. Avatar van Ruud ZweistraVolgens mij is er ook een verband tussen zenuwziek alfa-intellectualisme en multiculturalisme annex kosmopolitisme.

 6. Avatar van Maria Trepp@Jan jouw schilderijen gaan ook over je dromen. Jamer dat je niet meer schildert en ontwikkelt.

  @Ruud , wat jij zegt zegt de pre-nacist Max Nordau bijna in dezelfdewoorden in zijn grote werk "Ontaarding/ Entartung" ( zie ook mijn blogs over Nordau)

  Zou jij bezwaar tegen maken om Lucebert "ontaard" te noemen?? Nee toch???

 7. Avatar van Jan Bouma@Ruud… je vergist je.

  Want jij en ik weigeren nog steeds een algemene acceptabele definitie van het kosmopolitisme te aanvaarden. Als je daartoe bereid bent praten we verder. Vooralsnog stel ik mijn visie tegenover de jouwe met evenveel recht. Ik wens namelijk ook niet communistische doctrines te verheffen tot het algemene heil der mensheid want die blijken na 100 jaar ook te hebben verloren. Of niet soms?

 8. Avatar van ZwollywoodDe schilderijen van Lucebert vertolken de waarnemingen van sommige mensen in hun dromen….cosmische gedaanten….niet te grijpen.

  Achter de maan zijn nog zoveel meer kleuren en vormen.

  Ik groet je.

 9. Avatar van ron rozenDit schilderij is ontstaan uit een paar strepen en klodders op het doek. Dus vrijer kan het niet. Of had ik vol bewondering voor mijn eigen werk die klodders moeten laten staan? (Omdat ze een beetje op karel Appel lijken) Vind ik zo twintigste eeuws.
  Maar ik dacht iemand te vinden die fantasie genoeg had om mijn schilderijtje te duiden, ik kan het namelijk zelf niet.

 10. Avatar van Jan Bouma@Maria… je quote:
  ==
  @Jan jouw schilderijen gaan ook over je dromen. Jammer dat je niet meer schildert en ontwikkelt.
  hangt nu juist af van de premisses die ik stelde om daar mee door te gaan.
  ==
  Zeg ik…:
  Wat de geborneerden niet begrijpen is dat hun survival nu juist afhangt van de nieuwe vergezichten die kunstenaars kunnen scheppen. Maar als zelfs dat eenvoudige principe niet onderkend wordt sterven de kunst en de vergezichten voor een toekomst der mensheid.

 11. Avatar van ron rozen@Jezebel
  Je bent een vals joods wijf. Waarschijnlijk lang geen pik in je vagina gehad, al heb je het over niks anders. Achterlijke boerenkunstluis!

 12. Avatar van Maria Trepp@Jan, super: "Wat de geborneerden niet begrijpen is dat hun survival nu juist afhangt van de nieuwe vergezichten die kunstenaars kunnen scheppen. Maar als zelfs dat eenvoudige principe niet onderkend wordt sterven de kunst en de vergezichten voor een toekomst der mensheid."

  @Ron, laat ons allemaal wat je nu over Jezzebel zegt in gedachten omdraaien, naar het motto"Je bent wat je zegt".
  Je snapt hem, of niet????
  en verder intereert me jouw visie op joodse kunstenaars en op ontaarde kunst.
  Interesseert me oprecht en zeer.

 13. Avatar van ron rozen@Maria
  Ik intereer nooit van op of met Joodse kunstenaars Maria. En ontaarde kunst is geen Nederlands woord. Je bedoelt entartete Kunst, dat is een Duitse uitvinding. Dat is het land waar jij vandaan komt. Waar je je fanatisme en wie weet wat nog meer mee vandaan hebt meegenomen.

 14. Avatar van Maria TreppKlopt, Ron, Max Nordau, die het woordje "Entartung" heeft uitgevonden en op de kunst gemunt, was Duitser.
  Zijn werk werd toen (1892/3) in alle talen vertaald, ook in het Nederlands, als "Ontaarding". Er zijn best wat open oren en harten geweest in Nederland voor het concept "Entartete kunst" – al was het in Duitsland erger.
  Wat Ruud hierboven schrijft is ongeveer wat Nordau bedoelde.

 15. Avatar van ron rozenMaar ontaarde kunt bestaat dus niet. Als wij er iets over willen zeggen gebruiken we de onvertaalde term. En verder ben ik iemand van "alles mag" mensen als Jezebell moeten ver weg blijven van iedereen die een kwast in zijn handen houdt met haar discriminerend geleuter of zelf eens een schilderij meebrengen.

 16. Avatar van Maria TreppMij best.
  En nog het volgende: entartete Kunst gaat geenszins alleen over joodse kunstenaars. entartete kunst gaat over modene kunst, die niet realistisch is, en die vaak droom-elementen of seksualiteit uitdrukt, maar dan zonder sentimentaliteit.

  Dus Lucebert past erg goed bij "entartete kunst" in de zin van Max Nordau en de nazis!

  Verder: Jezzebel heeft veel eigen schilderijen getoond op haar blog.

 17. Avatar van ron rozenJezebell denkt dat ze zich een oordeel kan aanmatigen over kunst omdat ze altijd bij "meeste reacties" staat. Maar dat is meer te danken aan het feit dat ze bij iedereen maar dan ook bij iedereen reageert. (Ze is echt een alleslezer, bij de meest walgelijke sexistische schrijfsels van Ronals Danckaert reageert ze nog) Dan krijg je echt het gevoel dat je meetelt natuurlijk.

 18. Robert Kruzdlo

  Avatar van Robert KruzdloMaria ‘honds’ lijkt mij ontaardse kunst. Diogenes van Sinope bv. Honds reageren op schrijfwerk van blogers (dus niet op de persoon) lijkt mij onaards. Het is als op de dremmel staan van het tamelijke. Alleen bloggers kunnen niet met feedbacs omgaan en noemen het meteen kritiek.

 19. Avatar van ron rozenJezebell is niet snel genoeg om uberhaupt te schilderen, zodra er een penseelstreek verschijnt staat ze al na te denken wat het betekent. Een penseel heeft evenveel punten als honderd potloden, die allelei richtingen op kunnen gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de colorshocks van sommige schilders hier op het blog die duidelijk stil zijn blijven staan toen ze voor de eerste keer de juiste kleur groen in een portret gebruikten.

 20. Robert Kruzdlo

  Avatar van Robert KruzdloΤέτλαθι δη κραδίη και κΰντερον άλλο ποτ´ ετλης
  Verdraag, (mijn) hart) (ook dit want) en (nog) hondsere andere (zaken) ooit heb je geleden (Odyssee XX 18)

  Las ik net.

  Ron pienselen bedoel je?

 21. Avatar van ron rozenLucibertificeren van een schilderij is een hele normale praktijk bij het schilderen waarvoor je natuurlijk niet HOEFT te kiezen, maar ik kan mijn maantje eventueel wel opleuken met kleurige vlekjes zodat het niet alleen maar ontstaan is, maar ook ontstaan lijkt.

 22. Avatar van Jezzebel@Ron, ja jij bent een gentleman.
  Echte heer.

  =Jezebell denkt dat ze zich een oordeel kan aanmatigen over kunst omdat ze altijd bij "meeste reacties" staat. Maar dat is meer te danken aan het feit dat ze bij iedereen maar dan ook bij iedereen reageert. (Ze is echt een alleslezer, bij de meest walgelijke sexistische schrijfsels van Ronals Danckaert reageert ze nog) Dan krijg je echt het gevoel dat je meetelt natuurlijk. =

  =Jezebell is niet snel genoeg om uberhaupt te schilderen, zodra er een penseelstreek verschijnt staat ze al na te denken wat het betekent.=

  Ron, Jezzebel (één l, dubbel z) kan prima voor zichzelf denken.
  Dat inderdaad haar kracht.
  Ze denkt.

  Kwaliteit kan ik bovendien herkennen.
  Ronald Danckaert is een goede schrijver.
  Helaas staat hij geen reacties meer toe.
  Anders zou ik hem elke dag mijn liefde betuigen.

  En weet je, omdat je je zo eloquent uit, toch nog een toegift.
  Als jij een goed schilderijtje had gemaakt, dan had ik je tot de hemel getild.
  Dat ook.
  .

 23. Avatar van ron rozen@Maria
  Ik houd geloof ik over het algemeen niet van entartete temporaine kunst omdat ik het zo geinstitutionaliseerd vind. Alles waar de Koningin van houdt wantrouw ik 🙂

 24. Avatar van ron rozen@Jezebell
  Ik vind je lomp en van Ronald Danckaert houden is voor mij niet bepaald een aanbeveling eerder een ontzettende afbeveling.

 25. Avatar van Jezzebel@Ron, het was me al opgevallen.
  Hoe fijn besnaard je bent.
  Geloof mij maar.
  Ronald Danckaert is een goede schrijver.
  Vaak naar hem kijken, zou ik zeggen.
  Net als naar goede kunstenaars.
  Daar kun je wat van leren.
  Echt waar.

 26. Avatar van Jezzebel@Maria, en ik wilde ook nog zeggen, want daarvoor kwam ik terug, maar werd wat afgeleid, dan weet je het wel en zo… 🙂
  Ik kijk uit naar het blog over Apollinaire.

 27. Avatar van Ruud ZweistraMaria Trepp 16-09-2009 12:23
  … Zou jij bezwaar tegen maken om Lucebert "ontaard" te noemen?? Nee toch???

  Reactie:
  Nee hoor. Tenzij hij zei dat iedereen als dichter moest gaan leven.

  Dan wel.

 28. Avatar van Ruud ZweistraJezzebel 16-09-2009 12:26
  @Maria, ik moet ook erg om jou lachen.
  Je vraag aan Ruud is prachtig. 🙂

  Reactie:
  En het antwoord is nog veel mooier. Vind je niet …?

 29. Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina Dijstelbergepff….Maria, wat een droom al niet losmaakt.
  of was het Lucebert 😉
  of misschien het in het verschiet liggende blog over Apollinaire,
  theater of the absurd…dada
  ik kijk er ook naar uit.

 30. Avatar van ron rozenJezzebel had die "art teacher" van je een behaarde borst en een grote lul, dat je hem zomaar op zijn woord geloofde. Was hij trouwens ’s winters ook geen skileraar? Spreekt hij Engels met een gutorale r?

 31. Avatar van Jezzebel@Ruud, je antwoord is voor meerdere uitleg vatbaar, dus vind ik persoonlijk niet zo erg scherp.

  =Reactie:
  Nee hoor. Tenzij hij zei dat iedereen als dichter moest gaan leven.=

  Maak je er wel of geen bezwaar tegen?
  Of zou je hem wel of niet entarted noemen?

  Ik heb je mooiere gedichten zien maken.
  Haiku is toch 5-7-5 lettergrepen?
  Ik weet het niet, natuurlijk.
  Ik plak woordjes aan de keukentafel.
  Met trots.
  Dat dan weer wel.
  .

 32. Avatar van Jan Bouma@Ruud
  Inzake:

  ==
  Ruud Zweistra 16-09-2009 14:29
  jan,
  Schrijf maar een blog over kosmopolitisme.
  ==

  …schreef ik niet alleen nu 22 Vkblogs, met idem zoveel plaatjes voor je, maar ook nog een boek van 360 bladzijden dat je ook verdomt om te lezen wat er staat. Dus "hoezo? Schrijf nog maar een blog over het kosmopolitisme?"

  Genoeg = genoeg. Dat schreef ik al. Maar nooit genoeg voor de bewust onwillenden.

 33. Avatar van Jan Bouma@Ruud
  Ik heb ’n hekel aan overbodig werk…

  En verder…:

  Je premissen leiden voor mij niet tot de conclusie: "kosmopilitisme leidt tot oligarchie" zonder dat je eerst de definities geeft wat je onder "het kosmopolitisme" verstaat. Die zijn ongetwijfeld anders dan die van mij.

  Bij je definitie van "de oligarchie" kan ik me nog iets voorstellen en heb daar geen problemen mee – what so ever -.

  De noodzakelijke en bewijsbare koppeling van de oligarchie met het kosmopolitisme zie ik echter niet.

  Waarom niet?

  Omdat ik de oligarchie niet verantwoordelijk houd voor de discrepanties in de wetshandhaving ZONDER dat de verantwoordelijke, de kiezer dus, hiervoor aansprakelijk is. Terzake deze gedachtegang kun je vermoedelijk heel lang nu gaan nadenken… Bedenk evenwel dat "de kiezer" niets te maken heeft met "de oligarchie". Compris?

 34. Avatar van George Knight@Maria
  Lucebert ontaard? Ja of nee? Een geuzentitel toch? Onthecht en ontaard. Zeker in de vastgeroeste jaren ’50.

  De vierde bundel van Lucebert uit 1955 heet van de afgrond en de luchtmens met een motto van Hölderlin: nah ist / und schwer zu fassen der gott / wo aber die gefahr ist, wächst / das rettende auch.

  Vraag is of Lucebert een dubbeltalent was zoals Jan Wolkers, Armando of Hugo Claus. Ik vermoed het wel. Ik acht Lucebert de voor de kunsten invloedrijkste van dit kwartet. Niet de makkelijkste. Maar het zijn de giganten van een voorbije generatie. Hun referentie is Charlie Parker of Thelonious Monk. Voorbijgegane symbolen van vrijheid. Nostalgie geworden zonder oerkracht.

  Wat ik altijd mooi gevonden heb aan Lucebert was zijn combinatie van strijdbaarheid – minnebrief aan onze gemartelde bruid indonesia uit 1948-, libertarisme, humor en zachtaardigheid. Onze huidige culturele elite mist in een andere tijd die uitdaging. Of zwijgt.

  Op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen een proeve van Lucebert’s humor uit 1951:
  de dood van de minister-president
  de minister-president is een kanon
  piep piep piep piep piep

 35. Avatar van Ruud Zweistra@jan,
  De koppeling zit in het feit dat de economie volledig onttrokken is aan de democratische controle, en de economie grotendeels de gang van zaken in de maatschappij bepaalt.

  Maar kosmopolitisme is hier niet het onderwerp. Mijn was slechts een losse opmerking.

  Als je het niet goed wilt bediscussieren, moet je er hier ook niet op terugkomen.

 36. Avatar van J de KatSchrap het woord belangrijk eens, voor de verandering, uit je berichten.
  Martin Luther King had een droom die belangrijk was, maar dat hoefde hij er niet bij te vertellen.

  De maan die jij gebruikt als avatar is niet een afbeelding van de maan, maar misschien een schets van de planeet Jupiter.

  Gezien de aard van de reacties eronder begint je blog te lijken op een stamtafel voor vastgeroeste politieke ouwehoeren en kunstologen.

 37. Avatar van alib‘Ontaard’ bestaat pas als anderen dat als zodanig benoemen.

  De plaats die je kiest om te kijken bepaalt het zicht.

  Verschuif je die plaats, dan flapperen de oren. Maar feitelijk is er in het ‘plaatje’ niets veranderd.

 38. Avatar van RobertDe maan is imaginair, en de stamtafel is ook imaginair en belangrijk het geouwhoer is…, dat het misschien iets kan gaan opleveren. Hemellichamen genoeg die je maan zou kunnen noemen. Erzijn meer manen dan je denkt. Geuzennaam krijg je als je grensoverschrijdend kritiek kan hebben maar dat zit er nu niet in…

  De Kat zit rechts van mij aan de stamtafel etc etc

 39. Avatar van Maria Trepp@Krudzlo, inderdaad bestaat een nauwe verwantschap tussen hetgeen de nazi’s “ontaard” noemen ende honds/kynische manier van denken en leven. De kynische manier van leven en zijn komt terug bijvoorbeeld in de boheme cultuur, die gehaat wordt zowel door nazi’ s als door brave burgers.
  De link naar “het hondse in ons leven" is ook niet slecht..

  @Zwollywood ik kan en wil niet al te veel kwijt over de droom, Apollinaire en zo voort.. ik moet het bij aanduidingen laten. Maar ik kom terug met meer over Apollinaire.
  Later meer… de hond in mijn leven maakt het bloggen niet echt makkelijk, jullie zouden me moeten zien, dit schrijvend en tegelijk de hond bezig houdend….

  @Jde Kat, dank voor de opmerking; ik zal "belangrijk "soms schrappen; jullie weten toch dat ik alleeen belangrijke dingen heb te zeggen.
  Jupiter is ook prima, maar deze foto ontstond toen ik een foto maakte van het object dat wij op aarde "maan" noemen. als jij de maan liever "Jupiter"noemt ga je gang, al krijgen we dan wel een enorm postmodern chaos.

  @Veel dank George!
  over Lucebert en Hoelderlin is veel te zeggen ,ik heb er fantastisch hoorcollege over gevolg bij nota bene Ilja Pfeijjer. Meer hierover bninnekort.
  @Alib groet

 40. Avatar van Ruud ZweistraMaria Trepp 17-09-2009 09:43
  @Krudzlo, inderdaad bestaat een nauwe verwantschap tussen hetgeen de nazi’s “ontaard” noemen ende honds/kynische manier van denken en leven. De kynische manier van leven en zijn komt terug bijvoorbeeld in de boheme cultuur, die gehaat wordt zowel door nazi’ s als door brave burgers.

  Reactie:
  Zelfs hier heb je helemaal niets van begrepen. De hondse manier van leven is de natuurlijke manier van leven – alleen het hier en nu. Zoals beschreven door Castaneda. Het leven dat bohemiens en dergelijke leiden is het zenuwziek intellectualistische leven – het leven voor de creativiteit en de "grote kunst"en dergelijke. Precies elkaars tegenovergestelde.

  Maar dat kan eigenlijk ook moeilijk anders, want tot de kenmerken van het zenuwziek intellectualisme, waar jij met je boekenkastneigingen overduidelijk ook toe behoort, is het verwarren van dit soort zaken.

 41. Avatar van Wim DuzijnDe twee-eenheid MAAN-DOOD is astrologisch gezien een voor de hand liggende zaak MARIA.
  In de dierenriem staan de tekens KREEFT (beheerst door de Maan) en STEENBOK (beheerst door de planeet SATURNUS, die de goede dood wordt genoemd) diametraal tegenover elkaar. Ze vormen een elkaar aantrekkende en afstotende eenheid.

  Mijn blogje CARL ORFF en de ISLAM gaat in feite ook over die twee-eenheid
  http://www.vkblog.nl/bericht/277801/Carl_Orff_en_de_Islam

 42. An van den Burg

  Avatar van An van den BurgGeorge. 16/9/009 17.20 uur.

  ===Voorbijgegane symbolen van vrijheid ===.

  === Nostalgie geworden zonder oerkracht ===.

  Nostalgie zal altijd blijven. Ieder mens z`n eigen nostalgie!

  Vrijheid, `n ander chapiter. Vrijheid is er niet geweest!

  De een `n beetje meer vrij dan de ander!

  Vrijheid kost geld. Geld brengt vrijheid!

  Nostalgie is gratis: teren op gweest!

  "Geweest" is gratis. Komen kost geld!

  Kunst verheft. Rijkdom en status!

  Metabletica wordt toekomst. En vrijheid?

  Anindekopvoddenban.

 43. Avatar van Maria Trepp@Nou zeg Ruud Zweistra, nu sla ik echt achterover “De hondse manier van leven is de natuurlijke manier van leven – alleen het hier en nu. Zoals beschreven door Castaneda”
  Jij bent dus een aanhanger van een hondse manier van leven en van Castaneda???
  Ik ben niet half zo intellectueel als jij denkt, maar dat maakt mij niet uit, omdat jij mij sowieso niet kent maar alleen mijn blog-gestalte – de schijngestalte van Maria Trepp!!!
  Nog over je antwoord op mijn vraag:” … Zou jij bezwaar tegen maken om Lucebert "ontaard" te noemen?? Nee toch???

  Reactie Ruud:
  “Nee hoor. Tenzij hij zei dat iedereen als dichter moest gaan leven.

  Dan wel.”
  Van jou verwachten wij geen poezie, beste Ruud, anders dan slechte Sinterklaasrijmpjes.

  @Wim Duzijn, zeer interessant, ik ga naar je blog kijken, en van Carl Orff houd ik zeer.
  Maar ik houd niet van astrologie. Nu heb ik in mijn droom iets gezien aan de hemel, een gestlate, en dat vidn ik wel leuk, maar de astrologie heb ik daarvoor niet nodig, liever de kunst.
  @An, groeten

 44. Avatar van RobertIs dit een ontmaskeren van Ruud? Ben benieuwd wat hij te zeggen heeft. Met kynos bereik je meer dan met politiek.

 45. Avatar van GusWel Maria, de eerste keer sinds tijden dat ik je blog bezoek.
  Maar dat gaat van dik hout planken zagen zeg.
  Elkaar uitschelden door bloggers onderling?
  Dat is iets wat ik absoluut niet pik op mijn blog.

  Maar…wat ik eigenlijk wil weten, hoe verliep die droom verder.
  Ik bedoel, wat gebeurde er, daarna of vooraf, tijdens je droom.
  Daar ben ik nieuwsgierig naar.
  Even ter verklaring, ik droom hele verhalen.
  Soms dan vertel ik die wel eens en vragen mensen, heb je dat nou gedroomd of is het werkelijkheid?
  Altijd heel gedetailleerd, in kleur ook (weet niet of dat bijzonder is?) geluid, alles derop en deran.
  Groet.

 46. Avatar van |Guus, "Elkaar uitschelden door bloggers onderling?
  Dat is iets wat ik absoluut niet pik op mijn blog."
  Ik "pik "het ook niet alleen kan ik niet 24 uur per dag op mijn blog hangen, en maakt censsur de zaak eerder erger dan beter…

  Ik verwijder reacties als mensne me herom vragen EN ik zelf ook vindt dat de reactie beter weg kan.

  Mijn blog is redelijk anarchisch. Niet omdat ik dat zo super vind, maar omdat er zoveel reacties komen, en ik niet alles kan redigeren/lezen/beoordelen.
  Verder vind ik het beter de dingen te laten staan, voor de geschiedenisschrijving van het VK blog.

  De droom eindigde met het beeld van de maan/schedel ( vermoedelijk in kleur).
  Daarvoor ging de droom over ruzie, zeer realistisch.

  iK droom soms verhalen, en soms stilstaande beelden.

 47. Avatar van Ruud ZweistraMaria Trepp 17-09-2009 13:20
  @Nou zeg Ruud Zweistra, nu sla ik echt achterover “De hondse manier van leven is de natuurlijke manier van leven – alleen het hier en nu. Zoals beschreven door Castaneda”
  Jij bent dus een aanhanger van een hondse manier van leven en van Castaneda???
  Ik ben niet half zo intellectueel als jij denkt, maar dat maakt mij niet uit, omdat jij mij sowieso niet kent maar alleen mijn blog-gestalte – de schijngestalte van Maria Trepp!!!

  Reactie:
  Die kennen we allang. Zo waren daar de bedreiging aan mijn adres, en die andere die je een gang richting rechtbank hebben bezorgd.

  Zenuwziek intellectualisme vindt zijn uitlaatklep is een stuk minder onschuldige zaken dan leven als een hond.

 48. Avatar van JasperIk moest wel lachen om dit straatgevecht (want openbaar); hoe was het ook weer, philosoph van de straat?
  Gelukkig weet kunst nog passie op te roepen.

  Over de maan en de schedel; kan je op veel manieren interpreteren. Zelf zie ik de maan naast symbool voor vrouwelijk, emotionaliteit, ritme, en wat niet al toch vooral ook als symbool voor het onbewuste en verborgene, de ‘nachtkant’.

  De schedel: dood? maar dat is te simpel. Een schedel is ook een huls. Het is een restproduct dat overblijft, iets dat moet beschermen maar nadat zijn inhoud vergaan is achteloos is blijven liggen. Eigenlijk is een schedel maar eenzaam en een beetje zielig, naakt blootgesteld aan onze blikken in plaats van prettig onder een laag huid. Een schedel is ongelukkig.

  Misschien ben je bang dat je ‘nachtkant’ je eenzaam maakt?

 49. Avatar van Maria TreppJasper dank voor complexe reactie.
  Je hebt gelijk, de schedel is meer dan de dood.. ( ik wilde eigenlijk nog een kunstblog over kunst-schedels maken) maar voor mij was het in de droom toch heel sterk de dood die me aankeek.. wat ook gewoon klopt met een relatie die over is.

  Maar de dood is niet iets wat ik als "negatief" zie…Stirb und werde..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *