Regendag/ De regen bij Vincent van Gogh en Franz Marc

Vincent van Gogh, In de regen, aquarel, herfst 1882

In navolging van van Hiroshiges houtsnede “Onverwachte bui op de Grote Brug bij Atake” (1857)

maakte van Gogh een eigen schilderij:

Brug in de regen naar Hiroshige“, 1887.

Van Gogh omkaderde de voorstelling rondom met een decoratieve rand en voegde ook hier zelf Japanse karakters toe.

Zie ook Louis van Tilborgh, Van Gogh en Japan.

Franz Marc, Im Regen, 1912


20 reacties op “Regendag/ De regen bij Vincent van Gogh en Franz Marc”

 1. Avatar van Maria TreppDank George.
  Ik had nog nooit gehoord dat hij ook Ando werd genoemd.

  Ik vind trouwens het aquarel van Van Gogh zeer biojzonder mooi, en niet herkenbaar als Van Gogh.
  Heeft iets Macke-achtigs.

 2. Avatar van Maria TreppMacke mijn absolute favoriet.

  Ik hang zelden of nooit reproducties op; maar in mijn woonkamer hang Kairouan I van Macke, naast een zeer bijzondere tekening die mijn dochter heeft gemaakt, toen ze 14 was, met Japanse letters, en die de lijnen van Macke (toevallig) herhaalt.

  Letters, tekens, moderne kunst, een zeer interessant thema, zie ook Van Gogh hierboven.
  Ik kom daar nog op terug…

 3. Avatar van Jan BoumaHet verschil is hier dat degene die opmerkt, en die opmerkzaam is…, constateert dat de Japanners daadwerkelijk de regen tekenen en dat Vincent van Gogh – geheel Europees – geen regen laat zien maar opgestoken paraplus als suggestie van de regen dus eigenlijk het natuurlijke wil verbloemen of verduisteren…

 4. An van den Burg

  Avatar van An van den BurgFoto 1 in de regen van van Gogh: goh, hadden we in die tijd al moslimvrouwen met hoofddoeken maar dan onder de paraplu??

 5. Jeroen de Baaij

  Avatar van Jeroen de BaaijErg mooi inderdaad deze aquarel van Van Gogh, ik kende hem niet. De figuren hebben idd iets weg van het werk Van Macke, al is de hele toonzetting natuurlijk wel erg donker.
  Mooi blog, aanbevolen!

 6. Avatar van Maria TreppDank Jeroen.

  He Laila, nee ik heb je niet genegeerd!!
  Ik heb op jouw naam doorgeklikt en op een van jouw blogs over Van Gogh gereageerd.
  Ik doe dat soms, in plaats van op mijn eigen blog reageren reageer ik op de blog van der ander!! Is dat niet goed??
  Het was echt niet de beoeling om te kwetsen, andersom.

 7. Avatar van rene loumanDie eerste had ik nog nooit gezien, die andere twee wel.
  Regen is zo mooi, ook om te fotograferen. Ik kan nooit genoeg krijgen van paraplus, moet mezelf steeds dwingen te stoppen( na zo rond de 100 foto’s).

 8. Avatar van Maria Trepp@Laila, het spijt me, het staat echt lullig dat ik over iedereen iets zeg maar niet over jou. Ik heb net een pup thuis, en ik onderbreek alles continu.
  Maar ik ben bekend voor slecht modereren: vraag George, vraag Jan Bouma.. Ook An heeft weleens geklaagd. En Ruudje, alhoewel je zo tevreden bent met mij vandaag: geef toe dat ik slecht reageeer en modereer!

  Rene: ik ben nieuwsgierig naar je foto’s : ik heb me zelf nog nooit aan de regen gewaagd!
  Over de aquarel van Van Gogh: ik ken deze uit de tentoonstelling in het Gemeentemuseum een paar jaar geleden, "De Haagse school en de jonge Van Gogh".
  De aquarel is ook in bezit van het Haagse Gemeentemuseum.
  Over Van Gogh en de Haagse School binnenkort meer.

 9. Avatar van Jan Bouma@Maria…

  Ja, ja, ja,,,, het zij je allemaal vergeven omdat je zo’n leuk koppie hebt… en voor de rest kan ik ook niet kwaad op je worden want je bedoelt het allemaal goed. Dat mensen falen…, tsja… dat weet je ook wel.. Maar daarom zal ik je nog niet in het gevang gooien noch executeren noch uitsluiten. En zelfs @Ruud blijkt je te willen complimenteren… (Hij heeft toch ’n zwak voor je…):))

  Indien eenieder het altijd met elkaar eens zou zijn… dan wordt het ook een dooie bedoening… En zo kom ik Nietzsche weer wat tegemoet… toen hij nog helder formuleerde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *