Wetenschap Kunst Politiek

Klap- klap- klaprozen

24 comments

vandaag gezien!

Poppy pops up

en…

Klatsch-, Klatsch-, Klatschmohn

bei Paula Modersohn

Paula Modersohn-Becker, Maedchen mit Kind, 1902 (nu te zien in het Gemeentemuseum Den Haag)

Paula Modersohn-Becker, Alte Armenhauslerin im Garten, 1906

Zie ook De klaprozen in de kunst.

Hier nog toegevoegd ( 21-5)

Papaver in de Leidse Hortus


Vertalen Duits Vertaalbureau Duits

.

Tags: , ,

24 Responses to “Klap- klap- klaprozen”

 1. Blew schreef:

  Avatar van BlewOok al duinrozen gezien. Gisteren. Noordwijk.

 2. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina DijstelbergeWat klinkt dat prachtig in het Duits. Op het onderste schilderij zie ik ook vingerhoedskruid. De door mij vorig jaar gezaaide ontluiken bijna hun knoppen.

 3. Jezzebel schreef:

  Avatar van JezzebelGrappig is dat ik de Engelse versie dan altijd het mooist vind.
  Oi va voi li 🙂

  Dank voor het laten zien van al deze mooie kunst Maria.
  Het maakt me ontzettend blij dat er een plek voor deze beelden is.
  En dat het bij jou is.

 4. Jezzebel schreef:

  Avatar van JezzebelAh, iets grappigs, waar je misschien wat aan hebt.

  Ik ging het woord klaproos voor je in het Hebreeuws opzoeken.
  Dat is pereg, zowel voor de bloem als het zaad.
  Wat wij dus maanzaad noemen.
  Ik vond het zo geestig bij je passen. 🙂

 5. Bart schreef:

  Avatar van BartPrachtig, die knallend rode kleur! 🙂

 6. maria schreef:

  Avatar van mariaJezzebel:"pereg, zowel voor de bloem als het zaad.
  Wat wij dus maanzaad noemen"

  Kijk, presies zo is het in het Duits: "Mohn"= klaproos EN maanzaad.

  "Mohn" is een buitengewoon belangrijk sympbol bij de joodse schrijver Paul Celan. Ik zou daarover willen schrijven; heb er al vorig jaar naar gekeken, maar het is te moeilijk voor mij voor een blog.
  Zijn ontzettend moeilijke en mooie gedichten zijn overigens fantastisch vertaald in het Nederlands ….

 7. Jezzebel schreef:

  Avatar van Jezzebel@maria, misschien komt het nog.
  Sommige zaden moeten eerst rijpen.
  Ik hield in Israël erg van oega im perach, taart met maanzaad, (letterlijk) een soort Zeeuwse bolus gevuld met die zaadjes.

 8. maria schreef:

  Avatar van mariaJa in Duitsland wordt dat ook zeer veel gegeten, in ieder geval in het zuiden.
  taret en bollen met maanzaad.
  Ik vind het ontzettend droog.

  Maar ik kijk nog eens naar Paul Celan, misschien kan ik er iets voor jou uithalen.

 9. Jezzebel schreef:

  Avatar van Jezzebel@Maria, fijn, dat je nog eens naar Paul Celan wilt kijken.
  Ik begin nieuwsgierig te worden 🙂

  Wat is taret?
  In Israël was dat gebak wel lekker, want ik houd van dat kleffe.
  En er was iemand in een onmogelijke tratoria, zoals ze het daar noemen, in een al even onmogelijk stadje in het zuiden, midden in de woestijn, die het met liefde maakte.

  Ben je wel eens in Israël geweest?
  Ik zou je er mee naar toe willen nemen.
  Niet naar al die bullshit plekken, die moeten.
  Of misschien ook.
  Maar ik zou je graag willen laten zien, wat ik zag.

  Misschien komt dat nog.

  Het is fijn om te delen.
  Dank maria, je geeft me heel veel.

 10. maria schreef:

  Avatar van mariaJezzebel, ik zou graag met jou naar Israel gaan, maar voorlopig in de fantasie..
  Ik bedoelde “taart”. Ik heb net de etymologie van “Mohn” nagekeken, het is een heel oud woord , Grieks “mekon”. Slaven , Grieken en Germanen gebruiten deze naam, die uit een oude taal uit het middellandse zeegebied afkomstig is.
  Waarschijnlijk zijn al de maanzaadgebakjes en taartjes in de Zuid-Duitse en Oostenrijkste keuken afkomstig uit de joodse/jiddische keuken- als ik jou nu hoor over de maanzaad in Israel.
  Maar het kan ook zijn dat het uit een derde Zuideuropese cultuur is immigereerd in de keuken van beide culturen.
  Ik houd niet van maanzaad in taart, wel zeer op broodjes. Net als sesam.

  De duitse Wikipedia geeft aan: “Die ölhaltigen, angenehm und nussig duftenden Samen des Schlafmohns werden als Lebensmittel vor allem für Süßspeisen und Gebäck verwendet. Die bekanntesten Rezepte wie der Mohnkuchen, Mohnstrudel, Mohnpielen oder Germknödel stammen aus Polen. Von dort gelangten sie nach Österreich, das als klassisches Mohnanbaugebiet gilt. Die österreichische Küche ist daher besonders reich an Mohnrezepten. In der modernen österreichischen Küche findet Mohn auch kreative Verwendung in Speisen und Käse.“
  Dus uit Polen, maar het is de vraag hoe de maanzaad-keuken dan naar Polen kwam- goed mogelijk dat dit met de joodse tradities gebeurde.

  Reactie is geredigeerd

 11. Linda schreef:

  Avatar van LindaUitbundig kwetsbaar
  mooi en met verborgen schatten, de klaproos. Ze komen dus oorspronkelijk uit het Middellandse zee gebied?
  Reactie is geredigeerd

 12. Jezzebel schreef:

  Avatar van JezzebelDank Maria voor je woorden.
  Ik ben er over aan het nadenken.
  Er zijn veel gerechten in de Joodse keuken met die maanzaadjes of sesamzaadjes.
  Grappig, dat heb ik vaak met het Jodendom, ik hou van die symboliek, omdat er zo’n enorme schat aan associaties bij hoort.
  Veel dank.

 13. maria schreef:

  Avatar van mariaIn de duitse wikipedia staat zelfs dat het keweken van klaprozen/papavers in Duitsland verboden is!!Fascinerend. Oostenrijk daarentegen heeft grote papavervelden teneinde hun keuken te kunnen bedienen…

  Ik zal verder gaan informeren…

 14. Blew schreef:

  Avatar van BlewMijn schoonmoeder, afkomstig uit Schlezien, maakte Mohnkuchen waarvan je de halve dag stoned op de bank hing en maanzaadtoetjes met geweekte lange vingers en room. Je kunt in Bayern maanzaad in de supermarkt kopen.

 15. maria schreef:

  Avatar van maria"maakte Mohnkuchen waarvan je de halve dag stoned op de bank hing en maanzaadtoetjes met geweekte lange vingers en room"

  "Kijk eens aan Blew. Als ik de maanzaad meeneem of bezorg, haal jij dan de recepten en ga je ons verwennen?? Echt stoned, nee dat meeen je toch niet???

 16. summer schreef:

  Avatar van summerPapavers, papaverzaad, opium…
  Klaproosrood, het mooiste rood dat er is, vind ik.
  Gôh, zijn de klaprozen al in bloei?

 17. maria schreef:

  Avatar van mariaHier in Leidne wel, maar je moet geluk en ogen heben ze te vinden, ze zijn nog niet overal.

 18. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma"Dr. Pulder zaait papavers."
  Met Kees Brusse in de hoofdrol; een Ned. speelfilm. In 1975 zo zag ik uitgebracht.

  De klaproos stond op gegeven ogenblik bij mij ongeveer tot aan de dakrand… maar onder het "gewicht" van de publieke opinie, gelijk Dr. Pulder ondervond, ben ik toen gezwicht.

  Ik beken het met het schaamrood op de kaken!

  Het zaad van de klaproos blijft ongeveer 30 jaren actief. Heb je ze…eenmaal: je raakt ze niet meer kwijt! Tenzij je ingrijpt. Dat is met alles zo. De edele klaproos blijkt niet bestand tegen vergiften als ‘Round-up’ want hun vererving door het zaad blijkt dan uitgeschakeld. Daarom.. zo vrees ik.. ziet men bij mij geen klaprozen meer althans dan slechts een enkeling die tracht te overleven.

  Dit is een waar gebeurd verhaal uit de wereldtuin. Dankzij Maria memoreer ik het.

 19. maria schreef:

  Avatar van mariaWat erg dat je je klaprozen hebt vermoord, meneer!
  Ik zal zien of ik de film ergens kan krijgen.

 20. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria.. ik had het boetekleed al aangetrokken maar toen wist ik niet beter. Maar er zijn nog enkelen over… Laat het een leerschool zijn voor eenieder die dit leest. Die film misschien via youtube.com?

 21. Jezzebel schreef:

  Avatar van Jezzebel@Maria, nog even bij je buurten.
  Even terugkomen.
  Want het kwam door jou, dat ik er aan moest denken.
  Flap, flap flaprozen.
  Het wordt de flappentap
  En vleugels, en alles wat ze daarover zeggen.
  Dat komt nog.
  Ook die tekening heb ik gemaakt.
  Ik zal hem je laten zien.
  🙂

 22. maria schreef:

  Avatar van maria@Jezzebel, ik was vandaag veel bezig met Paul Celan en zijn "Mohn"-gedichten bundel; hiermee mee kom ik nog terug op mijn blog. Ook op zijn gepassioneerde liefde met dichteres Ingeborg Bachmann.

 23. Blew schreef:

  Avatar van BlewHet recept is met haar begraven. Ik zie haar nog zo staan bij de deur van haar woning. Het maanzaad moet vers zijn en het moet gemalen. Daar zijn speciale molentjes voor. Koffiemolen loopt vast en brandt door! Dan ontstaat een dikke donkergrijze pasta. Die verwerk je in een koek. Suker erdoor. Appeltaartdeeg. Of je maakt er een toetje van. Room erbij of vanille-ijs. Niet echt stoned, maar duf en loom en traag. Champagne erbij is wel lekker.

 24. maria schreef:

  Avatar van mariaOngelofelijk wat je alles weet! Die molen! Ik had nog geen tijd om bij mijn Berlijnse zus te informeren die sowieso alles weet, en zeker over koken en planten enz.

  Niet echt stoned?? mijn kinderen en naasten hebben er altijd enorm veel van gegeten in Beieren. Ik heb weinig gemerkt van het effect, maar waarschijnlijk let ik gewoon niet op.
  Reactie is geredigeerd

Leave a ReplyMeest recente berichten