Der blaue Reiter: Alexej von Jawlensky en Marianne von Werefkin

In de tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! in het Haagse Gemeentemuseum hing dit mooie schilderij van Alexej von Jawlensky, ‘Meisje met pioenrozen’:

Alexej von Jawlensky, Meisje met pioenrozen 1909

Jawlensky hing in de  Haagse tentoonstelling vanwege zijn relatie met schilderes Marianne van Werefkin.


Alexej von Jawlensky, Bildnis Marianne Werefkin, 1906

Drie moderne schilderijen van Alexej von Jawlensky werden van de nazi’s op de tentoonstelling “Entartete Kunst” getoond..

18 reacties op “Der blaue Reiter: Alexej von Jawlensky en Marianne von Werefkin”

 1. Avatar van ZwollywoodPioenrozen werden destijds op het platteland gewaardeerd als elitaire rozen….bijna te mooi om in de eigen tuin te hebben. De vormen van de bloemen zijn geweldig….en hebben een romantische uitstraling.

 2. Avatar van Kokopelli@Maria: Wat een enorme verschil in schildertechniek als ik via het beeldscherm het eerste met het tweede schilderij vergelijk. Mooi en informatief blog Maria.

  Groet,
  Kokopelli
  Reactie is geredigeerd

 3. Avatar van maria@Dank Zwolly, heb jezelf geen pioenrozen op je blog??

  @Kokopelli, ik heb het verschil in techniek zelf niet opgemerkt, maar je hebt helemaal gelijk.

  Ik heb het niet opgemerkt, omdat de kleuren op elkaar lijken (rood, blauw), en ook omdat beide schilderijen mij sterk raken.
  Op wikipedia (volg de link Marianne Werefkin boven) is ook een zelfportret van Marianne te zien, dat mij niet bevalt. Zij lijkt daarop koud, terwijl zij zeer kwetsbaar overkomt in het portret van Jawlensky.
  Reactie is geredigeerd

 4. Avatar van ZwollywoodNee…helemaal niet.
  Ik ga er dit voorjaar eens werk van maken om pioenrozen te fotograferen….
  Ik ken hier in de buurt of bij familie geen enkele tuin waar ik ze aantref.
  Wel heel veel tulpenbomen…en magnolia’s.

  Op dit moment bloeien de rododendrons. Ze zijn op topniveau.

  Reactie is geredigeerd

 5. Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina DijstelbergeAch, pioenrozen, in volle knop nu om straks hun prachtige bloemenschoon aan ons te tonen.

  Als je ze te diep plant bloeien ze niet.

  Bij mij op het tuincomplex is iemand die een hele verzameling heeft.

  Binnenkort, als ze bloeien, zal ik daar eens mooie plaatjes van schieten.

 6. Avatar van maria@Ina, In de Leidse Hortus bloeien ze al lang, zie de link naar mijn oude pioenblog, waar ik een week geleden nieuwe foto’s op heb gezet.
  Nu straks naar de markt om te zien of en wat wordt aangeboden aan pioenrozen.

 7. Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina DijstelbergeZe zijn prachtig, die enkelvoudigen. In de polder is het iets kouder,….

  Het wordt trouwens tijd voor een nieuw bezoekje aan de Hortus.

 8. Avatar van maria@Veel dank Jezzebel, ook voor je commentaar op het andere pioenenblog.
  Hartverwarmend, inspirerend met zo’n echo (Echo is een nimf, dat weet je toch?)

  De hele tentoonstelling ‘Kunst, liefde, passie’ is natuurlijk ook helemaal geknipt voor jou.
  Ik zal er nog meer paren uit halen (ben al bezig ..) en verder beschrijven.
  Als startpunt voor eigen onderzoek is de tentoonstelling prima, maar wie er niet mee verder gaat bedriegt zich zelf met al die oppervlakkigheid…

  @Ina, ja kom gauw, het bloeit alles nu!

 9. Ingrid van den Bergh

  Avatar van Ingrid van den BerghVoor dit meisje met pioenrozen heb ik lang stilgestaan.
  Binnenkort igaan de knoppen in mijn tuin open.

  Mooi blog, Maria. Maar dat deze kunst "entartet" werd verklaard toont ons waar de barbaren zaten.

 10. Avatar van Blew‘Entartete Kunst’ was een reizende tentoonstelling in 1937, georganiseerd door de Nazi’s. Na afloop werden de werken verkocht of verbrand. Ik ben wel eens een beetje bevreesd dat zoiets opnieuw kan gebeuren. Oppassen dat het geen selffullfilling prophesy wordt.

 11. Avatar van maria@Blew, waar heb je het over??
  naar mijn weten is er nu geen echt serieuze kunst die bedreigd wordt en liggen de verhoudingen nu geheel anders. Mik je op het Soerah Hera -verhaal?
  Hoe dan ook: populisten houden niet van ingewikkelde dingen waarbij niet alleen sentimentalieit maar ook het verstand te pas komt. Wilders c.s. proberen zich als vrijdenkers te profileren, maar echt kritische nieuwe kunst heeft natuurlijk geen kans in een samenleving die door populisten wordt gedomineerd. Nieuwe kunst is niets voor directe emotionaliteit en simpel direct begrijpen.
  …dus in die zin, ja…

  Overigens is het Passagenproject ontstaan omdat een prof aan de Universiteit Leiden tot elke prijs een DDR-toneelstuk wilde uitvoeren ( "Passage") waar de joodse kunstfilosoof Walter Benjamin als "ontaarde" denker en nutteloze decadente parasiet werd afgeschilderd ( de DDR moest niets hebben van Benjamin en ander e niet-dogmatische marxisten!) . Een groepje studenten weigerde dit stuk te spelen. Discussie over het stuk mocht vervolgens niet; scripties mochten niet worden geschreven over het stuk , enz. enz.
  Zo ontstond het Passagenproject- tien jaar geleden, en mijn interesse voor de geschiedenis van het “ontaardings”-denken dat zijn oorsprong heeft bij de zionist Max Nordau- Hitler heeft diens visie op de kunst min of meer overgenomen.
  Uitvoerige documentatie, begin met het bestandje:
  http://www.passagenproject.com/antisemitisme.html en volg de links daar….
  of wacht anders totdat ik tijd en zin heb hierover meer te vertellen op mijn blog.
  Zodra het Passagenproces gewonnen is (kwestie van tijd…) komt een groot feuilleton hierover aan.

  Reactie is geredigeerd

 12. Avatar van Jezzebel@Maria, ik heb de kracht niet om de links te volgen.
  Maar ik wil je wel heel graag vertellen, hoe blij ik met je ben.

 13. Avatar van mariaJezzebel,dank.

  …en ik heb alle begrip voor iedereen die mijn links niet volgt, omdat ik zelf ook erg moe word van mijn links; waar elke link veel meer vragen oproept dan beantwoordt.

  Tien jaar geleden ben ik begonnen te schrijven en te argumenteren, en vele duizend pagina’s verder (allemaal op internet, zoek maar..) lukt het me nog steeds niet om echt begrip te kweken, al heb ik wel aanzien en respect verworven inmiddels.

  Makkelijker met mooie plaatjes dan met verstandige woorden….
  Of met mooie liedjes, vandaar mijn fluitconcertjes.
  Reactie is geredigeerd

 14. Avatar van Jezzebel@Maria, wat ik vooral wilde zeggen.
  Ik begrijp je.
  Ik vertrouw je.
  Haarscherpe intuïtie, daar komen mooie dingen van. 🙂

 15. Avatar van mariaHeel fijn dat je dat zegt…
  en vooral waardevol omdat je mij al lang op het blog en bovendien ook een beetje "in het echt" kent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *