Vrouw in kimono bij Vincent van Gogh, Georg Breitner, Claude Monet

De tentoonstelling Silk Stories, Het verhaal achter de kimono in de Rotterdamse kunsthal stimuleert mij om hier een paar schilderijen te tonen met vrouwen in kimono’s.

Toen Japan in 1854 zijn grenzen openstelde geraakte de Westerse kunstwereld in de ban van de Japanse kunst.

Japan toonde zijn nagenoeg onbekende kunst op de Wereldtentoonstelling van 1862 in Londen en 1867 in Parijs. Japanse kunst en gebruiksvoorwerpen, zoals kimono’s, waaiers, gelakte voorwerpen en kamerschermen werden een rage.
De gestileerde motieven in de grafische kunst van kunstenaars als Hiroshige beïnvloedde de stijl van veel Westerse kunstenaars, zoals Vincent van Gogh.

Hier de Courtisane in kimono van Vincent van Gogh (1887), die hij had overgenomen van een tentoonstellingsaffiche over Japanse kunst.

georg hendrik breitner heeft in dezelfde tijdsperiode (1883-99) een aantal schilderijen gemaakt van meisjes in kimono’s. breitner hoort bij de haagse school, en van gogh werd in zijn haagse periode sterk beïnvloed door deze school ( hierover later meer).


Georg Breitner, Meisje in kimono
G


georg breitner, meisje in kimono

claude monet, madame monet in kimono, 1876

P.S. Ik heb de tentoonstelling nog niet gezien, daarentegen op de Leidse markt een aantal kimono’s gekocht. Niet duur, en toch 70 % zijde, werd beweerd!

P.P.S. zie hier ook JdK’s leuke en ironische reactie op dit blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *