Wetenschap Kunst Politiek

Singerprijs voor Maria Roosen/spiegelglasbollen

no comment

In het Singer Museum in Laren is nu een tentoonstelling te zien met topstukken van beeldhouwster Maria Roosen, die de Singerprijs 2009 ontving.

Toch zijn de mooiste en meest indrukwekkende werken van Maria Roosen niet in het Singer Museum te zien, maar in het Stedelijk Museum in Schiedam (het grote breikunstwerk Bloedverwanten waarover ik eerder heb geschreven) en in de tuin van het Museum Boijmans in Rotterdam, waar een installatie met 128 spiegelglassbollen ligt:  "ooospiegelbeeldooo".
 

ik vind deze toverbollen
 
het mooist zonder mensen erom heen,
in de schemering.

 

In Laren is veel ouder werk van Maria Roosen te zien, bijvoorbeeld een indrukwekkende variatie op haar vele spiegelborsten:

Servische spar (1995)

Ook is een variatie op de reusachtige het grote breikunstwerk Bloedverwanten  te zien. In Laren is de zonnebloem zwart, ligt plat op de grond en heet "Familie"….

Maria Roosen, geen vrouw die het gezinsleven verheerlijkt.

Zie ook Glazen lichaamsdelen/ Maria Roosen

    Breikunst van Maria Roosen ;

Juli 2009:

Wie een erg leuk werk van Maria Roosen wil zien, moet naar de Warande in Tilburg gaan, waar in de vijver haar "blackberry braamboot" te zien is:


maria roosen, blackberry braamboot (stardust/warande tilburg)
 
"
maria roosen heeft gekozen  voor zwart geblazen glas, met daar­tussen ook een zweem van paars. roosen bevestigde ruim 150 bollen in verschillende formaten en vormen – sommige bollen lijken op braambessen – aan de binnen- en buitenkant van een gepekte sloep, die midden op de franse vijver in oude oude warande verankerd ligt. hoewel de bootvorm dui­delijk herkenbaar blijft, creëert roosen met deze sim­pele ingreep een hybride vorm, vrouwelijk zowel als manne­lijk. deze tweeslachtigheid wordt versterkt door het zwarte glas, dat zowel licht absorbeert als reflecteert. blackberry/braamboot is zowel vrucht als zaad, zwart gat en ster, alles en niets. "

 

Tags: , , , ,

Leave a ReplyMeest recente berichten