Wetenschap Kunst Politiek

De slangenvrouwen van Iris van Dongen

20 comments


Vandaag opende in het Stedelijk Museum in Schiedam een tentoonstelling met monumentale schilderachtige tekeningen van “slangenbezweerder” Iris van Dongen, “Suspicious”.

Deze tekeningen zijn niet alleen mooi, maar ook technisch zeer interessant. Sacha Bronwasser schrijft in de bijhorende catalogus dat de tekeningen bestaan uit een ondertekening in felle kleuren pastelkrijt, waar dan lagen van krijt en houtkool overheen worden gezet, die met de vingers in het papier worden gepoetst.

Deze tekeningen sluiten ook sterk aan bij mijn eigen thema’s in mijn gedichten en foto’s op het blog (zie kader rechts voor mijn slangenblogs).
Toch kan ik mij niet vinden in de interpretatie die zowel de site van het museum alsook de begeleidende catalogus geven van deze schilderijen .  Daar worden de afgebeelde vrouwen beschreven als heldinnen, die de controle hebben over zichzelf, de natuur en het beest in de mens.
“Zij zijn de hogepriesteressen van de vrouwenmacht.”

 

Dit is – gelukkig-  niet op alle tekeningen zo; er zijn ook tekeningen mit passieve of melancholieke vrouwen te zien. Ik kan mezelf niet vinden in een simpel vrouwen-als-heldinnen-en-godinnen-verhaal net zo min als ik een mannen-als-goden-en-helden-verhaal interessant vind.


Ik houd van gevaarlijke slangenvrouwen, zoals van Medusa.

 

En hier…mijn nieuwste eigen slangenkuil…

———————————————————————————————————————

Tags: , , ,

20 Responses to “De slangenvrouwen van Iris van Dongen”

 1. ... schreef:

  Avatar van ...Nou ja zeg
  Dezelfde foto en onderwerp had ik voor vandaag
  in de planning,want ik vind haar fabelhaft.
  Vooral die eerste foto!
  Ik doe `m ook,want ik kijk toch anders naar haar.

 2. .. schreef:

  Avatar van ..Niks voor Trepp.

  Zie je wel,ik zie dat totaal anders.
  Ja,dat zegt soulmate ook in die trant,maar ik geef haar daarin ongelijk.

  Reactie is geredigeerd

 3. maria schreef:

  Avatar van mariaJa natuurlijk doe je het zelfde onderwerp, waarom niet? Laat weten als die klaar is, ik ben benieuwd. En wat is je naam, ik ken je avatar niet.
  Reactie is geredigeerd

 4. Blew schreef:

  Avatar van BlewAh, je hebt je dus alweer uit de wurggreep van het minialisme bevrijd! Interessant de koppeling van slangen aan ambivalentie en androgynie. Groetjes!

 5. laila schreef:

  Avatar van lailaBoeiend Maria,
  Ik had nog niet van Iris van Dongen gehoord.
  Jouw ambivalentie kan ik begrijpen en vandaar ook het wantrouwen mbt idealen.

  Wel vraag ik me af waar de fascinatie voor slangen vanaan komt bij velen.
  Dat zal toch zijn oorsprong hebben in het cristendom niet?

 6. maria schreef:

  Avatar van mariaBlew, en Laila,voor de ambivalentie en de slangen zie ook mijn eerdere blog hierover, slangen- kader rechts.
  Laila, mijn interesse vor slangen begon met een droom anderhalf jaar geleden: dat mijn vriend had mij een rood Japans houten slangetje cadeau gegeven dat ik op mijn balkon tussen de bloemen zag. Daarna heb ik zo’n ding geknutseld, en dan kwamen later anderen slangen bij.
  Dus mijn slangen komen uit een droom.
  De algemene fascinatie voor slangen komt uit de cultuur (christendom etc) maar is zeker ook biologisch bepaald. Zou me nieks verbazen als je bij kleine kinderen kan aantonen dat zij een spontane emotionele (angst-) reactie tonen op een slang….

 7. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Denk dat je gelijk hebt. (11.00 uur). Toen de Aarde nog woest en ledig was met nog slechts hier en daar een spaarzame voorloper van "de mens", zoals we die thans kennen – geëvolueerd en wel – bestond er voor de dieren, waaronder De Slang, nog enig gelijkwaardig tegenwicht.

  De slangen bewogen zich geluidloos tussen de mens met hun gif. Door de duizenden jaren evolutie is die basale angst, ook bij de hedendaagse mens niet weggenomen en heeft zich zelfs als een soort DNA-kenmerk in onze genen verankerd. De religies maken er een handig gebruik van; zeg maar misbruik als in Genesis. Net zo goed als men meent dat de medemens een bedreiging vormt en met vuur en zwaard en/of knots bestreden moet worden. Interessant onderwerp.

  Hoe staat het met onze basale DNA-kenmerken in relatie tot de (veronderstelde) evolutie? Ga er maar aanstaan, dame!
  ps
  het was fantastisch gisteren zie daarvoor http://www.vechtkronkels.nl voor een verslag. Morgen of overmorgen… Groet! JB
  Reactie is geredigeerd

 8. maria schreef:

  Avatar van mariaEen volgende keer, Jan. Heb je ook slangen in de tuin ? ( De krokodillen ken ik al en daarover zal nog worden geblogged).
  Reactie is geredigeerd

 9. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria 11:32
  Jazeker, de onschuldige ringsslangen die, wat de vrouwtjes betreft, tot 2 meter lang kunnen worden en daarom ontzag inboezemen! Nu heb ik weleens bezoekers gehad die meenden dat het de gevaarlijke "ADDERS" zouden zijn met hun "dodelijke beten". Inderdaad valt er op de zand- en heidegronden, vrnl. Belgie en Frankrijk, wel eens ’n enkel slachtoffer. Maar adders zitten niet bij mij.

  Ja, wel een Nijlkrokodil…, maar dat is weer ’n ander verhaal…. Groet! En ik zie ernaar uit, je verhaal over "de krokodillen!" JB

 10. maria schreef:

  Avatar van mariaJan, zou je mij meteen willen waarschuwen als de slangen bij jou zichtbaar rondkruipen, dan ben ik er voor een foto.

 11. jan bouma schreef:

  Avatar van jan boumaAch.. lieve.. Maria; ze zijn schuw geworden, ook de onschuldige slangen. ja, ze houden zich soms "slapend dood" in de hoop dat de mens ze als quantité négligeable voorbij zal lopen. Dat hun onschuld – door zich slapend dood te wanen – ze zal vrijwaren van de vernietigingsdrift van de mens.

  Die foto’s, die je vraagt, zou ik zelf moeten nemen als ik bij toeval stuit op een zonnende en "slapende slang" rond de vijver. Want de ringslangen houden van het water en eten soms een kikker of een visje…
  Ga proberen je toch een foto te sturen maar ik beloof niks met zekerheid. Anders zou ik… "met dubbele tong spreken als de slangen!" De indianen wisten het ook al!
  Groet! JB

 12. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina DijstelbergeDe slang is een dergelijk sterk symbool dat het in allerlei culturen en religie een rol speelt.
  Vaak als verbinding tussen twee uitersten en als symbool van kracht en kennis.

  In het christendom dus goed en kwaad.

  Prachtige bijdrage Maria…

 13. Ramirezi schreef:

  Avatar van RamireziMooie schilderijen. En je foto is helemaal bijzonder…

 14. martin schreef:

  Avatar van martinHet duurde even voor ik zag hoe de foto gemaakt is. Hij is tot dan toe intrigerend, maar blijft mooi.

  Vaak heeft het serpent toch ook een gevaarlijke rol in verhalen. Hier loopt een aantal grote Potter fans rond en de slang speelt een voorname rol die hem op het lijf geschreven lijkt.

 15. Solvejg schreef:

  Avatar van SolvejgOh, wat gaaf, die techniek met pastel en krijt en houtskool! Mooie tekeningen / prenten zijn het, die eerste spreekt me niet echt aan, zo wordt de slang regelrecht een fallussymbool!! Groetjes, ik ben benieuwd naar je nachtzwanen..

 16. Jasper schreef:

  Avatar van JasperJa de slang is een fascinerend oersymbool. Die tekeningen zijn erg mooi.

 17. girl7 schreef:

  Avatar van girl7hoi mensen,
  ik vind slangen ook oer-eng(zeg maar gerust: de op en na engste dieren)maar waarom maak je geen weblog van spinnen en waarom mensen die eng vinden? dat is namelijk mijn grootste angst, spinnen.

 18. ****7 schreef:

  Avatar van ****7ja girl7,

  waarom maak jij er geen?
  ik zou best wel eens willen weten warom jij dat beest zo eng vindt.

  alle anderen:
  ik vind de tekeningen prachtig. Zeg martin, hoe krijg jij dat fototje zo leuk gekleurd?
  dat wil ik al heel lang

 19. maria schreef:

  Avatar van mariaSpinnen, dat is al in de maak.
  Komt een blogje over.

  Spinnen vind ik net zo weinig eng als slangen.

 20. Marnix schreef:

  Avatar van MarnixIk heb zelf geen slang als huisdier maar vind het toch prachtige dieren vinden. Fascinerend en sexy ook vind ik de combinatie tussen slangen en vrouwen. Het heeft iets mystieks. Best dat er hier in on land geen gevaarlijke slangen rondkruipen want ik vind ze zeker niet eng of angstaanjagend. Waarschijnlijk zou ik een mooie slang direct willen vastnemen en rond m’n nek hangen :)Ware het niet van m’n echtgenote, ik had er al lang eentje aangeshaft als huisdier, zeker weten ! Voila dat is even van m’n hart.

Leave a ReplyMeest recente berichten