Wetenschap Kunst Politiek

Maannacht

23 comments


In de tentoonstelling

Jozef en Isaac Israels kwam ik een ingetogen schilderij van een maannacht tegen, van Jozef Israels uit 1905.

Dan was er de tentoonstelling ‘XXste eeuw’:
Hier de ´Maannacht´ van de Vlaamse expressionist Gustave de Smet uit 1917.

En de kleurrijke ´Maannacht II Laren´ van Jan Sluijters uit 1911.


Tags: , , ,

23 Responses to “Maannacht”

 1. Motek from Space schreef:

  Avatar van Motek from SpaceJozef Israels heeft m’n voorkeur 🙂

  Mooi dat je er aandacht aan wilde besteden..

 2. Solvejg schreef:

  Avatar van SolvejgJaja, ik moet echt zorgen dat ik er binnenkort naar toe ga! Zeker vanwege de maan op de schilderijen!! (waarover later meer, duurt even…)

 3. maria schreef:

  Avatar van mariaSolveig, het is eigenlijk veel te veel voor één bezoek, Isreals duurt aal twee uur, als men goed wil kijken, en XXste eeuw moet men twee keer gaan zo veel is het; en dan is er nog een super Minimal Art- tentoonstelling!

  Motek, Jozef Israels is fantatisch, ook heel veel zeer mooie vrouwenportrets .

 4. Blew schreef:

  Avatar van BlewInspirerend! Sluijters prachtig. Ik ga zometeen mijn maanblog doen en misschien ga ik morgen naar het Gemeentemuseum.

 5. maria schreef:

  Avatar van mariaSluijters is absoluut fantastisch.
  Zijn vrouwenportretten, wouw.

  Maanblog?? Ik ben benieuwd, ik kom kijken.

  Morgen wordt het goed weer, is het toch jammer in een museum te zitten…

 6. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina DijstelbergeIk moet echt weer naar Den Haag. http://www.volkskrantblog.nl/pub/mm/tempest/7569/Image/volle%20maan%2012%20december.JPG heb ik om zes uur vanavond genomen.

 7. kuifje simon schreef:

  Avatar van kuifje simonKunst om te volgen, dank voor de tip

 8. maria schreef:

  Avatar van mariaCool, Ina!
  Kuifje, dank. Vandaag volgt een blog over Marlene Dumas, ook te zien in de ‘XXste eeuw’.

 9. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina DijstelbergeMaria ik heb de lezing van Tariq vandaag op mijn blog;-)

 10. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina Dijstelbergewas ik echt.

 11. martin schreef:

  Avatar van martinMooi vooral ‘maannacht’

 12. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria…; zo maar wat. Het zal nog wel blijken (zo hoop ik op de 18e) maar wat jij en mijn ex toch met die "maan" hebben…; zo zond ze mij de afgelopen dagen vele bewijzen over exact hetzelfde als van dit blog.
  ps
  …ook je dwarsfluit wil ik er niet bij missen a.s. de 18e.. Groet! JB

 13. maria schreef:

  Avatar van maria@Jan Ja, de 18e staat gepland, en ik zal vermoedelijk arriveren met “Kind und Kegel”.
  Maar toch wel zonder fluit. Tegen die Van Heck kan ik niet op!
  Gisteravond probeerde ik een foto te maken van mezelf, fluitspelend onder de opgaande maan. Maar het was zo wanzinnig maanzinnig koud dat mijn vingers bevroren in een mum van een tijd, en bovendien waren er nog meer problemen van technische aard.
  Dus een andere keer.

  Zal je ex ook aanwezig zijn??

 14. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria 13:46… vermoedelijk wel is mijn lieve Ex aanwezig. Ik snap nog steeds niet waarom ze m’n "ex’ is geworden want we spreken (schrijven) elkaar vrijwel dagelijks, en dat betekent dat wij elkaar niet in de weg zitten.

  Als het goed is komt zij naar me toe met ’n andere Zuidafrikaanse vriendin die les geeft op een Primary School en wel vanuit London gedetacheerd is alhier. Voor kosmopolieten bestaan er geen grenzen. Dat herken ik in jouw verhaal en dat van m’n "ex".
  Laat je overigens niet imponeren door Van Necks formidabele kunst van de muziek. Want ook voor hem geldt het adagium dat toch slechts de motivaties gelden. Die "der Muzen!" CU.., en neem nou toch maar je dwarsfluit mee. Want een herhaling van je protest tegen de conservatieven deel ik graag en zie dat graag hier bij mij herhaald op de 18e. Even goede vrienden "if you don’t!"
  Groet! JB

 15. maria schreef:

  Avatar van mariaMisschienneem ik de fluit mee, maar ik beloof niet!

 16. Hugo van Neck schreef:

  Avatar van Hugo van Neck"Tegen die Van Heck kan ik niet op!" zo lees ik.
  Welnu beste Varia Krepp, mijn naam is je niet bekend dus is er ook geen enkele reden mij te vrezen als begeleider van je fluitkunst, al of niet onder de opgaande maan. Neem die fluit nou maar mee. Ik heb vaker bange mensen met succes (voor hen) begeleid.
  Hugo van Neck is de naam.

  Reactie is geredigeerd

 17. maria schreef:

  Avatar van mariaAlleen met jou, dat zou nog kunnen beste Van Neck, al vanwege je naam.

  Maar ik ben een straatmuzikante, en geen salonmuzikante. Bovendien wilden mijn kinderen meegaan, en die zouden dat niet leuk vinden als hun moeder al weer staat de pajas te spelen.

 18. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina DijstelbergeMaria, pikken jullie mij nog op in Breukelen?

 19. Arjan Fernhout schreef:

  Avatar van Arjan FernhoutZe zijn weer mooi, Maria. Het wordt tijd dat een rationalist (nou ja) zoals ik zich meer verdiept in kunst. Michel Foucault maakte overigens vaak gebruik van kunst om zijn gedachten beter te illustreren. Over een kwartier of zo plaats ik deel 2 onder je Foucault-blog. Onze tijd heeft een zekere synthetische visie nodig waar het onze vrijheid betreft. Tegenover onze "arbeidsparticipatie" (geef me even een teiltje) dient een "intellectuele participatie" te staan (ja, ik ben me daar ééntje).

 20. maria schreef:

  Avatar van mariaAh, Arjan, bijna was ik je voor geweest met een nieuwe blog over het nieuwe boek van Tariq Ramadan…
  Maar laat ons liever Foucault doen, daar heb ik meer zin in.
  Foucault en de kunst: ik heb een erg leuk boekje in huis, dat ik eigenlijk ook wilde gebruiken, over Foucault en Magritte: “Dit is geen pijp”

 21. Ingrid van den Bergh schreef:

  Avatar van Ingrid van den BerghSluyters is prachtig, gewaagd, deze fauvistische nocturne.
  Dank, maria, dat je dit onder de aandacht bracht.

 22. Willemo schreef:

  Avatar van WillemoNog meer maar hedendaagse maannachten kijk eens bij http://www.jangrotenbreg.nl

 23. maria schreef:

  Avatar van mariaOh dank je wel Willemo. Jan Grotenbreg dat is erg mooi! Er staat "schilderijen", maar het ziet uit als foto’s.
  Volgende volle maan (straks dus) ben ik weer terug met eigen foto’s en met maan-kunst.

Leave a ReplyMeest recente berichten