Het spiegel-eldorado van Yayoi Kusama

De Japanse kunstenares Yayoi Kusama

maakt ruimtevullende (spiegel-)installaties waar de toeschouwer geheel ondergedompeld wordt.
Yayoi Kusama spiegels foto: Maria Trepp

Yayoi Kusama spiegels foto: Maria Trepp

Groot, consistent, overtuigend, zeer aansprekend  werk. Men zou het glad en oppervlakkig kunnen vinden, als het niet zo overweldigend was.

Yayoi Kusama fireflies infinity mirror foto: Maria Trepp

Yayoi Kusama fireflies infinity mirror foto: Maria Trepp

Volkomen intrigerend zijn de twee gesloten spiegelruimtes: “Infinity mirror rooms”. De een: “Fireflies on the water” (2000)  met duizenden kleurige lampjes….

 

…en de ander: “Phalli’s Field”( 1965/1998) …
Yayoi Kusama phalli's fileds infinity mirror foto: Maria Trepp

Yayoi Kusama phalli’s fileds infinity mirror foto: Maria Trepp


maria trepp

12 reacties op “Het spiegel-eldorado van Yayoi Kusama”

 1. Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Laat ik nou vorige week gepland hebben naar het Boymans te gaan. Ik moest helaas werken, waardoor ik het bezoek uitgesteld heb.

  Maar ik ga zeker.

  Heb je trouwens de briefwisseling tussen Andreas Kinnegin en Naema Tahir op de opiniepage gelezen?

 2. Avatar van jan bouma
  ’t Is soms allemaal te veel. Maar beter te veel dan te weinig. Zo ook hier. Het spamgetal blijkt: 13. (…)

 3. Avatar van maria
  Goed Ina, dat je nog niet bent geweest, de tentoonsteliling is volgens mij net open- o nee sinds de 23e….
  Kinneging: dat zoetsappige gepraat, ik moet ervan kokhalzen.
  Ik zag de man nog net op straat. Hij is aangekomen.

  De tentoonstelling is crazy, ik zal nog proberen, in navolging van Ina , een filmpje/diashow te maken met de rest van mijn foto’s!!! Misschien vanavond hier op het blog, anders morgen avond.
  Reactie is geredigeerd

 4. Avatar van maria
  Nee Ina, ik weet het is flauw, maar ik heb er totaal geen zin meer in.

  Ik kan er niets aan doen. Ik heb nu twee jaar lang over de Burke-idioten geblogged. Ik kan niet meer, ik wil niet meer.
  Ik heb het mijne gezegd.

  Mijn Burke-documentatie wordt dagelijks veel gedownload. Ik heb daar niets mee aan toe te voegen.

  Misschien over een tijdje weer, als ik ben bijgekomen.

  Dat de Volkskrant een nieuwe koers is in isgeslagen, dat weten we toch. Bernard Vermet bijvoorbeeld heeft zijn abonnement dan ook opgezegd.
  Reactie is geredigeerd

 5. Avatar van George Knight
  Maria bedankt voor je signalering en aanbeveling van Yayoi Kusama. Geweldige kunst die niet onopgemerkt door de wereld gaat. Begin vorig jaar ook in jouw Munchen in het Haus der Kunst. Boijmans verdient een grote pluim. De uitvoering is er de laatste jaren altijd perfect. Het beste museum van Nederland met Den Haag op twee.

  Ik deel je weerzin tegen het dagelijks gedoe rond de politiek. Het is soms moeilijk terughoudend te zijn -zeker als je een weblog ter beschikking hebt- maar je wint bij het weerstaan van de verleiding. In de waan van de dag kom je nauwelijks tot originele ideeen. Je moet het gevoel voor zijn om in je eigen echo te blijven hangen. Al die namen zijn straks ook botten en as. Schoonheid rest ons.
  Reactie is geredigeerd

 6. Avatar van maria
  George, ik heb je erg gemist.

  Wat Burke betreft: ik heb mijn bijdrage gegeven, en ik heb ervoor gezorgd dat de hele zaak bekend werd. Er hebben ook veel journalisten ook gebruik gemaakt van mij documentatie ( laatst nog iemand van Vrij Nederland die mij ook interviewde…) .
  Er is nu nauwelijks nog iemand binnen kritisch links te vinden die niet op de hoogte is van die club en hun banden met Wilders, en heel veel politiek geinteresseerden hebben ook mijn documentatie gelezen. Dat was helemaal anders toen ik met bloggen begon twee jaar geleden.
  De kritiek op de Burke Stichting staat helemaal op mijn naam. Tik op google in "Burke Stichting", en krijgt mij op minimaal plaats nummer vier, en hetzelfde geldt voor heel veel steekwoorden in verband met Burke.

  Ik heb altijd behoefte gehad aan vernieuwing ( mijn slangenhuid afgeven). Ooit was de Burke Stichting zo’n vernieuwing, nadat ik me lang bezig had gehouden met de affaire ‘Passage’ en met Walter Benjamin.

  Op dit punt in mijn leven zijn heel veel dingen gaande die een nieuw-orientatie wenselijk en mogelijk maken. Ik ben erg gelukkig, en dat is, denk ik, ook aan mijn blogs te merken.

  Hoe dan ook, kijk graag naar mijn oudere blogs, in het bijzonder naar Isabel Ferrand http://www.volkskrantblog.nl/bericht/216983

  Reactie is geredigeerd

 7. Avatar van George Knight
  @Maria
  "Hoe dan ook, kijk graag naar mijn oudere blogs, in het bijzonder naar Isabel Ferrand http://www.volkskrantblog.nl/bericht/216983"

  Bedankt, ik heb zojuist gereageerd met de bedoeling om de voor mij onbegrijpelijke matige acceptatie van Ferrand en haar kunst te kadreren. Hopelijk wordt zo’n lelijk woord hier toegestaan. Je koerswijziging naar de kunsten zet nu goed door. Dat gaat voor jou ongetwijfeld eindigen in cultuurpolitiek.

  Je bent voor mij overtuigend in het aantonen van het belang van je projecten. Hoewel ik het niet altijd met je dwarsverbanden eens was. Gek, hoe snel je dan in de verleden tijd praat. Pas op voor hybris want dat wordt in Nederland nog minder gewaardeerd dan lompheid, zompigheid, billenknijperij en boertigheid.

 8. Avatar van maria
  "Dat gaat voor jou ongetwijfeld eindigen in cultuurpolitiek"
  Nee dat denk ik niet.
  De weg gaat nu verder ten eerste in verdere eigen pogingen tot kunstproductie (teksten, fotografie) , en ten tweede in baantjes in de kunstsector.
  (Trouwens, ik werk wel verder aan mijn Burke-documentatie, en soms zal ik ongetwijfeld ook weer Burke-bloggen)

  "Pas op voor hybris want dat wordt in Nederland nog minder gewaardeerd dan lompheid, zompigheid, billenknijperij en boertigheid. "

  Hybris, ja wat is dat. Niet alle zelfliefde is hybris. Ik ondervind weinig problemen hier in Nederland moet ik zeggen.

  Reactie is geredigeerd

 9. Avatar van Blew
  Nieuw orienteren is altijd goed. Probeer ik ook. Jezelf niet teveel vereenzelvigen met een (1) onderwerp. Op het zamd lopen in plaats van erin. Mooi blog, Maria. Ik ga zeker proberen tijd te maken voor Boijmans binnenkort.

 10. Wat een leuk stukje weer, vond BvB heel leuk gisteren (was er ook heerlijk rustig), was met mn vrouw en die wilde op een gegeven moment verder, anders was ik er nog veel langer gebleven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *