Wetenschap Kunst Politiek

Zonnebloemen in de kunst: MariaRoosen, Vincent van Gogh etc

13 comments
Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst

Op de zolder van het Stedelijk Museum Schiedam is een meterlange en -hoge installatie te zien van een gebreide en gehaakte zonnebloem van Maria Roosen;  titel: “Bloedverwanten”.

In 
“Alice in Wonderland” , zeggen de bloemen vinnig tegen Alice zeggen dat haar “bloemblaadjes hangen” en : “Je begint te verwelken.”

Deze zonnebloem fascineert mij en wekt tal van associaties bij mij.

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst ]

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst Egon schiele

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst Egon Schiele

Mijn derde associatie

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst Vincent Van Gogh

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst Vincent Van Gogh

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst Vincent Van Gogh

Zonnebloem Sonnenblumen sunflowers Art Kunst Vincent Van Gogh

Vincent van Gogh, Zonnebloemen 1888 

Tags: , , ,

13 Responses to “Zonnebloemen in de kunst: MariaRoosen, Vincent van Gogh etc”

 1. JdK schreef:

  Avatar van JdK
  Voor je vijfde associatie kun je beter een uitgever zoeken als je per se wil promoveren op dit nonissue (the times they are a’changing). Ik heb de indrukt dat Kinneging zelf nu al niet eens meer weet dat hij leeft. Zo gaat dat al eeuwen met de wetenschap(pers) op speciale leerstoelen in dit moerassig land. Ze bijven niet drijven. (ligt vaak aan de stoel)
  En Shima is inderdaad de tweelingzus van Jip. Jip heeft het verlies van zijn zus gecompenseerd met absolute nagelloosheid en een vliegenvangkunst die hier nog niet eerder is gezien.

 2. maria schreef:

  Avatar van maria
  Ik ga niet meer promoveren.

  Maar ik ga wel af en toe nog werken aan mijn Burke-documentatie, als het regent en er verder absoluut niets leuks te verzinnen valt.

  Vliegen vangen: Shima ook! Heb je het op haar blog gezien???? En ze maakt daarbij altijd een bepaald geluidje, dan weet ik al waar ze mee bezig is.

  Reactie is geredigeerd

 3. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  De zon en de bloem blijken vrouwelijk. En toen men dus de Zon en de Bloem hadden opgehangen tegen het dak van het mueseum werden zij wat droevig want ze wilden schijnen aan het firmament. Dat is wat ik lees in de zonnebloem van Roosen.

 4. maria schreef:

  Avatar van maria
  Leuk, Jan. Heel erg goed.

  Heb je ook zonnebloemen bij jou?

  Ik niet ik heb heel veel passiebloemen.

 5. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  Nee. Maria.. ik heb geen zonnebloemen. De vreugde die ze uitstralen heb ik nooit kunnen verantwoorden. Daarom heb ik ze nimmer aangeplant. Passiebloemen heb ik wel. Maar ook die weten zich bij mij beheerst te gedragen. Tot mijn spijt… zo denk ik soms.

 6. maria schreef:

  Avatar van maria
  Uit princiepe geen zonnebloemen???

  Maar ik begrijp je, ik vind de zonnebloem ook niet bij mij passen. Passiebloemen daarentegen heb ik zelfs in twee kleuren; ik heb recentelijk nog een paarse aangeschaft ( genoemd Victoria…ehem)

  Ik ben van plan nog te komen met een blog over bloemmetjes en bijtjes.
  Als je wat leuke foto’s hebt van je tuin, van bloemen met bij, stuur maar op.
  Reactie is geredigeerd

 7. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  Nee; uit principe niet. Eigenlijk is dat toch triest dat ik niet alle bloemen weet te verdragen.. Vrouw en bloem: ze zijn mij soms wat te uitbundig. Voor foto’s verwijs ik je naar Ina of m’n ex de kunsthistorica. Zij bezitten veel foto’s. Zelf heb ik nooit iets fotografisch vastgelegd. Het kwam immers, zag soms, overwon of verdween terwijl ik slechts toeschouwer was van dat moment. Foto’s doen mij soms pijn door de herinneringen. Alleen het moment telt.

 8. maria schreef:

  Avatar van maria
  "Alleen het moment telt. "
  Ja, grappig, dat vond ik ook altijd, daarom heb ik ook nooit foto’s gemaakt, tot een jaar geleden.
  Maar nu vind ik het erg leuk, vooral in combinatie met theatrale opstellingen…
  . Daarentegen heb ik geen enkele behoefte aan filmpjes. De tijddimensie, die wil ik er altijd eruit halen, weghalen.

  "Vrouw en bloem: ze zijn mij soms wat te uitbundig"
  Leuk en eerlijk gezegd.

  Kijk hier http://www.passagenproject.com/passiebloem.jpg
  , nu op deze zonneloze, sombere zondagmiddag…

 9. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  Gezien. Ze zijn surrealistisch; of horen eigenlijk buiten het voorstellingsvermogen te vallen maar ze blijken echt. Al die varianten van vrouwen en bloemen. Ben wat melancholisch gestemd op deze sombere zondag; ja. Groet! jb

 10. Annem van den burg schreef:

  Avatar van Annem van den burg
  Maria.

  Erg orgineel.
  Is er een associatie van "Vrouw en Naaien"?

  :):):):) An van den burg

 11. maria schreef:

  Avatar van maria
  Jan: je maakt me ZEEER blij met de opmerking dat mijn bloemen surrealistisch zijn, dat vind ik een groot compliment voor mij en de bloemen.

  En melancholie moet. Is een blogje waard, het thema melancholie.

  @An: vrouwen en naaien: Ben JIJ wel een vrouw?? Dit is geen typische vrouwenopmerking.
  Reactie is geredigeerd

 12. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  @An 19:25
  Het enige kenmerk van An van den Burg is helaas haar platvloersigheid in woord en gedachte. Dat de mens ook inderdaad onderhevig is aan platvloersigheid betekent anderzijds nog niet en automatisch dat er ook geen andere gedachten kunnen zijn. Gelukkig maar. De wereld zou immers dan aan platvloersigheid ten onder gaan. Dag An!

 13. maria schreef:

  Avatar van maria
  Lachen. Wat ben je weer goed, Jan.

Leave a ReplyMeest recente berichten