Wetenschap Kunst Politiek

Wonder- en spiegelland: lustwarande 08 in Tilburg

18 comments

Een tijd geleden hebben Ina Dijstelberge en ik een bezoek gebracht aan het Haagse wonder – en spiegelland.

Gisteren heb ik het Tilburgse labyrintische park De Warande bezocht.

In het centrum van het barokke Warande-sterrenbos met beeldentuin staat een glanzend grote ronde bol gemaakt van roestvrijstalen keukenspullen: “27 light years”  van Subodh Gupta  (2007). 
De titel verwijst (volgens brochure) ” naar Vega of Alpha Lyrae, een opmerkelijk heldere ster, driemaal zo groot als de zon en 27 lichtjaren van de aarde verwijderd. Vega was al bekend ten tijde van de Babyloniërs en werd in verschillende talen aangeduid als de Fenix, de Vallende Adelaar en de Harp Ster. Gupta laat zijn verbeelding van Vega in Wanderland neerdalen, waar het werk in het hart van het sterrenbos zijn context en de hemel weerspiegelt.”  Met een andere bolvormige spiegelconstructie heb ik – net als in Den Haag – weer veel lol beleefd. 
“3 dimensional circle ” van Jeppe Hein (2008) , ” een installatie met een doorsnede van 2,5 meter. Drie boogvormige wanden die van bovenaf gezien een ster vormen, vormen tezamen een holle globe, een driedimensionale cirkel van lucht. Oe binnenkant van de drie wanden is bekleed met spiegelend materiaal. Op ingenieuze wijze lijkt de lege bol een tastbaar object te worden. Zoals de meeste werken van Jeppe Hein, bestaat de sculp­tuur enkel door middel van de blik en activiteit van de toeschouwer.”

En ten slotte hier nog een sculptuur die het eerder deze week breed uitgemeten thema “ondergoed” op een grappige manier becommentarieert: “Id, Ego and Superego” van Erwin Wurm (2008) .Het Ego is duidelijk het zwakste link in de constructie. Het ondergoed, ooit een element in de “civilisatie” van de mens, is bovendien niet zo verhullend als het realistisch-brave Ego waarschijnlijk zou willlen.Vertalen Duits Vertaalbureau Duits

.

 

  Het wakend oog van het Ego, gloerend uit de rode lingerie.

Prachtig.

  “Drie in aluminium gegoten, enorm uitvergrote aardappels zijn in verschillende maten op elkaar gestapeld. De grootste vormt de basis, een kleintje bevindt zich in het midden en bovenop staat een middelgrote versie. Slechts door de middelste aard­appel te voorzien van een pikant slipje, komt de sculptuur tot leven, krijgt het opeens een antropo­morfe vorm, zij het een koddige. De ingreep is niet alleen humoristisch, maar werkt ook duidelijk eroti­serend. Hoewel de aluminium vormen met hun typi­sche blutsen en kuiltjes de aandacht trekken, is het het slipje dat domineert. De titel, “Id, Ego ond Super­ego” (2008), is veelzeggend. Refererend aan Freuds theorie over de continue strijd tussen de drie struc­turen van ons onderbewustzijn: het Id, Ego en Super­ego lijkt Wurm een zekere innerlijke machtsstrijd bloot te leggen. Volgens Freud bestaat het Id uit de instinctieve driften van de mens, het Ego probeert die driften in toom te houden en het Superego is een soort van ideaalvorm voor het individu dat door de maatschappij is opgelegd. In een continu gevecht tussen levens- en doodsdriften, seks en woede, probeert de mens zich staande te houden, een balans te vinden. ”

Vertalen Duits Vertaalbureau Duits

.

 

18 Responses to “Wonder- en spiegelland: lustwarande 08 in Tilburg”

 1. laila schreef:

  Avatar van laila
  Tjongejonge Maria.

  Sta ik net op het punt om op de fiets te springen om naar de beelden van Kwakernaat te gaan kijken, mensen met hagedissen oa, krijg ik deze pracht voorgeschoteld.

  Fantastische foto’s en aardige tekst. Jij zelf staat er weer pontificaal op. Grappig vind ik het ook.
  Maar het ego gloerend uit een onderbroek. Kom nu toch; het ego is de menner op het wilde paard waar ook nog wel eens een kar achter getrokken wordt.

  nb Ik las net over Julian Beever die een 3d-krijttekening maakt in de Koopgoot in Rotterdam in het platte vlak. Prachtig.

 2. maria schreef:

  Avatar van maria
  Kwakernaat???..
  Julian Beever ??

  Moet ik allemaal gaan zien!!!

  Reactie is geredigeerd

 3. Ingrid van den Bergh schreef:

  Avatar van Ingrid van den Bergh
  Prachtige, verwondering- en bewonderingwekkende bijdrage.

 4. maria schreef:

  Avatar van maria
  Dank je Ingrid, ben toevallig….net langs geweest bij jou en Kandinski!!

 5. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Oei, oei, oei..Tilburg staat op mijn lijst.

 6. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight
  @Maria
  Bedankt voor je verslag. Aanbevolen. De Warande staat ook nog op mijn lijst. Prima te combineren met De Pont. Over De Warande heb ik inmiddels zoveel gemengde reacties gehoord -de meeste negatief- dat ik moet gaan kijken om zelf te oordelen. Je had in elk geval mooi weer.

 7. koen -drijfveren schreef:

  Avatar van koen -drijfveren
  mooi verslag!prachtige kunstwerken!
  Reactie is geredigeerd

 8. Henk schreef:

  Avatar van Henk
  Zal er eens langsfietsen.

  Groeten, Henk.

 9. maria schreef:

  Avatar van maria
  Hi George en iedereen die nog naar Tilburg gaat.
  En paar opmerkingen.
  1. Pak een fiets ( ik had een OV-fiets). Zelfs mét fiets is het een hele inspanning om alles te zien.
  De Pont heb ik nog niet gedaan, daar kwam ik nog niet aan toe.

  2. De algehele kwaliteit van de tentoonstelling: Zowel Volkskrant alsoook NRC waren buitengewoon positief, en dat vooral in vergelijking met de zogenaamd te ambitieuze tentoonstelling in Arnhem (Sonsbeek) . Deze ga ik zien zodra het weer beter is.
  Maar wat Tilburg aanbelangt: er zit best veel kitsch ertussen. Ik heb de beste dingen eruit gepikt , en er zijn nog 2-3 andere zeer leuke conceptuele dingen te zien, maar over het algemeen moet ik zeggen dat ik niet het gevoel had een internationale top-tentoonstelling te zien. Dat hoeft ook niet altijd, het is sowieso een buitengewoon leuk uitstapje daar.
  Ik had veel plezier, maar ik trof niet aan wat ik dacht aan te treffen na het lezen van de recensies!

  Ik ben zeeer benieud op Arnhem, en benieuwd op jullie reacties na het zien van de Warande.

  3. George, ik was net met de trein in Gouda om de tentoonstellng van isabel Ferrand te zien. De straten stonden blank van de regen, dus ik draaide om naar huis.

  Reactie is geredigeerd

 10. Zwollywood schreef:

  Avatar van Zwollywood
  Over het ‘uber ich’ ofwel het geweten zei ooit een psychiater…’het uber ich is als uw schoonmoeder, er komt nooit een eind aan haar bezoek’.

 11. maria schreef:

  Avatar van maria
  Met “Uber-Ich” zijn we ook mooi terug bij de Burke Stichting, omdat het Burkiaanse moralisme puur Uber-ich gebaseerd is en niet berust op een integratie van de hele persoon. Innerlijke dwang, net als maatschappelijke dwang, dat is het Burke-model, ontleend aan Plato. Brrrrr.
  Ach, een sommige schoonmoeders zijn goud vergeleken bij echte moeders- zeg ik, echte moeder, wiens dochter vannacht een heel erg leuke wonderland-nachtmerrie had over haar moeder.

 12. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight
  @Maria
  Oh, wat jammer van Gouda. Je hebt er verstandig aan gedaan, het was echt hondeweer vandaag. Niet te doen. Je bent wel met een goede culturele inhaalslag bezig!

 13. maria schreef:

  Avatar van maria
  Inhaalslag niet direct, maar ik heb vroeger nooit foto’s gemaakt.

  Ik heb er nu enorm veel plezier van de fotografie, en veel ideeen wat ik ermee wil doen. Leuk met zo’n blog waar men respons krijgt en inspiratie!

 14. MAW schreef:

  Avatar van MAW
  ben benieuwd wat Maria onder kitsch vindt vallen, veel wat voor haar voor conceptueel moet doorgaan is gewoon klinkklare nonsens. Maar inderdaad: McCarthy blijft kitschKUL. 😉

 15. maria schreef:

  Avatar van maria
  “veel wat voor haar voor conceptueel moet doorgaan is gewoon klinkklare nonsens.”

  O dat kan. Ik verdedig me niet, ik heb gewoon veel plezier gehad met de spiegelnde objecten en het oog. Veel van de kunst die ik op mijn blog laat zien ( ook bijvoorbeeld Maria Roosen) grenst aan kitsch of gaat soms over de grens heen.
  Interessante discussie.

  Er is zeker kunst die geen kitsch is: Kunst met een grote K . Maar er is zeker ook ruimte voor lichte kunst, en soms, vooral in de zomer, heb ik daar zin in.

  MAW: wat vond JIJ leuk in tilburg??

  McCarthy vind ik vaak erg goed, maar juist het mannetje in Tilburg was toch enigszins nietszeggend. Voor mij.
  Reactie is geredigeerd

 16. maria schreef:

  Avatar van maria
  Nog even uitleggen wat ik kitsch vind, hoewel het woord kitsch hier misschien te hard was:

  Ik heb moeite met al die vele schattige antropomorphe figuren. Het is toch een beetje Efteling.
  Maar dat mag natuurlijk.

  Wat ik heel erg goed vond, en ook "conceptueel", maar wat het niet goed doet op de foto, dat is Miroslaw Balka: "The right path" .

  Reactie is geredigeerd

 17. Frans Muthert schreef:

  Avatar van Frans Muthert
  En beetje laat, maar toch nog maar even een clickje of 2. Leuk!
  Reactie is geredigeerd

 18. klaas @ (weblog delfzijl e.o.) schreef:

  Avatar van klaas @ (weblog delfzijl e.o.)
  Mijn favoriete kunstwerk in het park staat op mijn blog van gisteren.

Leave a ReplyMeest recente berichten