Zwanengezin

Aan de Leidse Waardgracht heb ik vandaag een zwanengezin gezien!

En voor de zwanen en mensen fluit ik graag, tussen het fluitenkruid, Le Cygne van Saint-Sa√ęns

33 reacties op “Zwanengezin”

 1. Avatar van lailaWat lief allemaal Maria-tussen-het-fluitekruid.

  Well;
  Ik bezoek nog even een kennis met Korsakov in een naburig PZ en dan:
  VRIJ en naar buiten:-)

 2. Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina DijstelbergeEen mooie zwanenfamilie, met zeven prachtige jongen. Ik ben benieuwd hoeveel er groot worden. Blijf je ze volgen.

  Fluiten tussen fluitenkruid…een soort natuurbezwering.

  Ik zie je morgen.

 3. Avatar van ZwollywoodHet zwanengezin is vredig gekiekt.

  en zie daar de dame met (dwars)fluit
  ze speelt de sterren van de hemel tussen het fluitekruid.

 4. Avatar van mariaMorgaine, Het lijkt me dat we allebei met Hans Christian Andersen in de zon kunnen zitten, jij met de Rode Schoentjes en ik met het Lelijke Eendje.

  Zwolly, Hoe goed jullie me toch begrijpen, de natuur de bezweren en de sterren van de hemel spelen is juist de bedoeling, en ik speel dus ook tussen de vogelmelk-sterren!

  Reactie is geredigeerd

 5. Avatar van MorgaineIk vind vooral het kleurcontrast mooi op de foto’s.
  Ja, Andersen en gras.. Fluitgeluid en fluitenkruid..
  Reactie is geredigeerd

 6. Avatar van mariaDank voor de reacties.

  Ik heb nu een goede setting in mijn hoofd voor een foto "de sterren van de hemel spelen"..
  Dat moet ik gaan doen vandaag!!

 7. Avatar van maria@Zwolly, ik heb een van de foto’s "Sterren van de hemel spelen al gemaakt, maar er volgen nog betere. Komt nog op mijn blog allemaal!

  Ook de zwanen hebben vanochtend naar mij geluisterd, ik moet de foto nog uploaden!!

 8. Avatar van ZwollywoodHoe krijg je nu toch zulke mooie zwanen aan je voeten……?

  Bij mij beneden staat ook fluitekruid. Ik zal mijn zwart-withond daarin stellen en dan foto’s maken…kijken of het lukt.

 9. Avatar van ZwollywoodHoe krijg je nu toch zulke mooie zwanen aan je voeten……?

  Bij mij beneden staat ook fluitekruid. Ik zal mijn zwart-withond daarin stellen en dan foto’s maken…kijken of het lukt.

 10. Avatar van mariaZwolly, anders heb ik een hele knuffelpark te leen, nieuw aangeschaft: een vos…..

  Kom een snel naar Leiden, dan ga we echt een feest van maken.

 11. Avatar van ZwollywoodIk heb 3 pluche knuffels in een stoel in mijn kamer….zal ik die in het fluitekruid plaatsen…de zon schijnt zo lekker nu.

 12. Avatar van jan boumaZomaar wat in dit verband. Gisteren bij mij in de vijver. Triestheid en heisa tegelijk. Een zwanenpaar komt geregeld met ingehouden waardigheid aangevaren al 2 jaren lang nu achtereen maar, anders dan bij @Maria hierboven, nog steeds zonder nakomelingen. Het zwanenechtpaar realiseert zich die schrijnende "kinderloosheid" maar al te goed doch probeert dat door de waardigheid te neutraliseren of te compenseren. Zo lijkt het. Het echtpaar kan de schijn echter niet langer volhouden want er zwemt ook nog een gelukkige moedereend rond met 5 jonge eendjes; haar trotse kroost! Eromheen nog 3 lastige woerden die de trotse moeder ook willen begeleiden of chaperonneren of alledrie het vaderschap claimen. Ik zie het aan. Het zwanenechtpaar ziet het ook aan maar kan het niet langer meer aanzien en mengt zich woedend in het eendengeluk. Alsof het tot de orde moest worden geroepen. De eenden stuiven uiteen; de kleintjes proberen zo dicht mogelijk bij moedereend te blijven…. en dan vloek ik maar wat en gooi een paar stenen ter afleiding.
  (wanneer komen jullie?)

 13. Avatar van K3@ Prachtige foto`s. Vooral de eerste is een pl√°√°tje. Nee, wat zeg ik: een kunstwerk. Schitterend!
  Voor de rest: lief, snoezig, schattig, vertederend etc.etc.

 14. Avatar van JezzebelLeuk, dat je zo aan de slag bent.
  Ik moet om je lachen.
  Benieuwd ook naar die foto’s van fluitend geplukte sterren.
  En de reactie van Jan Bouma is ook prachtig. Mooie observatie heeft hij.
  Leuk!

 15. Avatar van jan bouma@Jezzebel
  Thanks! Aardigheidje. Inzake de bekende quote: "hij/zij speelde de sterren van de hemel" placht mijn goede vriend en pianist Hugo van Neck (van wie dat ook vaak gezegd wordt) te responderen met: "Ja! En toen werd het wel erg donker!" (…nadat hij de sterren van de hemel had gespeeld; wil je wat meer weten over dit fabelachtige improvisatietalent zie zijn website).

 16. Avatar van jan bouma@Maria
  Jesus Christ! Was net wat aan het regelen! Maar nog geen zekerheid! Je hoort nader. Wel zal ik je nog per aparte mail de foto’s toezenden van Kruimeltje 1 inzake de Davidia involucrata die sowieso niet meer bloeit in juni..; idem de meikever niet meer te zien zal zijn. Dankzij de "Kruimeltjes" wordt bij mij echter alles vastgelegd voor het nageslacht.

 17. Avatar van mariaDe kruimeltjes??

  Heb je bepaalde wensne aangaande onze kleding, de kleuren bijvoorbeeld? In welke kleuren wil je ons zien : allemal wit, zwart, of verschillende kleuren, welke dan???
  Ja, we hebben een week de tijd om ons voor te bereiden en kunnen nauwelijks meer aan iets anders denken.

 18. Avatar van jan bouma@maria 12;28

  "..Mevrouw! U wordt geacht alles omtrent ‘de Kruimeltjes’ te weten als u zich hier komende week in gezelschap van andere Kruimeltjes, die die status ook nog wensen te bereiken, wilt vervoegen! Immers! Zonder het bestaan van ‘de Kruimeltjes’ was ik er, noch mijn boek, geweest… Zie pg.: 210.

  KEN UW KLASSIEKEN!"

  (het vereenvoudigt zoveel meer het discours en uw promotie tot het genadiglijke nivo van ‘Kruimeltje’…)).

 19. Avatar van jan bouma"…en nog meer passend onderricht…"
  (van Aads blog):

  @Allen
  Had u nog een ‘serieus’ onderwerp beloofd. Een overpeinzing. Indien de stelling zou luiden dat.."men schrijft om niet meer te hoeven schrijven" zal die stelling op uw weerstand kunnen rekenen want nimmer zal "alles" √©√©nmalig, en in finale zin, gezegd kunnen worden. Panta Rhei! Alles verandert per seconde en dus zal de behoefte blijven om daar commentaar op te geven. Een eindeloos proces dus. Soms zouden er toch zaken kunnen zijn die men als "finaal uitgediscussi√ęerd" zou kunnen beschouwen. Bijvoorbeeld de stellingname: "dat waar mensen zijn er geen dieren kunnen zijn, en omgekeerd". Ik kom tot deze overweging omdat ik jaar-in en jaar-uit de ‘loco’s-loco’s’, de plaatselijke "diehards", uit Mithras’ wereldtuin – het natuurgedeelte – moet zien te krijgen. Dat gebeurt dan met veel verbaal kabaal. Onvermijdelijk. De overtreders snappen je wel want ze zijn de ‘loco-loco’s’; en ze weten dat ze het natuurgebied niet als ‘de Efteling’ kunnen gebruiken. Ja, het mooie weer is er weer. En de mens acht zich de absolute Darwinistische top van alles wat er leeft en bloeit op deze aarde. Hij acht zich "God op aarde" of anders op z’n minst wel diens Stellvertreter en "alles" is aan hem ondergeschikt!

  En daar plaats ik wat kanttekeningen bij, zoals u begrepen zult hebben. Zie de pg. 181/182. Zal er vandaag of morgen nog ’n stukje aan wijden. Het vakantieseizoen is er weer; ook voor de "beschermde natuurgebieden". (!)

 20. Avatar van SolvejgErg grappig Maria, datzelfde gezin heb ik ook op de foto gezet, alleen niet op mijn blog geplaatst! Wel erg dichtbij he? Groet, S

 21. Avatar van mariaWeet je zeker dat het hetzelfde gezin was?? Ik heb nog meer zwanengezinnen in Leiden gezien en gefotografeerd; je komt hen ook nog op mijn andere blogs tegen. Ik ben nu enorm bezig met de cultuurgeschiedenis van de zwaan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *