Wetenschap Kunst Politiek

Onder pyromanen

60 comments

Mark Rutte gisteren 1-4-2008: ‘Meneer Wilders, u bent een politieke pyromaan: u steekt steeds het vuur aan en daarna rent u weg. Vervolgens wordt u nog boos ook als de eigenaar van de woning de brandweer belt.’
Naar wat nu blijkt uit de verklaring van minister van Justitie Hirsch Ballin was Wilders aanvankelijk wel degelijk van zins in ‘Fitna’ delen uit de Koran voor de camera te verbranden.

Mijn gedachten gaan naar de boekenverbranding van de nazi’s, op de foto aan de Universiteit van München waar ik zelf ooit heb gestudeerd. 
Mijn gedachten gaan ook naar de fascismeparabel “Biedermann und Brandstifter” (Nederlands: ‘Bal van de Pompiers’/ ‘Biederman en Brandstichters’) van de Zwitserse auteur Max Frisch.

Mijn gedachten gaan ook naar de intellectuele Wilders-vriend, de Leidse professor Afshin Ellian, die in het voorwoord in het boek van Karen Jespersen en Ralf Pittelkow ‘Islamisten en Naïvisten’  uitvoerig over dit toneelstuk schreef onder de titel ‘Capitulatie versus polemiek’” .
Volgens Ellian zijn de islamieten de huidige fascisten en brandstichters. Ellian:

“Wie geeft de lucifers aan de islamistische brandstichter? […] Het islamisme (de politieke islam) vormt een ernstige bedreiging van de vrijheid en van zowel de regionale als de internationale vrede in en buiten de islamitische wereld […] ‘Biedermann en de brandstichters’ verheldert op uitstekende wijze de geestelijke en politieke toestand van Europa. Met een bui­tengewoon scherp inzicht beschrijft Max Frisch het machteloze Eu­ropa tegenover het nazisme. Biedermann en zijn vrouw worden ver­rast door twee gasten die zij, ondanks het legitieme wantrouwen dat zij koesteren, ruimhartig ontvangen. De gasten willen brandstichten in het huis van hun gastheer. De machteloosheid van de Biederman­nen jegens de kwaadwillende gasten heeft te maken met het feit dat de brandstichters appelleren aan hun medelijden voor de slacht­offers van de maatschappij. Hoe aardiger en vredelievender de brandstichters worden bejegend, des te eerder het gevaar kan wor­den gemeden, dachten de Biedermannen. Dat dacht Europa. De angst voor conflicten resulteerde in een soort capitulatie in naam van het goede: ‘Want hij hoopt dat het goede ontstaat uit goedmoe­digheid’, aldus het koor brandweermannen in het toneelstuk. Er be­staan geen vijanden, en er moeten evenmin vijanden worden ge­maakt. Vandaar dat Biedermann zegt: ‘Als ik hen aangeef, die twee kerels, dan weet ik dat ik hen tot mijn vijanden maak. Wat heb je daaraan? Een lucifer, en het huis staat in de fik.’ Uiteindelijk geeft de machteloze Biedermann de lucifers aan zijn gasten. […]
Wie zijn de brandstichters nu? De islamisten, de politieke islam.”
En wie is de Biederman volgens Ellian? Mensen als Geert Mak, die zich tegen een zwart-wit -denken en de demonisering van de islam verzetten.

Voor zijn eigen islamfobie beroept zich Ellian trots op de eeuwenoude islamhaat in het Westen, zoals hij die her en der bij Erasmus, Hegel en anderen kan vinden ( zie ook Afshin Ellian,Terug naar de middeleeuwen)

Ellian vindt ook ruimte voor een paar schijnheilige woorden. Hij lijkt waardering te hebben voor de islamitische traditie als hij schrijft “Hoe konden moslimfilosofen als Averroës (Ibn Rushd) en Avicenna (Ibn Sina) in hun tijd de hellenisti­sche cultuur verzoenen met de islamitische denkwereld?”
Maar Ellian heeft geen enkel interesse aan moderne vertegenwoordigers van de liberale islam, die zich beroepen op juist deze Averroës. Zijn Leidse collega en islam-reformator Nasr Abu Zayd (Ibn Rushd -leerstoel aan de Universiteit voor Humanistiek), wordt door Ellian als “charlatan” neergezet en in het debat gemeden.

Ik zie het al jaren me grote zorg hoe de Leidse intellectuele achterban van Geert Wilders, Frits Bolkestein en de heren van de Edmund Burke Stichting (Ellian, Cliteur, Kinneging, Jerker Spits, Bart Jan Spruyt ) op een stigmatisering van een hele religie en bevolkingsgroep aanstuurt.

Tags: , , , , , ,

60 Responses to “Onder pyromanen”

 1. Zwollywood schreef:

  Avatar van Zwollywood
  Je header begint een steeds leukere dimensie te krijgen!

 2. laila schreef:

  Avatar van laila
  Met interesse gelezen Maria,

  Wat denk je; zou pyromanie meer bij mannen dan bij vrouwen voorkomen;-)

 3. maria schreef:

  Avatar van maria
  Laila, grappige vraag. Ik denk dat ik hier helaas een seksistisch antwoord op heb…

  Maar aan de andere kant: ik heb vaak genoeg vergeten het gas uit te zetten, en ooit een hele nacht lang aspergeschillen gekookt, gelukkig met genoeg water.

 4. laila schreef:

  Avatar van laila
  Tjongejonge; heb jij geluk gehad.
  Die keren dat ik heb lopen klooien met lucifers.
  Je zou er een paniekaanval van over houden, als je daar aan denkt.

  Coclusie: Als mannen vaker koken/zorgen kunnen ze hun pyromanie op een betere manier botvieren. Ha 😉

 5. Annem van den burg schreef:

  Avatar van Annem van den burg
  @ Maria. Ellian zou Marcuse moeten lezen en kunnen waarnemen hoe wij zijn opgeslokt, tot in het perverse, door de industriële samenleving. Misschien zou hij zich weer veilig wanen in het romantische Islam-gebeuren. De Erotiek van het echte sexuele. Niet de geëtaleerde vrouw-man in flats en winkels en kantoren, zonder gordijnen: hoeren versus hoerenlopers, automatische meerwaarden aan de kapitalistische productiemethoden. Niet wetend dat zij zelf producten daarvan zijn geworden.

  Ja, een nadenkertje. Sublimeren maar! Ontsublimeren maar! Subliminaal moet Ellian zich (laten) onderzoeken.
  Groet, An.

  Reactie is geredigeerd

 6. maria schreef:

  Avatar van maria
  @An: Cliteur, de beste Ellian-vriend, is een uitgesproken Marcuse –hater.
  Cliteur en Ellian: “eendimensionale mensen” ten voeten uit.
  Misschien zou ik nog een stukje moeten schrijven over Cliteur versus Marcuse.

  De eendimensionaliteit is het juist wat ik meest vreselijk vind aan hen. Je hebt het goed gezien!

  Reactie is geredigeerd

 7. PeterV schreef:

  Avatar van PeterV
  @Maria

  Ga je excuses aanbieden als Wilders’ versie van de twee bijeenkomsten de juiste blijkt te zijn?!

 8. Ina Dijstelberge schreef:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  @ Maria :
  Weer een prachtig spijker op de kop stuk.
  Inhakend op je laatste zin, lijkt het dat Wilders ook net zo makkelijk door zijn vriendjes in de rug gestken wordt.

  In http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7314636.stm van Wilders dat op de website van de BBC staat zegt Spruyt mbt tot zijn samenwerking met Wilders:

  "I have to admit it was the most naive thing I’ve ever done in my life," says Mr Spruyt of his brief period with the party.

  "Mr Wilders is a very gifted and talented politician. All TV programmes are about his movie: he knows how to play with the media, how to dominate the public debate. The problem was and is that he is a monomaniac, but not in a pejorative sense."

  Van je vrienden moet je het hebben.

 9. alib schreef:

  Avatar van alib
  En zo grijpt alles weer in elkaar…

 10. maria schreef:

  Avatar van maria
  Alib je hebt me helemaal door.

  Ina, dank je. Spruyt wilde toen dat Wilders met de andere rechtspartijen samenwerkt, en is boos dat Wilders dat niet doet. Maar hij staat, zoals het citaat ook laat zien, helemaal achter het dachtegoed van Wilders.

  Peter, nee, het maakt me helemaal niet uit wat in dat gesprek gebeurd is, zie mijn reactie bij Alib.
  Reactie is geredigeerd

 11. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  Peter V. is een vuige islam-basher. Hij is te dom om te abstraheren en te relativeren.

  Laten mensen als hij een excuus aanbieden aan islamieten die zij hebben geschoffeerd! Ik heb die hele klotefilm niet gezien!!
  Maria, bedankt, An.
  An.

 12. maria schreef:

  Avatar van maria
  An,Je denkt toch hopelijk niet dat IK 12 minuten te veel over heb in mijn leven?

 13. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  @ Maria. Nee, zeker niet! Eerder tekort, hahaha!!

 14. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke Mizée
  Nog geen week geleden was er een voorstelling van Biedermann in de Leidse raadszaal. Aangezien uitgerekend die locatie mij altijd spontaan ontvlambare associaties bezorgt, kwam het mij voor dat ik met mijn afwezigheid het algemeen belang een grote dienst zou kunnen bewijzen. (De capaciteit van 50 zitplaatsen is overigens kenmerkend voor het gehalte van de democratie ter plaatse.)

  Beschrijving door Theater de Plaats: "‘Knekelman en de terroristen’ is een politieke opera over de rol van de burger in een samenleving die bedreigd wordt door terrorisme. De kern van het stuk is het verlangen van de burger naar veiligheid in een wereld vol ‘brandgevaar’. In zijn verlangen naar deze veiligheid doet de burger een beroep op de overheid om het gevaar te elimineren. Maar de houding van de burger is dubbelzinnig. Want terwijl hij om het hardst roept om ingrijpen door de overheid, is hij zelf, ook al ziet hij dat liever niet, medeverantwoordelijk voor het klimaat waaruit het geweld voortkomt. Een drama neergezet als een onverbeterlijke komedie."
  (Twee plaatjes van de voorstelling in Leiden: http://www.sleutelstad.nl/cgi-bin/news/gen1.pl?action=artikel&id=14979 en http://www.cdaleiden.nl/wethouder/1-april-terreur-en-feest.)

  ‘Bieder’ betekent toch kleinburgerlijk? ‘Burgerman’ had ik dan een mooiere vertaling gevonden.

 15. Annem van den burg schreef:

  Avatar van Annem van den burg
  " Joke. Nog erger, hij ziet de gevaren van zijn eigen regeringen niet, die oorlogen voeren en de wereld naar de hel brengen. Daar werkt dat suffertje ook aan mee!
  Mooie inbreng weer, Joke. An.

 16. maria schreef:

  Avatar van maria
  Wat, Joke, en dat heb ik gemist? Pijnlijk, pijnlijk. Of was ik nog in Berlijn.
  Burferman, je hebt gelijk.
  Maar burger is ook een positief woord.

  Maar nu vandaag, ben ik in ieder geval onderweg naar toneel, Ilja Pfeiffer, Malpensa.

 17. PHM van de Kletersteeg schreef:

  Avatar van PHM van de Kletersteeg
  "blijkt, eerste alinea’s…

  Blijken volgt na gegeven bewijs.
  Andere krantenm zijn overtuigd van het gelijk van wilders in deze; zo ook ik.

  Daarnaast: Bakelende en consorten zijn notoire leugenaars–zie "het wapen arsenaal van Irak" waarvan bakelende het bewijs had….

  Daarnaast het kernpunt blijft heel duidelijk staan:
  –de islam is een bedreiging voor beschaving
  –de reacties van de regering =waren volledig ongepast en niet in lijn met functies
  –zij minachten de tweede kamer
  –zij spelen op de man en niet op de bal
  –had het idee dat het regeren van nederland tijdelijk was uitbesteed aan de grote muffe -sorry moefty van syrie.

  Dan: als die stigmatisering had plaatsgevonden in duitsland in de dertiger jaren (toen wisten een paar milloen mensen wat de planning was)
  was de tweede wereldoorlog nooit gestart….

 18. de Stripman schreef:

  Avatar van de Stripman
  Interessant ! Die Rutte heeft meer humor dan ik dacht…;o)

 19. maria schreef:

  Avatar van maria
  Had ook nooit gedacht dat ik Rutte instemmend zou aanhalen..
  Zal zeker niet meer gebeuren.

 20. mihai schreef:

  Avatar van mihai
  Off topic, maar bedoeld voor Maria, die zich hiermee bezig houdt:

  National Security Archive Update, February 29, 2008

  Declassified Studies from Cheney Pentagon Show Push for U.S. Military Predominance and a Strategy to "Prevent the Reemergence of a New Rival"

  For more information contact:
  William Burr – 202/994-7032
  wburr@gwu.edu

  http://www.nsarchive.org

  Washington D.C., February 29, 2008 – The United States should use its power to "prevent the reemergence of a new rival" either on former Soviet territory or elsewhere, declared a controversial February 18, 1992 draft of the Defense Planning Guidance (DPG) prepared by then Secretary of Defense Richard Cheney’s Pentagon and leaked to The New York Times in March 1992. Published in declassified form for the first time on the National Security Archive Web site, this draft, along with related working papers, shows how defense officials during the administration of George H. W. Bush, and under the direction of Principle Deputy Under Secretary of Defense for Strategy and Resources I. Lewis "Scooter" Libby, tried to develop a strategy for maintaining U.S. predominance in the new post-Cold War, post-Soviet era.

  Remarkably, these new releases censor a half dozen large sections of text that The New York Times printed on March 8, 1992, as well as a number of phrases that were officially published in January 1993 when Cheney released the public version of the guidance. "On close inspection none of those deleted passages actually meet the standards for classification because embarrassment is not a legal basis for secrecy," remarked Tom Blanton, director of the Archive. The language that the Times publicized can be seen side-by-side with the relevant portions of the February 18, 1992 draft that was the subject of the leak.

  Public debate over the leaked Guidance–Sen. Joseph Biden (D-De) criticized it as "Pax Americana" thinking–led Libby and Undersecretary for Policy Paul Wolfowitz to tone down the draft to avoid controversial language. Nevertheless, the "Regional Defense Strategy" that was published under Cheney’s name in January 1993 used different wording to affirm the same policies and the same purpose: to "preclude any hostile power from dominating a region critical to our interests."

  In response to the Archive’s original mandatory review request, the Department of Defense exempted from declassification all of the documents on the grounds that they were "pre-decisional" in nature. On appeal of the denials, the Archive sent copies of The New York Times coverage of the leaked DPG, including the extensive excerpts from the February 18, 1992 draft. The appeal was successful because the Defense Department released considerable material on the Guidance; nevertheless, Pentagon officials blacked out much of the information that the Times had already published. The documents are now before the Interagency Security Classification Appeals Panel (ISCAP) for a final declassification review.

 21. maria schreef:

  Avatar van maria
  dank je Mihai!!

  Voor anderen: Het American Enterprise Institute is de intellectuele thuisbasis van Dick Cheney, en de grote broer van de Leidse Edmund Burke Stichting, de denktank van Wilders.

 22. An van den burg schreef:

  Avatar van An van den burg
  @ Maria, en de broedplaats van Ayaan Hirshi Ali. Toch? Laten we toch hopen dat zij, als aangeschoten wild, niet wederdaalt in Holland Bolland! Groet, An.
  Reactie is geredigeerd

 23. jjw van waning schreef:

  Avatar van jjw van waning
  Maria:

  Cruciale vragen die ook eergisteren tijdens het ‘Fitna’-debat niet aan de orde zijn gekomen:
  Hoe is Wilders aan zijn steeds onverzoenlijker anti-islam houding gekomen en hoe verhoudt zich zijn streven naar de-islamisering in Groot Israel tot die in Nederland?

  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/193769

 24. hans groen schreef:

  Avatar van hans groen
  Vergelijkingen met het nazisme blijven mank gaan. Ook die van Elian.
  Het nazisme was een goed georganiseerde machine met een duidelijk machtstructuur en duidelijke uniforme doelstellingen. Helaas, slaagden zij dan ook in het verwezenlijken van hun doel, tot het moment dat zij daarin gestuit werden door de geallieerden.

  De Islam munt uit in verdeeldheid. Denk aan de meerdere scholen die er zijn, maar ook aan alle Imams die een gelijke ‘machtspositie’ bekleden. Ook deze Imams verschillen sterk van inzichten. Daarnaast zijn er nog de schriftgeleerden die eveneens uitleg geven aan de stukken van de Koran en aanverwante boeken.

  Deze diversiteit en vooral ook tegenstellingen binnen de internationale moslimgemeenschap maakt enig vergelijk onmogelijk maar ook het idee dat zij een opmars gelijkend aan het nazisme kunnen verwezenlijken, tot een utopie. Als was het alleen maar dat slechts een zeer kleine minderheid het Kalifaat onderschrijft.

 25. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke Mizée
  Nog meer pyromaantjes:

  Balkenende verliest kort geding over neptoespraak

  AMSTERDAM – Het weekblad Opinio hoeft de neptoespraak van premier Jan Peter Balkenende niet te rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag in kort geding bepaald.

  De toespraak van de premier waar het weekblad mee uitpakte kan de door de film van Geert Wilders veroorzaakte spanningen vergroten. Dat zei advocaat Henk Jan Boukema van de minister-president vrijdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam.

  Daarin eiste hij een rectificatie over de toespraak, waarin Balkenende zou zeggen dat de islam een probleem is. "Het gedrag van Opinio is te vergelijken met dat van iemand die een brandende sigarettenpeuk in een winkel vol met vuurwerk werpt", aldus Boukema. [bron: nu.nl]

 26. maria schreef:

  Avatar van maria
  Dank je Joke , altijd zeer goed geinformeerd.

  Dat verschrikkelijke blad Opinio, maar toch, ik ben er op geaboneerd, en ik moet toch ook toegeven dat ze linkse mensen aan het woord laten.

  Een proces in kwesties van vrijheid van meningsuiting is zo goed als altijd onzin, en laat de partij scoren die de vrijheid van meningsuiting opeist. Dit moest ook de Leidse prof Anthonya Visser ervaren die dacht mij voor alles en nog wat voor de rechter te kunnen slepen, met het gevolg dat IK enorm ervan ben opgeschoten qua publiciteit en zij in Leiden , Nederland en Duitsland beroemd is geworden als een censuurprof, zoals zij het zelf klagend aan de rechter heeft verteld : "Overal op internationale congressen word ik aangesproken op de Passage-zaak… "
  Als vermeend slachtoffer mocht ze huilend slachtofferen in het openbaar.

  Heeft haar niet geholpen.

  Ik ben niet veroordeeld, heb geen strafblad. Zij is beroemd geworden als censuurprof.

 27. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke Mizée
  Conclusie: er schuilt een pyromaan in elk van ons…

  Het was overduidelijk nep, volgens de rechter in de zaak JP vs Opinio. Hebben ze nou ook al de rechters opgekocht?

  Wie zich leent voor de rol van excuus-geitenwollen sok in Opinio / Het Gesprek vind ik trouwens meelijwekkend naief.

  Reactie is geredigeerd

 28. maria schreef:

  Avatar van maria
  Ja, ik zou ook nooit meewerken aan Opinio, ik heb ook Halleh Ghorashi van de VU hiervan afgeraden, die de club nog niet kende en voor een artikel gevraagd was.

  Als het duidelijk herkenbaar is als nep- dan heeft Balk pech gehad.

  Ja in mij schulit een pyromaan, da’s waar en laat ons dan toch ook de brave Leienaar Marinus van der Lubbe memoren, met Elsschot:

  "Jongen, met je wankel hoofd
  aan den beul vooruit beloofd,
  toen je daar je lot verbeidde
  stond ik wenend aan je zijde

  Moog je geest in Leipzig
  spoken
  tot die gruwel wordt
  gewroken,
  tot je beulen, groot en klein,
  door den Rus vernietigd zijn."

 29. maria schreef:

  Avatar van maria
  De nep-rede is te lezen op http://www.opinio.nu.

  Wie nauwkeurig leest ziet zeker dat het een april-grap is: Opinio heeft de rede "via via" ontvangen…

 30. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke Mizée
  Ach ja, Marinus, ten langen leste gerehabiliteerd en gelauwerd. (O.a. middels een http://www.indymedia.nl/nl/2008/02/50549.shtml.)

  Hij blijft toch maar een vreemd soort held / martelaar. Als hij al, bij wijze van statement, de Rijksdag in brand heeft gestoken – waar ik niet in geloof, want waarom hield hij dan zijn mond tijdens het hele proces – dan was dat achteraf een ontzettend stomme zet die de nazi’s een extra excuus in handen gaf.
  Wel schijnt hij kritisch tegenover het georganiseerde communisme te hebben gestaan. Medebeklaagde Dimitrov onderschreef zelfs de eis om hem de doodstraf te geven. Wat hem nou precies tot zijn daad bewoog, daar komen we nooit meer achter.
  En wat die rehabilitatie nou precies inhoudt is me ook nog steeds niet helemaal duidelijk.

 31. maria schreef:

  Avatar van maria
  "dan was dat achteraf een ontzettend stomme zet die de nazi’s een extra excuus in handen gaf."

  Dat is helemaal waar. Brecht bijvoorbeeld heeft de dag van de Reichtagsbrand Duitsland verlaten, en met hem vele anderen.

  Vele verzetsdaden war de facto pragmatisch gezien contraproducief.

  Toch blijft er wel degelijk een dimensie van abstacte moraal, die ik wel degelijk belangrijk vind.

  Maar toch: verzet moet pragmatisch, slim en op de lange termijn gericht zijn, niet klungelig.

 32. Joke Mizée schreef:

  Avatar van Joke Mizée
  De Februaristaking had als resultaat dat 300 communisten werden opgepakt (en ongetwijfeld ausradiert). Ondanks dat een stijlvolle actie: spontaan, authentiek.

  Als ‘actie van de eeuw’ geldt echter de aanslag op het Am*damse Bevolkingsregister:
  "Met deze aanslag (al eerder 2 pogingen) werd circa 15% van de persoonsgegevens vernietigd, jammergenoeg, terwijl er gegevens van ongeveer 70.000 amsterdamse joden waren opgeslagen. Ook mocht het voor vele joden niet meer baten, zij waren al naar kampen afgevoerd." [http://www.indymedia.nl/nl/2008/03/51186.shtml]
  Zo’n fik heeft kennelijk toegevoegde waarde. Persoonlijke schade: 12 overvallers werden verraden en gemold in de duinen. Verder schijnt het de opkomst van het verzet gestimuleerd te hebben.

 33. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  zo langzamerhand lijkt het erop dat je je identiteit in dit tijdperk niet meer waar kunt maken zonder een ander in de fik te steken…

 34. maria schreef:

  Avatar van maria
  @Jan, dit was weer een buitengewoon wijze opmerking.

  Ik ben bezig met je slang, misschien/hopelijk nog vandaag een blog. Bovendien hebben Joke en ik al ons bezoek bij jou besproken, althans, onze aarzelingen.

  Joke, dit alles was een FEBRUARI-blog waard geweest, of anders doe je het nog op de verjaardag van de acie van het bevolkingsregister. In dat geval heb ik erg leuke foto’s voor je van een anti-bevolkingstellingskunstwerk van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer, net gezien in Berlijn.

  Reactie is geredigeerd

 35. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  @Maria
  Hou het, wat mij betreft, aub nog even bij die "aarzelingen" want ik en de tuinman Joop moeten nog heel wat doen aan de "wereldtuin" (door allerlei sores niet aan toegekomen); bovendien… krijg je hier met je camera nog zo’n 40 doeken in het vizier. Misschien valt er iets te combineren dan alleen met het doek "de geboorte en de slang". Maar kijk maar.. ’t is jouw beslissing. Vind alles goed. Ook of je wel/niet met @Ina wilt combineren (zij komt ’n boek ophalen).
  Wacht jullie seintje wel af. Joke wist niet waar ik woonde: google even op earth met de naam: villamithras.com
  groet! jb

 36. wiljan45 schreef:

  Avatar van wiljan45
  Dag Maria, eerste keer , ik val meteen met de deur……
  Die receptie van Averroës gaat beslissend worden, goed dat je er mee bezig bent. Ellian, noch jij noch Ramadan noch Abu Jah Jah kan ik gelijk geven in hun verdraaide interpretatie, die terug voert op miskenning van de meer mystiek-gnostische zijde van Aristoteles. Thomas van Aquino wel. Daar ligt de sleutel voor helderheid hierover voor de moderne mens, wij. Graag verder discussie, met respect en rust. Heb er veel meer over als hier:

  "Welke kennistheoretische achtergronden hebben die religies en ideologische bouwsels van nu?

  We kunnen terug naar de "strijd" tussen Averroës (Arabisch filosoof 1126-1198) en Thomas van Aquino (zie ‘Summa contra Gentiles’). Het ging in essentie over hoe de mens kennis en inzicht verwerft; over de verhouding van de mens op aarde tot de wereld van het geestelijke… Nog concreter: wat stelt dat denken van de mens eigenlijk voor. Er zijn 3 mogelijkheden voor de verhouding van het wereldintellekt tot het individu:
  1. alle mensen vallen onder éénzelfde denkwereld. Na het aardse leven lossen al die mensenzielen op in die algemeenheid. De algemene begrippen zijn gescheiden van het individu en de zintuiglijke wereld. Er wordt in hem gedacht. Alleen gevoel en wil zijn individueel(AVER.).
  2. iedere ziel is uniek en heeft niets te maken met daarbuiten. Ze kan alleen in en door haarzelf actief worden (Leibniz,Bruno).
  3. Ieder mens neemt deel aan de geest en blijft individueel zowel tijdens als na het leven. Naast de denkinhouden gaat het om de inspanning achter het denken. Het menselijke denken is alleen de mens gegeven(THOMAS).
  De visie op het denken van Mohammed is ongeveer(!) de eerste. Spengler, auteur van Opinio, duidt iets dergelijks aan maar denk niet dat ik zijn volgeling ben! Het mysterie van de zoon heeft deels te maken met de verandering van het menselijke denken en de rol ervan in het hele wereldgebeuren. "

  We zullen het op veel punten oneens zijn en ik zou verwachten dat je je aversie tegen Opinio even laat voor wat het is.
  Het gaat mij om de inhoud van dat weekblad! Dus ga even geheel open wat neuzen, bijv. een reactie van mij bij:
  http://www.opinio.nu/node/1328
  Reactie is geredigeerd

 37. maria schreef:

  Avatar van maria
  Beste Wiljan,

  Ik ben blij dat je de discussie over Averroës en Aristoteles ( ~Thomas van Aquino) zoekt.
  Ikzelf ben tot nu toe geen fan van de een noch de andere; beiden zie ik als rationalisten, en ook Nasr Abu Zayd is een grotere rationalist dan ik het ben.
  Ikzelf sta in de absurde en paradoxe anti-aristotelische Pascal-traditie.

  Ik ga je Opinio bijdrage nog lezen, voorlopig hier even een link naar een (oud) Averroës-blog van mij http://www.volkskrantblog.nl/bericht/99346

  Van de mystieke kanten van Averoes weet ik niets, zouden deze er zijn vind ik het prima.

  Op Opinio ben ik geabonneerd …

 38. wiljan45 schreef:

  Avatar van wiljan45
  Beste Maria, bedankt, het ís een moeilijk onderwerp!
  Ik zei niet dat Aver. mystiek werd miskend, maar Ari.!
  Mij verblijdt je openheid en breedheid, maar ik kwam alleen dingen van je tegen, die de geldstromen achter …. aan de kaak leken te willen stellen. Volgens mij is Wilders straatarm.
  Ga nu je blog lezen.

 39. maria schreef:

  Avatar van maria
  Beste Wiljan,

  “Volgens mij is Wilders straatarm”
  Ja er zijn verschillen tussen Verdonk en Wilders.

  De samenwerking met Wilders was ook de reden dat de Amerikaanse geldgevers de samenwerking met de Edmund Burke Stichting hebben gestaakt.

  Aristoteles: Ik heb zeer kritisch over Aristoteles geschreven ( in het Duits) zie http://www.passagenproject.com/aristoteles.rtf [ uit je Opinio-reactie maak ik op dat je het Duits beheerst] Des gewenst kunnen we graag een Nederlandse Aristoteles -discussie op mijn blog starten.

  Ik ben een zeer grote fan van Giordano Bruno. Bruno was een verwoede Aristoteles –hater, zie de Bruno-citaten in mijn Aristoteles- hoofdstuk, eventueel kan ik deze nog vertalen.
  Over Bruno, een moeilijke denker, zou ik nog veel liever dan over Aristoteles willen debatteren. Bruno en de zondeval, bijvoorbeeld.

  Je schrijft in je Opinio -reactie over martelaaaren en de islam. Zelfmoordterrorisme is niet wezenlijk, laat staan specifiek, voor de islam.
  Zie mijn blog http://www.volkskrantblog.nl/bericht/143520
  Reactie is geredigeerd

 40. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  @Maria
  "…zoals ik alles begrijp wat er hier op dit ondermaanse zich afspeelt.. – je geeft je voorkeur aan de beantwoording aan Wiljan.. – maar krijg ik nog antwoord op 4.04 21:59 uur?"
  De vraag die ik jou en Wiljan ondertussen wel wil stellen luidt: "Is er een afrekening, dan wel conclusie mogelijk, ter zake het veronderstelde belang van de oude filosofen en de Gnostici voor de mensheid in dit tijdperk?"

 41. maria schreef:

  Avatar van maria
  @Hoi Jan, Sorry, ik ben je nog een antwoord schuldig. Ja, wij/ ik komen zeker naar je Villa. Daar is het in mei waarschijnlijk mooier dan nu!

  Ik ben nog steeds niet in staat een slangenblog te vervaardigen, al heb ik zeer veel materiaal.

  Maar op dit moment is mijn echte leven een beetje zeer intens, dan is het bloggen moeilijker. Het komt nog.

  Verder: "Is er een afrekening, dan wel conclusie mogelijk, ter zake het veronderstelde belang van de oude filosofen en de Gnostici voor de mensheid in dit tijdperk?" Goede vraag!
  De oude filosofen zijn natuurlijk alleen maar interessant als we tegelijk óók naar de verrekijker kijken die gebruikt wordt in de NU-tijd om naar deze oude theorieën te kijken.

  In de NU –tijd wordt beroep op de ouden gedaan. Door wie, met welke bedoeling, kunnen we vragen, en natuurlijk ook kijken naar de differentie: de receptie in het nu versus wat de oude kerels volgens ons hebben bedoeld. Iets dergelijks heb ik geprobeerd in mijn Aristoteles-hoofdstuk, waar ik een verschil maak tussen Aristoteles zelf en de Aristoteles-receptie.

  Ik heb ooit een waanzinnig goede cursus aan de Univeristeit Leiden gevolgd, waarvan ook een boek is gekomen: “Erflaters van onze beschaving. “ Daarover zou ik eigenlijk veel moeten bloggen, in het bijzonder over de Plato-receptie.

 42. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma
  @Maria
  Ook de oude Plato liet ik vanuit zijn grot de wereld zoals hij hem toescheen.. Maar dank voor je antwoord. Hoop tegen die tijd "de wereldtuin" wat op orde te hebben als je hier komt… Of J. meekomt: dat moet ze zelf maar zien; idem @Ina. Ik zie wel… of niet (zoals ik altijd zeg). Prettige dag verder.. met het neersabelen van je tegenstanders. Grapje. Mein Liebchen!

 43. wiljan45 schreef:

  Avatar van wiljan45
  @ Maria en alleJan:
  We hebben meer gemeen dan Duitsheid, zo is er de link Pascal- projective geometry! De stelling(Satz) van Pascal, vriend van Desargues, was ertoe aanstootgevend! Ook W.J. Otten is gek op Pascal. BR>Ik deel de kritiek op Leezenberg, het beste te volgen door:
  http://tinyurl.com/ypkr6c (Machteld Allan, leezenberg, herben, ‘andaloesdebat’ in Trouw.)
  Deel ook je afkeer van het ‘engrationalisme’

  De kloof is die tussen gnosis en a- of anti-gnosis. Dat is een of HET THEMA !?!
  Liever niet ophangen aan 1 iemand. Waar zou je Karen Armstrong bijzetten???

  Een evenwichtige discussie met respect en zo, doen we.
  Goed over denken, heeft speciale eisen. Ik denk aan : maar één reactie per dag! Wanneer: Begin 15 juni?.
  Studie van te voren? Hier mijn lijstje, hou het nog kort:
  Wilhelm Maas, Arabisme, Islam en Christendom,
  oorspr. Urachhaus ’91, in Nederlands 1993.
  Heinz H. Schöffler,die Akademie von Gondischapur,Aristoteles auf dem Wege in den Orient, VFG, Stuttgart, 1980
  Hans Erhard Lauer, die Wiedergeburt der Erkenntnis…, Novalis Verlag, Freiburg 1980(?)

  Alleen maar delen eruit, hoor.
  H.GROET.

  Reactie is geredigeerd

 44. maria schreef:

  Avatar van maria
  @Wiljan, nou dat vind ik een waanzinnig spannend en leuk voorstel om een van tevoren aangekondigde debatronde met boekenlijst vast te stellen.

  Ik heb al langer de ambitie het VKblog om te toveren tot een gekkenacademie.

  Ik zal nog over mijn boekenkeuze nadenken. In ieder geval zal daarop staan : Peter Sloterdijk, Kritiek van de cynische rede band 1, waar het o.a. ook gaat om de gnosis.

  Over Karen Armstrong. Ik heb haar vorig jaar bij Winternachten in Den Haag live meegemaakt. Zij herinnert mij sterk aan mijn peettante, Duitse geschiedenislerares, die mij heel sterk heeft beïnvloed. Ik vind Armstrong wel érg positief-zweverig. Zelf ben ik pittiger. Maar zij is een indrukwekkende vrouw. Dus een van haar boeken kan misschien ook op onze lijst.

  Ook voor de lijst, Michiel Leezenberg, ‘Rede en religie’.

  Reactie is geredigeerd

 45. wiljan45 schreef:

  Avatar van wiljan45
  @maria, je bent een harde werker maar we gaan nogal contrasteren. Heb je werk over Burke en Heins etc. en de grondig-duitse idiotie in de receptie van Aristoteles gezien! Wat ’n verwarring, wat ‘n……oh nee…, ik begin al…
  Er bestaan werelden naast elkaar!! ( ik haat/ heb hekel aan vele favorieten van je, maar ken ze aardig, G. Grass was ik 25 jaar geleden door overdonderd/ beeindruckt, maar prik er nu doorheen….. dus …).

  Geweldig , je enthousiasme. Heb al meer mensen opgeroepen bij P. Louter, blog vandaag, kijk even, dus even kijken hoe het opgezet gaat worden.
  Beetje inspraak, een klein beetje?!
  Ballotage!!!

 46. maria schreef:

  Avatar van maria
  Wiljan,

  Het lijkt me het beste dat je een eigen VK-blog opent en dat daar de boeken worden besproken die jij voorstelt, en dat ik de mijne op mijn blog doe enz….

 47. wiljan45 schreef:

  Avatar van wiljan45
  Beste Maria, ik ga geen eigen blog doen, dus je laat me al in steek? Waarom?

 48. maria schreef:

  Avatar van maria
  Nee, ik laat je niet in de steek. Ik ga die boeken lezen tot 15 juni. En dan zien we wel hoe en waar we het kunnen bespreken.
  Je mag ook als gastblogger bij mij bloggen.

  Het enige wat ik zelf beloof dat is dat ik die drie boeken lees, en als ik tijd heb ook alles meebespreek wat jij erover zegt. Ik beloof NIET een blog te schrijven over JOUW boeken, dat gaat me te ver.

 49. wiljan45 schreef:

  Avatar van wiljan45
  Sorry, ik was wat wantrouwig. Nee, natuurlijk moet het blog jouw vrijheid niet te kort doen.
  Verheug me op contact over die boeken, ik kom wel eens kijken bij verwante blogs van je.
  Verder overleg per mail? Ik Zag dat adres van je ergens.
  Ben benieuwd naar andere reacties, bijv.
  @ Jan Bouma?

 50. maria schreef:

  Avatar van maria
  Wiljan, Ja mail me maar, als je wilt. Gebruik NIET het mailadres dat in mijn bestandjes staat, dat is oud, gebruik de mail via het Vk-blog hierboven!

  Dus mijn voorstel:
  a. ik lees je boeken
  b. je mag bij mij gastbloggen als je wilt
  c. Ik schrijf een blog over rede en religie, vermoedelijk zelfs binnen kort

  d. ik schrijf ook een Aristoteles blog. Overigens, als je met "mystieke kanten" van Aristoteles zijn contemplatie bedoelt , dan geef ik je gelijk. Over de contemplatieve kant van A. heb ik volgens mij ook in mijn A.-hoofdstuk geschreven.
  Reactie is geredigeerd

 51. mihai schreef:

  Avatar van mihai
  @Maria

  Is dit interessant voor je? De Online Encyclopedia of Mass Violence. Net een artikel gelezen http://www.massviolence.org/Some-Remarks-on-Mass-Murders-Social-Darwinism-and-Mysticism
  Reactie is geredigeerd

 52. wiljan45 schreef:

  Avatar van wiljan45
  @maria, Arist. zag het als opdracht om mystiek naar het ‘denken’ te vertalen. Modern. Hij onderdrukte de mystieke uitdrukkingen, waardoor juist misverstand in de receptie alom is. Daarom zette men hem zelfs neer als anti-Plato. De categoriën is bijv. zo’n poging van A. om het niet over ‘hierarchiën’en zo te hebben. Beste van hem is die ‘canon’, i.i.g. ‘de interpretatione en a posteriori… – ik lees het niet in het latijns hoor- , die Boëthius al kende, waar Goethe weer mee verder ging… Die canon was nu net ondergesneeuwd en genegeerd bij de Arabische vertalingen, in feite omdat het net de kloof behelst die…
  Dank, ga zo door! Eens met je plannen, hoeft niet al te snel allemaal! Vooral in juni heb ik tijd.
  Overigens wil ik niet uitgaan van een oud personage als P., A. noch … of …
  Reactie is geredigeerd

 53. maria schreef:

  Avatar van maria

  @Dank Mihai, ik ga het nauwkeurig bestuderen en mogelijk erover bloggen. Zag al de naam Viktor Klemperer, uiterst belangrijk voor mij….

  @Wiljan, Aristoteles en Plato liggen helemaal in elkaars verlengde en het is inderdaad volkomen verkeerd Aristoteles als anti-Plato op te vatten.

  Anti-Plato, dat is de hele kynische traditie, van Diogenes tot Peter Sloterdijk (en mij)..

  Nee, we hebben het niet over Plato en Aristoteles van toen , we hebben het erover wat hier en nu met deze tradities gebeurt.

  Zie bijvoorbeeld mijn Plato-blog ‘Generaliseren en stigmatiseren in de naam van Plato’, http://www.volkskrantblog.nl/bericht/172527

  Reactie is geredigeerd

 54. Mihai schreef:

  Avatar van Mihai
  @Maria

  Wat je zou kunnen doen, al die elementen vergelijken met het rijnlandmodel. Ruud heeft bijvoorbeeld ook een rassentheorie + culturele superioriteitstheorie, de counter-barbarity. Ruud’s ontmenselijking heb ik je eerder in een reactie uitgelegd en ook zijn menselijk maken van geweld. De legaliteit speelt bij Ruud ook een rol, hij wringt zich in allerlei bochten om zijn handelingen alsnog legaal te maken. Ik zou zeggen dat het artikel lijkt een gedetailleerde analyse van Ruud.

 55. maria schreef:

  Avatar van maria
  Beste Mihai, het artikel is superinteressant, maar Ruud is een buitengewoon oninteressant object voor mij.
  Pas als hij als Leidse prof autoriteit, geld en status heeft wordt hij voor mij een subject-object om te bestuderen en aan te vallen.
  Vooralsnog is de kerel een nobody.

  We wachten dus af totdat Ruud prof is in Leiden. Zou me nix verbazen als het gebeurt.

 56. mihai schreef:

  Avatar van mihai
  Je hebt volstrekt gelijk.

  (kan iemand ook professor worden in pc’s schoonmaken?)

 57. maria schreef:

  Avatar van maria
  Ik weet niet echt wat zijn taak is bij natuurwetenschappen. Dacht je PC’s schoonmaken???

  Maar wat ik wel weet is dat er verdomd goede mensen zitten bij de Leidse natuurwetenschappen, die van rechtsbuitens als Ruud NIX maar ook NIX moeten hebben.

  Reactie is geredigeerd

 58. peter louter schreef:

  Avatar van peter louter
  @Wiljan45, dank voor de uitnodiging, maar wat mij betreft zal het niet lukken. Om dat soort Duits te lezen moet ik vreselijk hard werken en hebben jullie een oneerlijke voorsprong. De doorslaggevende reden is dat ik vanaf eind april tot eind september in Polen verblijf en slechts af en toe terug ben.
  Maar succes met jullie project

 59. anton steenwijk schreef:

  Avatar van anton steenwijk
  Ik dacht: eens even kijken hoe het op haatzaai-site staat van onze maria. En inderdaad: alle ingredienten zin weer aanwezig. Maria die helemaal niets begrijpt van het stuk van Max Frisch. Het onbenullige geleuter over Marcuse. Het gebruikelijke gefoeter op Ellian – een moedige man die de vrijheid probeert te verdedigen tegenover de vrienden van de dictatuur à la Maria. Het is weer als vanouds. Wat interessanter zou zijn is de erkenning van onze Maria dat zelfs Marouch en Aboutaleb menen dat de film van Wilders een debat heeft losgemaakt dat de maria’s van deze wereld zo hardnekkig proberen te smoren.
  A

Leave a ReplyMeest recente berichten