Wetenschap Kunst Politiek

Pauwbrug, pauwverhaal, pauwdroom

56 comments
Er is een brug in Leiden die heet Pauwbrug.

Ik begon foto’s te maken met de pauw op de brug
onder de noemer:
Pauw vrouw blauw!

Ik kocht pauwenveren (ik wist toen nog niet dat deze eigenlijk bij carnaval horen) ,

…kocht pauwenverenoorhangers enz.

Voor deze soort onzin heb ik echt alles over.

 

Kort daarop stond een leuk artikel in de Volkskrant over een nieuw boek over de Leidse bruggen.

 

Interessant: ‘De Pauw’ was een bierbrouwerij die ooit op de hoek van de Oude Vest en de Pelikaanstraat stond. Voor mij, altijd goed voor leven in de brouwerij, en bovendien vechtend voor de boerkaai, was dit erg belangrijke info.

 

Maar. De pauwenveren zijn in mijn huishouden erg bedreigd door het nieuwe, van blogger NN verkregen poesje Shima, die niets liever doet dan met de veren spelen.
Vandaar waarschijnlijk mijn droom die ik nog niet zo lang geleden had:

Ik zag een pauw, met opgerichte staart. De veren waren helemaal gehavend.

Wie helpt me met de interpretatie ? Geen geld voor de psychiater.

Tags: ,

56 Responses to “Pauwbrug, pauwverhaal, pauwdroom”

 1. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Misschien helpt het. Mijn "ex", en waarmee ik nog zeer geregeld een goed contact heb, was ook bezeten van pauwenveren! Daarnaast was ze net zo "gek" als jij maar op de goeie manier. Ze studeerde Kunstgeschiedenis en ik heb goede herinneringen. Dus: al met al.. je bent in goed gezelschap met die pauwenveren dat ik herken..
  Reactie is geredigeerd

 2. maria schreef:

  Avatar van maria"maar op de goeie manier"

  dat ‘maar’ valt niet in goede aarde hier!

 3. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Je mag alles van mij schrappen wat je "maar" wilt. Bedoelde het natuurlijk goed; "maar" ik snap je wel! Ik had ook kunnen zeggen: ze was en is nog steeds prettig gestoord. Kun je daarmee leven?

 4. antoinette duijsters schreef:

  Avatar van antoinette duijsterswat een leuk blog en leuke foto’s.
  Zelf heb ik niets met pauwen, wel met slangen en vogels.Vooral de kraaienfamilie.
  groetjes

 5. Jezzebel schreef:

  Avatar van Jezzebel@Maria, ik weet niet zeker, maar op mijn blog heb ik volgens mij een werk van Sigalit Landau, papier maché, het maakte deel uit van The Enless Solution, een man met een enorme erectie en pijlen als pauwenveren in zijn rug.
  Ook Sigalit is aan de slag geweest met pauwen.
  Het zegt volgens mij iets over kracht, over ijdelheid, over de pijn van virtualiteit en de drang om te scheppen… maar dat is mijn interpretatie.

 6. maria schreef:

  Avatar van mariaKraai vind ik ook prima.
  Kafka= kraai…
  Ooit gedroomd van een Vlaamse gaai, maar geen droomfoto’s gemaakt, toen nog niet.

  Ha, Jezzebel!

  http://www.volkskrantblog.nl/bericht.php?id=131408 naar het blog met foto van Jezzebel.

  In feite zijn de veren bij deze man gehavend, zoals in mijn droom ( maar ik droomde een pauw, geen man) , en treffen hem als pijlen…

  Reactie is geredigeerd

 7. PHM van de Kletersteeg schreef:

  Avatar van PHM van de Kletersteeggrill de kat.

  pauw was in de middeleeuwen de beste waakhond van de boerderij; ’s nachts gaat hij op het hoogste punt zitten

 8. laila schreef:

  Avatar van lailaHaha; prachtig.

  A propos:
  Psychologen ( psychothapeuten) zijn, soms, beter:-)

 9. maria schreef:

  Avatar van mariaLaila, en de kunst is nog veel beter…

  En Kletersteeeg, bedankt, leuke opmerking. Ik zit er wel met in mijn maag dat racisten en half-racisten best eens een goede opmerking maken.
  Reactie is geredigeerd

 10. maria schreef:

  Avatar van maria@Antoinette, over kraai en pauw gesproken, zie ook de fabel van Aesopus, De pauw en de ekster.
  Hier in een Duitse vertaling:

  "Der Pfau und die Dohle
  Ein Pfau und eine Dohle stritten sich um die Vorzüge ihrer Eigenschaften. Der Pfau brüstete sich mit dem Glanz, der Farbe und der Größe seiner Federn.

  Die Dohle gab all dieses zu und bemerkte nur, daß alle diese Schönheiten zur Hauptsache nicht taugten – zum Fliegen. Sie flog auf, und beschämt blieb der Pfau zurück.

  Sei nicht stolz auf bloß äußerliche Vorzüge."

 11. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  "… Die lieve gekke "ex" van mij maakte een allegorische vertolking met verhaal en schilderijen van ‘Le Carnaval des animaux’ van Camille Saint Saens. De dieren zijn in die orkestratie de instrumenten en tegelijkertijd de mensen. Ik schijn daarin "de pauw" te zijn…; maar ze was nogal erg kritisch; te kritisch als je mij vraagt…; vandaar dat ze nu mijn "ex" is. Muziek, schilderijen vaak zullen zij vertolken de verbintenis met de dieren. Blijft de vraag of je mij ook "een pauw" vindt? Grapje.

 12. maria schreef:

  Avatar van mariaJan: "maar ze was nogal erg kritisch; te kritisch als je mij vraagt…; vandaar dat ze nu mijn "ex" is. "

  Jan, je wordt steeds beter.

  "’Le Carnaval des animaux’ van Camille Saint Saens"
  Hondert keer bedankt, je snapt wel hoe zeer dit op mijn thema’s slaat. Deze muziek moet ik hebben.

  O, ineens herinner ik me: ‘De zwaan’ heb ik voor op fluit.

  De zwaan , ook een van mijn thema’s al weten jullie dat nog niet.
  De schilderijen van je ex, zijn die ergens te zien/verkrijgen?

  Toen ik jou ontmoette in het Van der Werfpark maakte je niet de indruk op mij een pauw te zijn.
  Als ik een dier zou moeten noemen: wat vind je van wasbeer? Of Koala??

  Reactie is geredigeerd

 13. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  In een brombeer a la Olie B. Bommel ja; daar kan ik me wel vinden.
  Die schilderijen van m’n ex: die zijn werkelijk fantastisch (met die verhalen van haar erbij) maar ze doet er al jaren niets mee. Schande! Maar ja…: ik wil altijd wat resultaat zien: concreet. Dat herken je in me. Zij minder. Haar idee: "als het gemaakt is is dat voldoende!" Niet wat het oplevert.. je slaat de spijker op z’n kop.
  Zal haar nochtans vragen of ze er toch wat mee wil doen.

 14. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Heb haar zojuist gebeld..; ik schijn "de haan" te zijn en niet de pauw! ’t Is dat je het maar weet. Ze komt er nog op terug. Zo zei ze. Ik heb m’n twijfels of dat gebeurt…

 15. maria schreef:

  Avatar van mariaJan, ja de haan!

  Ten eerste: de haan schijnt me redelijk goed bij jou te passen, heel veel beter dan de pauw.
  Ten tweede: ik heb gedroomd van een mij bekende man als (rode) haan, en daarvan ‘droomfoto’s’ gemaakt.
  http://www.passagenproject.com/haan.jpg.

  Ik kan me voorstellen dat je ex hier ook plezier van zou hebben…
  Ik ga nu mijn fluit pakken en alvast Saint-Saëns De Zwaan oefenen, als voorbereiding voor toekomstige zwanenblogs en een zwanenconcert zo niet -gezang . Kom je dan weer naar Leiden?

  Jan,
  Kom naar Leiden
  Voor de zwaan
  van
  Saint-Saëns!

  Maar nog zijn
  we niet klaar met de slang
  laat staan
  met de haan…

 16. PHM van de Kletersteeg schreef:

  Avatar van PHM van de Kletersteegmijn type is nu eenmaal bescheiden en superieur

 17. PHM van de Kletersteeg schreef:

  Avatar van PHM van de Kletersteeghet is eenzaam aan de top

 18. PHM van de Kletersteeg schreef:

  Avatar van PHM van de Kletersteegmaar er kan er maar eentje…..

 19. maria schreef:

  Avatar van mariaKletersteeg, je mag ook naar het Zwaan -concertje komen.

  Ik zal zien wat ik voor jou ga spelen.

  Misschien wel het haantje van Saint-Saëns ??? O ja!

  Dus we doen :
  De Zwaan en De Haan.

  Reactie is geredigeerd

 20. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Heb haar onze wisselingen hier op het blog doorgestuurd; Hare Majesteit zal ernaar kijken zo vertelde ze telefonisch.. Kijk! Als ze dit nu leest kan ze behoudens de kwaliteiten van de roemruchte "haan" mij nog veel wel meer toedichten. Dat kan onthullend worden voor me; ze heeft een tongetje als een scheermes en is daarnaast "schorpioen"; daar heb jij geloof ook wat mee: schorpioenen…; enfin: hier komt de hele dierenwinkel langs.
  @Kletersteeg…:
  een vlieg?

 21. maria schreef:

  Avatar van maria@Jan, Ik kijk even wat ik nog voor beestenmuziek in de aanbieding heb.
  Volgens mij heb ik ook ‘De spin’, en nog andere stukjes.

  Jouw ex mag ook naar het Haantje-concert komen, dat zal haar ziel vermoedelijk goed doen.
  Reactie is geredigeerd

 22. maria schreef:

  Avatar van mariaKletersteeg, voor jou in de aanbieding, behalve De Haan van S-S , uit het album "Amazing Animals" van Colin Cowles:
  Bug, Snail of Rat….
  kan ik allemaal spelen

 23. PHM van de Kletersteeg schreef:

  Avatar van PHM van de Kletersteegheb jij een SS haan?

 24. maria schreef:

  Avatar van maria@ Kletersteeg, Jazeker , echt waar.

  kijk zelf op internet: Saint-Saëns Carnaval der dieren; Hennen en haantjes.

  Maar ik heb net De Rat voor je geoefend. Best een leuk liedje.

  Als je het vooraf al wilt beluisteren, kan ik het uploaden, in een versie met klarinet, maar ik speel het natuurlijk op mijn dwars(!) fluit.

  Reactie is geredigeerd

 25. fred van der wal schreef:

  Avatar van fred van der walHeel erg leuke bijdrage met speelse fotos! Aanbeveling uiteraard!

 26. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@steenwijk
  maakt natuurlijk nooit balansen voor zichzelf op. Die, zoal die enige geldigheid zouden hebben, laat hij opmaken door diegenen die het déficiet aankleven. Wanneer wordt Steenwijk eens een volwassen en zelfnadenkend individu vraag ik me af…

 27. maria schreef:

  Avatar van mariaDank je Jan, maar Steenwijk heeft gelijk dat ik weer meer over de Burke zou moeten schrijven.

  Alleen heeft hij geen gelijk, dat ik hier mijn zo genoemde menselijke kant wil laten zien.

  Ik wil mijn blog gebruiken voor mijn politieke, wetenschappelijke en artistieke verhalen, en ik wil vooral inspelen op de interesses van de mensne die hier veel bijdragen.

  De "Pauw" was getriggerd door Herman de Winter op mijn vorige blog.

  Burke komt ook weer. Geen zorgen
  Reactie is geredigeerd

 28. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Jij "moet" helemaal niks! Daarom las ik hieronderstaand de "sjabloonreactie" van de K.N.A.W. in, in casu Prof.dr. Frits van Oostrom, en waarin "Steenwijk" zich zou kunnen herkennen…
  Als de kunst en de verbeelding niet meer aan de macht zouden kunnen zijn, of niet meer gehoord zouden worden, krijg je onderstaande reactie van Multatuli… (de nieuwe!):
  van @Aad verbaast blog overgenomen d.d. heden: Gelukkig ken jij het boek.

  jan bouma / 27-02-2008 11:58
  Derde reactie:

  Mijn naam is Prof.dr. Frits van Oostrom en ik ben behalve hoogleraar in de Ned. Taal en Letteren (Mediëvist) ook nog President van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (K.N.A.W.)

  Ik wil even reageren op uw open sollicitatieprocedure binnen "Neerlands Intelligentsia" om een vertegenwoordiger te vinden voor uw wereldraad. Die zult u niet onder hen vinden! Toen wij, als K.N.A.W., de hoorn op de haak smeten een jaar geleden, toen u informeerde naar een reactie op uw boek was dat natuurlijk volkomen verklaarbaar. In uw boek worden wij vernietigd door "de krokodil bij de tempel van Mithras" en wel op zo’n totale onbeschofte wijze dat u dus echt gek moet zijn om te verwachten of te veronderstellen dat u uit de hoek van Neerlands Intelligenstia nog enige ondersteuning zou kunnen verwachten voor uw wereldraadvertegenwoordiger!
  U stelt nota bene dat wij elke individuele wetenschappelijke onafhankelijkheid al bij voorbaat hebben ingeleverd bij diegenen die ons betalen! Daarnaast hebt u mij persoonlijk op uw website voor eeuwig te kijk gezet en te schande gemaakt door onderstaand badinerend stukje..:

  Vechtstreek, 12 januari 2007

  Gisterenmiddag werd uw kersverse columnist staande gehouden. De man die mij aansprak herkende ik wel. Hij is een eerbiedwaardige taalgeleerde en hij staat ook bekend als deskundige van oude zegswijzen en spreuken. Hij sprak mij wat bozig aan:
  “Meneer! Uw taalgebruik in woord en geschrifte is soms toch wat schofferend voor de mensen; u spot met de elementaire fatsoensnormen…”
  Ik: “Huhhhh…?!” Verrast door zijn bozig optreden. Zijn gezicht stond strak en klaarblijkelijk wilde hij mij eens flink de les lezen omtrent mijn verondersteld “schofferend taalgebruik”. Ik stotterde en stamelde wat zeggende “sorry…, sorry… het is nooit mijn bedoeling mensen te kwetsen…” en ik trachtte wat van zijn boosheid weg te nemen door zo schuldloos mogelijk te kijken. Dat bleek tevergeefs want de man bleef hoofdschuddend voor me staan en zei: “Kijk… uw uitingen doen mij nog het meest denken aan een oude volksspreuk die luidt: “Grof in de mond… maakt bol in de kont…!” Ik was verbijsterd…; z’n deskundigheid durft niemand in twijfel te trekken…, (bovendien bleef z’n gezicht ernstig en bozig) maar ik noch u zullen die uitdrukking ooit eerder gehoord hebben. Doch ik zei…: “Pardon… wat zei u daar?” ‘Grof in de mond maakt bol in de kont..!” “Ja, meneer dat is het precies!”
  Ik: “U maakt een grapje…” Allerlei visioenen, een scala van beelden, kwamen voor m’n geestesoog om hier de samenhang en de betekenis van “de spreuk” in te ontdekken. Ondertussen was er een sjofele, slonzige voorbijgangster blijven staan die wat van het gesprek had opgevangen. Zij droeg een langgerekt uitgezakt, en vermoedelijk zelfgebreid grijsgroen vest dat tot over haar knieën hing. Verder had ze een slordig knotje. Met verve wilde zij*) zich met het gesprek gaan bemoeien… (en hoe dat afloopt leest u volgende week….; bedenk ondertussen dat er (mogelijk) een spreuk is die luidt: “Grof in de mond… maakt bol in de kont!”)
  *) WRR

  Antwoord: Inderdaad u hebt gelijk! Ik heb u en uw organisatie, idem die van de WRR belachelijk gemaakt! Maar u beseft ook wel, gelijk ik aan Van Oorschot uitgeverij schreef dat ik de nieuwe Multatuli ben die in dit tijdperk uw rapporten, uw waardeloze studies die de internationale parameters miskennen, op een verschrikkelijke wijze in mijn boek heb gewraakt! Dat ik vervolgens geen response van u krijg verbaast mij niet, nee. Men had bij uw organisatie echter niet de telefoonverbinding woedend moeten verbreken… Want ik haal nu mijn gram via dit blog dat in no-time via Internet wereldkundig zal worden! U hebt mij getart! Ik neem wraak! Snapt u! En scheert u zich nu weg want de lezer van dit blog begint het te begrijpen waarover het gaat. Van uw organisaties verwacht ik ook niets. Laat slechts de moedige en onafhankelijke wetenschapper nu opstaan!
  ps
  En dat is zeker "Steenwijk" niet!

 29. alib schreef:

  Avatar van alibReacties niet gelezen.

  De pauwenveer die door de katten wordt gemolesteerd lijkt me een vorm van ontmaagding. De droom afleggen, de werkelijkheid aanvaarden en -vooral- bespelen, genieten.

  Nee, ik heb hier niet over nagedacht…
  Reactie is geredigeerd

 30. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Alib
  Men verraadt zich soms zelf ("reacties niet gelezen"). Selectief en oppervlakkig lezen maakt de reactie op wat men dan nog wel leest waardeloos.

 31. maria schreef:

  Avatar van maria@Alib, kort antwoord op jou ( Steenwijk en Jan doe ik later nog) :

  Ontmaagding, ja, lachen, in deze tijden van maagdenvliesherstel kan iedereen oneindig veel pret beleven, nietwaar.

 32. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Nog dank voor die toezegging hierboven. Ik respecteer, bij voorbaat, elke uitkomst daarvan. Intellectuele vrijheid noemen we dat… groet! jb

 33. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  > De pauw en de ekster.

  Hohoho. Een Dohle is geen ekster. Het is een kleine kraai. Je kunt ze temmen en leren praten. Bij ons thuis hadden we er een en na een paar weken oefenen sprak het beestje al verstandiger woorden dan kleutersteeg en steenwijk bij elkaar.

  > de pauw met gehavende staart

  Om deze droom te interpreteren moet je natuurlijk geen psychiater zijn. Een medische professie hindert immers het klare beeld op de mens. Per definitie. Nee, wat jij nodig hebt is het oordeel van een sjamaan. Zoals ik.
  Laat eens kijken. Sjamanisme is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Kwestie van gezond boerenverstand. Vooruit dus. Nu komt het. Ehm, de pauw met ONgehavende staart staat voor een ijdele paljas die zich ten hemel heft, ver boven de stervelingen die hem bewonderen.
  De gehavende, verminkte, staart duidt dus op een harde landing. Voorlopig wordt er niet meer gevlogen. (Iedere pauw kent dat wel.) Voetjes op de vloer maar weer. Tijd voor bescheidenheid en realisme.

  Je ziet meteen waarom ik nooit droom over pauwen. Met welke staart dan ook. Of ze nu vliegen of neerstorten. Dat komt misschien omdat ik een bescheiden realist ben van nature.

  > als het gemaakt is is dat voldoende

  Die ex van Jan lijkt me een verstandige vrouw. En niet alleen omdat ze van ‘m af is hoor. Nee omdat kunst bedoeld is om te maken en niet om erover te ouwehoeren. Aboriginals denken dat ook en dat zijn pas verstandige mensen.
  Ze werken wekenlang met tien man aan een ingewikkelde tekening van gekleurd zand en als ie klaar is op een vantevoren bepaald tijdstip, dan houden ze een minuut stilte, drinken wat en vegen vervolgens met de voet(!) die prachtige tekening uit. Je moet verdomd snel zijn met je verborgen camera om het nog snel vast te leggen voor de eeuwigheid.

  Dus het zou goed zijn als morgen alle kunst afbrandde. We hebben die mona lisa wel gezien en de odyssee gelezen.
  Daarna kan de kunstenaar eindelijk weer eens met schone lei beginnen. Bevrijd van beklemmende schaduwen en van moedeloos ogende hoge latten.

 34. maria schreef:

  Avatar van maria@Herman,

  “Voorlopig wordt er niet meer gevlogen. (Iedere pauw kent dat wel.) Voetjes op de vloer maar weer. Tijd voor bescheidenheid en realisme.”

  Ik ben erg blij met je commentaar.
  Ten slotte heb ik dit blog geschreven, getriggerd door jou.

  Bescheidenheid, realisme, ja, maar ik blijf onbescheiden dromen.

  Heel grappig het volgende: ik ben een nieuw blog aan het voorbereiden ( of het iets wordt dat weet ik nog niet.)
  En wel over realisme! Ha.
  Het zogenoemd “Nieuw-realisme” van Wilders.

  Daarbij gebruik ik een zeer goed boek, titel:” Voorbij de onschuld” van Baukje Prins. Dat boek had ik gisteren net van de bieb gehaald, toen ik Alibs interpretatie van mijn droom las.

  Past gewoon alles.

  Over magie, en taal magie gaat het ook bij Baukje Prins, en ik wil ook nog een Foucault-blog schrijven, over zand, uitwissen, de woorden en de dingen.
  Ach, en de sjamaan bij Meyrink, die komt er ook nog, net als de slang bij Meyrink, en de slang bij Jan.

  @Jan, ik begrijp jouw lange mededeling niet. Ik heb geen problemen met Frits van Oostroom noch met de WRR.

 35. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  > het nieuw realisme van wilders

  Ik snap niet dat je daaraan aandacht kunt besteden. Die vent is toch helemaal van vorige week dinsdag? Realisme, my ass. Het opblazen van goedkope ressentimenten is doodgewone sprookjespolitiek. Kortetermijngelul op de actualiteitsmillimeter van de man aan de bar.

  Ik zal je over de smakeloos geblondeerde nog dìt vertellen. Wij van het LBF (Limburgs BevrijdingsFront) spelen met de gedachte om die hele Wilders te verbannen naar een omgeving waar toch al de slechte smaak regeert: Holland. De Limburgse Nationaliteit (die in Venlo sowieso niet erg glanzend is) wordt hem, kortom, mogelijk afgenomen. Hij zal zijn Limburgs paspoort dan moeten inleveren, ben ik bang. De LBF zal zich, daarvan ben ik overtuigd, in elk geval sterk maken voor deportatie buiten de lange grenzen van het vaderland. Aan het eind hechten wij tezeer aan onze eeuwenlange verstandhouding met arabieren, turken en letzeburgers om haar te ruilen tegen de tekenfilm van een oen.

 36. maria schreef:

  Avatar van mariahet nieuw realisme van wilders

  ”Ik snap niet dat je daaraan aandacht kunt besteden”
  Ik ben bezig met de Bolkestein/Burke/ Wilders documentatie; en het “Nieuw Realisme” heeft daar een belangrijke stelling in. Het is nu eens mijn thema, dat ik graag – maar niet altijd- tot uitgangspunt maak.

  Het lijkt me een leuk uitgangspunt voor een bredere discussie: wat is realisme? Enerzijds is dit een erg moeilijke kwestie, anderzijds een kwestie waar iedereen zich over durft uit te spreken.

  Een brede discussie, waar ook de kunst incl het socialistisch realisme aan bod kan komen. Dus iedereen kan meekraaien, ideaal toch voor een debat, lijkt me.

  Wilders interesseert mij niet, mij interesseert de manier waarop hij ‘gemaakt’ werd.

  Of waarover wil jij liever een blog hebben?
  Zal ik bloggen over Jans schilderij van de slang en Meyrinks slang in het ‘Groene gezicht’? Kan ook.

  Reactie is geredigeerd

 37. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  dames gaan voor:
  Je snapt mijn "afrekening" niet met de KNAW en de WRR? Dan heb je die pg. 121 – 129 uit m’n boek niet gelezen noch begrepen. Daarin staat precies datgene wat die arrogante "Steenwijk" je verwijt… Een gruwelijke afrekening door "de krokodil van Mithras".
  Dus werkelijk: ik begrijp jou nu even niet…

  M’n schilderij en die afbeeldingen uit m’n boek: zie maar wat je ermee wenst te doen; vind alles goed..

  @herman
  De tragiek van mijn "ex" is dat ze zelfs jou geen snapshot wil laten maken van haar werk. Dan wordt kunst wel een solo-voorstelling voor slechts jezelf. Maar ook daarin berust ik. Uiteindelijk moet ze het allemaal zelf weten. En inderdaad; ze mogen van mij ook alle bekende kunstwerken vernietigen maar… VOORDAT ze als kunstwerken worden vernietigd hebben we wel met z’n allen ze EERST tot "kunstwerken" bestempeld doordat we er kennis van hebben kunnen nemen! Bij mijn "ex" gebeurt dat niet. Dit lijkt me nou een kwestie van sjamanisme en boerenverstand tegelijk!!!

 38. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  (aavullend)
  Ben dus wel degelijk vereerd hoor, in tegenstelling tot mijn "ex", als je er aandacht wilt schenken. Tenslotte maakte ik m’n werken niet alleen voor mezelf. De voldoening van een kunstenaar zit per definitie ook niet alleen in "het maken" maar krijgt pas erkenning door anderen "dat het gemaakt is". Net zoals schrijvers "gelezen wensen te worden!" En dit laatste was een opmerking van Multatuli himself!

 39. maria schreef:

  Avatar van maria"Bij mijn "ex" gebeurt dat niet. Dit lijkt me nou een kwestie van sjamanisme en boerenverstand tegelijk!!!"

  Jan, je bent soms ontzettend goed Deze quote print ik uit en hang ze aan de muur.
  Tegeltjeswijsheden van Jan.

  IK haal even jouw bijbel om te kijken of ik iets snap met de betreffende pagina’s erbij

  Jan, en help me even met het thema Realisme.
  Wat is realisme? Zijn jouw schilderijen realistisch?
  Is Wilders realistisch???

  ……..Gelezen, Jan, jouw verbeelding .Leuk!
  Reactie is geredigeerd

 40. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Ik beschouw alles als "realistisch". Dat echter soms zaken die ik alleen opmerk en anderen niet. Soit!

  Ga je af op de "communis opinio" kom je sowieso van een kouwe kermis thuis want het is algemeen bekend dat de meeste mensen half verdoofd rond lopen op deze wereld. Op het blog van @Alib en… zijn vriend @Aad heb ik het over "de tredmolen!"
  Tuurlijk zijn al mijn schilderijen "realistisch". Hier wraakt zich alweer dat men een onderscheid maakt tussen "abstract" (= niet realistisch) versus "realistische" doeken. Die laatste acht men dan "naar de realiteit of natuurgetrouw geschilderd!" Ammehoela! Ik heb voor mezelf nooit het onderscheid willen maken. Alles wat een mens maakt, of doet (dus ook "Wilders") is realistisch.

  Nu heb je alleen heel goede of heel slechte realiteit!
  Kijk! Zo zijn we het weer eens, denk ik…
  Reactie is geredigeerd

 41. maria schreef:

  Avatar van maria"Hier wraakt zich alweer dat men een onderscheid maakt tussen "abstract" (= niet realistisch) versus "realistische" doeken"

  Kijk we hebben weer iets gevonden waar we het over eens zijn, dat vind ik leuk.

  Ik ben het ook eens met wat je over Wilders zegt.
  Het is namelijk zo, naar mijn mening, dat bij iedereen een mengeling van realisme en idealisme aangetoond kan worden.
  De vraag is alleen maar , waaruit bestaat het realisme, en waaruit bestaat het idealisme. Maar het is geenszins zo, als Wilders zelf denkt, dat hij het realisme in pacht heeft.

  Zijn nationalisme is van een hoog idealistisch gehalte, om maar iets te noemen

 42. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Helemaal mee eens wat Wilders betreft. In m’n boek noem ik hem ook niet voor niets "een bekrompen provinciaal" die denkt binnen Nederlandse grenzen zijn "realisme" te verwezenlijken.

  Ergo: "provincialisme is geen realisme!"

  Alweer een tegeltjeswijsheid voor je!
  Want internationaal kunnen we wel degelijk een Darstellung in beeld krijgen "wat een acceptabele realiteit is" voor de mens. En aangezien elk mens an sich een realiteit is kun je ook geen onderscheid maken inzake verschillen tussen "realiteitsgehalten" van mensen..
  ps
  Is er geen vacature in Leiden: "mensenrechten?" (…)

 43. maria schreef:

  Avatar van maria"provincialisme is geen realisme"

  Nee daar ben ik het niet met eens. De provincivaalse blik kan verhelderend zijn, mits goed afgewisseld met andere perspectieven.

  Mensenrechten is in Leiden uitstekend bezet. De Burkianen maken geen enkele kans op leerstoelen die met mensenrechten te maken hebben. Een van de belangrijkste tegenstanders van de Burkianen, Thomas Mertens is hoogleraar Filosofie van de mensenrechten. God zij dank.

 44. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  aanvullend
  Historisch waar gebeurd. Even ter onderstreping van m’n laatste opmerking. In 1968 of 1969 of daaromtrent verzekerde de eerbiedwaardige Prof.mr. W.P.J. Pompe mij dat ik ooit "Dr Honoris causa in het recht" zou worden. Onder getuigen. Was toen even kort werkzaam op een instituut… Dus mijn credentials zijn niet mis! Grapje dat waar is.

 45. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Als je uitsluitend een "provincialistische blik" op de wereld blijkt te hebben, zoals Wilders, misken je mijn stelling. Ook "provincialen" hebben per definitie te maken met een grotere wereld dan hun "provincie!"
  (Ga nou mijn gezag niet ondermijnen..; zie het voorgaande!)
  Reactie is geredigeerd

 46. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  Ja wat is realisme. Moeilijk. Terugkijkend, dus uit historisch perspectief, is het begrip al niet erg duidelijk. Laat staan op dit moment of straks.
  Dus ik vind het een beetje wezenloos woord. Hebben we het over realistische kunst of over real-politik? Over een praktische, pragmatische, kijk op de wereld van een individu? Of van een tijd? Van een ras? Een cultuur?

  > waarover wil jij liever een blog hebben?

  Ha een verzoeknummertje. Mag ik ook de groeten aan mijn moeder doen? Hoi mam!
  Boukje Prins kende ik nog niet. Heel interessant denk ik, na een reisje met google.
  ‘Een tijd geleden zag ik een portret van een van de eerste Turkse gastarbeiders. Een keurige heer in een net pak die altijd hard had gewerkt. “Ik ga me steeds minder thuis voelen in Nederland”, zei hij.’

  Ik zou het graag hebben over positieve dingen. Hoe maken we dit land weer vriendelijk, gemoedelijk en beleefd? Wat gaan we eens bouwen in plaats van afbreken?

 47. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@herman
  Wijze en vriendelijke woorden. Het probleem doet zich echter voor wanneer iemands "realiteit" botst met de gewenste realiteit van iemand anders. Helaas blijkt het onmogelijk eenieder zijn realiteit te gunnen noch te verwezenlijken. Maar.. de groeten aan je moeder mag je van mij doen, hoor! Dat raakt niemands realiteit!
  Opmerking:
  Wanneer eenieders ervaren realiteit samenvalt, of hetzelfde blijkt, als die van een ander wordt het ook weer een dooie boel! Ergo: Vrijheid alom omtrent de opvattingen van iemands realiteit! D.w.z.: zolang die vrijheid een ander niet belemmert in de uitoefenening van diens beleving wat realiteit is.

 48. maria schreef:

  Avatar van mariaWijze woorden, Herman en Jan.

  Het beok van Boukje Prins is erg goed, en ik haal het een en nader eruit voor mijn Burke documentatie, maar ik heb er nu even geen zin om erover te bloggen, en ook niet over realisme.
  We zien wel wat het wordt, als het weer iets wordt…

  De slang wordt niet vergeten , Jan, alleen weet ik nog niet waar en wanneer ik er iets mee doe.

 49. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  De slang blijkt er al te zijn vanaf Adam en Eva…; ik heb de tijd zoals de slang de tijd blijkt te hebben voor de mensheid. Dus: neem alle tijd! (heb ’n glas wijn op, zoals bij de oude Perzen, en zie wel of ik er morgen – in nuchterheid – nog net zo over denk!)

 50. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  > Het probleem doet zich echter voor wanneer iemands "realiteit" botst met de gewenste realiteit van iemand anders.

  Dat is niet het probleem maar de oplossing. In de botsing, the struggle for reality, zal de sterkere realtiteit komen bovendrijven. We noemen dat evolutionaire resultaat wel historie. Niet als eindprodukt, maar als proces. De kunst is om hier en nu op de juiste historische wave mee te surfen. Daarvoor heb je als roer enkel je goede smaak, denk ik.

  > Helaas blijkt het onmogelijk eenieder zijn realiteit te gunnen noch te verwezenlijken.

  Dat is helemaal niet onmogelijk. Ik kan je tientallen voorbeelden geven van tijden en plaatsen waarin een vreedzaam samengaan van verschillende realiteiten normaal was of is. Eerlijk gezegd komt het vrijwel niet voor dat één enkele realiteit de onbetwiste is op enig moment. Rekening houden met verscheidene realiteiten lijkt me dan ook normaal.

  Vergeet niet dat de slang in haar eigen staart bijt. Realiteit is wat wij ervan maken. Life’s what you make it (talk talk). De veroordeling van het spel, staat de speler niet. Omdat we deel uitmaken van de realiteit kunnen we geen oordeel vellen.

  Maar als we nu eens boven de realtiteit zouden klimmen? Is er niet een verband te zien, een patroon in de opeenvolging van menselijk handelen? Wat zou de aarde of de mier hebben te melden aan positiefs over de komst van de mens? Niets? Nou euh de mona lisa? Maar dan is de mens misschien een virus uit het heelal? Bedoeld om de aarde af te breken?
  Mogelijk is het voor sommigen triest om in te zien, maar het zou kunnen dat als je echt iets wilde doen voor het milieu, dan maakte je jezelf, vrouw en kinderen onvruchtbaar en pleegde vervolgens zelfmoord.
  Gelukkig doen we dat lekker niet. Het zal onze tijd wel duren op een of andere manier. En op de rand van de vulkaan staan de mooiste bloemen.

 51. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@herman de winter
  Zonder de juistheid van mijn stelling == helaas blijkt het onmogelijk eeieder zijn realiteit te gunnen noch te verzenlijken == zouden er geen conflicten zijn! Conflicten gaan namelijk altijd over de (betwiste) realiteiten. Inderdaad! Je zou gelijk hebben als de mensheid zo wijs was om eenieder zijn (onbetwiste) realiteit te gunnen. Kijk om je heen! Voor het antwoord.
  ps
  en bij mij staan de mooiste bloemen nog gewoon in het veld..

 52. maria schreef:

  Avatar van mariaHerman; ik ga later nog inhoudelijk op je in.
  Maar eerst dit:
  Ik heb toevallig erg mooie bloemen gefotografeerd- op een begraafplaats, en vervolgens gedroomd van mijn slangen op een oud graf.
  Droomfoto volgt..

  Dus Jan,
  na deze droom:
  volgen-
  de blog zal gaan
  over onder meer jouw slang

  ( maar ik ben nu even
  te druk bezig met het ECHTE leven…)
  Reactie is geredigeerd

 53. Zwollywood schreef:

  Avatar van ZwollywoodOp een later oment zal ik alles op dit log lezen….en raad eens wát……ik heb op mijn slaapkamer al jaren 5 pauwenveren op een vaas.

  In het park hier dichtbij leven vele pauwen…vanuit mijn appartement hoor ik ze steeds roepen….vooral als er regen in de lucht zit…..ze voelen dat.

  Reactie is geredigeerd

 54. maria schreef:

  Avatar van mariaIk zal zelf ook verder gaan met het thema |Pauw| een van mijn sprookjesthema’s!!!

  De genoemde Jerker Spits gaat op vrijdag 5 juni 2008 in Leiden promoveren, bij de hoogleraar Anthonya Visser die via verschillende wegen heeft geprobeerd mij te laten hangen voor alles en nog wat (link rechts boven Passagenproces) , maar zonder succes.
  proces zonder succes- geen Kafka haha
  Reactie is geredigeerd

 55. Col schreef:

  Avatar van ColHallo Maria,
  Kun je me zeggen wat de geschiedenis van de Pauwbrug is? Of waar ik dit zou kunnen lezen?
  Alvast bedankt.

 56. maria schreef:

  Avatar van mariaHet staat in het ‘Leids Bruggenboek’ van Irene Nieuwenhuijse ( zeer leuk en lezenswaard boek).
  “Deze brug is vernoemd naar bierbrouwerij De Pauw, die ooit op de hoek van de Oude Vest en de Pelikaanstraat stond.
  In 1613 is de eerste brug op deze plek gebouwd. …De brug is in de loop van de eeuwen van hout naar steen en van enkele naar dubbele ophaalbrug gegaan. …In 1971 werd de Pauwbrug gerenoveerd en kunstenaar Eck van Zanten heeft de brug toen versierd met de bronzen pauwen.“
  Groet Maria

Leave a ReplyMeest recente berichten